Selam. Hem serinin müdavimleri için beyin fırtınası olsun hem de seriyi benim gibi bilmeyenler için başlangıç noktası konusunda faydası bulunsun diye böyle bir başlık açma ihtiyacı duydum. Serinin hemen her oyununu türlü çeşit emülatörler aracılığıyla oynanabilir hale getirdim ancak özetle şunu sormak istiyorum, sizce hepsini boş verip direkt olarak Breath of the Wild ile mi başlamalı? Sonra da belki Switch için çıkan Echoes of Wisdom ve Links Awakening oyunları ile devam edilmeli? Malum o oyunlar günümüz oyunları artık, bütün mekanikleri güncel. Yoksa ne yap et Ocarina of Time, Twilight Princess ve Skyward Sword gibi artık fosilleşmiş olan oyunları da oyna, birkaç saat alışmakla geçse de sonraki 20-30 saatin eşsiz bir deneyim sunacak mı dersiniz? Şimdi tabii 98 yılında Ocarina of Time oynamış birisi pek öyle sağduyulu yaklaşamaz sonuçta ama yakın zamanda serinin eski oyunlarından başlayıp oynayan birisi var mı? Breath of Wild'ı gördükten sonra eski oyunlara dönmek de imkansızlaşacak, onu da denkleme bir koymak lazım. Ocarina of Time'ın hepi topu 30 mblık bir N64 oyunu olmasını halen kabullenemiyorum. N64 donanımına neler sığdırmış adamlar. |
Zelda Serisi Hakkında

-
-
Ben de Zelda evrenine hiç girmemiş ama merak eden biri olarak bu tarz başlık açıldığında dikkatle takip ediyorum. (özellikle Deck kullandıktan sonra) Eski oyunları oynama sabrını kendimde bulamayabilirim ama rehberler ve videolarla genel hikâyeye göz atıp direkt serinin yeni oyunlarına başlamak mantıklı duruyor.
-
Botw ve Totk birikimli olarak bütün eski oyunların içeriğini modern mekanikle açık dünya tarzında sunuyor zaten.
-
Ben de o yuzden direkt bu ikisini oynamak taraftariyim cunku o durumu fark ettim. Yalniz bu ikisini oynayinca da eski oyunlar artik hic oynanmaz hale gelir herhalde. Ben biraz zorlayacagim kendimi. Ocarina ozellikle 99 meta puaniyla cok cezbediyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ocarina 15 sene öncesinin Botw si,zamanında eşşiz olduğu için o ratingi almış Bowt ise tümüyle rafine bir oyun,Totk ise başka bir alem 3 katman haritalı (sky,land,depths)açık dünyayı derinliği benzersiz.
-
Hepsini oynamış biri olarak Zelda'nın seri gibi girilmesi gereken bir marka olduğunu düşünmüyorum. Hangisi kolayınıza geliyor ise ona girin. Her bir oyun birbirinden farklı hikayeler ve deneyimler sunuyor zaten BoTW ve ToTK hariç, onlarda zaten birbirinin devamı.
Ocarina of Time bugün bile girseniz grafikleri hariç hiçbir açıdan sırıtmıyor. Kontroller oldukça akıcı ve dünyası da oldukça ilgi çekici ama işte eski oyunların kalantor ve kendini anlatmama yapısı bunda da var. Rehbersiz oynamak bir tık zor yani. Majora's Mask ise şahsen sevemediğim Zelda yapımlarından çünkü oyun sizi 3 gün gibi kısıtlı bir süre içinde dünyayı kurtarmalısın gibi bir görevle başbaşa bırakıyor ve yönlendirme de yine sıfıra yakın. Bu oyunları oynamak isterseniz N64 emusu yerine 3DS emusu bakın derim. Oradaki 3D remake çok çok daha iyi ve akıcılar.
Windwaker ve Twilight Princess ise çok daha kendini iyi açıklayan ve akan oyunlar. Rehbersiz bitirebilirsiniz ve bugün bile hala güzel görünüyorlar. Dolphin de de mis gibi çalışıyorlar ama kontrolcü ayarı size zor gelirse Retroarch da kullanabilirsiniz. Wii oyunları içinde oto kontrolcü ayarını yapıyor haberiniz olsun.
