Şimdi Ara

18650 pil uzun ömür ve güvenlik için nasıl kullanılmalıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bisiklette kullandığım fener için 2 adet Sony vtc6 3000mah pil sipariş ettim. Halihazırda eskiden Çin'den aldığım şarj aletiyle şarj edeceğim.(Fotosu aşağıda) Bildiğim kadarıyla lityum iyon piller sağlıklı çalışabilmesi ve uzun ömürlü olması için belirli bir voltajın altına düşmemeli. Bu pil ve bu kullanım amacı(fener) için önerileriniz nelerdir, nelere dikkat etmeliyim? Fenerde 1 adet xml t6 led bulunuyor. Bildiğim kadarıyla pil üzerinde belirli voltajın altına düşmesini engelleyen bir entegre bulunmuyor ve aynı şekilde fenerde de öyle bi devre olduğunu sanmıyorum, ölümüne boşaltmaya çalışacaktır. Yani eğer feneri doğru zamanda kullanmayı bırakmazsam pile kalıcı zararlar verebilirim.
    Şarj olduğunda maksimum kaç volta çıkması normaldir bu pilin, deşarj olduğunda sağlıklı kalabilmesi için alt sınır voltajı nedir? Şarj ederken arada avometre ile voltaj değerini kontrol etmeyi düşünüyorum güvenlik amaçlı.
    Ve son olarak şunu merak ediyorum acaba avometrenin direnç konumunda pilin iç direncini ölçmem mümkün müdür eğer mümkünse hangi değerler normaldir?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Veronicaa -- 19 Mayıs 2020; 4:52:16 >

• Bakarsanız sevinirim :)
  • Merhaba, muhtemelen uyumayan tek kişi benim. Hayırlı geceler öncelikle. Evet 18650 için kritik değer var 2.5 voltun altına düşmemeli , ama bu devrenin hali hazırda el fenerinde olduğunu düşünüyorum. Pil direk lede bağlı değildir herhalde şarj konusuna gelirsek , kesinlikle o aleti kullanmayın. Çin malı çok dandik bişey , evinizde yangın bile çıkar allah korusun. 1 tane tp4056 modül alın , pilleri onunla şarj edin. En garanti ve sağlıklı yöntem budur.

Pillerin iç direnci avometrenin direnç kademesinde ölçülüyor mu hiç bilmiyorum şimdiye kadar hiç denemedim , ihtiyacım da olmadı zatenn.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhaba. Omaj kademesinde voltaj kaynağının direncini ölçmeyi denemeyin. Multimetreniz nalları dikebilir
    Pillerinizin alt sınır 2.8 volt ve üst sınır 4,2 volt değerlerinde kalması lazım. Fazla deşarj ettiğiniz takdirde, tekrar şarj esnasında piller dendrit oluşturabilir.
    Bu durumda tehlikeli sonuçlara yol açar.. Son olarak yukarıda ki arkadaşın dediği modül işinizi görür.
  • Bunun için fener de biraz modifiye ye gitmeniz lazım.
    Robiz.Net Sanal Mağaza
    BMS 1S 3A Koruma Kartı
    https://www.robiz.net/1s3abms
    Ürünün max şarj ve deşarj voltajları belirtilmişl. Pil yuvasının + ve - yi 1s Bms nin + ve - den alırsan 2,5 volt altına düşmeden pili koruyacaktır. Bu arada şarj aletin pimi çekilmemiş bir bomba gibi duruyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cihan45manisa -- 19 Mayıs 2020; 11:21:41 >

• @dfk24

Hocam cevabınız için teşekkürler hayırlı akşamlar. El fenerinde bir korum devresi olup olmadığını anlamak için içini açtım ve içinde bi devre olduğunu gördüm. Devre umarım işe yarıyordur çünkü bazı yerleri oksitlenmiş gibi görünüyordu.
    çipin üzerinde 9435 fa39-6497cs yazıyor okuyabildiğim kadarıyla.
    Şarj aleti konusunda dediğiniz modülden sipariş verdim.

@alpersddk

Hocam cevabınız için teşekkürler. Mültimetremin nalları dikmesi konusunda uyardığınız için teşekkür ederim

@SiZoKoLiK

Hocam size de çok teşekkür ederim. Dediğiniz devreden sipariş verdim lakin o devreyi fenerin içine nasıl sığdıracağım orası merak konusu Şarj aleti hakkındaki yorumunuza ayrı bi güldüm teşekkürler
    Ayrıca merak ettiğim bir konu var yukarıdaki görselde de göründüğü üzere fenerin içinde bi devre var. Bu devre pilleri aşırı deşarja karşı korur mu?

Bunlar da sipariş verdiğim ürünler. (ayrı bi siteden 2 adet vtc6 pil sipariş etmiştim onunla kullanacağım)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Veronicaa -- 19 Mayıs 2020; 21:44:29 >

• Benim tavsiye ettiğim 1s Bms modulü 3cm kadar bişey mutlaka sığar diye düşünüyorum. O İçinde ki devre pili ters takmaya veya farklı ışık modları için olabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba tekrardan , aldığınız şarj modülünde dahili olarak bms devresi mevcut. Eğer ki pil ile fenerin rulosu arasında az bir mesafe de olsa boşluk kalıyor ise kablo ile pozitif kısma taşıma yaparsınız. Zaten boşluk yoksa sizokolik hocamın önerdiği bms için de benim dediğimi uygulamak zorunda kalacaksınız. Bence bms'leri almayın. Fenerde dahili bms olduğunu düşünüyorum. Ha yoksa eğer dediğim gibi , şarj modülünün bms çıkışından kablo çekersiniz. Veya garanti olsun istiyorsaniz böyle çubuk şekilde değil de pilin + kutbuna yerleştirilen bms'ler var. Onlardan alın

• Aynen hocam sonradan aklıma geldi fenerin sos ve diğer modları(zayıf yanma, güçlü yanma) var.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    Hocam fotosunu attığım ürünleri sipariş verdim gündüz zaten. Lakin kargoya verilmedi daha. İptal edip kutba takılandan bulabilirsem ondan sipariş edeyim.

