Şimdi Ara

Zekanın tetikleyicileri ve Dinler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
166
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bütün zekalar, ve teknolojik aletler tetiklenme ile çalışır. Bir lambanın yanmasını için düğmeye basıp onu tetiklemek gerekir. İnsan zekasıda öyledir. Bir olaya karşı, eylem ile tepki verir. Zekamızın çalışabilmesi için sürekli tetiklenmesi gerekir. Bunu yazmam için, merakım beni tetikledi. Sabah uyanmamı güneş ve alarm tetikledi. Daha ilginci düşüncelerim başka düşünceleri tetikleriği için bu uzun konuşmayı yapabiliyorum. Her zeka sahibi kendi kendini tetiklemeye ihtiyaç duyar. En büyük tetikleyicimiz, beynimizin sağ tarafından bulunan özbilincimidir. Bu doğanın ve duyularım farkında olabilmemizi sağlar. Evrene bir merkezden bakabilmemizi sağlar. Bizi evrende bir gözlemci yapar. Bu özbilincin tetiklenme periyodları artarsa zaman yavaş geçer, azalırsa zaman hızlı geçer. Uyku , bayılma ve ölün özbilincimiz durdurabilir. Ve o kadar zamanın ne kadar geçtiğinin farkına bile varamayız.

Beynimizin diğer büyük tetikleyici Alışkanlıklarımızdır, alışkanlıklar daha çok kimyasaldır ve elde edilmeleri zaman alır. Alışkanlık zekamızın kendi kendisine tetiklemesini sağlar. Sabah işe veya okula gitme alışkanlığımız gibi. Bu alışkanlığımızı kaybettiğimiz zaman , zekamız tetiklenmeyeceği için deprasyonada girebiliriz. Gerçek şudurki, ister alışkanlıklar ister etki tabanlı tetiklenmeler olsun, bunlar zekamız için temel taşlardan biridir.

Telkin

Dinler insan zekasına tetiklenme ve alışkanlıklar sunmaktadır. Mesela günde 5 defa dua eden biri, her seferinde isteklerini ve amaçlarını söyler ve bu onun beyninde tetiklenmeye yol açar.

Dinlerdeki vaaz kültürüde, ahlaki açıdan en mükemmel tetikleyicilerdendir. İnsanlara iyilik yapması gerektiğini telkin eder ve hatırlatır. İnsan zekasının iyilik yapabilmesi içinde tetiklenmesi gerekmektedir. Ne kadar iyilik yapmaya meyilli olsun, tetiklenmediği sürece iyilik yapabilir mi?

Dinler her zaman, zamanı düzenlemeye yardımcı olmuştur. Şuan kapitalizm ve iş zamanları ile bunu düzenliyor. Okullar tenefüs ve dersler ile.

Dinlerin bize gösterdiği bir diğer gerçek ise "Retorik/Belagat/Güzel söz söyleme sanatının ne kadar önemli ve etkili olduğudur."

Alışkanlıklarımız sonucu

“Sürekli yaptığımız şey neyse, biz o’yuz. O halde, mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır…” Aristoteles

Bizi mükemmel yapan şey yaptığımız herhangi bir eylem değil, onu sürekli yapmamızdır. Mükemmeliğe giden yolda, zekamızı alışkanlıklar ile tetiklenmeyii öğretmeliyiz.

Tabiki kötü alışkanlıklarda vardır.Onlar bağımlık deriz. Bir maddeden ve istekten kaynaklanır. Sigara,alkol ve din bağımlığı gibi. Bana kalırsa en tehlikelisi sigara bağımlığıdırki, diğerlerine kıyasla daha fazla insanın ölmesine sebep vermektedir Bu kötü bağımlılık bize sahte mutluluklar verir. Her sahte mutluluğun sonu, gerçek bir acıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Perceptron -- 7 Ocak 2017; 23:42:59 >

• Çok güzel giderken son paragrafta saçmaladığınızı düşünüyorum.İyi geceler.
  • Güzel konu, depresyon olayında da haklısın, benzeri başıma geldi.

Sigara içiyorum, bana içme öleceksin diyorlar, soruyorum sen içmiyorsun da ölmeyecek misin?

En uzun süre hayatta kalmalıyız gibi bir hedefimiz mi var yoksa?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Anayurt Oteli

Güzel konu, depresyon olayında da haklısın, benzeri başıma geldi.

Sigara içiyorum, bana içme öleceksin diyorlar, soruyorum sen içmiyorsun da ölmeyecek misin?

Mesele uzun süre hayatta kalmak değil, sağlıklı bir şekilde, beyin hasar görmeden mutlu yaşamaktır. sigaranın verdiği sahte mutluluk, duygu-durumunu bozmaktan ileri gidebiliyor mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Perceptron -- 8 Ocak 2017; 1:51:46 >
  • GOLD NOOB kullanıcısına yanıt
    Tabi ki dinleri övmüyorum. Ancak dinlerin içinde işe yarar şeylerde var, onları dinler ile beraber toprağa gömmemeliyiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Perceptron

quote:

Mesele uzun süre hayatta kalmak değil, sağlıklı bir şekilde, beyin hasar görmeden mutlu yaşamaktır. sigaranın verdiği sahte mutluluk, duygu-durumunu bozmaktan ileri gidebiliyor mu?

Gidemez doğru. Normal duygu durumu yerine neden sahteye ihtiyaç duyuluyor o zaman?
  • quote:

quote:

quote:

Gidemez doğru. Normal duygu durumu yerine neden sahteye ihtiyaç duyuluyor o zaman?

Gerçekliğin yarattığı aciziyet ve eziklîkten dolayı insanlar, bu yöntemlere başvuruyor. Mücadele etmek zordur, kendini kandırmak ise kolaydır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Gerçekliğin yarattığı aciziyet ve eziklîkten dolayı insanlar, bu yöntemlere başvuruyor. Mücadele etmek zordur, kendini kandırmak ise kolaydır.

Sigara ile bu dediklerin nasıl gerçekleşiyor peki ? Sigara mutluluğunu 100 den 95 e çekiyor ve sonra 90 a düşüroyr her içişinde 95 e çekip mutlu ediyor. Sen mutlu oldum sanıyorsun ama hep o 100 ü arıyorsun bırakmadıkça bulamazsın. Sigarayı bırakmıştım ama geri başladım mutluluk için vs de değil ne bileyim boş geliyor 100 de 95 de.

• Anayurt Oteli kullanıcısına yanıt
    100 ile 95 arasında fark yoksa neden içiyorsun ki?

Sigara hiç içmediğim için beyindeki etkilerini bilmiyorum. Fakat cinsellik hormonları gibi, bir yerden sonra zevk vermese de ilgi duymayı sağlayabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

100 ile 95 arasında fark yoksa neden içiyorsun ki?

Sigara hiç içmediğim için beyindeki etkilerini bilmiyorum. Fakat cinsellik hormonları gibi, bir yerden sonra zevk vermese de ilgi duymayı sağlayabilir.

Fark var ama bu fark önemli de aslında. Zevk olsun torba dolsun hesabı
  • Güzel yazı olmuş, ellerine sağlık.

kumar sigara tarzı bağımlılıklar kolay zevk verir ama insana zarar verir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.