Link's Awakening veya Echoes of Wisdom gibi yan oyunları ise isterseniz oynayın ama oynamazsanız da bir şey kaybetmezsiniz. Switch'e çıkan Link's Awakening remake'i de oldukça iyidir ama işte bahsettiğim eski tasarım dili bunda da var. Bazı noktaları aşırı kriptik oluyor ve rehbersiz ilerlenmiyor yani.
Breath of the Wild ve Tears of the Kingdom ise yeni nesil Zelda oyunları yani çeşitli zindanlardan ziyade geniş bir açık dünyayı oyun alanı olarak önünüze sunuyor ve bir tık da yorucu bence yine de oynanır mı? Dibine kadar :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hudson51 -- 28 Mayıs 2025; 16:19:12 >
-
Ben Zelda serisine ilk BOTW ile başladım ve pişman değilim, sonrasında sırayla DS oyunları hariç hepsini oynadım ve hepsinden zevk aldım. Ama tabii burada beklentinizi her oyuna göre ayarlamanız gerekiyor, mesela NES, SNES, GameBoy daki oyunları oynarken hep bu donanıma göre ne tarz oyunlar yapabilirler diye düşünmüştüm ve bu şekilde zevk almıştım (mesela oracle oyunları 2d olmasına rağmen farklı bir perspektife geçince oyun bir anda muazzam derinliğe ulaşıyordu, sadece 2d texture gösterebilen bir konsolda bu şekilde yaratıcı düşünmelerine hayranlıkla bakmıştım) bu örnekteki gibi yaklaşırsanız zevk alırsınız.
Hiçbir oyunu birbiriyle kıyaslamayın çıktığı zamana göre değerlendirin yeter. Oynamadan önce modlara, grafik veya texture pack vs var mı diye bakmanız da iyi olabilir. N64 grafikleri şu an çamur gibi gözüküyor ama modlar ile mükemmel oluyor. Ha bir de decompilation projeleri var onlara da göz atın.
-
Yorumlar icin tesekkurler. Ocarina of Time icin Ship of Harkinian isminde bir proje var ve ben de o versiyonunu kurmustum ancak 3ds icin remakei oldugunu bilmiyordum. Biraz bakindim guzel cila cekmisler. Ona bir bakacagim eve gecince.
Ship of Harkinian ile uyumlu olan Tr yama umarim 3ds icin de calisir.
Ben 3ds de zelda the minish cap ile giriş yapmıştım seriye, ilk bitirdiğim zelda oyunu oldu. Keyif alarak oynamıştım akıp giden bir oyundu.
Şimdi ocarina of time oynuyorum yine 3ds üzerinde. Ocarina of time da walktrough izlemeden ilerlemek baya zor, günümüzde eskisi gibi takıldığımız bir yerde 2 saat uğraşacak ip ucu arayacak vaktimiz yok artık mecburen video izlemek zorunda kalıyorum. Oynanış olarak da oyunun eskidiği her halinden belli oluyor (bir zahmet olsun zaten
) sadece bazı boss savaşları ve zindan tasarımları hala mükemmel duruyor onun dışında çok bir esprisi yok bence. Yarısına falan geldiğim için bitiririm bunu ama başka eski zelda oyunlarına elimi sürmeden breath of the wild a geçerim bundan sonra diye düşünüyorum.
Zelda oyunlarında hikaye zaten çok derin e inmiyor bence o yüzden istediğin seriden başlayabilirsin direkt ocarina of time dan başlarsan zorlanabilirsin dediğim gibi belki the minish cap dan başlamak daha iyi olur ama the minish cap pc de emulatör kurarak oynanacak bir oyun değil bence el konsolunda koltuğa uzanarak oynanacak tarzdan bir oyun
-
Ocarina of Time da 3ds emulatoru ile oynanmiyor. Ekrani ikiye bolup uste oyunu alta ise emulatorun arayuzunu ekliyor Citra. Tam ekran da olmuyor boyle abuk sabuk garabet bir seye donusuyor. En iyi cozum Ship of Harkinian suan. Ekran yenileme hizi neyse o fps degerinde sorunsuz oynaniyor. Turkce yamasi da var. Ben bayagi kafaya koydum en gec haftasonu baslayacagim Ocarina'ya.
