Şimdi Ara

Zen 3’te tek çekirdek performansı artıyor-Zen 4’le birlikte AVX512 desteği geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
2.016
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • İşlemci pazarında özlenen tabloyu yeniden oluşturan AMD’nin rekabet ivmesini daha da arttırdığı Zen 2 mimarili işlemci ailesinin ardından donanım dünyasının ilgisi AM4 sokete gelecek son nesil işlemcilerde.



    %15'e kadar IPC artışı



    AdoredTV’nin kaynaklarına göre kırmızı ekip son nesilde tek çekirdek performansına kaydadeğer yatırım yapacak. %10-15 arasında IPC artışıyla gelecek 7nm+ yongalar ayrıca önbellek konusunda da CCX’ler arasında paylaşımlı 32 MB veya üzeri önbellekle gelecek.



    32 MB paylaşımlı L3 önbellek



    Bu durum, hali hazırdaki 16 MBx2 tasarımına göre teorik açıdan daha büyük önbellek dolayısıyla gecikmeye neden olabilir. Buna karşın iddialara göre gecikmede artış oldukça düşük bir düzeyde olacak. Çekirdekler arası veri aktarımının hızlanması sayesinde artan gecikmenin tolere edilecek olması, gecikmenin az artmasının arkasındaki neden olabilir.





    Ayrıca Bkz.Intel Comet Lake çıkış tarihi ve Core i9-10900K-Core i7-10700K-Core i5-10600K slaytları



    Son olarak DDR5 belleklerle ve yeni bir soketle gelecek Zen 4 mimarili  işlemcilerde L2 seviyesinde çekirdek başına 1 MB önbellek konumlandırabilir. Intel’in Comet Lake’te benzer bir geliştirmeye gidecek olması kırmızı ekibin hamlesi açıklar nitelikte.





    AMD işlemcilerde AVX512 komutseti



     Dahası 5 nm bantlarından çıkacak yongaların AVX512 komutsetini desteklemesi bekleniyor. Bu AMD’yi yıllardır geriye çeken başlıklardan birisiydi. Özellikle de tek çekirdek performansında iddia edildiği gibi iyileşme yaşanırsa Intel’in eli iyice zayıflayacaktır.



     



     








  • AVX512 desteği ile x265 sıkıştırmada en az %20 performans artışı olacaktır.
    x264 kodeği üzerinde ne yazık ki çok etkisi bulunmuyor.

  • 4790k işlemcim ile 5 senedir çok mutluydum taki oyunlarda darboğaz yapana kadar. yeni işlemcim kesinlikle amd olacak.

  • Vur dedik öldürdün lisa reis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zen 4 ile birlikte pci express 5 de gelecek mi ?

  • vaay bahsini geçmiştik geçenlerde intel vermiyor amd sürünüyor şurası yakışıklı 256 bit diye.hangi dağda kurt öldü acaba?amd bunu aldıysa kesin bir şeyler vermiştir.komplo teorisi gibi geliyor size ama skylake'nin işi bitti mi bitti kaç nesil gitti.şimdi sunny cove ve amd x64 işi ne olacak diyorduk demek ki artık geliyor sunny cove.bi 5 nesil de onunla giderler ama adamlar kesinlikle şu core'yi bırakalım da güncel bir şeyler yapalım demiyorlar o kadar para imkana rağmen çünkü deli değiller amd gibi.amd her teknolojiye atlıyordu garibim ve yalnız kalıyordu ama artık ryzen diye gidecekler süpriz olmayacak kullanıcıya güven verecek.intel amd'nin çılgınlığından, amd de intel'in kurumsallığından alıyor işte körle yatan şaşı kalkıyor.


    geçen bir haberde vay 7nm diyor + yok diye EUV olmayacak diyordu editör ne oldu alın size artı dedik normal 7nm gelmeyecek diye.


    %15 artmayacak transistör %20 artacak 23 küsür milyar olacak ama transistör artış oranı kadar IPC artmaz.ram kontrolcü işini çözdülerse bile sırf oradan gelir.ben yine ryzen+'den ryzen2'ye geçişteki %25 civarı bir şeyler bekliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 6 Nisan 2020; 16:7:13 >




  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Hocam ben 10 senedir i7 980x takılıyorım sıkıldım bunaldım ama şöyle düşünüyorum bir akıl versene: Yeni geçecekler için Ryzen 4xxx de alınır mı, çünkü hem desteklenen soketin sonu gelmiş oluyor hemde ddr4'ün sonu(galiba) Elimde ddr4 ram yok, son sene alsam biri iki nesil sonra yine ram masrafı yapmak zorunda kalacağım, tekrardan anakart masrafına gireceğim. Dişini sıkabilen artık am5 ile (adı ne olacaksa) ve ddr5'i beklese daha doğru olmaz mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 6 Nisan 2020; 15:21:41 >
  • 7 nm'nin vasfı halen sabit hocam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi northwood -- 6 Nisan 2020; 16:27:15 >
  • northwood kullanıcısına yanıt
    şöyle demiş:

    AMD Sheds Light on the Missing "+" in "7nm" for Zen 3 and RDNA2 in its Latest Presentation
    by btarunr Mar 6th, 2020 17:02 Discuss (19 Comments)
    AMD at its Financial Analyst Day 2020 presentation made a major clarification about its silicon fabrication process. It was previously believed that the company's upcoming "Zen 3" CPU microarchitecture and RDNA2 graphics architectures were based on TSMC's N7+ (7 nm EUV) silicon fabrication process because AMD would mark the two as "7 nm+" in its marketing slides. Throughout its Financial Analyst Day presentation, however, AMD avoided using that marker, and resorted to an amorphous "7 nm" marker, prompting one of the financial analysts to seek a clarification. At the time, AMD responded that they were aligning their marketing with that of TSMC, and hence chose to use "7 nm" in its new slides.

    It turns out that the next step to TSMC N7, the company's current-generation 7 nm DUV silicon fabrication node, isn't N7+ (7 nm EUV), but rather it has a nodelet along the way, which the foundry refers to as N7P. This is a generational refinement of N7, but does not use EUV lithography, which means it may not offer the 15-20 percent gains in transistor densities offered by N7+ over N7. AMD clarified that "7 nm+" in its past presentations did not intend to signify N7+, and that the "+" merely denoted an improvement over N7. At the same time, it won't specify whether "Zen 3" and RDNA2 are based on N7P or N7+, so the company doesn't rule out N7+, either. We'll probably learn more as we near the late-2020 launch of "Zen 3" as EPYC "Milan."

    https://www.techpowerup.com/264546/amd-sheds-light-on-the-missing-in-7nm-for-zen-3-and-rdna2-in-its-latest-presentation



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 6 Nisan 2020; 16:43:55 >




  • Intelde geleceğin 10 yıllık teknolojisi haz.... Çaattt...
  • Şu bellek gecikme işi ne olacak? Bir de benim merak ettiğim I/O birim 6-8 işlemcilerde neden monolitik değil, bu yapı yaradan çok zarar getirmiyor mu?
  • Intelden geleceğin 10 yıllık teknolojisi
  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam, çok fazla derine inmeden gerçek tabloyu anlatmışsınız. Kullandığım işlemciden de anladığınız üzere 980x(eski kurt) alıp yıllarca kafa yormuyorum bu işlere fakat geçen gün ekran kartım bozuldu ve yeni sistem arayışı benim tekrardan gündemime geldi, ancak hislerim tamda sistem değiştirilecek zaman değil diyor. Artık ddr5'i iki sene bekleyeceğim ne yapayım.

    İkinci bir sorum olacak kusura bakmayın uzattım biraz.

    Yeni ddr çıktığı zaman ram hızlarI, işlemcilerin kontrolcülerinin optimize olması ilk senede olduğu için acaba sorun yaratır mı? Mesela 2000 küsür mhz ddr4 yavaş, 3000 küsürler çoğu sisteme yeterli 4000mhz çoğu iş için abartı kaçıyor, ilk sene ddr5 diye atlayıp aldıklarımız 2000mhz gibi olanlar olacak muhtemelen, işlemcilerde belki bellek sorunları olacak(amd biraz daha sabıkalı) Bunları aşmak demek belki toplam 3-4 sene beklemek gerekebilir?

    Ya da

    Acaba komple şu sıralar sistem değiştirmek yerine amd'nin 5500xt gibi düşük ve ucuz kartını alsam, iki-üç sene onunla oyalansam işlemci çok yetersiz kalır mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 6 Nisan 2020; 18:2:14 >




  • Bellek gecikmeleri ne olacak acaba. Yine yüksek değerler ile gelmez umarım. İntel bu konuyu daha iyi çalışıyor. Oyunlarda bellek gecikmesinin payı oluyor. Sürekli amd ile ram uyumsuzluğu ram ayarı yapmak. Bilmeyen birisi için kafa karıştırıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynen hocam son bilgi bu şekilde bundan bahsettim. Daha küçük çaplı bir iyileşme olacak.

  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Konuyla alakasız.
    Sizce İntel neden amd gibi bir apu çıkarıp şu zırt bırt bozulan ekran kartı derdinden bizi kurtarmıyor ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 6 Nisan 2020; 20:46:34 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.