Şimdi Ara

2. Dünya savaşı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.099
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar hitler başa geçtiğinde çökmüş olan almanyayı 4-5 yılda şaha kaldırdı resmen. Peki biz neden sevr i yırtıp attıktan sonra kalkamadık ayağa. Almanya 1930 larda sürünürken 1939-40 da kıyafet üretir gibi tank uçak silah bomba araba üretiyordu.
    Keşke Atatürk 10-12 sene daha yaşasaydı keşke.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Almanların bilime katkısı çok yüksek.
    Adamlarda belli bir birikim var. Bilim geleneği var şengör'ün deyişiyle.
    Cumhuriyetten önce bir tane jeolog yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • HIGHER kullanıcısına yanıt
    Ama sadece o yetmez bence.
    Atatürk de batıya gönderdi sanatçıları öğrencileri.
    Dünyanın ilk bilim tarihçisi aydın sayılı bizden çıktı, cahit arf gibi matematikçiler geldi ama hala ortadoğudan farksızız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nazi Almanyasi kağıt üzerinde kendini öyle gösteriyordu, gencleri calistiracak bir is bulup(o da kisa sureli) " issizlik sorununu cozdugunu " propaganda etmek amaciyla boyle bir ise kalkisiyor. Soyle ozetlersem kisa sureli isler yapip halki calistirip ekonominin iyi oldugunu gostermeye calisiyordu. Savas sirasin da tüm sivil halk fabrikada calisiyordu yalniz savas muhimmati uretmek icin,sona dogru din adamlari ve halkta 18 yasindan kucukler bile silahlandirilmaya baslanmisti(o kadar kotu). Nazi Almanyasi yerine 2.Dunya savasi baslangicinda Japonya,ABD ve Sovyetlerin uretimine bakilsa daha iyi olabilir. Ama kiyafet uretir gibi savas ekipmani uretmek o ulkeyi şaha kaldirdigi anlamina gelmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kağıt üzerinde mi öyle görünüyor ? Dostum adamlar yüzbinlerce marka ekmek alan bir durumda iken 4 senede bunları yapmak kağıt üstünde mi ? Veya tank, silah vs. Üretmek uçuşa geçmek mi demişsin. Değil mi? O zamanlar türkiye de askerler yırtık kıyafetlerle dolaşıyordu ve o zamanın türkiye ekonomisi de ortada. Madem ekonomi ile alakasız şeyler ismet paşa akıl edemedi mi kıyafet üretir gibi tank silah üretmeyi. Bak şimdi amerikaya kıyafet gibi silah tank gemi üretiyor ekonomisi ortada sonra da türkiye ekonomisine ve ürettiği bir şeyler varsa ona bak. Günümüzde abd neyse 1930-44 arasında almanya öyleydi. Ben de işte bunu ne sağlamıştır diyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 6341

    Kağıt üzerinde mi öyle görünüyor ? Dostum adamlar yüzbinlerce marka ekmek alan bir durumda iken 4 senede bunları yapmak kağıt üstünde mi ? Veya tank, silah vs. Üretmek uçuşa geçmek mi demişsin. Değil mi? O zamanlar türkiye de askerler yırtık kıyafetlerle dolaşıyordu ve o zamanın türkiye ekonomisi de ortada. Madem ekonomi ile alakasız şeyler ismet paşa akıl edemedi mi kıyafet üretir gibi tank silah üretmeyi. Bak şimdi amerikaya kıyafet gibi silah tank gemi üretiyor ekonomisi ortada sonra da türkiye ekonomisine ve ürettiği bir şeyler varsa ona bak. Günümüzde abd neyse 1930-44 arasında almanya öyleydi. Ben de işte bunu ne sağlamıştır diyorum.
    Yalniz Abd gibi olsa Nazi Almanyasi Sovyet movyet,Ingiltere milgiltere falan tanimazdi ve asiri derecede abartiyorsun suan. Gunumuz Abd'si suan Nazi Almanyasina Muttefik Devletlerin yardimi olmadan tek basina isgal edebilecek duzeyde. Ya 4 sene de bunu yapmak marifet degil gecici bir durum ve rahatlama bu ve gelecegi yok bunun. Oyle gozuktugune bakma, evet marifet degil. Ve ben Turkiye'den ve Ismet Pasa'dan bahsetmedim.

