Şimdi Ara

2006 Hyundai Elantra ile Uzun Yol İzlenimlerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
1
Favori
2.696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Uzun süredir forumda okuyucu olarak bulunmaktayım. Pek yazmayıp yorumları okumakla yetiniyordum. Geçen hafta diplomamı almak için Karabük'e gitmeye karar verdim. Size uzun yol izlenimlerini anlatıp bu aracı almak isteyenlere yardımının dokunacağı kanısındayım.

Araç ile ilgili biraz bilgi verip sonra fotograflara geçeceğim.

Aracımız 2006 Model Hyundai Elantra 1.6 Gls modeli. Aracımızda Landirenzo marka Lpg sistemi mevcut. Uzun yola çıkmadan 1 ay kadar önce aracımız Hyundai yetkili servisinde 53.000 de rutin yıllık bakıma girdi. Bakımdan 2 hafta sonrada Lpg sisteminin bakımı oldu. Lpg bakımında 2 adet filtre değişimi yapıldı. Lpg ustası filtrelerin baya kirlendiğini ve nereden aldığımızı sordu. Bizde sürekli Opetten aldığımızı söyledik. Opet son 1- 1.5 yılda katkılı yakıt işinde katkıyı epey abarttığını ve filtreleri normalden daha kısa sürede tıkadığını söyledi. Ayrıca performansın artacağınıda belirtti. Filtre için dediği ne kadar doğrudur bilemem. Fakat performansta pek bir değişiklik göremedim. Yakıt için Shell veya Bp önerdi. Bende Filtreler değiştikten sonra sürekli Shellden aldım.

Güzergahımız Manisa'dan çıkıp Uşak Afyon üzerinden Ankara'ya geçmekti.

Yola çıkmadan bir gece önce Manisa'da Şehzade Mehmetin Karşısındaki Anemon Shell'den Lpg mizi fulledik.

İlk önce Uşak'ta şehir içine girip karnımızı doyurduktan sonra Afyon'da Kolaylı Dinlenme Tesislerinde yarım saat kadar mola verdik. Bir depo Lpg Sivrihisar'a varmadan yaklaşık 40 km önce bitti. Biter bitmez hemen Lpg göstergemiz uzarı sesini duyduğumuzda 423 km yol yapmıştık. O kulak tırmalayacı ses fazla dayanamadım ve 425. km de aracı benzine aldım.

Araç benzine geçtikten sonra illa shellden yakıt alacağım diye tutturduğumdan Polatlı'ya kadar benzinde geldik. Tabi benzinle araç bir başka gidiyor

Polatlı'da ilk gördüğümüz shell'den aracımızın Lpg sini fulledik.

Aracı kullanma şeklimi belirtmeyi unutmuşum. Eklediğim ve ekleyeceğim resimleri hep aynı şekilde kullandım. Aracı 90-120 bandında klima tüm uzun yolun % 90 lık kısmında 1 veya 2. seviyede açık kullandım. Ayrıca uzun rampalarda aracı çekişten düşürmemek için 90-100 km hızlarda 4. Vitese atarak çıktım.

İlk hesabımızda 425 Km lik yolda 80 TL yakıt almışız.

80 / 425 = 0.188 Yani 18-19 kuruşluk bir yakıt tüketimi çıkıyor km başına. Ayrıca 100 Km de 7.68 Lt Lpg tüketimi ile gayet makul gözüküyor ve insanın yüzünde hafif bir tebessüm bırakıyor Unutmadan belirtmemde fayda var araç ruhsatta 1370 kg ağırlığa sahip. Belirtmeyi unutmuş olabilirim araçta 3 kişi var ve bagaj boş :)

Manisa'dan Ankara'ya vardığımızda km sayacı 570 km gösteriyor. Bir gün Ankara'da dinlendikten sonra Karabük'e yola çıktım. Bu sefer araçta 2 kişi ve bagaj gene boş bir şekilde. Otobanda aracı 100-130 bandında kullandım fazla hız yapmadım.

