Şimdi Ara

2.5 Yillik Ingiltere Ankara Anlasmasi Maceram

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
5
Favori
4.290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Mart 2017 yilinda geldigim Ingiltere'de artik Yurda donme karari aldim bu manada deneyimlerimi sizlerle paylasmak istedim.

Oncelikle Ankara Antlasmasi nedir bilmeyenler icin.
    Avrupa birligi baglaminda ingiltere'de is kurmak ve kendi islerini yapmak isteyen Turk vatandaslarinin alabildikleri bir vize turu. Kagit uzerinde oldukca iyi duran bu vizeye gore. Ingilterede is kuracagim diyen kisiler bi is plani ve bu isle ilgili tecrube sahibi olduklarini kanitlayan evraklarla basvurdugunda oncelikle 1 senelik 1 senein sonunda tekrar bas vurarak 3 senelik oturum ve calisma izinlerini alabiliyorlar. 4. senin sonunda tekrar bir uzatmaya basvurmalari gerekiyor 5. sene bittiginde ise indefenite vizeye hak kazaniyor ve Life in the UK ve dil sinavlarini gecerek once kalici vizeyi alip sonrasinda ise Ingiltere vatandasligina gecebiliyorlar.

Kagit uzerinde hersey guzel peki kazin ayagi boyle mi?
    Bu vize turunde bir yerde ise girmeniz mumkun degil bunlarin yan yollari var elbette yani kontratli calisma veya frelancer seklince faturali calisma modelleri ile bir sirkette legal olarak calisma sansiniz var ama bu durum benim gibi web programcilari icin oyle kolay degil. birincisi Web tabali yazilim ile ugrasan firmalar disaridan birine is vermek istemiyorlar ve zaten is ilani da bulmak oldukca zor bu nedenle kendi isinizi yapmaniz gerekiyor ama Ingiliz firmalarina is yapmak da oyle kolay degil.

Simdi ne oluyor da oluyor ona bakalim...

Ilk gunler
    Ingilteye ayaginizi bastiginizda Londra haric diger sehirlerin hayati merkezleri haricinda oldukca dingin ve duzenli, cevre cok guzel insanlar birbirlerine saygili ve kurallara uyuyorlar, yolda birinin yuzune baksaniz gulumsuyor ve selam veriyorlar. Binalar sehirler klasik ingiliz sitilinde ve bircogu tarihi binalar, yeni binalar dahi var olan binalara benzeyecek sekilde yapiliyor yani Ozellikle eski yerlesim yerlerinde Sehirlerin dokusunu bozmamak icin azami ozen gosteriliyor.

Vizenizi aldiniz ve calismaya baslamaya calistiginizda yuzunuzde patlayan gerceklik ise cok farkli, Turkiye'de ogretilen Ingilizce Amerkan ingilizcesi aksan cok farkli farkli kelimeler kullaniliyor su an aklima gelen sey mesela tum cafe ve restaurantlarda goreceginiz Prawn Amerikada Shrimp olarak kullaniliyor, otomobil de a keza terimler komple farkli. Aksan haricinde bir cok seyde okuma farkliliklari var en basiti yapamama olarak kullanilan Can't terimini Turkiyede kime sorarsaniz sorun kent olarak telffuz edilir ancak bir ingilize kent dediginiz de anlamaz okunusu kant tir bu en basitlerinden biri mesela Kutu box olarak yazilir ama bunu baks olarak ogrendik ama hayir o boks :)

Bu konuda ilk patladigim yer markette bir kasiyer ile oldu. Kiz "Do You want a bag?" diye sordu ancak ses olarak bu "yu vana be" seklinde duyuldugu icin 3 defa anlamadim. :) bu alisma sureci yaklasik 15 20 gun aldi ilk gunler Ingilizlerin konusmasindan 1 kelime dahi anlamiyordum. Hintli vs ile konusurken sorun cekmiyordum (You tube deki tutorial videolari sagolsun) sbu 15 20 gunun sonrasinda karsidakini anlamaya basliyorsunuz ama burda diger bir sorun bas gosteriyo, onlar sizi anlamiyor :)

Intermedite olarak geldigim ingiltere'de ingilizceyi sokmem ve is konusunda akici sekilde konusmaya baslamam 1.5 sene kadar sure aldi. artik anlasma problemi yasamiyorum ve ingiliz aksani ile konustugum icin Turkiye icin tuhaf bir aksana sahibim.