    Bir sey daha soylemek gerekirse hitler yol yaparak halkin gecici de olsa refaha ulasmasini sagladi ki amaci da iktidari mutlaklastirip, halkin isyan etmemesini saglamakti.

    quote:

    Hitler her yıl bin kilometre otoban inşa edilmesi emrini verdi. 1934 yılında çalışma seferberliği ilan etti ve işsizlik sayısını düşüreceğini söyledi. Ancak otoyol yapımına hastalık, ölüm, açlık ve sefalet damgasını vurdu. Grev yapmaya kalkışanlar Nazi toplama kamplarına gönderildi


    quote:

    Almanya'da 1932'de merkezi ve yerel kamu idarelerinin toplam harcamalarının milli gelir içindeki payı yüzde 17.9 oranındayken, 1938'de yüzde 33.5 oldu. Kamu harcamalarının milli gelire oranı iki kat arttı. Yatırım harcamalarının getirdiği finansman yükü nedeniyle 1932-33'te 12.3 milyar Reichsmark olan kamu borcu 1938-39'da 41.7 milyar Reichsmark seviyesine yükseldi. Aynı dönemde bütçe açığı 15.2 milyar Reichsmark oldu ve bütçe açığını kapatmak için borçlanmanın yanında para basılarak ek finansman sağlama yoluna gidildi. Para arzı 1932-39 döneminde 13.4 milyar Reichsmark'tan 23.7 milyar Reichsmark'a yükseldi. Böylece işsizlik azaldı ama reel ücretler enflasyon nedeniyle 1932-38 arasında geriledi. Çünkü Hitler ekonomiyi dönüştürmek amacında değildi. Amacı ekonomiyi kontrol etmekti.
    Devlet ağırlıklı ekonomi sonunda verimsizlik nedeniyle gerilemeye başladı. Tam bu sırada ekonomiyi kurtarmak için savaşa girmekten başka çare yoktu. Hitler de bunu yaptı ve II. Dünya Savaşı'nı başlattı.


    Dedigim gibi savas ekipmani uretmek ve uretmekle kalmak ulkenin ekonomisinin iyi oldugunu gostermez. 1940-1945 arasinda ABD savas ekipmanlari uretip ve satarak(Muttefik Devletlere,savasa girmeden oncede satiyordu) Nazi Almanyasini -keske Nazi Almanyasi ile kalsa tum Dunyayi- ekonomide bildigin solladi.

    quote:

    Amerika Birleşik Devletleri II. Dünya Savaşı boyunca diğer ülkelerden daha fazla tank üretmiştir. Amerikan üretimi tanklar sadece ABD Ordusu’nu değil aynı zamanda Fransa (1942’den sonra), Birleşik Krallık ve diğer Müttefik Kuvvetler ordularını da beslemekteydi. SSCB’ye benzer şekilde ABD de birkaç iyi tasarım seçip bunları standartlaştırmıştır. Amerikan tank tasarım ve üretim deneyimlerinin eksikliği göz önüne alındığında bu tasarımların dikkate değer olduğu söylenebilir

    https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9JSS5fRCVDMyVCQ255YV9TYXZhJUM1JTlGJUM0JUIxX3RhbmtsYXIlQzQlQjE

    Ucak Listesi:https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9JSS5fRCVDMyVCQ255YV9TYXZhJUM1JTlGJUM0JUIxJ25kYV8lQzMlQkNsa2VsZXJlX2clQzMlQjZyZV91JUMzJUE3YWtfJUMzJUJDcmV0aW1pX2xpc3Rlc2k


