Arkadaşlar artık ekran kartı önerirken HD 4850-HD 4870 önermekten korkar olduk.Hemen her başlıkta konuşulan bu kartların sorunlu olduğu.
Burada yapacağımız siz HD 4850 - HD 4870 kullanıcılarının da katılımlarıyla HD 4850 veya HD 4870 ile sorun yaşayanları yüzdeye dökerek bir veritabanı oluşturmak.Bakalım gerçekten belirtildiği kadar sorunlu kartlar mı HD4800 serisi?
Katılımlarınızda lütfen;
Kullandığınız kartın markası ve modelini
Sorun varsa ne olduğunu
Hangi sürücüyle bu sorunları yaşadığınızı
Sorunu nasıl çözümlediğinizi
Hatanın karttan mı sizin bilgi eksikliğinizden mi kaynaklandığını
Eklemek istediklerinizi; yazınız
***Şu önemli noktaya dikkat çekmek istiyorum.Konuya hem sorun yaşayan hem sorun yaşamayanların katılımını bekliyorum.İstatistikçiler bilir %5lik hata payı gözardı edilebilir bir orandır.Sorun yaşayanlar %5in altında kalırsa sonucumuz HD 4850 ve HD 4870 %95 güven düzeyinde sorunsuz bir karttır denilebilir.
Arkadaşlar HD4800 serisi ile ilgili anketimiz hakkında kendi görüşlerimi sizlere sunuyorum.
Öncelikle bir konuya açıklık getirmek istiyorum.Listelerin başlıklarına dikkat ediniz.Örneğin "HD4850 ile hiç bir şekilde sorun yaşamayanlar" dendiğinde kesinlikle sorunsuz kartlardan bahsedilmektedir. "HD4850 ile herhangi bir sorun yaşayanlar" dendiğinde ise sadece kartla ilgili değil tüm sistemle veya kullanıcı ile ilgili olabilecek hatalar gözönüne alınmıştır.
İlk olarak sıcaklık konusuna değinmek istiyorum.HD48xx serisinde sıcaklık konusu bir problem değildir.Neden?
Rv770 GPU'su aslında uzaktan görüldüğü tartışıldığı kadar ısınan kartlar değildir.İlk çıkan 8800gtler hala anılarımızdadır.Yani bir g92 ile Rv770pro arasında kaydadeğer TDP farkı yoktur.(8800gt=110W;4850=110W;4870=150W- 160W;9800gtx=156W;Gtx260=182W)Bu kartlarda 80c ve üstü sıcaklık değerleri görmemizin nedeni referans soğutmanın düşük fan devridir.Aslında default haliyle bile kartlar yeteri kadar ve sessiz soğutulabilmektedir.
HD 48xx serisinde kartın fanı rahatlıkla kontrol edilebilmektedir.Sessizlik sıcaklık dengesi gözetilerek güzel değerler bulunabilir.
Kart 95cyi geçse bile belirti vermiyorsa (yavaşlama atma vpu vs) bunu bir problem kabul edemeyiz.Elbette yüksek sıcaklık kartların ömrünü bir ölçüde kısaltacaktır ancak kısaltsa bile biz bunu anlayamayacağız.Çünkü çoğumuz 2.sene bitmeden bu kartı değiştirecektir.Bu kartlar da 4 seneden sonra oyun açmaya zorlanacak kartlar olacaktır.
Radeon 4850 değerlendirmesi
Anketimizde 28 kişi kart ile birlikte vakit geçirdiği zamanlarda en ufak bir problem yaşamamıştır.6 kişi çeşitli problemler yaşamış 2 kişi doğru sürücü ile mutlu sona ulaşmıştır.denizg adlı üyenin kartı garantiden değiştirilmiş ve yeni gelen kartta kendisi herhangi bir problem ile karşılaşmamıştır.
Yani şu an anketimize katılanlardan 31 kişi Radeon HD 4850'sini sorunsuz kullanmaktadır.3 kişi henüz problemini çözemediğini söylemiştir.Yüzdeye vurduğumuzda %92 sorunsuz kullanım yüzdesi görülmektedir.Bu da %95 güven düzeyine çok yakın bir değerdir.
HD 4850 ile olan sorunların sistemle ilgili olabileceğini de hatırlatalım.(Başlıklarımızı hatırlayın...)
Sıcaklık ile ilgili söylediklerim aynen HD 4850 için geçerlidir.
Radeon HD 4870 değerlendirmesi
Anketimizde 10 kişi kart ile birlikte vakit geçirdiği zamanlarda en ufak bir problem yaşamamıştır.9 kişi çeşitli problemler yaşamıştır.Bunların 3'ü overclock ile meydana gelen hatalardır.Kullanıcı hatası yani.OC yapılmadığı zamanlarda bu kartlar sorunsuzdur.Sorun yaşayan 5 HD 4870 kullanıcısı ise doğru sürücüyü kurarak problemini gidermiştir.Arkhandes nickli kullanıcıda olan fanın bir hızlı bir yavaş çalışması problemi giderilememiştir.
