Şimdi Ara

Zenon Paradoksu (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
0
Favori
3.805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Mickey~

Beynim ağrıdı

Nasıl vücut çalışınca kaslar ağırır. Bu onların geliştiği anlamına gelir. Bunda da düşünerek beyin ağrıtıyoruz ve düşünce gücümüzü, beynimizi geliştiriyoruz

• quote:

Orjinalden alıntı: Haplo

quote:

Orjinalden alıntı: Mickey~

Beynim ağrıdı

Nasıl vücut çalışınca kaslar ağırır. Bu onların geliştiği anlamına gelir. Bunda da düşünerek beyin ağrıtıyoruz ve düşünce gücümüzü, beynimizi geliştiriyoruz

Sevindim

• @guenen Hocam yukarda amprik bilgiden bahsetmişsin, işte burada herkesin yanılgıya düştüğü nokta bu, bu hikayeyi doğrudan amprik delillere göre değerlendirmek. Ama aslında ortada olan şey Kant'ın Sentetik - Apriori olayı. Yani matematik bişey yeni bir bilgi veriyor bu konumda...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tevfikteo -- 7 Şubat 2009; 12:17:56 >
  • Bu şuna benziyor.Duvarla aramızda 1 metre olsun.Her adımımız bir önceki adımımızın yarısı olcak şekilde duvara yaklaşırsak asla duvara varamayız.
  • quote:

Orjinalden alıntı: seboist64

@guenen Hocam yukarda amprik bilgiden bahsetmişsin, işte burada herkesin yanılgıya düştüğü nokta bu, bu hikayeyi doğrudan amprik delillere göre değerlendirmek. Ama aslında ortada olan şey Kant'ın Sentetik - Apriori olayı. Yani matematik bişey yeni bir bilgi veriyor bu konumda...

Hocam soruma cevap alamadım.

quote:

Orjinalden alıntı: guenen

@ seboist64
    Nerede okuyorsun?
  • paradoks filan değil bu ya filmi devamlı durdurarak adamın kaplumbağayı geçmesi engelleniyor.

yani adam kaplumbağanın film durana kadar gelebildiği yere kadar gelebiliyo sadece film tekrar başladığında. en sonunda çok çok küçük farkla kaplumbağa kazanıyo.
  • quote:

Orjinalden alıntı: medeor

paradoks filan değil bu ya filmi devamlı durdurarak adamın kaplumbağayı geçmesi engelleniyor.

yani adam kaplumbağanın film durana kadar gelebildiği yere kadar gelebiliyo sadece film tekrar başladığında. en sonunda çok çok küçük farkla kaplumbağa kazanıyo.

kaplumbağa kazanamaz, yarış bitmez çünkü
  • quote:

Orjinalden alıntı: hashus1099

quote:

paradoks filan değil bu ya filmi devamlı durdurarak adamın kaplumbağayı geçmesi engelleniyor.

Hatta başlamaz bile.

• tabi bbaşlamayacak, yol geliyor

ben bu işi yapacağım
  • quote:

quote:

yarış biter çünkü adam yalnızca o küçücük fark kadar ilerlemek için ekstra bi özen göstermek zorunda kalır. bu da kaplumbağaya ilerlemesi için zaman kazandırır.

• Girit paradoksu daha güzel
  • quote:

tabi bbaşlamayacak, yol geliyor

ben bu işi yapacağım

/>

• quote:

quote:

quote:

yarış biter çünkü adam yalnızca o küçücük fark kadar ilerlemek için ekstra bi özen göstermek zorunda kalır. bu da kaplumbağaya ilerlemesi için zaman kazandırır.

hayır, yanılıyorsun, attığım mesajları okumadın galiba, açıklama orada var

kaplumbağanın aldığı yol her seferinde azalacak,
    ilk durduklarında diyelim 0,9 metre yol alsın
    ikincide 0,09
    üçüncüde 0,009
    dördüncüde 0,0009
    bu hep bu şekilde gider.
    rakam sallamasyon, ama olayın mantığı bu.
    kaplumbağanın aldığı yol benim verdiğim örnekte hiçbir zaman 1 metre olamaz, her seferinde biraz daha az yol alır.

