Şimdi Ara

Zeki Demirkubuz Ve Filmleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
6.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Zeki Demirkubuz 1964 yılında Isparta'da doğdu. Ortaokulu Isparta'da, Gönen Öğretmen Okulu'nda bitirdikten sonra İstanbul'a yerleşti. Liseye İstanbul'da başladıysa da ilk sömestreden sonra okulu bırakarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı. 1980 darbesinden sonra tutuklanıp üç yıl hapis yattı.Bu dönemde edebiyata ilgi duymaya başlayıp, Dostoyevski'yi keşfetti.Özellikle Suç ve Ceza'nın üzerindeki kalıcı etkileri o yıllarda oluştu.Tahliyesinden sonra Anadolu'nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı. Askerliğini erteleyebilmek için okula dönmeye karar verdi ve liseyi dışarıdan bitirerek İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne girdi.
    Sinemaya 1986 yılında Zeki Ökten’in asistanlığını yaparak başladı. İlk uzun filmi C Blok’u (1994) çekene kadar çeşitli yönetmenlerin asistanlığını yaptı. C Blok’tan sonra Demirkubuz, kendi senaryolarını yazan bağımsız bir yönetmen olarak çalışmaya devam etti. Uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler, Demirkubuz’u Venedik Film Festivali’nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet’le tanıdılar. Demirkubuz’un üçüncü filmi olan Üçüncü Sayfa, Türkiye’deki film festivallerinin yanı sıra Locarno ve Rotterdam Film Festivalleri de dahil olmak üzere Avrupa’da yapılan çok sayıda film festivalinde gösterildi. Bu dönemde Zeki Demirkubuz “Karanlık Üzerine Öyküler” adını verdiği üçlemesinin çalışmalarına başladı. Üçlemenin ilk iki filmi, Yazgı ve İtiraf, 2002 yılında Cannes Film Festivali'nin “Un Certain Regard” bölümünde gösterildi. Üçlemesini başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası’yla (2003) tamamlayan Demirkubuz, daha sonra Masumiyet’in başlangıç öyküsünü anlatan Kader’i çekti. (2006). Demirkubuz’un son filmi, 2009 yılında gösterime giren Kıskanmak’tır. 'Kıskanmak' filminin ardından, 'Yeraltı' (2012) adlı filmi çekmiştir.

Bir sitede C Blok'un bir dairesinde yaşayan Tülay, hizmetçisiyle kapıcının oğlunu kendi yatağında sevişirken yakalar. Tülay, kötü giden evliliğinin de etkisiyle hayatını sorgulamaya, ona farklı bir yön vermeye başlar.

Nefret ettiği eski arkadaşlarının akşam yemeğine kendisini zorla davet ettiren Muharrem'in, bu yemek ile birlikte başlayan didişmeleri, ego gösterileri sonucu eski defterlerin açılması ile utanç dolu hesaplaşmalarla karşı karşıya kalmasını konu alan Yeraltı, bireyin varoluşsal sorunlarını irdeleyen bir film.

Seniha kırk yaş civarında, hiç evlenmemiş çirkin bir kadındır. Ailesi ağabeyinin ihtiyaçlarına öncelik vermiş, onu yurt dışında okutmuş; Seniha'yı ise ihmal etmiş, hatta "çeyiz masrafı çıkar" diye düşünerek ona gelen evlenme tekliflerini geri çevirmiştir. Seniha, anne ve babası öldükten sonra, İstanbul'a dönmüş olan ağabeyi Halit'le yaşamak zorunda kalır. Halit'in orada iş bulması üzerine onunla Ankara'ya gider. Halit daha sonra Mükerrem adında bir genç kızla evlenir. Seniha önceleri Mükerrem'e iyi davransa da, ağabeyinden intikam almakta onu kullanabilmek için fırsat kollar. Bir süre sonra, Mükerrem'in Halit'i Nüzhet adında bir gençle aldattığını öğrenir. Seniha bu fırsatı kullanarak, durumu ağabeyine anlatır.

