Şimdi Ara

2008-2009 MvP Kim Olur? (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
283
Cevap
1
Favori
6.411
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Daha deminki yazılarında ilk 2-3 sezon ilk 5'de bile zor oynuyordu diyorsun.Kariyer şut ortalamasının biraz düşük olması normal ve şut istiyorsan buyur seni 05-06 yılına alalım.27 şut ortalaması.Boru da değil yani.27 sonuçta.Ama LeBron falan da elinde bu fırsat varken yapmadı.Aradaki 1 fark da bu.Jordan'a gelirsek;o da az değildir hani.Yanında efsane kadro varken bile çekiyordu o.Jordan'ı niye örnek verdiniz anlamadım.Hani bonkör bir adam olsa neyse anlarım da bonkör de değil ki.3 asistle falan bitirmişti bir sezonu falan.Iverson'da da bencillik var biraz.Hatta LeBron'da da az vardır ama Kobe'nin yanında hepsi susar bu konuda.

''Kobe 46 şut atmışta diğerleri atmamış diye bişey olmaz''

Yanındakiler insan değil mi? Sen izliyorsun arkadaşın şut atıyor.Bu takımda birçok soruna yer açar.Oyuncuların kendine güveni,moralleri gibi. Şut yüzdesi Kobe gibi çok yüksek olan oyuncularda var,Nowitzki gibi Allen gibi ama onlar hiç böyle işlere başvurmuyor.Bunlar sadece durup şut da çekmiyorlar şutörler gibi.Kobe 46 çekti 81 attı ama 44 çektiğinde ise 48 attı.1 maç çok attı diye helali hoş olsun atsın demek de olmaz.Seattle maçı gibi de kötü attığı da oluyor çünkü.Yanlş hatırlamıyorsam birgün de 47 çekmişti Boston'a karşı.46'da sonuçta maçı almak için dedi(son 10-15 sayısında Lakers'ın kazanacağı da anlaşılmıştı ama hoş yine de Kobe rekor kırmaya çalıştı).40 çektiği maçlar çok ve bunu da takımın yetersizliğine bağlamayalım lütfen.Çünkü örnek de verdim önceden.

''Sevmediğiniz bir oyuncuya bencil demek kolay geliyor ama sevdiğiniz oyuncu olunca bu lafı konduramıyorsunuz bu objektiflik değil...''

Bana söylerken biraz da kendine baksan?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elevator -- 26 Ocak 2008; 23:15:22 >

• Aslında anladığını sanmıyorum ama ben genede yazayım..Kobe 46 şutu atmadan önce takımın geri kalanı zaten dökülüyordu..Kobe bıraksa 30 farkı yiyip evlerine gideceklerdi tıpış tıpış..Moralleri falan zaten yoktu..Kobe insanüstü bir performansla maçı aldı..44 atıp 48 atmasıda bir maçta olan bişeydir nasıl bunu genelleyip konuşuyorsun anlamıyorum...Kobenin 81 attığı maç bile seni bu kadar rahatsız ediyorsa kobenin iyi oynamasının seni ne kadar rahatsız ettiğini anlayabiliyorum..Bunun tek adı hazımsızlık olabilir..

Kobenin ilk sezonlarını çıkarırsan bazı istatistikleri düşer bazıları yükselir..Hayret asist konusunda dikkate almadığın şeyi şimdi dikkate almaya başlamışsın..İşine gelince nasılda faydalanıyorsun değil mi?Kobenin ilk sezonlarını çıkarırsanda benim yorumum değişmez 20 küsur ortalaması olur...

"Ama LeBron falan da elinde bu fırsat varken yapmadı.Aradaki 1 fark da bu"

Gerçekten yorumların çok sığ kardeşim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The_MAD -- 26 Ocak 2008; 23:36:49 >

• tartışma kısır döngüye girdi farkındaysanız

ctrl+c yapalım mı?
  • ''Gerçekten yorumların çok sığ kardeşim... ''

LeBron'da Kobe'deistediği kadar şut çekme yetkisine sahip.Hele ki LeBron daha bile rahat olabilir o konuda ama yapmadı.Bu da mı sığ yani? Doğruya doğru.