    Nazi Almanyasini dikkatli incelersen ABD hatta Ingiltere gibi olmadigini gorebilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 20 Aralık 2019; 1:43:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hala üretim ekonominin iyi olduğunu göstermez diyorsun dostum ya. Söyle o zaman biz neden üretemiyoruz ismet paşa neden üretemiyor ırak filistin neden üretemiyor. fazla abartıyorsun diyorsun neden kaybetti ? Koskoca rusyanın savaştığı tek ülke almanya abd nin savaştığı ülke almanya fransanın ingilterenin savaştığı tek ülke almanya ve almanya bunların hepsi ile tek başına savaştı resmen. Hayır yani 1930 öncesi almanya ve sonrasını okumasam bilmesem veya üretimlerini gelişmişliği görmesem yahudi sanıcam bu yazdıklarından. Almanya polonyaya tigerler ile girdiğinde adamlar at ile saldırıyordu almanyaya hala üretim ekonominin iyiliği göstermez diyorsun. Tamam nazileri sevmeyebilirsin ama bu yaptıklarını değiştirmez. Üretim için madde lazım kaynak lazım sanayi lazım onlar gökten mi iniyor ülkeye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Almanya'da zaten o kapasite vardı ne olduğunu söyliyim Hitler sadece temizlik yaptı alehtar gazeteleri, tekelleri, propagandacıları ülkeden sürdü. Almanların özünü ortaya çıkardı ama birikimleri her zaman vardı ve doğru kullandı.
    Türkiye için dersek Türkiye de herkes istekli bir şeyler yapmaya eğer bizde şaçma sapan konuları bırakıp kendimizle ilgilenmeye başlasak bile anca temel atarız çünkü birikimimiz yok kısa zamanda hiçbir şey yapamayız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 6341

    Hala üretim ekonominin iyi olduğunu göstermez diyorsun dostum ya. Söyle o zaman biz neden üretemiyoruz ismet paşa neden üretemiyor ırak filistin neden üretemiyor. fazla abartıyorsun diyorsun neden kaybetti ? Koskoca rusyanın savaştığı tek ülke almanya abd nin savaştığı ülke almanya fransanın ingilterenin savaştığı tek ülke almanya ve almanya bunların hepsi ile tek başına savaştı resmen. Hayır yani 1930 öncesi almanya ve sonrasını okumasam bilmesem veya üretimlerini gelişmişliği görmesem yahudi sanıcam bu yazdıklarından. Almanya polonyaya tigerler ile girdiğinde adamlar at ile saldırıyordu almanyaya hala üretim ekonominin iyiliği göstermez diyorsun. Tamam nazileri sevmeyebilirsin ama bu yaptıklarını değiştirmez. Üretim için madde lazım kaynak lazım sanayi lazım onlar gökten mi iniyor ülkeye.
    Nazileri sevmekle ve benim yahudi olma ihtimalimle alakasi yok bu isin ki ne alaka? Sirf karsit gorusluyuz diye Yahudi mi olacagiz? Mesaji editledim tank ve ucak uretim listesi de orda, Nazi Almanyasi Sovyet,Ingiltere ve ABD'den sonra geliyor uretimde. Hani bu donemin ABD'siydi ? 2.Dunya savasi,1.Dunya savasi ve Bismarck donemi hakkinda bilgim var merak etme.

    Tek tek savasmadi, Italya Kralligi ve Japonya'yi unutuyorsun ki daha bunun Kuzey Afrika Cephesi de var.(Britanya,Fransa,Italya somurge mucadeleleri)Ben gecici sahlanmanin ekonomiyi super yapmayacagini belirtiyorum,sen gecici sahlanmanin ekonomiyi cok super yaptigini soyluyorsun.

    Ingiltere genel olarak donanma da cok iyi bir devlet. Kara harekatinda kotu olmasi(Ingiliz askerler bu savasta cokca hatalar yapti) gayet normal ki Britanya Savasini hatirlarsan Nazi Almanyasi kaybediyordu. Nazi Almanyasi her yerde savasti velakin Ingiltere ve Fransa tam gucle savasamadi nedeni de somurgelerin de Italya Kralligi tehdidi olmasi yuzunden. Somurge askerlerinin tumunu yigsaydi bu 2 devlet oraya emin ol savas cok erken biterdi.