Düzenleme: Hocam kutup başına uyacak küçüklükte ürün bulamadım. Acaba fenerin kendi devresini iptal etsem onun yerine aldığım bms devresini taksam led'e bi zarar verir miyim? Hem belki daha güçlü yanar? Kendi devresi yanıp sönme,sos ve ışık gücünü değiştirmeye yarıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Veronicaa -- 19 Mayıs 2020; 22:14:1 >
  • Veronicaa kullanıcısına yanıt
    Evet bende baktım yuvarlak bms'den Türkiye'de satan göremedim. Şimdi şöyle , bu çubuk şekildeki bms'de 2 giriş 2 çıkış var , girişe pil bağlanacak. Çıkıştan da kablo ile alınacak. Lakin artı çıkışı LED devresine ulaştırmak için kablo çekmeniz gerekiyor. Yuvarlak bms'nin bize faydası bu anda başlıyordu. Direk pilin + kutbuna yerleştirildiği için kablo çekmek gerekmiyordu. İsterseniz iptal etmeyin. Ürünler gelsin , pili şarj edin. Ara ara çıkarıp gerilimini kontrol edin. Baktiniz 2.5 voltun altına düştüğü halde el feneri çalışmaya devam ediyor , o zaman bms'yi devreye sokarsiniz.

Diğer konu , led'in devresini sökmek yanlış olur. O devre hem mod işine yarar hemde akım sınırlayıcı görevi görür. Eğer pilden gelen gerilimi direk lede uygularsanız LED bir zAman sonra ısınır ve bozulur

Anladım hocam cevap için teşekkürler. Dediğiniz gibi ilk şarjdan sonra feneri test edeceğim eğer 2.5v'un altına düştüğü halde yanmaya devam ederse bmsyi takacağım. Bms'yi takma konusunda aklımda bi fikir var. Önce bms devresini pilin dışına yerleştirip kablo ile bağlantıları yapacağım. Sonra kutup başlarına yalıtkan bi malzeme yapıştırıp bms'nin çıkış pinlerinden kabloyla bağlantı sağlayıp yeni kutup başları yapacağım birer pul yardımı ile.
    (Bir Youtube kanalından alıntı)
    Ha bir de şeyi merak ettim. Pilleri şarj ederken bms takılı olarak önerdiğiniz modül ile birlikte şarj etsem sorun olur mu? Sonuçta şarj modülünde de dahili bms var. İkisi birden sıkıntı çıkarır mı onu merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Veronicaa -- 19 Mayıs 2020; 22:28:3 >

Resimden yukarıdaki metin tam benim demek istediğim şeydi işte

Hayır sorun olmaz bms pile bağlı iken şarj modülü ile şarj edebilirsiniz .

Tamamdır hocam ürünler gelsin konuyu güncellerim. Malum korona olaylarından dolayı kargolar aksıyor biraz ama hayırlısı :)
    Ah o korona bizi ne hallere soktu vallahi,, inşallah tez zamanda kurtuluruz şu illetten...

Hepimizin temennisi o yönde. Umarım kısa zamanda kurtuluruz sıktı artık :(
  • https://www.birikimpilleri.net/pil-gruplama-ekipmanlari/pil-koruma-devresi-bms/1-hucreli/prd-power-xtra-li-ionli-po-pcm-3-7v-1-cell-lithium-devre-yuvarlak

şu tip direkt pil boyutunda devreler de var ama Türkiyede satan ya da uyguna satan yer göremedim henüz. Yerden tassaruf için alacağım ben de fenere ama yok namusuz

• Yazılımcı Online kullanıcısına yanıt
    Çin'den almak mümkün ama kargoyu beklemek ve özellikle min 15tl vergi vermek zoruma gittiği için bulaşmıyorum.
    Eskiden vergi muafiyeti alt sınırı varken deneme amaçlı 60 kuruşa led almıştım ve ücretsiz kargoyla Çin'den evime kadar gelmişti. Şimdi ne alırsanız alın en az 15tl vergi çıkıyor.
    Küçük elektronik parçaları Türkiye'de bazen bulamıyoruz veya pahalı oluyor. Bu konuda Aliexpress imdadımıza yetişiyordu onun da içine ettiler. Emeği geçenlere selam(!)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    vallahi öyle, cree t6 led almıştım bende. unutmuştum 1 ay sonra postacı getirmişti. Bir kadar şey ücretsiz şekilde. Şimdi bit kadar bms devresi almak istesem ülke içinde, 15 lira da kargo veriyoruz.

bir çok elektronik ürün alınıyordu ne güzel. Kaldıracaklarına biraz daha düşürselerdi bari muafiyeti 10 euro bile olsa yeterdi. TR de bulunmayan ufak tefek şeyler için.
  • Yazılımcı Online kullanıcısına yanıt
    Bazılarının keyfi yerinde hocam. Kimin umrunda garibanın hali. Onca insanın hakkına giriyorlar ,,, haram zıkkım olsun.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.