44 çekip 48 attığını ben genellediysem,sen de 46 çekip 81 attığını genellemiş oluyorsun.Onu geçtim zaten.Böyle 81 gibi çektiği şut sayısını ''hak etti'' dedirttiren maçları da var ama Seattle gibsi de az değil hani.Bazısı 44 değil de 15-20 çekip de atıyor onu.

Asist konusunda genelde zaten son yılalrını falan konuştuk 5 asist diye.Sende asist konusunda kullandığın avantajı buradan kullanamıyorsun çünkü dezavantaj oluyor burada(şut çekmede).Yanlış mıyım? Bir sezonda 27 şut ortalaması tuturmuştur,tekrardan hatırlatırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elevator -- 27 Ocak 2008; 0:35:27 >
  • Benim genellediğim bişey yok ki?Sen kobe şu kadar şut çekti bencillik yaptı diyorsun bende bahsettiğin maçlarda kobe'nin şutlarının abartılmaması gerektiğini söylüyorum..Hem Kobe nin çok şut attığı maçlardaki performansı bakımından hemde kariyerinde şut ortalaması bakımından diğer yıldızlardan çokda farklı olmadığını anlatıyorum...Bir sezon 27 şut atması hiçbir şeyi değiştirmez bunu her sezon yapmıyor..O sezonki 27 şutu ancak lakersın kötü kadrosuna bağlayabiliriz..Artık bu kadar şut atmasına gerek olmadığı için atmıyor...Kobede 15-20 şut atarak 40 lı sayılara ulaşıyor kobe'nin yapmadığı bişey değil...Daha dün oynanamış olan dallas-lakers maçına bakman yeterli...Sen bir kaç kötü örneği ortaya sürüp oyuncu hakkında fikir öne sürüyorsun..Böyle yapacaksak lebronunda bir sürü maçını buluruz...Bunlar oyuncunun kalitesinden bişey kaybettirmez..

Daha kariyerinin başındaki bir oyuncu içinde erken konuşmamak lazım..Lebronun 40 lı şutlar attığını da görebiliriz..Benim açımdan hiçbirşey değiştirmeyecek olsada...Yani 40 lı şutlara tukaka olarak bakmıyorum.. Bazen bir oyuncu iyi hisseder abartabilir...Lebronda bunu yapabilir benim açımdan bir sakıncası yok..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The_MAD -- 27 Ocak 2008; 1:08:58 >

• Dönüp dönüp aynı şeyleri diyorsun.27 şut çektiği sezonu takımına bağlayamazsın çünkü Garnett ve LeBron'da onun durumundaydı ama yapmadı.

''Bazen bir oyuncu iyi hisseder abartabilir''

Kobe hep mi kendini çok iyi hissediyor ve diğer yıldızlar hissetmiyor? Kobe'nin bu kadar şut çekmesinin sakıncası nedir biliyor musun? Takım arkadaşlarının az performans göstermesidir,takım arkadaşlarının moralini düşürmesidir.Garnett tek başınaydı ve niye böyle işlere kalkışmadı? LeBron'da 17 galibiyetli bir takımı aldı ama hiç yapmadı.Bunlar kendini iyi mi hissetmiyorlar? LeBron evet kariyerlerinin başlarında ama Kobe kadar serbest ve daha da yapmadı bunları.Kobe LeBron kadar serbest kaldığı dönemlerde(Shaq'dan sonra) iyice abarttı.

''Sen bir kaç kötü örneği ortaya sürüp oyuncu hakkında fikir öne sürüyorsun..Böyle yapacaksak lebronunda bir sürü maçını buluruz...Bunlar oyuncunun kalitesinden bişey kaybettirmez.. ''

Sen de birkaç örneği ortaya sürüyorsun.Kobe 81 gibi.LeBron'un pek fazla bulamazsn çünkü o genelde 20-30 attığı için öyle 44 şut gibi olayları yoktur.Yüzde benzer ama daha az şut çeker LeBron.

• O zaman lebron 40'lı şutlar atınca lebrona bencil diyeceksin öyle mi?Sanki lebron'un bunu yapmayacağından emin gibisin enterasan doğrusu..Lebron 40'lı şutlar atınca bencil damgası yemeye hazır olsun o zaman..Senin için o şutları nasıl attığı hangi şartlarda attığı bile öenmli değil nasıl olsa..

