Şimdi Ara

10 ledli uv fener yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Uv ledlerle uv fener yapmam lazım 10 ledide paralel bağladım başına 3 direnci birleştirerek eşdeğer direnci 27 ohm olan direnci bağladım çalışıyo gayet fakat dirençler aşşşırı ısınıyor sorun ne acaba?

• Tek bir LED kaç mA çekiyor?

-Ölçme imkanı varsa bir tanesini 27R ile bağlayıp seri mA kademesinde ölçüp not alın.
    -Bu sayıyı kullandığınız LED adedi 10 ile çarpın.
    -Devreye verdiğiniz gerilim ile bu 10 ile bulduğunuz akım değerini çarpın.
    -Bulduğunuz değer WATT değeridir. Bu değerin biraz üzerinde bir watajda direnç kullanıcaksınız demektir. Mesela 2,27Watt çıkıyorsa(atıyorum) 3Watt kullanacaksınız demektir.

Arkadaş hesapla kitapla uğraşamam diyorsanız, 27R-5W taş direnç kullanın.

İŞİN DOĞRUSU:

Bu tip durumlarda akım sınırlayıcı ya da LED sürücü devre kullanmak daha mantıklıdır. Seçenekleri bir değerlendirin, gerisine bir şekilde yardımcı olmaya çalışırım/z...
  • hocam şimdi ledin çalışma aralığı şöyle 3v 20mA ya da 3.4v 15mA ben o dediğiniz hesabı yaparak 27R direnç bağladım yani şöyle(pardon bu arada 12 led olucaktı yanlış yazmışım.)
    -20mA olarak baz aldım ve 12x20 dedim
    -ardından ledin kullanıcağı 3voltu 9 volttan çıkardım(9v 1.5A adaptör kullandım)
    - 6=0.240AxR den koymam gereken direnç 25R çıktı ben elimde olmadığı için 27R bağladım.

durum bu hocam bi yanlışlık mı yapmışım?
  • Malibagcı42 M kullanıcısına yanıt
    Tamam hesabınız ikinci kirşof yasasına göre doğru ama,
    Direnç seçiminde devrenin genel güç hesabını da hesaba katmalısınız. 10Watt'lık bir almaca seri olarak çeyrek wattlık direnç bağlayamazsınız. Açığa normalden daha fazla ısı çıkacaktır.

20mA x 12paralel LED = 240mA demektir.
    240mA(0,24Amper) x 9Volt = 2,16Watt demektir.
    Sadece LEDlerin forward voltage (ileri gerilimi) ile çarpmaya kalkarsak;
    3V x 0,24mA = 0,72Watt demektir ki yine çeyrek wattlık (0,25W) direnç kullanmamalısınız demektir. Bu hesap doğru değil zaten devrenin kaynak gerilimine göre yaptığımız 9V'lik formül doğru.

Şimdi böyle olunca akım sınırlayıcı direncin biraz daha "John Bengamin TOSHACK"lı bir direnç kullanılması gerektiği gibi bir sonuca ulaşıyoruz.

Haa, büyük watajlı direnç seçildiğinde daha mı az ısınır?
    Öyle bir garanti yok. Çünkü ısının direnç üzerinde toplanıp toplanmaması birçok hususa bağlı; ama şundan kesin şekilde emin olacağız: direnç, aşırı ısıdan kısa sürede yanmayacak.

LED'leri 220Voltla bile yakabilirsiniz, yeter ki akım ve wataj hesaplamalarını doğru yapın.

EDİT:
    47 Ohm 3Watt direnciniz varsa onunla kullanın. Adaptör boştayken filtreleme kapasitörü 9V'den fazla gerilim toplayabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 27 Mayıs 2019; 21:18:5 >

• peki direncin wattını ben nasıl öğrenebilirim
    https://320volt.com/4-bant-standart-direnc-renk-hesaplayici/

oradaki fotoğrafta sağdan ikinci mi seninki?
  • aynen hocam hatta 3 dirençle 27 ohm'u bulabildim ikisi 0.25wattlık biri de 0.16 wattlıkmış.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    5 adet LED fener / ışıkdak
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    Tamam
    Soldan ikinci olucak sizinki EN AZ. O şekilde idare edecektir çünkü devamlı yanmayacak.

DİKKAT: UV, IR, LAZER VE POWER LEDLER GÖZ SAĞLIĞINA ZARARLIDIR KALICI KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR DİKKATLİ OL!

Haydi kolay gelsin.
  • Çok teşekkür ederim hocam sağolun
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.