Bekir (Ufuk Bayraktar) Uğur'a (Vildan Atasever), Uğur Zagor'a (Ozan Bilen), Zagor ise suç işlemeye aşıktır. Durum bu haldeyken Zagor hapisten çıkar. Boğucu ve sıcak bir yaz gecesi aksilikler birbirini takip edince Cevat (Engin Akyürek) ile Zagor karşı karşıya gelir. Zagor Cevat'ı gözünü kırpmadan öldürüp kaçar. Aynı gece Uğur'da kaybolur. Bu cinayet ve ardından Uğur'un Zagor'la birlikte kayboluşu, o güne kadar Cevat'ın koruması altında yaşayan genç anne (Müge Ulusoy), felçli baba (Mustafa Uzunyılmaz) ve küçük erkek kardeş için zor, karanlık günlerin habercisi olsa da, Uğur'a delicesine aşık olan Bekir'in kurtuluş umudu gibidir. Ailesinin bulduğu bir kızla evlenip, yeni bir yaşama başlar. Ama aylar sonra, Zagor'un İzmir'de iki polisi öldürüp yakalanmasıyla Uğur'a ulaşmak için yeni bir umut belirince, bu acımasız aşkın peşinde yıllar yılı sürecek amansız bir takip başlar. Taşra pavyonlarında, üçüncü sınıf otel odalarında, esrar alemlerinde Uğur'un izini sürmeye başlar.

Suç ve Ceza`yı film yapmak isteyen Ahmet hayata karşı nedensiz bir kayıtsızlık içerisindedir. Sevgili Serap hayatında başka biri olduğunu düşünerek onu terk eder. Bir yandan da asistani Elif ile beraber Raskolnikov karakteri için oyuncu arayan Ahmet, sonunda evine girmeye çalışan hırsızın bu rol için uygun olduğunu düşünür...

Harun ve Nilgün`ün sorunları, iç çatışmaları ve kavgaları etrafında ilerleyen film aynı zamanda Karanlık Üstüne Öyküler üçlemesinin ikinci filmi.

Gümrük memuru Musa, birbirinin zıttı iki olay arasında fark göz etmeyen birisidir. Annesinin ölümüne tepki vermeyen Musa, iki çocuk ve bir anneyi öldürmekten sorumlu tutulmasına da sesini çıkarmaz...

Mafyatik bir yerde çalınan 50 dolar, filmlerde figuranlık yapan isadan bilinir. feci şekilde dövülüp, parayı geri getirmesi için bir gün süre verilir. isa 50 doları değil ama bir tabanca bulur ve bir not yazıp evinde intihar etmeye karar verir. tam tetiğe basacağı anda zil çalar. ev sahibi 4 aylık kirayı istemeye gelmiştir... ev sahibi hakaret edip, aşağıladıktan sonra evi boşaltması için üç gün süre verir. intihar iyice kaçınılmazdır artık. yine tam tetiğe basacakken, içinden bir ses onu durdurur. ve çıkıp üst katta oturan ev sahibini vurur. sonra üçüncü kez namluya başını dayar. ama çekmeğe gücü yetmez ve kurbanın yanına bayılır. sabah polisin kapıyı çalmasıyla uyanır ancak bayılıp kaldığı cinayet yerinde değil kendi evindedir..

Güçlü bir hayat kadını olan Uğur (Derya Alabora), hayat kadınına saplantılı bir adam olan Bekir (Haluk Bilginer) ve hapisten yeni çıkmış amaçsız biri olan Yusuf (Güven Kıraç) ve annesinin hamileyken yediği dayaktan dolayı sağır ve dilsiz doğan Çilem (Melis Tuna) etrafında gelişen sıradan olaylar...
    Filmdeki "kır sahnesi" en öne çıkan sahnedir. 2006 yılı itibariyle yönetmen Zeki Demirkubuz, Masumiyet`in başlangıcı sayılabilecek Kader'i çekmiştir. Kader filminde Uğur ve Bekir'in gençliklerinde yaşadıkları, nasıl tanıştıkları anlatılmaktadır. Masumiyet'te Uğur'un aşık olduğu adam olan Zagor'u da (Ozan Bilen) ilk kez Kader filminde görürüz.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Çeşitli sitelerden alıntı yaparak Zeki Demirkubuz filmlerini sizlerle paylaşmak istedim umarım izler ve beğenirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Federico Fellini -- 7 Ocak 2013; 21:33:25 >

Soylu beylerim, hemcinslerim de sık sık rastlandığı gibi ağlamaya yatkın değilim ben; o boş yere dökülen yaşları bende görmemek merhamet kaynaklarınızı kurutacak belki; ama burama yerleşmiş öyle bir acı var ki, onun yakması gözyaşlarının boğulmasından beter.
    William Shakespeare
    En iyi filmler Listem