"27 şut çektiği sezonu takımına bağlayamazsın çünkü Garnett ve LeBron'da onun durumundaydı ama yapmadı. "

Yapması mı gerekirdi?Sanki bunu yapmamaları bir meziyetmiş gibi öne sürmende enterasan..Bu hiçbirşeyi göstermez...Hiçbir zaman aynı şartlar altında değiller bunuda unutmamak lazım..

Sanki lebronun o takımda oynaması diğer oyuncuların önünü tıkamıyor...Takımında MJ,kobe,lebron,t-mac-wade,carmelo,iverson gibi oyuncular bulundurursan bu adamlar takım arkadaşlarının kullanacağı top sayısını azaltır...Bir yanda bol istatistik yapan yıldızlar diğer yanda askerler olur bu kaçınılmazdır....

• Evet aynen öyle.LeBron'da Kobe kadar şut çektiğinde ona da bencil diyebilirim.

''Yapması mı gerekirdi?Sanki bunu yapmamaları bir meziyetmiş gibi öne sürmende enterasan..Bu hiçbirşeyi göstermez...Hiçbir zaman aynı şartlar altında değiller bunuda unutmamak lazım.. ''

Takım kötü diyorsun,al sana taımı kötü olan bu 2 oyuncu.Bir de birşey göstermez diyorsun.Bu 2 oyuncunun Kobe kadar çekmesinin nedeni kendilerini Kobe'den daha az düşünmeleri.Hele ki Garnett.Bunlarda 47 çekebilir ama yapmıyorlar çünkü başka şeylere de önem veriyorlar.Takım arkadşını beslemek gibi.

''Sanki lebronun o takımda oynaması diğer oyuncuların önünü tıkamıyor...Takımında MJ,kobe,lebron,t-mac-wade,carmelo,iverson gibi oyuncular bulundurursan bu adamlar takım arkadaşlarının kullanacağı top sayısını azaltır...Bir yanda bol istatistik yapan yıldızlar diğer yanda askerler olur bu kaçınılmazdır.... ''

İşte farkda burada.Kobe varken daha çok önünü tıkıyor.LeBron'da önünü tıkıyor pek denemez aslında.7-8 asist yapıyor sonuçta ve Kobe'den az top kullanıyor.Kobe daha çok tıkıyor yani.

• Pekala kobe vs lebron konusunda ben senin düşünceni öğrendim sende benimkini..Artık bu konuda yazacak fazla bişeyde kalmadı.Uzadıkça tekrarlar artıyor çünkü.Ortak noktada buluşamasakta yinede güzeldi tartışmak eline sağlık diyeyim...Artık asıl konuya dönsün bence bu topic..
  • Evet konuyu bayağı işgal ettik. Senin de eline sağlık.
  • @ceycey yukarıdaki iki postu not almalısın. Yüreklere su serpen postlar olarak DH yılın enleri 4'te yer almalı bence...
  • ben karar veremiyorum kimin mvp olması gerektiğine ama yıllardır bir hayranı olarak allen iverson ı isterim(gerçi biraz zor ama neyse).bi de tracy mcgrady nin 5. sırada olması mvp sıralamasında biraz saçma geldi bana.çünkü çok az maç yaptı.tamam bu onun suçu değil ama yine de çok az maç yaptı.bi de iki isim gerçekten harika oynuyo.onlar da hidayet türkoğlu ve chris paul
  • Geçen yıllarda ne yazıkki takım Kobe ye MVP için yardım etmiyordu,daha doğrusu edemiyordu.Gasol'un gelmesi ile,Kobe artık MVP'ye daha da yaklaştı.Bynum da dönünce pota altına inen her top sayı olmaya başlayacak.Kısacası bu yıl takımı oynatmak için resmen yırtınan Kobe,artık istediği takımı elde etti.Bundan sonra da sezon başından beri oynadığı gibi devam ederse ki kesinlikle edecektir,bence MVP olması için hiçbir sorun yok.Şuan herkes Kobe nin çok efektif oynadığını söylüyor.Geçen maç sadece 15 topla 30 küsür sayı attı.İlk çeyrekte sadece 8 top kullanarak 19 sayı attı,Washington ise ilk çeyrek sonucu 17 mi 15 mi neydi. Kısacası Kobe böyle oynamaya devam ederse,bu yıl mvp olur...
  • quote:

Orjinalden alıntı: İlkkan23LeBron

Jordan maçın başında kaçırdığı 1 şutu atsaydı da yine 6 yüzüğü olurdu.Gariğ değil mi? Maçın herhangi bir zamanındaki şut ile son çeyrekteki şut sor tabelasına aynı değer de yansııyor.Acaba ikisi de 2 sayı veya 3 say olduğundan dolayı mı? Aynı değer de mi ki bunlar? Yani son saniyeyi bu kadar abartmaya gerek yok.Sadece son saniyeden söz ediyorsun.Bu yönü LeBron'dan iyi ama sen sadece bu yönünü ileri sürüyorsun sürekli.Hücumda Shaq ihtiyarladıktan sonra en durdurulmazı,evet dedim bunu zaten.5 riband ve 5 asist yaparken o LeBron 8 riband 7 asist yapıyor.Buyur sana komplelik.Eğer Kobe komple ise LeBron daha da kompledir.Tabi adam 1 şutu kaçırıyor.Bu yüzden de baştan kaybediyor adam.İşin ilginç yanı Kobu bu sene bile LeBron'dan çok top kullanıyor.Yani eyvallah yine de arada çok fazla fark olmamasına rağmen LeBron'dan daha güçlü bir hücum silahı ama yine de çok fazla top kullanıyor.Bazen 40-50 gibi rakamlara ulaşabilmek için 40-50 şut çekiyor.Bakınız Seattle maçı 44 şut-48 sayı ve 4*50'nin son maçı olan Houston maçı.44 şut 52 sayı.Rekoru kırabilmek için bayağı bir yırtınmıştı zaten o maç.Veya egosu yüzünden.

Kobe son çeyrekte de çok iyidir ama LeBron'u bu onuda yerden yere vurdun resmen.LeBron da Kobe kadar iyi oynar son çeyreği.Daha iyi midir ra bilemem ama onun kadar vardır.

@Sanctus Diavolos

Ne zaman geldiklerini biliyorum ve beni alakadar etmez.Orada 23 yaş dedim.Dediğim %100 doğrudur.Bak burada bile sen yazma isteği duyuyorsun.Sonra gelip ''yazdıttırıyorsun'' diyorsun.Parmak senin,beyninle karşı da koyabilirsin.Neyse.

Hangisi 23 yaşında daha iyiydi? Buna da LeBron değil deme ama gözünü seviyim.Sen de objektif davranamıyorsun.Ben LeBron'u kruyunca çok seviyorsun,siz kötüleyince hiç birşey.Sende nefret ediyorsun bu adamdan.Bu da belli.
    Yukarıda The_MAD ile tartışmışsın,epey uzun tartışmışsınız.Hepsini okuyacak zaman bulamadım açıkçası ama biraz okudum ve gözüme yanlış bigiler ilişti.Doğrulara bir göz atalım...

Kobe 50*4 yaparken;
    -Son maçı H.rockets ile oynamamıştır.50*4 ün son maçı new orleans maçıdır.
    -"44 top kullandı ve Rekoru kırabilmek için bayağı bir yırtınmıştı zaten o maç." demişsin.Halbuki son maçta 16-29 ile,yani sadece 29 top kullanarak 50 sayı atmıştır.Onu da geçtim,4 maçın hiç birinde 40 top kullanmamıştır.Neresinden tutsan yanlış bilgi.Tamam amacın Kobe'yi kötülemek ama bu kadar da desteksiz sallanmaz ki ya...