    Polonya'ya Sovyetlerde giriyordu savasin sonuna dogru ki Polonya ornegi ile neyi kanitlamaya calistigini anlamadim ve Polonya'nin Superguc oldugunu da iddia etmedim. ABD,Ingiltere,Fransa ve Sovyetlerden bahsediyoruz.Gidipte Polonya bu 2 devleti atar diyorsan ne diyebilirim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 20 Aralık 2019; 2:4:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Müttefiği vardı diyorsun da söyler misin mussolini ne halta yaradı ? Bir bölgeyi bile savunamadı toprak kaybedip köstek oldu sadece. Japonya ? Müttefiği rusyaya saldırırken o da aynı şekilde rusyaya saldırıp rusyanın ordusunu bölebilirdi ama rusya ile barış ant. İmzaladı. Ve buna güvene rusya o cephedeki tüm askerleeini tanklarını da batı cephesine yığdı. Şimdi tekrar bak bulgaristan mı savaşıcak rusya abd ingiltere fransaya karşı almanyanın yanında.
    Kuzey afrika cephesi general rommel sayesinde dayanabildi o kadar ingiltere sürekli askeri yardım alırken hitler afrikayı unutmuştu bile.
    ve coğrafi konum olarak devlerin arasındaydı her taraftan işgal alabilicek bir konumdaydı. Emin ol şu an abd aynı konumda olup bu ülkelere savaş açsa abd de kaybeder. Evet tek başına 1-2 alabilir ama Savaş devi ülkelerin arasında hiç bir zaman dayanamaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arada dediğin rusya ve abd nin üretimi neden öyle ? stalin savaş boyunca fabrikalarda 7/24 kadın erkek çocuk demeden çalıştırdı üretim yaptı abd sömürgelerini ekonomisini kullandı.
    Hitler 1943 e kadar kadınları çalıştırmadı bile.
    Albert speer silahlanma bakanı olunca kadınlar çocuklar çalıştırılmaya başlandı ve üretim rusyanın 3 4 katına çıktı 1944 te ama bu sefer de petrol bitti denecek kadar azaldı ve çoğu üretilen araçlar kullanılamadan pas tuttu. Akaryakıtsızlıktan kullanılamayan binlerce araç var almanyada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aydın Sayılı olduğuna dair kaynağınız nedir?

    Bunlardan haberim var ama bunlar çok uç örnekler ve devamı gelmedi gibi.
    İnönü çok partili sisteme geçmek istemesi ile beraber geriye gitmeye başladı Türkiye ve marshall yardımları belini kırdı resmen ülkenin.

    Toplum da eğitimsiz olduğu için bir türlü beli doğrulamadı.

    Ama almanlar öyle değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kim bilimde önde olursa ülke olarak, o ülke önde olur, bu kadar basit.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HIGHER

    Aydın Sayılı olduğuna dair kaynağınız nedir?

    Bunlardan haberim var ama bunlar çok uç örnekler ve devamı gelmedi gibi.
    İnönü çok partili sisteme geçmek istemesi ile beraber geriye gitmeye başladı Türkiye ve marshall yardımları belini kırdı resmen ülkenin.

    Toplum da eğitimsiz olduğu için bir türlü beli doğrulamadı.

    Ama almanlar öyle değil.
    https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9BeWQlQzQlQjFuX1NheSVDNCVCMWwlQzQlQjE