• Benim Türk sinemasında en çok sevdiğim yönetmendir.Bütün filmlerini izledim.En son çektiği Yeraltı yine çok iyi bir filmdi.sizi hiç yanıltmayan bir yönetmendir.
  • Bende bütün filmlerini izledim.Benim en beğendiğim Masumiyet ve Üçüncü Sayfa'dır.
    Soylu beylerim, hemcinslerim de sık sık rastlandığı gibi ağlamaya yatkın değilim ben; o boş yere dökülen yaşları bende görmemek merhamet kaynaklarınızı kurutacak belki; ama burama yerleşmiş öyle bir acı var ki, onun yakması gözyaşlarının boğulmasından beter.
    William Shakespeare
    En iyi filmler Listem
  • Masumiyette bekirin anlattıgı o kısa hikayesinden çok etkilenmiştim sonrasında kader adıyla filme donusecegini duyunca buyuk heyecanla bekledim.cıkar cıkmaz izlemiştim ve cok begenmiştim.masumiyet ve kader cok ayrıdır bende onların dısında yazgı ciddi anlamda Zeki Demirkubuz başyapıtıdır.
  • bu adamı varoşları, kıyıda köşede kalmışları gösterdiği için seviyorum herhalde. Masumiyet-Kader, Üçüncü Sayfa hatta Yazgı böyleydi. ülkemizin kendine has dokularını dekor yaparak insan gerçeğiyle ilgili deneyler yapıyor. ama bu son filmleriyle değişti. mesela Kıskanmak berbattı bence. tarz değişikliği yapmak istemesini anlıyorum ama yine de berbattı... ardından Yeraltı geldi, yine bir kitap uyarlaması, kitabı da taze okuduğumdan çok sevmiştim. Ama yine de bazı sahneler kasıntı geldi, özellikle sonlara doğru sıktı. o hırlama sahnelerinin anlamı neydi anlamadım... C Blok, İtiraf ve Bekleme Odası'nı izlemedim henüz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Tambourine Man

bu adamı varoşları, kıyıda köşede kalmışları gösterdiği için seviyorum herhalde. Masumiyet-Kader, Üçüncü Sayfa hatta Yazgı böyleydi. ülkemizin kendine has dokularını dekor yaparak insan gerçeğiyle ilgili deneyler yapıyor. ama bu son filmleriyle değişti. mesela Kıskanmak berbattı bence. tarz değişikliği yapmak istemesini anlıyorum ama yine de berbattı... ardından Yeraltı geldi, yine bir kitap uyarlaması, kitabı da taze okuduğumdan çok sevmiştim. Ama yine de bazı sahneler kasıntı geldi, özellikle sonlara doğru sıktı. o hırlama sahnelerinin anlamı neydi anlamadım... C Blok, İtiraf ve Bekleme Odası'nı izlemedim henüz.

Hırlama olay ufak bir oyun sadece. Kendini o hayat kadınından daha üstün gördüğü için işi eğlenceye vurup öyle bir şey yapıyor ve tepki alıyor. Ardından olaylar farklı bir hale dönüşüyor. Olay örgüsüne hizmet eden bir şeydi. Ek olarak aslında yönetmenin tarzı değişmedi. Veya tarzı tam olarak varoşları, kıyıda köşede kalmış insanların hayatlarını anlatan filmler değildi. Sadece o kalıba sokulacak filmleri vardı. Masumiyet, Kader gibi. Tarzını tanımlarsak sanırım insanın derinliklerine yolculuk yapan bir yönetmen diyebiliriz. Daha çok psikolojik filmler çekiyor. Hatta tüm filmleri böyle. Her filminde karakterler çok iyi yaratılmış. Ve bunun yanına gerçeklikten kopmayan bir senaryo eklenince film doğal olarak çok samimi geliyor bizlere. Kıskanmak filmi de mesela karakter betimlemeleriyle ünlü bir film. İyi bir kitap uyarlaması olmadığı söyleniyor. Kitabı okumadım ama ben de olması gereken ama olmayan şeyleri fark etmiştim. En başarısız filmlerinden diyebiliriz. Ama yinede izleniyor.

Bütün filmlerini izlemiş biri olarak herkese tavsiye ederim. Özellikle Masumiyet, Yazgı, Yeraltı çok iyi filmlerdir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Zeki Müren'in Çok Zeki Cevabı
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kader isimli filmi gerçekten çok başarılıydı.Oyuncuların performanslarını beğenmiştim.