Telefonda nasil olur ki emulator isi? Telefonu ise yarar bir tasinabilir oyun cihazina donusturebilir miyiz acaba? En azindan Minish Cap gibi izometrik eski tarz oyunlari bu sekilde oynayabilsem sahane olur.
Dün bir iki emülatör denedim telefonda. 3DS emülatörü bir tık başarısız geldi ya da ben çözemedim, ekran zaten ufak ve üçte biri de ancak oyuna ayrılıyor. Yan yatırıp geniş ekran yapamadım 3DS emülatörünü. Yalnız GBA emülatörü kurdum ve o bayağı iyi çalışıyor. Minish Cap denedim ve oynanıyor. Tek sorunu üyelik olmazsa oto kayıt yok ve araya bolca reklam giriyor. Senelik 900 tl falan istiyor.
Ha bir de N64 emülatörü kurdum, Super Mario 64 oynanıyor ancak perspektifi ayarlayamayıp bolca yanlış yerlere zıplayıp durdum. Kamera hızı da fazla geldi, dönüşler aşırı hızlı. Ayar çekilebilirse gayet oynanıyor aslında oyunlar. Biraz kurcalayıp para yatırmak lazım.
-
Ağır zelda fanı değilseniz Botw ve Totk hariç diğer oyunları oynanmaz, sadece ağır fanları tarafından oynanılan oyun gerisi. Özellikle çok eskiden çıkmış oyunlara alışmak çok zor olur.
En temizi Botw ile başlayıp tüm haritayı süpürmek, %100 ledikten sonra ise Totk başlamak onu da süpürmek. Ama emulatörde tavsiye etmem, yani bana amaçsız geliyor en azından. Korsan oyun indirip %100 lemek gibi, hiç mantıklı gelmiyor kişisel olarak. Platformunda alıp oynamak daha iyi gibi, switch 2 + switch 2 edition ile bu iki oyunu oynamak emuya göre 10 kat daha zevkli olur düşüncesindeyim.
-
Benim şimdiki aklım olsa çoktan bir Switch Oled almıştım zaten. Bunca zaman neden ilgimi çekmedi onu da bilmiyorum. Ekonomik darboğazda olduğum için altı yedi ay herhangi bir elektronik ürüne para yatıramayacağım dönemde el konsolu aşkım depreşti.
Switch 2'de grafik kalitesi de bir hayli yükseltilecek ama o çok masraflı olur. Gene en ekonomik çözüm Switch Lite mesela ama onda da oyunu korsan oynarım zaten, Türkçe yama falan da destekliyor çipli versiyonlar. Gene emülatörle oynamışım gibi olacak muhtemelen. İlerlememi Nintendo hesabıma kaydedemeyeceğim sonuçta. Gerçi Türkiye için öyle bir destek sağlıyor mu ya da Nintendo'nun storeu ne durumda onu da bilmiyorum, farazi konuşuyorum.
Yalnız daha önce denemediysen gene de ön yargı yapma derdim. Dualsense gibi jiroskop destekli bir gamepad ile yüksek frame rate ve çözünürlükte oynamak da bambaşka kılıyor. Tabii el konsolunun konforu vs. onlar bambaşka konular. Bir de bende korsan oyun oynuyorum hissiyatı oluşmadı. Ben normalde Epic Games üzerinden bile oynayamam oyunları, Steam dışında hiç oynayamam aslında pcde ama emülatörler öyle hissettirmiyor. Mecbur kıldığı için galiba. Yani istesem de Steam'den oynayamam Zelda'yı. Yoksa tabii gönül istiyor ilerlemen bir yerlere kaydedilsin, başarımlar açılsın falan onların tadı çok başka.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X