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sermaye önemli. 19.asırda Almanya'da güçlü bankalar ve sanayi ortaya çıkıyor, eskinin tarım ülkesinde çok ciddi bir sermaye birikiyor. Almanya birinci dünya savaşına sanayi ve bilim konusunda dünya devi Büyük Britanya'yla yarışır vaziyetteyken giriyor. Birinci dünya savaşı ve Versay Antlaşması Almanya'yı sadece fakirleştiriyor ve zayıflatıyor, altyapısını ortadan kaldırmıyor. Kültürel ve siyasi olarak Almanya'nın sanayileşmesinde ve Almanya'daki bilim patlamasında Prusya disiplininin ve politikalarının büyük rolü bulunuyor. Birleşik Almanya'yı yaratan ülke Prusya. Bildiğimiz Almanya aslında "Prusya". Osmanlı eski bir imparatorluktu, askeri innovasyonlar yaptı, teknoloji ithal etti ama Almanya gibi teknoloji üretemedi ve sermaye biriktiremedi. O sebeple Osmanlı ve Türkiye devletleri için imkanlar hep kısıtlı olmuştur. Bu Batı dünyası dışında kalan tüm imparatorluklar ve devamı olan devletlerde görülen bir sorundu. Günümüze kadar bu yansımıştır. Türkiye'nin dünya çapında ünlü bir otomobil markası yok ama Almanya'nın çok sayıda var, bu konuda Almanya bir dünya devi. Altyapı ve gelenek ile alakalı. Altyapı ve gelenek oturtmamız gerekiyor. Alman başarısının sırrı bence Prusya disiplini ve çileci çalışkanlığı Almanların idealizmi ve oturmuş bilim gelenekleriyle beraber. İkinci dünya savaşında bu sefer ciddi yıkıma uğramalarına rağmen yine altyapı ve gelenek ile toparladılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 20 Aralık 2019; 13:45:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Asıl ekmek üretir gibi tank uçak üreten Sovyetler birliğidir

    Adamlar öyle çok üretim yapıyorduki Stalingrad savaşında moloz yığını olan şehirdeki fabrikalar cepheye sürekli t34 tankları ve silahlı traktörler sürüyordu bunuda saldırı altında yapıyordu hergün bombalanmasina rağmen

    Yine kursk muhareberesinde Ruslar altı binden fazla tank ve devasa uçak kaybı yaşamasına rağmen anında cepheye kaybettiğinden çok daha fazla tank uçak sürerek Almanları şoke etmiştir

    Hitler trende Mannerheim ile konuşurken otuz binden fazla tank ve zırhlı araç yok ettiklerini ama Sovyetlerin hala fazla fazla tankı olduğunu söylemiştir

    Barbarossa harekatında Sovyetler yirmibinden fazla uçak kaybetmesine rağmen savaş boyunca stratejik hava üstünlüğünü elinde tuttu

    Bagration harekatında dünyada görülmemiş ölçüde cephane top kullanarak Almanların tabutuna son çiviyi çaktı

    Görülmemiş diyorum çünkü öyle bol mermi ve top uretmislerdiki askerlere harekat öncesi 6 kat fazla mühimmat almaları emredilmiştir bu devasa bir rakamdır
    Tren yetmemiş resmen bu mühimmatlar taşınırken

    Uçaklara gelirsek Almanlar genellikle uçakları el yapımı yapardı seri üretim Amerikan tarzı yapmazlardı o sebepten bomba geldiğinde değerli ustaları kaybedince uçaklarda savaşa girmeden bozulurdu ve çok pahalıydı maliyetleri


    Sovyetler ise il2 gibi yerdeki kalın zırhlı tankları bile Yok edebilen roket atan bomba bırakan kalın makineli tüfeklere sahip il2 Tupolev taktik bombardıman uçağı yakov avcı uçaklarını özellikle seri bir biçimde üreterek savaş bitene kadar hava üstünlüğünü elde tuttular alanlar ise taktik üstünlüğü tutarken kursk Savaşı'ndan sonra havada resmen mevcudiyeti kalmadı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Moşer -- 20 Aralık 2019; 13:53:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Moşer kullanıcısına yanıt
    Ben sovyetler üretmiyor demiyorum sovyetler zaten 1. Dünya savaşında kazanan taraf. Almanya hem 1. Dünya savaşında kaybedip hem de ağır şartlar altında versay ant. İmzalayıp ona rağmen o kadar üretim yapması başarıdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 6341

    Ben sovyetler üretmiyor demiyorum sovyetler zaten 1. Dünya savaşında kazanan taraf. Almanya hem 1. Dünya savaşında kaybedip hem de ağır şartlar altında versay ant. İmzalayıp ona rağmen o kadar üretim yapması başarıdır.
    diyeceğim müttefiklerin savaş boyunca üretimi nazilerden çok daha fazla çünki hitlerin yanlışları var