50*4 ler:
    Fri, Mar 16 : 23-39 ile 65 sayı vs Portland.
    http://www.nba.com/games/20070316/PORLAL/boxscore.html

Sun, Mar 18 : 17-35 ile 50 sayı vs Timberwolves.
    http://www.nba.com/games/20070318/MINLAL/boxscore.html

Thu, Mar 22 : 20-37 ile 60 sayı vs Grizzlies
    http://www.nba.com/games/20070322/LALMEM/boxscore.html

Fri, Mar 23 : 16-29 ile 50 sayı vs Hornets (Dediğine göre rekor kımak için çok kastığı maç!!!)
    http://www.nba.com/games/20070323/LALNOK/boxscore.html

• Pfffff.
    Cevabını verdiğim bir soruyu neden yine soruyorsun? Bak bakıyım ben ne cevap vermişim.Biz tartışmayı bitirdik yine başlatıyorsunuz.
  • Tartışmanın yeniden başladığı falan yok.Sadece yanlış bilgiler vermişin,onları düzelttim.Tartışacak bir şey yazdığımı sanmıyorum.

Eğer daha önce cevabını yazdıysan görmedim çünkü yukarıda da yazdığım üzere "Hepsini okuyacak zaman bulamadım açıkçası ama...".Neyse daha önce cevap verdiysen tekrar cevap vermenin bir manası yok...
  • quote:

Orjinalden alıntı: j.r.duke

50*4 ler:
    Fri, Mar 16 : 23-39 ile 65 sayı vs Portland.
    http://www.nba.com/games/20070316/PORLAL/boxscore.html

alçak kobe iliğimizi kurutmuştu o maçta

• MVP Kim Olur? Hidayet diyesim geliyor. Ne var sonuçta oda adaylardan biri...
  • Ben eski bir kobe hayranı olarak artık bu tartışmalardan bıktım.Kobe artık bunlara ne diyodur düşünemiyorum.Ya bu adam nba ye geldiği günden beri biriyle kıyaslanıyor.Yok mj , carter, ray allen, tmac,ıverson , wade, şimdide lebron eee hepsinde sonuç ne oldu hepsi eriyip gitti şu an kobenin seviyesine yaklaşmaları bile zor.(mj örnek verdim tabiii ki erime olayında onu katmıyorum) he şimdi lebron çıktı oda biraz sürer tekrar kobe yine en çok konuşulan oyuncu olur.Bu 10 seneden beri böyle geldi inşallah böyle devam eder.

Bide şut fazla kullanma olayını artık geçin takım skoreri tabii ki şut kullancak bazı maçlar çok bazı maçlar az olacak o kadar. 2.likle asist konusuna gelirsek bazıları demiş kobe asist az yapıyo diye öncelikle lakersta üçgen hücum oynandığı için bi kez setler cavs daki gibi lebron üzerinden dönmüyor.Cavs da bütün plan lebron üzerine kurulmuş.Hızlı hücumlar lebrona yönelik , devamlı lebron rahatlasın diye uzundan gelen screen lar , dip çizgiye yerleşn iyi üçlükçüler( lebron drive ettiğinde sıkıştırma gelirse diye rahatlaması amacıyla konulmuş ) v.s.Bu gibi şeyler lebronu o kadar çok rahatlatıyor ki inanılmaz.Gelelim lakers a lakers da esas asistor tabii ki lamar odom (bu yıl eskisi gibi olmasada) lamar takımda top paylaşımını yapan adam en büyük özelliği buydu bu zamana kadar o yüzden asist de takım lideriydi.Kobe ye gelirsek phil jacksonın kobe için uyguladığı bir plan varsa hücumda hakikaten intihar ederim.Adam üçgen hücum oynatıyor ve hiçte taviz vermiyor kobe ise garibim yine bütün şutunu kendi yaratıyor.Hemde devamlı gelen double team lere karşı. Bide yanında yükünü alacak oyuncuda yok napsın sayı atmak lazım ama yine de lakersın en büyük sorunu hücum değil savunma yapamaması buda bir gerçektir.Cavs da tam tersine iyi savunma yapan bir takımdı önceki yıllarda bu da onların en büyük artısıydı.Benim demek istediğim bir oyuncu için sistem çok önemli onu yükseltebilir de alçaltabilirde lebron ise iyi bir sistemde oynuyo ve kendine daha rahat skor buluyor.Burdan kimse üçgen hücum için kötü yorumu algılamasın biri bireysel artışı sağlıyor diğeri takım oyununu artırıyor.Ama üçgen hücum için iyi bir uzuna sahip olman kesinlikle gerekli.Yoksa tam verim almak çok zor.Tabii ki lebron büyük oyuncu ama tabii ki Kobe çok ayrı yerde o gelmiş geçmiş en iyi skorer ve savunmacı (savunma guard pozisyununda) bence mj le birlikte zaten ikisindede üst düzey olan başka oyuncu ben bilmiyorum.