Şu an anketimize katılan 18 kişi radeon HD 4870'ini sorunsuz kullanmaktadır.Sadece 1 kişi problemini çözememiştir.O problem de kartın işlevini görmesine engel değildir.Yüzdeye vurduğumuzda %94,7 gibi sorunsuz kullanım yüzdesi görülmektedir.HD 4870ler kısacası sorunsuzdur.
Sıcaklık hakkında söylediklerim aynen HD 4870 için geçerlidir.
Doğru sürücüyü bulmak yeni kart alacak kullanıcılara antipatik gelebilir.Bu durum yeni gelecek sürücülerle geçebilir veya daha da kötüleşebilir.Önemli olan HD 4870 kullanıcılarının hangi sorunu hangi sürücüyle çözdüklerini burada paylaşmalarıdır.
Radeon HD 4870x2 değerlendirmesi
Ankete katılan bir kişi sorun bildirmemiştir.Bir şey söylemek için çok erken.
Hata oranını minimuma indirmek için neler yapmalıyız?
Yeni bir kart aldığımızda mümkünse format atmalıyız.Ya da hiç yoktan driver cleaner kullanmalıyız.
Yeni bir kart aldığımızda sistemde kurulu oyunları yeniden kurmalıyız.Ya da en azından oyunun config dosyasını silmeliyiz.Çünkü önceki kart ile olan ayarlar saklanmış veriler çakışabilir.
Sabit diski birleştirmeliyiz.Parçalanmış dosyalar veri aktarımını geciktirebilir bu da beklenen bir veri ise özellikle vista da oyundan atma(xxx.exe çalışmayı durdurdu) ile sonuçlanır.
Kullandığımız crack ve no dvd dosyalarına dikkat etmeliyiz.Bozuk cracklar zaman zaman sinir bozucu olabilir.
Ben başlıyorum.MSI HD 4850(referans) ile hiç bir problem yaşamadım.Nispeten yüksek olan sıcaklıkları fan hızını oyunlarda artırarak çözdüm.Ayrıca oyunlarda stabil 700/2000 kullanabiliyorum.Catalyst 8.6,8.7 beta ve 8.7yi denedim hiç bir sorun yoktu.PES8,Assasins Creed,GRİD,Call of Duty 4 ,Test Drive Unlimited,Flat Out UC,ETS,Chessmaster Grandmasters Edition oyunlrını full grafikte akıcı bir şekilde oynayabiliyorum.
powercolor 4870 8.7beta 1 kere vpu recover oldu benim hatamdi.hamam gibi bir ortamda 750/900 olan hizi 875/1200 yapip pencerede dmc4 testi actim, bir sure sonra goruntu dondu dedim yemedi oc'yi reset ama goruntu gidip geldi ve vpu recover penceresini gordum ve ayari dusurup tekrar denedim.reset atmaktan iyi oldu bence.oc yuzunden vpu recover kullanici hatasi yazabilirsin.
Standart Sapphire HD4850 yi aldığım gün üstüne Zalman VF900-Cu taktım.
Kullandığım Catalyst 8.6 hotfix, 8.7 Beta, 8.7 Official ve 8.8 Official sürücülerinin hiçbirinde sorun yaşamadım. Kartı 1680x1050 çözünürlükte ve HDMI bağlantı ile kullanıyorum.
Kart full fan devrinde idle 45c, full load 63c oluyor. (29c odada)
Ve sorun yaşayanların çok çok az bir bölümünde sorunun kartta olduğunu düşünüyorum.
powercolor 4870 8.7beta 1 kere vpu recover oldu benim hatamdi.hamam gibi bir ortamda 750/900 olan hizi 875/1200 yapip pencerede dmc4 testi actim, bir sure sonra goruntu dondu dedim yemedi oc'yi reset ama goruntu gidip geldi ve vpu recover penceresini gordum ve ayari dusurup tekrar denedim.reset atmaktan iyi oldu bence.oc yuzunden vpu recover kullanici hatasi yazabilirsin.
Hocam 4870i ekledim işlem tamam.Ama senin olayı hata diye yazmak içimden gelmiyor.O kadar zorlanmş bir kartta hata olması normal.Son kararı siz verin sonuçta anket bu.Sizce kartla ilgili sürücüyle ilgili kartın sıcaklığı ile ilgili bir problem var mı?(Dediklerinize göre yok cevabı çıkıyor ama deiğim gibi karar sizin)
***Arkadaşlar konuya lütfen sadece HD 4850/4870 sahipleri yazsın.Sorunu olan veya olmayan.Bunun dışında konu ile ilgili önerilerinizi ve görüşlerinizi belirtebilirsiniz.Sizler tarafından uygun bulunursa uygulanır.Teşekkürler.