Kısa bir inceleme yazacağım zaten çokta kalmadım.İlk olarak yemek kısmına değinmek isterim.Hindi-çin mutfağı dedikleri bir mutfak var,bazı yemekleri hintlilere bazıları çin mutfağına benziyor tabi bunun yanı sıra bilindik markalarda var dominos vs.Yani yemek konusunda sıkıntı çekmedim,gayet yenilebilirdi.İşin garip tarafı siyasi ve toplumsal tarafındaydı.Malezya'da siyaset çok etkin bir şekilde topluma sosyolojik olarak etki etmiş.Türkiye'deki gibi değil,türkiye'de mesela tek parti söz sahibi,diğer muhalefet partisinin bir çabası olup iktidara geçeyim ya da muhalefet seçmeni dışarı çıkıp protesto edeyim vs gibi kaygıları yok.Artık korkudan mı,önemsememekten mi bilmiyorum.Malezya'da yönetim şekli de garip.13 şehir var,bazılarını sultanlığa bağlı sultanlıklar dedikleri müesseseler bazılarınıda valiler yönetiyor,sultanlıkların her birinde eyalet sistemi gibi güçlü yetkili yöneticiler var fakat en nihayetinde amerika gibi bir lidere bağlılar fakat valinin yönettiği şehirlerde öyle bir konu söz konusu değil.Valilik şehirlerinde tek yetkili validir,valinin üstü yok.Fakat bu sultan,sultanlıklar ve valiliklerde tek partiden seçilmiyor,sayısız parti var,parlementer demokrasi gibi partiler seçim adaylığını koyuyor kimisi sultanlık kimisi valilik statüsüne geliyor.İşin sıkıntılı tarafına gelirsek,şuan 2 tane güçlü parti var biri modern,reformist islamcı partisi diğeri aşırı siyasal şeriatçı islam partisi.Çoğu şehir modernlerde fakat şeriatçı islam partisinin aldığı şehirlerde var.Neden islam iktidar ve muhalefette derseniz onu bilmiyorum,çoğunluk islama inansada çokça budist,hindu hatta hristiyanda vardı,oradaki cıdığı anlamadım.Neyse bir gün şeriatçıların şehrine gittim,t-shirtimde amerika bayrağı vardı hint kıyafetli tipli tipli polisler geldi zorla çekti tshirti çıkart diyor,yanımda bir şey yok diyorum,giyemem yok giyeceksin yoksa nezarete atarız diyor.Çıkartamazdım nezarete götürdüler,1 saatliğine hapiste kaldım tabi telefon cüzdan almışlardı,cüzdanda 300 dolar para vardı,çıkardılar cüzdana bi baktım 200 dolar kalmış.Neyse gittim o şehirden,sokakta kadın falanda yoktu,kendi inandıkları cehennemde yansınlar ortalık zaten cehennem olmuş oralarda rezalet,öyle bir yaşam tarzı olamaz.Kuala şehri var ora gittim güzeldi oradakilerin çoğu ateist,budist,hristiyan zaten orası iyiydi.Demem o ki islamdan bi halt olmaz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DDE054007 -- 27 Kasım 2020; 15:4:14 > |
Bildirim