rakamları değiştir istediğin gibi, yine bir mesafeye yaklaşacak, ama hiç o değere ulaşamayacak.
    parabol hesabı.
    y=1/x^2 eğrisini düşün,
    y hiçbir zaman 0 olamaz. x sonsuzken bile eğri x eksenini kesmez. çok yaklaşır, milimetrik olarak, ama kesmez.
    aynı şekilde, x hiçbir zaman 0 olamaz, çünkü eğri y eksenini hiçbir yerde kesmez. sonsuza kadar gider.

mantık şu, 0 hariç diğer hiçbir sayıyı başka bir sayıya bölerek 0'ı elde edemezsin. 1'i istediğin sayıya istediğin kadar böl, 0'a o kadar çok yaklaşırsın ki, ama hiç 0 elde edemezsin.

limit konusundaki gibi, 0'a soldan ve sağdan yaklaşırsın, ama o 0 değildir.

• hay ben bunu uydurana ne diyeyim çok mantıksız olmuş, anlatmak istedikleri şu;
    önümüzde bitirmemiz gereken bir yol olsun bu yolun sürekli olarak kalan kısmının yarısını gidersek asla bitiremeyiz. yani 100 mt nin önce 50 mt si sonra kalanın yarısı olan 25 mt sonra 12.5 mt vs. vs....
  • teorik olarak düşünürsen haklısın ama pratikte bir insanın 0.1 cm hareket etmesi çok zor. diyelim ki kaplumbağa tam 0.1 cm hareket etti. adam ya bekler biraz daha hareket etmesini ya da 0.1 cmi geçmemek için bayaa bi kasar. sonuç olarak da o tur kaplumbağa 0.1 cmden daha uzun yol almış olur. ve öyle devam eder.

ha adam zaten bunun farkına varır ve yarışı bırakır bu yüzden devam etmez ama ben bırakmayacağını varsayıyorum.
  • insanın böyle birşey yapamayacağını da söyledim daha önce,
    ama düşünce dünyasında tartışıyoruz zaten, pratikte kaplumbağa da konuşamaz. sadece düşünce bu.

bu radyoaktivite olayındaki yarı ömür olayı gibi birşey bu. tam olarak değil de benzer
  • quote:

teorik olarak düşünürsen haklısın ama pratikte bir insanın 0.1 cm hareket etmesi çok zor. diyelim ki kaplumbağa tam 0.1 cm hareket etti. adam ya bekler biraz daha hareket etmesini ya da 0.1 cmi geçmemek için bayaa bi kasar. sonuç olarak da o tur kaplumbağa 0.1 cmden daha uzun yol almış olur. ve öyle devam eder.

ha adam zaten bunun farkına varır ve yarışı bırakır bu yüzden devam etmez ama ben bırakmayacağını varsayıyorum.

Kaplumbağa hareket ederse insan da hareket eder. İnsan da kaplumbağadan daha hızlı hareket edeceğine göre yarışı doğal olarak insan kazanır. Paradoksun temeli hareketin olmaması esası; yani ne 0.1 cm ne 1 mikron ne de 1 km.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Ten_Don

böyle laf salataları genelde ergenlik döneminde meşgul eder zihni hatta tutar konu açtırır(:

evet, çok da güzeldir, keşke herkes bunlarla ilgilense, insanın ufuklarını açıyor. düşünme yeteneğini geliştiriyor, beyinlerin örümcek ağları ile kaplanmasını engelliyor.

düşünmeye sevk eden en küçük şey bile yararlıdır

bu konuda böyle düşünmene üzüldüm.

ahh ahh laptopu atmıştım timsah paradoksunu çözemedim diye

bunda da sanki bitiş çizgisiyle ilgili bişey var

• doğru pratikte kaplumbağa da konuşamaz. o zaman adamın mikron mikron ilerleyebilme özelliğine de bir şey diyemeyiz. belki de adamın ışınlanma özelliği vardır. ne de olsa düşünce dünyası. ileri, geri hareket etmeden yarışı kazanır.
  • seri sorusu bu :P
    adam sürekli yavaşlarsa kaplumbağanın dediği doğrudur ama adam niye yavaşlasın.
    paradoxmuş peh. böyle paradox mu olur ? olmaz.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.