Ankara'dan otobana girmeden önce;

Araçla Karabük'e geldikten ve biraz gezdikten sonra tekrar fulledik. Aracın kadranının fotografını çekmeyi unutmuşum fakat fişin üzerine kaçıncı km de olduğmu yazmıştım. Fakat önceki depoda gaz bittikten sonra biraz benzinle yol almıştım. Ama ne kadar yol aldığımı bilmediğimden yanıltıcı olabileceğini için bu depoda kuruş hesabı yapmayacağım.

Hazır altımızda arabamız var iken arkadaşlar ile bi Amasra yapalım dedik. Araçta 6 kişi ve yarı dolulukta bir bagaj vardı. Klima 2-3. kademe açık ve ayrıca Karabük Amasra arası dağ yolları olduğundan 3-4 viteslerde gidildi. Fakat aracı boğmamak için yer yer 4500 devirlerde vites attık ve seyrettik.

Amasra dönüşü fullememiz 1119. Km de oldu ve 75 TL yakıt aldı.
    Şimdi hesap yapacak olursak 1119 - 850 (önceki fullendiği km) = 269. Alınan yakıt 75 TL. 75 / 269 = 0.27. Ayrıca 100 km de 10.3 Lt lpg harcamışız.
    Km başına 27 kuruş tüketim 6 kişilik ve dağ yolları bol olan ve azıcıkta performanslı kullanım için makul gözüküyor.

Karabük'te diploma işlerini hallettikten sonra tekrar Ankara'ya döndüm. Ankara'da bir gün dinlendikten sonra ailecek Yozgat'a gitme kararı aldık ve atladık arabamıza. Ankara'dan çıkmadan tekrar fulleyelim dedik ve Karabük-Ankara yolculuğumuzun faturasını görelim istedik. Otoban kullanımı gene aynı şekilde 90-130 aralığında sakin uslu uslu gittim. Klima 2-3 seviye açık. En önemlisi bagaj. Bagaj ağzına kadar dolu hatta arka koltukların bir tanesini kapatacak şekilde dolu olarak geldik. Bu yolculuğumuzun faturasını hemen paylaşalım

Şimdi tekrar hesabımızı yapalım. 1381 - 1119 = 262 262km lik yolda 50 TL lik yakıt almışız. 50 / 262 = 0.19.
    Km de 19 kuruş yakmışız.

Depomuzu fulledikten sonra Yozgat'a gitmek için yola çıktık. Giderken teyzemin aracındaki navigasyonu bizim aracımıza taktık. Kendisi yeni aldığı için pek çözemedik aleti. Gidiş yolunun yarısında verdiğimiz molada navigasyonun ortalama hız özelliğini keşfettim Gidiş yolunun yarısı ile dönüş yolunun tamamında navigasyonumuz açıktı ve aracı kullanma şeklim ile ilgili gayet güzel bilgiler veriyor. Onunda fotografını ekleyeyim.

Dönüş yolunda depomuzu tekrar fulledik. Fişi elimizde yok ama 80 TL lik yakıt alındı. 2.64 den olması lazım yanlış hatırlamıyorsam.

Bu depoda 1754 - 1381 = 381 km 80 TL / 381 = 0.20
    Km de 20 kuruş tüketimi var. Kullanma şeklimi yukarıdaki navigasyon fotografında paylaşmıştım..Zaten genel kullanımım da bu şekilde.

Ankara'ya döndükten sonra gene 1 gün dinlenip sonra tekrar eve dönüş yolculuğuna başladık.

Dönüş yolculuğu başlangıçtaki gibi 3 kişi ve bagaj bu sefer ağzına kadar dolu hatta arka koltukların bir kısmı da dolu. Bagaj agzına dolu derken şu şekilde;

Hazır Ankara'da Lpg fiyatı uygundur şimdi ileride bu kadar uyguna bulamayız diye tekrar fulledik depomuzu

1889 - 1754 = 135 km. Alınan yakıt 28 TL. 28 / 135 = 0.20.
    Km başına 20 kuruş yakmışız.

Ankara'da tekrar fulledikten sonra güzergahımız Manisa. Dönüş yolunda neredeyse 4 mevsimi yaşadık diyebilirim.Şöyle yoldan bir kaç kare paylaşayım.