Bazılarıda şey demiş, lebron 23 yaşındayken jordandan daha iyi diye , komedi ya gülmek geldi hiç mi nba hakkında bilginiz yok ya bakın ozamanlar lakersta jabbar - magic- worthy vardı , doguda boston bird daha sonraları efsane detroit tabii ki bunlar daha oturmuş takımlar dı mj ise daha yeni gelmiş ve kadro derinliği oturmamış bi takımda yavaş yavaş liderliğini göstererek iyi oyuncular ile efsanevi bulls u yaratmış 6 mvp 6 şampiyonluk gelmiş gçmiş en iyi sezon galibiyet yüzdesi daha diyecek bir şey demiyorum.Lebron jordandan daha çabuk kadro derinliğine sahip oldu ve doğunun son 7 yıldaki hali ortada olması sayesinde doğu finalı görmüş.Onun için kıyaslamak çok yanlış.Bunlarda benim fikrim inşallah iyice düşünüp karar verirsiniz.

• Bitirilen bir konuyu neden tekrar açıyorsunuz? O kadar tartıştık ve bitti.2tarafta birbirilerinin fikrini öğrendi ve bitti.Bu kadar.Bir de ''bazıları'' demesen de isim versen? Laf atmasan? ''Abc'' kişisi yaptı demek çok mu zor? Ama tabi illa laf sokulacak ya.Tartışacaksak da efendi efendi tartışalım ama bu laf sokmalarla bir yere varamazsın.

Bir oyuncu bazı maçalr fazla şut kullanabilir.Ama bazı maçlar! Ve 40-45(47'ye kadar çıktığı bile görülmüştür) çekmez.Yani tek de olsa fazla.Bizim en çok gördüğümüz 30-35 ve Kobe bu rakamları da diğerleridnen daha çok kullanıyor.Tek başına demeyin çünkü KG ve LeBron örnekleri var.Asistlerinde de;Bu üçgen hücumda pas vermek yasak mı? LeBron kadar serbest olamaz ama sonuçta asist yapması yasak değil.47 çekeceğine adam gider asist yapar.LeBron daha serbest ama LeBron bu kadar çok top kullanamıyor! Kobe asist yapmaya çalışsa ve az asistte kalsa eyvallah ama böyle de değil ki.O kadar çok zorlama(hatta bu bazen aşırı zorlama oluyor) şut çekeceğine yanındakine çıkarabilir.46-47 çekebilen bir adam nasıl ''bütün şutunu kendi yaratıyor'' oluyor? Skor yükünü alacak yok demeyin.Bunları Garnett ve LeBron'da yaşadı ama hiçbiri bu kadar astronomik rakamlar kullanmadı.Kobe'ye üçgen hücum oynatmasak ne yapar acaba? 55-60 şut çeker 1 maçta heralde.E çünkü sen diyorsun o kadar rahat değil diye.

''Bazılarıda şey demiş, lebron 23 yaşındayken jordandan daha iyi diye''

Yine bazıları....Zahmet etme sen ben bu ''bazıları'' nı açıklayım;Murat Murathanoğlu,ben ve başka insanlar.Sen Murat Murathanoğlu'ndan çok biliyorsan birşey diyemem.Bu forumda harcanıyorsun demektir bu.Bunu o ''bazıları'' diye hitap ettiğin insana da sorabilirsin.Ama sanırım MM bunları her ne kadar konferansı çok güçlü olmasa da neredeyse tek başına finale çıkardığı ve o yaşta da MJ'nin takımını çok güçlü olmayan Milwakue Bucks'a karşı yenildiğinden de olabilir.Bu MM için sanırım baş etkenmiş.Sanırım böyle duymuştum.Bende aynı fikrdeyim.Adam Bird'e kadar gelemedi ki sen Bird diyorsun.O kadar Magic-Bird diyen adam 6 şampiyonluktaki kadrodan bahsetmiyor.Burası da ilginç yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elevator -- 7 Şubat 2008; 3:25:13 >

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.