Orijinalden alıntı: alpella33

bu adam bizim yazlıkta oturuyo 2005 içiyo başka sigara içmiyo

bu mu yani

Orijinalden alıntı: Thomas Anderson

quote:

Orijinalden alıntı: alpella33

bu adam bizim yazlıkta oturuyo 2005 içiyo başka sigara içmiyo

bu mu yani

bumu derken hee bide sana selamı var

Orijinalden alıntı: deadmanku

Yeraltı filminden sonra başladım sinematografisine c blok (ilk olduğundan olsa gerek) tatmin etmesede güzel bir başlangıçtı.

Yönetmenin en sıradışı filmidir C Blok. Diğer filmleriyle pek alakası yoktur. Zeki Demirkubuz'un diğer filmlerindeki üslubunu çok beğensem de bu film de gayet başarılıydı. Yönetmenin özellikle Masumiyet ve Yazgı filmlerini izlemenizi öneririm.
    “Ne olursa olsun bir meta olarak tüketilmek istenmeyen her türlü sanatın amacı, hiç şüphesiz kendine ve çevresine, hayatın ve insan varlığının amacını açıklamak, yani insanoğlunun gezegenimizdeki varoluş nedenini ve amacını göstermek olmalıdır. Hatta belki de hiç açıklamaya bile kalkmadan onları bu soruyla karşı karşıya bırakmalıdır.”-Andrei Tarkovsky-
  • quote:

Yeraltı filminden sonra başladım sinematografisine c blok (ilk olduğundan olsa gerek) tatmin etmesede güzel bir başlangıçtı.

Hocam sinematografi görüntü yönetimi'dir.

Sen filmografi demek istedin galiba.

edit:Bir de c blok bence fena değildir.Ama zeki demirkubuz bile keşke çekmeseydim demiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scylla_des -- 9 Şubat 2013; 15:04:08 >

Orijinalden alıntı: scylla_des

quote:

edit:Bir de c blok bence fena değildir.Ama zeki demirkubuz bile keşke çekmeseydim demiştir.

evet filmografi demek istemiştim.
    bence c blok güzel bir başlangıç sayılır ama zeki demirkubuzun (ben henüz yeraltını izledim az sonra masumiyeti izleyeceğim) yeraltı gibi bir filmi çekmesi haliyle beklentilerimi artırdı.c blok ise sanat filmi çekiyoruz havasında olması,sahne geçişleri arasında ki kopuklar ve oyuncuların diyaloglarındaki samimiyetsizlik.bence zeki demirkubuz güzel bir film çekmek istemiş ama bunu tecrübe eksikliğinden kaybetmiş(ki doğal).

• Ulan Zeki seni bir tek ben izlemedim herhalde. Zaman var aslanım, biraz daha özlem...

quote:

Orijinalden alıntı: scylla_des

quote:

evet filmografi demek istemiştim.
    bence c blok güzel bir başlangıç sayılır ama zeki demirkubuzun (ben henüz yeraltını izledim az sonra masumiyeti izleyeceğim) yeraltı gibi bir filmi çekmesi haliyle beklentilerimi artırdı.c blok ise sanat filmi çekiyoruz havasında olması,sahne geçişleri arasında ki kopuklar ve oyuncuların diyaloglarındaki samimiyetsizlik.bence zeki demirkubuz güzel bir film çekmek istemiş ama bunu tecrübe eksikliğinden kaybetmiş(ki doğal).

ilk filmlerinde diyalogların yeterince iyi olmadığını Zeki Demirkubuz da itiraf etti zaten ve eksiğini kapattı artık.
    William Shakespeare
    En iyi filmler Listem

• Masumiyet (1997) 9/10

--bekir karekteri bu kadar kısa harcanır mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ygrammar -- 10 Şubat 2013; 16:49:28 >

Masumiyet (1997) 9/10

--bekir karekteri bu kadar kısa harcanır mı?

Kader'i de izlersen pek kısa olmayacağını anlayacaksın.
    “Ne olursa olsun bir meta olarak tüketilmek istenmeyen her türlü sanatın amacı, hiç şüphesiz kendine ve çevresine, hayatın ve insan varlığının amacını açıklamak, yani insanoğlunun gezegenimizdeki varoluş nedenini ve amacını göstermek olmalıdır. Hatta belki de hiç açıklamaya bile kalkmadan onları bu soruyla karşı karşıya bırakmalıdır.”-Andrei Tarkovsky-
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.