ilk geliste diger bir sikinti ise bir ev kiralamak. Buraya gelmeyi dusunenler google dan baktiklarinda hemen rightmove veya spareroom sitelerini bulurlar ancak spareroom dan oda kiralamak daha mumkun olsa da rightmove uzerindeki emlakcilar ile kiralik bir ev tutma ihtimaliniz yok. BUradaki kanunlar geregi ev kiralayabilmek icin minimum 3 senelik ingiltere'de ekonomik faaliyet dokumlerini ve bir suru evragi bulmaniz gerekiyor. e bu evraklar yok ise tek care turk mahallesinde turk evsahibi bulup oda kiralamak. Genelde mortgage ile satin alinmis bir evin odalarini kiraliyorlar ve Mortgage taksitlerini bu sekilde odeyerek ev sahibi oluyor Turkler. Kagit kurek yok, burada onemli olan sey burayi adres olarak gostermek de oyle kolay olmaya biliyor zira bankada hesap actirmak icin ya belediye vergi kaydinizin olmasi (Council Tax) veya uzerinize fatura olmasi gerekiyo ( kiralik odadasin ne faturasi?) veya L diye gecen provisional ehliyet almaniz gerekiyor. Ehliyet cok kolay bir posthaneye gidip £35 e bunu alabilirsiniz ve banka hesabinizi actirabilirsiniz ama durun hemen atlamayin bunun da dez avantajlari var...

Ulasim konusu oldukca pahali toplu tasima vs ozel arac kiyaslamasi yaparsaniz burada araba sahibi olmak ( vergi sigorta tamir masraflarini saymazsak) cok daha ekonomik. Arac sahibi olmak da cok kolay Turkiye'de 30 bin TL vereceginiz bir arabayi £300 £400 e aliyorsunuz ama sikinti sigortalar bu arac icin Turk ehliyeti ile ilk yil min £1200 sigorta odemeniz lazim. bizdeki MOV gibi Road tax ve Arac Muayene yani MOT yillik yapiliyor. Simdi ehliyet mezusuna geri donersek burada soyle bir sikinti patliyor Turk ehl'yetler' yanlizca 1 sene gecerli 2. sene ingiliz ehliyeti almaniz gerekiyor, bir duyuma gore eger ki provisional ehliyet alirsaniz ilk sene icinde dahi olsa Turk ehliyeti gecersiz sayilarak bu ehliyetin hukumlerine tabi oluyorsunuz. Ne bunlar?
    Yaninizda ehliyeti 3 seneden fazladir olan biri yoksa araba kullanamazsiniz...
    yani araba almayi dusunuyorsaniz 2 kere dusunmekte fayda var veya hemen ehliyetinizi alin hemen sinavlara hazirlanin ve gercek ehliyetinizi alin bu sebeple senelerce kacak olarak Turk ehliyeti ile araba kullanip kazaya karistigi icin hapis yatan bir suru tip var...

Gelelim is konusuna Simdi is yerinizi actiniz gidip ingilizlerden is almak deveye hendek atlatmak kadar zor zira adamlar icin ingilizce seviyeniz her zaman bir soru isareti ve yapacaginiz ise bagli olarak eger grafik tasarim, web tasarim, programalam gibi bir isle mesgulseniz adam anlasmada kendini rahat hissetmeyince ve yaninizda bu firma icin sahlam bir referansiniz yoksa is yaptirmaya yanasmiyorlar, kaliyorsunuz Turklere ve sizin gibi olan gocmenlere.

Bangladesh, Hindistan, Srilankalilar bedavadan az pahali is yapmiyorsaniz sizle calismazlar.
    Afgan, Suriye, Irak, Iran, ve Turkiye asillilar Is yaparsiniz ama para alana kadar caninizi okurlar.

kisacasi Turkiye'den bu manada hic bir farki kalmiyor bir de Turkiye'de ki ayni sektorde is yapan insanlarin kultur seviyeleri bile bu adamlardan genel olarak daha yuksek. ( Istisnalar tabi ki var) Kisacasi Para kazanmak Restaurant, coffee shop, takeaway tarzi bir yer acmiyorsaniz oldukca zor.

Peki kimler burada ayakta kalabilir?
    Hic bir beklentiniz yok kacak olarak 3 5 kurusa calisir kirami oder hafta sonu gezer tozer yer icerim diyeilecek arkasinda ailesi colugu cocugu olmayan 20 25 arasi gencler icin guzel cunku sorumlulugunuz kendinizden ibaret ise kendinizi idame ettirecek kadar parayi kazanabilirsiniz. eger gunun 16 saati kebab shopta takilmayacak sosyal cevre edinip farkli kulturlerle iletisim kurabilecek iseniz 1 2 sene icinde sakir sakir ingilizceniz olur. Kalici vize veya Vatandaslik aldiginizda bunun avantajlarini yasayacak kadar genc olursunuz.

Evliyseniz ve esinizin super ingilizcesi var ise ve Ingilterede is bulabilecek ise ve esiniz ile birlikte bu vozeyi alidysaniz esiniz bu vize de tam calisma iznine sahip ve is bulup calisabilir onun kazanci kira ve ev giderlerini karsiladigi anda tum diger giderleri siz sagliyorsaniz Burada gul gibi yasar gidersiniz.