Ankara'dan aldığımız Lpg Kula'nın çıkışında tekrar sesli ikaz ile bitti. Benzine almak zorunda kaldım. Yaklaşık bir 50 Km benzinde salihli çıkışında Shell bulup tekrar fulledik.
    Lpg nin bittiği andaki kadranın fotografı;

Salihliye kadar benzinde geldik. Araba bi 50 km kendine geldi Salihli ile Manisa arasında Lpg nereden baksanız 20-25 kuruş oynuyor. Manisa'da 2.66 iken Salihli'de 2.39 a aldık. Aradaki fark neden kaynaklanıyor hiç bilmiyorum

Sonuç olarak arac genelde 20 kuruş ve altında tüketim sergiledi. Hızımız genelde 90-110 arasında ve klimamız sürekli 2. 3. kademede açıktı. Dönüş yolunda araç ağzına kadar doluydu. Bu şartlar göz önüne alındığında gayet makul bir tüketim sergilediğini düşünüyorum. Araç lpg ile gayet uyumlu lpg takılalı yaklaşık 30.000 km oldu ve ufak tefek sorunlar dışında pek bir sıkıntım yok. Araç alındığından bu yana hep hyundai servisinde bakıma girdi. Onun dışında bize süpriz bir masraf çıkarmadı. Tek masrafı lpg ve aracın kendi bakımı oldu.

Resimler ile ilgili bir sıkıntı olabilir. Eğer göremez iseniz düzeltebilirim.

İlk konum olduğu için olumlu olumsuz bütün eleştirilerinize açığım. Sormak istediğiniz sorular var ise çekinmeden sorabilirizsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VgrooveR -- 27 Ağustos 2013; 16:22:07 >

• Değerler çok güzel.Elinize sağlık.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boşuna kasmışsın kendini shell için.
  • Güzel paylaşım. Elinize sağlık

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • foto boyutu beni benden aldı
  • quote:

Orijinalden alıntı: angel_f!re

foto boyutu beni benden aldı

Hocam fotograf boyutları yüklenirken büyük yüklendikten sonra küçük gözükmüyor mu ?
  • VgrooveR kullanıcısına yanıt
    simage olarak eklemeniz lazım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: VgrooveR

quote:

Hocam fotograf boyutları yüklenirken büyük yüklendikten sonra küçük gözükmüyor mu ?

benim ekran 23.5'' olmasına rağmen yetmedi öyle düşün
  • quote:

quote:

quote:

benim ekran 23.5'' olmasına rağmen yetmedi öyle düşün

Şimdi düzeldi sanırım hocam
  • inceleme için tşk.ler. ama bnence de shell için kasmaya gerek yok. petrol ofisi var tp var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonNn_ -- 24 Ağustos 2013; 19:25:06 >
  • ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackElantra -- 1 Ocak 2015; 18:20:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BlackElantra

Bende de var 2005 otomatik buda benim denemem sabit 85 km/h 2250 devir ile yakıt tüketimim..Ama 85 km h çok sıkıcı oluyor en azından benim için..
    Ve son olarak buda benim yavru..Bu arada dostum uzun yolda çoook konforlu değil mi ? Özellikle arka koltuk

hocam çok sevindim elantra kullanan birini görünce :) aracınız benzinde mi kullanıyorsunuz? 4.6 çok iyi bir tüketim. Araçlarımızda hız sabitleyici olsa Keşke. Uzun yolda o kadar aradım ki hız sabitleyicisini.. Hocam bende 5. Vites 70 km hıza sabitleyip ortalama tüketimi sıfırlayinça 3.1 ile 3.5 arası gidip geliyor bir deneyin isterseniz.. Son olarak aracim lpgli Fakat yol bilgisayarı sağlıklı ölçüyor mu Bilmiyorum. Ama kanımca benzin tüketimini ölçüyor Çünkü 2300 kmlik yolda yol bilgisayarı 5.9 litre tüketim gösterdi. Benzin Gaz arasındaki %20 -@25 lik fazla tüketimi ekleyince yaklaşık 7.5 litreye tekabül ediyor ve bu benim lpg tüketimi ile örtüşüyor.

