|
Bildirim
|
Şimdi konuya mesaj yazıyorsunuz değil mi? Neden? Elinizde bir bütçe var, bu bütçe ile en iyisini alabilmek için diye düşünüyorum, öyle değil mi? Buna göre sıralama yapıyorsunuz, yanlış diyorum. Garip bir tribe giriyorsunuz. Bu konuları farklı konularda defalarca kere yazdım, bunaldım artık aynı şeyleri yazmaktan. Ben alttan alttan anlamıyorsunuz, bilmiyorsunuz yazmadım, direk yazdım bu arada. Bu ayıpta değil, bende bir çok konuyu bilmiyorum, bu tv konusunda da benden çok daha bilgili, bu işin üretiminde çalışmış insanlar var orasıda ayrı bir konu ama LED panelde neyin önemli olduğunu, neyin olmadığını, OLED panelin avantaj/dezavantajını biliyorum. Bir çokta üst seviye tv kullandığım için de kullanım tecrübemde var. Bunları iletmeye çalışıyorum.
Led panel almak OLED panel almaktan 10 kere daha zordur. Oled siyah gösterim yönünden rakipsizdir, sorunu beyaz renklerledir, beyazı tam beyaz veremez hafif bir sarımtrak verir ama kontrast yönünden muhteşemdir, bununla birlikte kökeni plazmalara dayandığı için plazmalarda olan yanma riski Oled dede vardır. Yanmadan kastım, alev alıp yanmak değil, ekranda sabit duran logonun uzun süre durması sonucu, kanalı değiştirseniz bile arka planda iz kalması konusudur. Bunun için tv ler çeşitli yazılım optimizasyonları yapıyorlar, bayada yol alındı ancak risk var mı? Var. Burda sorun firmaların bu sorunu garantiye almamaları. LG Oled kurulumu yapılan arkadaşıma, bu yanma konusunu sorduğumuzda firma görevlileri 2 saatten fazla aynı kanalı izlememesini önerdi, garanti kapsamında değil dendi. Led'e dönersek.. Piyasadaki Qled den tutun Vestel ine ne aklınıza gelirse kullandığı panel teknolojisi LED dir. Qled ayrı bir panel teknolojisi değil, bildiğiniz LED dir. Led paneller geçtiğimiz zaman diliminde kalitesini arttıracağına daha geniş kitlelere ulaşma arzusu ve karlılığı arttırma hedefiyle olduğunu düşündüğüm panel kalitelerini gittikçe düşürdü, giriş ve orta seviyeyi beş para etmez cihazlarla doldurdu, iyi tv lerin fiyatlarını da uçuk seviyelere çıkardı. Led tv lerde 2 ayrı panel var, VA ve IPS. Lg genelde IPS panel kullanır, hem giriş hemde üst seviyede. Sony ve Samsung üst sınıfta tamamen VA, tek tük IPS rastlarsınız daha alt seviyelerde. IPS panel bir tv yi ne özellik barındırırsa barındırsın hiçbir şekilde önermiyorum çünkü bu tv lerin siyah gösterme başarısı rezalettir. Bir Led tv nin en önemli özelliklerinden biri siyah gösterme performansıdır. IPS paneller yan açılardan baktığınızda renk kaybına pek uğramazlar ancak dediğim gibi siyah gösterme yönünden beş para etmez. VA paneller ise yan açılardan baktığınızda renk kaybına uğrarlar ama siyah gösterim ve kontrast yönünden IPS panel ile kıyas edilmeyecek kadar iyidir. (XF9005, Q70, NU8000 hepsi VA paneldir) Peki Led paneldeki tehlike nedir? Bir kere ışık sızması (google a yazın bunu), bulutlanma (bunuda), tazeleme hızı, Led aydınlatma teknolojisi (Edge Led-Direct Led), bölgesel karartma olup olmaması gibi. Bunların herbiri ayrı ayrı konu açılıp konuşulacak şeyler, internette de araştırarak detaylı bilgiler bulabilirsiniz, işinizi kolaylaştırmak için konu başlıklarını yazdım. Sonuca gelirsek ben bu işe biraz para ayırdım, paraya kıyacağım, iyi bir cihaz almak istiyorum, uzun yıllar kullanacağım diyorsanız; * Direct Led olmalı (kenar aydınlatma yani Edge Led paneller teknolojisi gereği ışık kaynağını köşelere yerleştirir bu da ışık sızması ve bulutlanma gibi sorunlara yol açma ihtimalini arttırır hatta büyük oranda olur diyebilirim. (Q70 ve XF9005 Direct Led, NU8000 edge led -- altyazılarda parlama sorunu var NU8000de) * Tv nin 100hz veya üzerinde olmasına dikkat edin. Piyasada giriş ve orta seviyedeki tv lerin birçoğu 50hzdir. Hala bu cihazları satıyorlar ve insanlar alıyor. Hareketli sahnede, oyun konsollarında, pc yle yapılan bağlantıda fark yaratır, uzun vadede herşeyde fark eder. * Local Dimming yani bölgesel karartma kimi tv lerde FALD denilen, Full Array Local Dimming şeklinde vardır ışık olmayan alanlarda göreceğiniz siyah performansını etkiler. (Q70 ve XF9005 te var, Q70 te daha iyi, NU8000 de yok) Bilmiyorum yeterince tatmin oldunuz mu elimden geldiği kadar yazdım. Biraz da araştırma ile sizde bir çok bilgiye erişirsiniz. Demek istediğim şu, TV yanında yazan QLED, UHD gibi tabirlere göre alınmaz, tv smart özelliklerine göre alınmaz. Tv panel kalitesine göre alınır. Tercih elbette sizin... |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sky__walker -- 21 Ekim 2019; 9:2:13 > |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|