    1.amerikan/sovyet tipi seri üretim usulüne geçmemesi

    2.pahalı ve kaynak israfı olan tanklar üretmesi mesela sovyetlerin yaptığı gibi t34 tankına karşılık panther gibi tankları buna ek olarak stug 3 tarzı tank yok edicilerini seri biçimde üretip kaynakları ona harcasaydı ciddi bir avantaj elde ederdi, alman mühendisliği çok iyi fakat askerin istediği generallerin istediği her türlü şartta kolayca ilerleyip kullanılabilen tamir edilebilen t34 tipi kullanışlı tanklar istiyordu ama hitler ısrarla ağır fazla komplike abartı tanklar üretiyordu, savaş boyunca alman tanklarının önemli bir kısmı mühendislik nedenlerle bozulduğu için terk edilmiştir bak king tiger mesela ferdinand tankları mesela

    3.uçak konusunda el yapımı çok kaliteli uçaklar üretti fakat el yapımı uçaklar olduğu için sayıca üstünlük sağlayamadı bu fabrikalara saldırı olunca üretim felç olma noktasına geldi halbuki amerikalılar gibi ingilizler gibi sovyetler gibi seri üretim olarak belli başlı uçakları sürekli üretseydi havada kolay kolay üstünlüğü kaybetmezdi, bak amerikalılar p51 mustang. sovyetler ilyushin 2 piyade destek uçağını ingilizler fairey swordfish gibi basit kullanışlı uçakları fabrikalarda sürekli fazla fazla üretirken almanlar çok ciddi sıkıntılar çekmiştir çünki junkers gibi uçakların yaptığını ingilizler swordfish gibi ucuz basit uçaklarla yaptığı için kayıplarını kolay telafi etmiştir


    4.lojistiğin çok kötü olması, almanlar sovyetlerden büyük alanlar almış fakat halka çok kötü davranınca halk silahlanmış 1 milyonu bulan partizan grupları oluşmuş, bu gruplar zaten zorlanan alman ekonomisini lojistik olarak sabotajlarla saldırılarla çok zor duruma sokmuştur

    ukrayna gibi istila edilen yerlerde halk zaten sovyet düşmanıydı eğer almanlar kötü davranmasaydı hem bu halkları üretime sokardı çünki sovyetlerin büyük bir endisturi alanı ukraynadaydı hemde partizan hareketleriyle lojistik ikmal hatları mahvolmazdı



    5.herman goring gibi yeteneksiz adamları dinlemesi

    6.bilen adamları geç dinlemesi veya hiç dinlememesi


    albert speer gibi adamlar iyi dayanmış hitlere



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Moşer -- 20 Aralık 2019; 16:23:0 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 6341

    Ben sovyetler üretmiyor demiyorum sovyetler zaten 1. Dünya savaşında kazanan taraf. Almanya hem 1. Dünya savaşında kaybedip hem de ağır şartlar altında versay ant. İmzalayıp ona rağmen o kadar üretim yapması başarıdır.
    1.Dunya savasinda kazanan taraf mi? 1917 yilinda Ekim Devrimi olup savastan cekilmemis miydi bu devlet? 1.Dunya Savasinda askeri anlamda Nikolay'in yetersizligi yuzunden(Liderlik vasfi olmayisinin) Carlik Rusya'si kaybetti. Bildigim kadariyla Bolsevikler ve 2.Wilhelm antlasma imzalamaya can atiyordu ama Alman Generaller oranin da fetihi hayallerini kurdugu icin 2.Wilhelm'i caydirdilar.Dogu Cephesinde Almanlari zorlayan Fransa,Ingiltere ve ABD idi. Almanlar hatta Ruslarin boyle yapisi yuzunden(duzensizlik ve stratejiklikten yoksun) "bir oyun mu donuyor" diye suphelenmislerdi..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Rusya savaştan çekilmek istedi ve çekildi. Ama almanya kaybetti demek istedim şey rusya almanyaya kıyasla daha iyi durumda olan bir ülkeydi zira abd, fransa, ingiltere de öyle. Bilim bilim bilim, adamlar 1945 yılında atom bombası üretiyor biz 2020 yılında atom bombasının a sını üretemiyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.