Kimler Uzak durmali.
    cocugunuz varsa, esinizin ingilizcesi hic yok veya is tecrubesi yoksa veya calismak gibi bir arzusu yoksa bir aileyi burada gecindirmenin minimum bedeli £2500 dolayisi ile £2500 luk sabit geliri yakalamak malesef creatif hizmet sektorunde oldukca zor...
    Yasiniz ileri ise hic bulasmayin ogrenme egrisi artik asayi yonu gosterdiginden dil ogrenmeniz hayata adapte olmaniz cok zor.

BUnlarin isiginda Ben evli ve 2 cocugu olan birisi olarak ailemi de basta buraya getirmedigim icin ve $2500 sabit geliri saglayamadigim icin 2.5 senedir colugumu cocugumu toplam belki 5 6 defa gordugumden ve Turkiye de zaten ev araba gibi lukslere sahip oldugum icin bu macerayi bitirme karari verdim Onumuzdeki ay kesin donus yapiyor olacagim..

• hocam ingilizce bilmeden ingiltereye gitmişsin, zorlanman normal. zaten o vizenin temel olayı eşin orda bir şirkette çalışsın sende oturma hakkı için şirket kur büyürse büyür büyümezse eşin size bakar olayı.ama senin eşin ev hanımı öyle olmaz o iş
  • haqueim H kullanıcısına yanıt
    Esim ev hanimi demedim ki :) Yesil pasaportum var benim esim uzerinden...
    Ingilizce bilen arkadaslar da ayni durumda. Turkiye de gercekten cok iyi isler yapan, cok buyuk firmalari olan, hala ortakliklari devam eden bir cok tanidigim var. Burada yadsinamayacak kisilere isler yaptim yapmaya da Turkiye'den devam edecegim ama malesef bu vize ile gelenlerin genel vaziyeti bu sekilde oyle soyliyeyim...
  • ankara anlaşmasıyla nasıl ingiltereye gidilir gibisinden bir konu bekledim ama paso ingiltereyi kötülemişsin hocam. ne iş yapıyordun nasıl vizeyi aldın kaç para gitti vs bunlarıda yazsaydın keşke.
  • ne is yapiyorum ?
    DBK Design
    DBK Design
    https://www.dbkdesign.co.uk

Kisaca 2 yontem ile basvurulabiliyor. zor olani Turkiyede basvurmak;

Bunda Degerlendirmeyi Baskonsolosluk yapiyor ve cok daha secici davraniyorlar. Ben Bu sekilde aldim zira zaten Turkiye'de isim gucum vardi riske atmak istemedim.
    2. Yontem ingiltereden basvurmak turist veya ogrenci olduktan sonra buradan yapilan basvuru ilk basvuru maliyeti biraz daha ucuz avukatlar turkiyeden daha az paraya bu isi yapiyorlar. Genelde hemen herkese vize cikiyor burada ama 6 ay kendini idame ettirmen lazim hic bir ticari faaliyette bulunamazsin veya calisamazsin basvuru suresince.

Gerekli olan seyler bir basvurdugun isi gercekten yapabilecegini kanitlaman gerekiyor. Ben programci ve grafik tasarimciyim bu konuda sertifikalarimi ve yaptigim islerimi daha once calistigim yerlerden referans mektuplarimi sundum.

iki bu ise yetecek olan bir birikmisin yani sermayen olmasi gerekiyor bu para boyle gokten inmis sekilde hesabina girmis bir para olmamali 1 senelik banka hesap dokumunda bu paranin kaynagi gorulebilmeli, yani dayimdan borc aldim geldim gibi bir olay yok...

Ben £5000 ile buraya geldim oncesinde ilk vize islemleri icin £1500 harcadim. uzatma vizesi icin Avukat £1000 istedi ama basvuruyu kendim yapip kendi evraklarimi kendim hazirlayip basvurdum. 3 senelik vizeyi bedavaya aldim kisacasi.

Ingiltereyi kotulemedim aslinda cocluk cocuk olmasa burada yasamaktan cok mumnunum. Hayat guzel, kimse kimsenin umrunde degil ciplak gezeni de gorursun kara carsafla da, kurallar herkes icindir yaya gecidinda enteresandir ama araclar durur yol verir ( yol vermeyen tiplere bakarsan genelde orta dogulular tahmin edeceginiz sekilde) vs vs

• quote:

Orijinalden alıntı: OnTEC

Esim ev hanimi demedim ki :) Yesil pasaportum var benim esim uzerinden...
    Ingilizce bilen arkadaslar da ayni durumda. Turkiye de gercekten cok iyi isler yapan, cok buyuk firmalari olan, hala ortakliklari devam eden bir cok tanidigim var. Burada yadsinamayacak kisilere isler yaptim yapmaya da Turkiye'den devam edecegim ama malesef bu vize ile gelenlerin genel vaziyeti bu sekilde oyle soyliyeyim...
    hocam işte sen ankara anlaşmasıyla şirket kurduysan eşinde orda girip çalışacak bir yerde 2000-3000 pound kazanacak.başka türlü olmaz zaten.işi kurdum, kendini döndürmeye başladı diyene kadar 2-3 yıl geçer zaten.o süre zarfında eşin bakacak aileye
  • haqueim H kullanıcısına yanıt
    Ankara antlasmasinin diger tricky muhabbeti bastan aile ile vize almak cok kolay ancak basta ben geleyim sonra aileyi getireyim diyince ise cok zor.

Basta yapilirsa sana cikan vize ile direkt cikiyor ama sonradan yapmaya kalkarsan yillik gelirin 2 ocuklu bir aile icin £26000 olmasi gerekiyor ayrica basvurmadan once 2+1 bi ev kiralaman ( yaklasik maliyeti Londra disi aylik 1200 - 1400 pound Lonsra icin 1600 dan baslar sonu yok) gostermen gerekiyor. 26 bin gelir gosterdiginden yil sonunda odemen gereken vergi miktari £5200 oluyor v.s.
    esim Laboratuvar teknisyeni onun buradaki baslangic maasi aylik £1400 . soylediginiz gibi 2000 3000 lik bir maas kazanmasi durumu sikintili soyle onun vizesi bana bagli oldugu icin vize kurallari geregi her sekilde benim daha fazla para kazanmam bekleniyor yani ben yillik 19000 gosteriyorken esim 36bin kazaniyorsa vize de red yiyorsun ( yiyen tanidiklarim var) kisacasi kazin ayagi Turkiyeden gorundugu gibi degil :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam tan aradığım insanmışsın gibi karşıma çıktın. Geçen gün bi konu açmıştım ancak pek cevap alamadım. Şimdi aynı soruları sana sormak istiyorum.

Biz 2 arkadaş Haziran ortası gibi ingiltereye gitmek istiyoruz. Amacımız bir iş bulup çalışmak hemde ingilizce seviyemizi pratik yaparak geliştirmek. Aklıma takılan soruları sıralıyacak olursam.

1-) Bulgaristan vatandaşlığımız ve türk vatandaşlığımız olduğu için bir ab vatadaşı oluyoruz. İngiltereye gitmek için ve çalışmak için şuan herhangi bi bir koşul var mı bizim için?

2-) Bournemouth şehrine gitmeyi düşünüyoruz. Az biraz ingilizcemiz var ( İnt seviyesinde). İş bulmak istesek zorlanır mıyız ? Amacımız para kazanıp para getirmek değil amorti etse dahi yeter.

Varsada ayrıyetten nacizane tavsiyelerine açığım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi woltka -- 3 Mayıs 2019; 21:12:5 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • woltka kullanıcısına yanıt
    Bournemouth guzel yerdir ama biraz kucuk yakin olan southampton veya portsmouth u da dusunebilirsiniz, Bulgar pasaportu ile giris yaparsaniz avrupa birligi vatandasi oldugunuz icin hic bir sikinti yasamazsiniz ve ise girebilirsiniz ancak bir ise girdikten sonra national insurance yaptirmaniz gerekir. buyuk ihtimal dil bariyeri yuzunden restaurant offlicense veya kebabshoplarda rahatlikla is bulabilirsiniz ve tum harcamalarinizi rahatlikla karsilama sansiniz olur ama bu yerlerde ise baslarsaniz temel sikintiniz ingilizce konusamamak olur.
    eger isi ayarladiktan sonra bir dil kursuna girerseniz bu acigi kolayca kapatabilirsiniz.
    oda bulmak icin facebook da bournemouth veya southmanton gibi yerlerdeki turklerin facebook guruplari vardir oralara mesaj atarsaniz oda bulmasi da sikinti olmaz sizin icin.
  • I had had a project about self controlled toy car in my mind. I used my son's broken remote controlled toy car for this project and already have had other materials for this project.

The car can will check around and it goes. But you will see a bonus scene in the video, becouse cannot see what's in front side when it moves..... Anyway now I am planning to develop new control system with Raspberry pi and Open CV for perfect driving :)

Ingilizcen bu ise gecmis olsun. 2.5 senede sirf ingilizle takilip ogrendigin bu ise bence yetersiz.

Dediklerinin bir cogu dogru ama is hayatinda business english sart.

Sen adama let me know dersen olmaz. Please inform me dersin. En basit ornek. Pasif kullanirsin cumlelerinde. She gave this decision demezsin. Decision was given by her side dersin...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buraya geldiğimde ki İngilizcem bu idi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.