İki resim arasındaki sorunuzu görmemişim :D Vallahi uzun yolda hiç yormadı beni. Aracın süspansiyonları sert olmasına rağmen ve yoldaki herşeyi hissettirmesine rağmen öyle yorulmadım Aracı hep ben sürdüğüm için arka koltuğa sayılı oturmuşumdur hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VgrooveR -- 25 Ağustos 2013; 2:04:39 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: BlackElantra

Bende de var 2005 otomatik buda benim denemem sabit 85 km/h 2250 devir ile yakıt tüketimim..Ama 85 km h çok sıkıcı oluyor en azından benim için..
    Ve son olarak buda benim yavru..Bu arada dostum uzun yolda çoook konforlu değil mi ? Özellikle arka koltuk

hocam çok sevindim elantra kullanan birini görünce :) aracınız benzinde mi kullanıyorsunuz? 4.6 çok iyi bir tüketim. Araçlarımızda hız sabitleyici olsa Keşke. Uzun yolda o kadar aradım ki hız sabitleyicisini.. Hocam bende 5. Vites 70 km hıza sabitleyip ortalama tüketimi sıfırlayinça 3.1 ile 3.5 arası gidip geliyor bir deneyin isterseniz.. Son olarak aracim lpgli Fakat yol bilgisayarı sağlıklı ölçüyor mu Bilmiyorum. Ama kanımca benzin tüketimini ölçüyor Çünkü 2300 kmlik yolda yol bilgisayarı 5.9 litre tüketim gösterdi. Benzin Gaz arasındaki %20 -@25 lik fazla tüketimi ekleyince yaklaşık 7.5 litreye tekabül ediyor ve bu benim lpg tüketimi ile örtüşüyor.

Bİ TEK SİZ Mİ ELANTRA KULLANIYORSUNUZ?

• 90-110 arası yakıt değerleri çok güzel ama uzun yolculukta 110-120 gitmek bile zor, acaba 140-150 ile giderken ne yakıyor bu araçlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: Buffa

90-110 arası yakıt değerleri çok güzel ama uzun yolculukta 110-120 gitmek bile zor, acaba 140-150 ile giderken ne yakıyor bu araçlar

ÇOK FARKETME DOSTUM.BAZEN 180-190 LA GİTTİĞİM BİLE OLUYOR.ÜZÜCEK KADAR YAKMAZ.
  • İnceleme icin teşekkürler.
    Konunun anafikri LPG = ekonominin kralı

Dizel olsaydı aracınız %10-15 daha fazla yakardi.

Üzücü olan kısım ise kısa menzil. 400 km de bir yakıt almak gerek. Bu arada aracı baya kullanmışiniz benzinde.

• hocam kullandığımız araç trafikte pek görüşmeyen ve ülkemizde pek tutulmamış araçlardan öyle değil mi ? Trafiğe çıktığınızda bir fluence bir megane, bir linea,bir accent era kadar görebildiğimiz modeller değil. Onun için aynı kasayı kullanan bir arkadaşı görünce sevindim. Kendi tüketim verilerimi karşılaştırabileceğim bir muhattabım oldu diye sevindim. Olay bundan ibaret
  • quote:

Orijinalden alıntı: Buffa

90-110 arası yakıt değerleri çok güzel ama uzun yolculukta 110-120 gitmek bile zor, acaba 140-150 ile giderken ne yakıyor bu araçlar

Uzun yolda gerçekten 110-120 ile gittiğinizde sizi bir ton araba geçiyor. Millet neyine güvenip bu kadar basıyor anlamıyorum. 140- 150 ortalama tutturmak için 130-160 bandında sürmek lazım ki son viteste bu hızlarda devir 4.000 ile 4.500 arası oluyor. Bu devir ve hızda tahminim 30 kuruşa yaklaşır gibi tüketim. Ama tabi bir tahmin bu
  • quote:

Orijinalden alıntı: umutsirvan

İnceleme icin teşekkürler.
    Konunun anafikri LPG = ekonominin kralı

Dizel olsaydı aracınız %10-15 daha fazla yakardi.

Üzücü olan kısım ise kısa menzil. 400 km de bir yakıt almak gerek. Bu arada aracı baya kullanmışiniz benzinde.

Hocam menzil işi maalesef böyle. Aslında büyük tank takılarak sorun bi nebze giderilebilir fakat o zamanda sanırım stepne yerine büyük tank sığmaz :/
  • Güzel paylaşım, elinize sağlık. Değerler de harika
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.