Şimdi Ara

Zeka sorusu-Nüfus Memuru

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
27.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Zor bir zeka sorusu, sanırım zeka olimpiyatları çeyrek final:

Nüfus Memuru
    -------------------------------
    Nüfus Sayımında ,nüfus memuru evin babasına sorar:
    -3 çocuğunuzun yaşlarını söyler misiniz?

Matematikçi baba şöyle cevap verir:
    - 3 çocuğumun yaşları çarpımı 72, yaşları toplamı ise kapı numaramıza* eşit.

Nüfus memuru olası tüm yöntemleri dener fakat yaşları bulamaz, bir ipucu daha ister. Baba:
    -büyük çocuğum satranç bilir, der.

nüfus memuru yaşları* hemen bulur ve kaydeder.
    -----------------------------------------------

Soru: 3 çocuğun yaşları nelerdir?

Bu soru bana sorulduğunda 14 yaşında filandım, çözemedim, sonra yıllar boyunca tanıdıklarıma sordum çözen çıkmadı daha doğrusu fazla uğraşmadan pes ettiler,çözümü zevkle dinleyip "tabi yaa" dediler. geçen sene bi arkadaş yarım saatte çözdü(daha doğrusu yarım saat düşündü 1 dakikada çözdü), beni şaşırttı, bakalım forumda çözen çıkacak mı?, ipucu: elinize kağıt kalem alın, satranç olayına fazla takılmayın. kalın yazdığım yerlere de dikkat edin.

*not: kapı numarasını nüfus memuru biliyor ama biz bilmiyoruz.Yaşlar tamsayıdır

Not2:Sorunun mantıklı ve matematiksel bir çözümü vardır. Ailenin gökdelende oturması ve de 2 yaşındaki çoçuğun satranç bilmesi, hatta babanın 100 yaşında, çocuğun birinin 72 diğerlerinin 1 yaşında ikiz olması vb. şeyler olasıdır. böyle şeylere takılmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 20 Kasım 2005, 14:32:31 >

• bende 10-11 yaşımda felandım heral sorduklarında, ama bana sormamışlardı, kendi aralarında konuşuyorlarken bende dinliyordum.

Hatta "büyük oğlum keman çalar" idi o zamanki versiyon
  • Güzel soruymuş..Nüfus memuru sayıların çarpımını ve adamın kapın numarasını (sayıların toplamını) bildiği halde bulamıyor
    Çarpımları 72 olan sayıları yazdığımızda görüyoruz ki

8x3x3=72
    8+3+3=14

6x6x2=72
    6+6+2=14

Demek ki memur bu iki ihtimal arasında kalmış...
    "Büyük oğlum satranç bilir" cümlesinden de bir çocuğun diğerlerinden büyük olduğunu anlar. Yaşlarının 8,3,3 olduğunu bulur
  • iyi de yaşlar 9, 8, 1 de olabilir. o zaman da 19 daireli bi apartmanda oturmaları gerekir ki bu istanbul şartlarında gayet olası. sonra 18, 4 ve 1 var. bu da 23 daire yapar. bu da olası...
  • quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Güzel soruymuş..Nüfus memuru sayıların çarpımını ve adamın kapın numarasını (sayıların toplamını) bildiği halde bulamıyor

8x3x3=72
    8+3+3=14

6x6x2=72
    6+6+2=14

"Büyük oğlum satranç bilir" cümlesinden de bir çocuğun diğerlerinden büyük olduğunu anlar. Yaşlarının 8,3,3 olduğunu bulur

Hocam helal olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 20 Kasım 2005, 15:54:12 >

• quote:

Orjinalden alıntı: _ShineOn_

iyi de yaşlar 9, 8, 1 de olabilir. o zaman da 19 daireli bi apartmanda oturmaları gerekir ki bu istanbul şartlarında gayet olası. sonra 18, 4 ve 1 var. bu da 23 daire yapar. bu da olası...

72-1-1 , 36-2-2 , 18-4-1 , 9-8-1 , 9-4-2....
    evet hepsi de olası ama eğer bunlardan biri olsaydı nüfus memuru son bilgiye ihtiyaç duymadan bulurdu...
  • quote:

Hocam helal olsun

Yine burada competanxp arkadaşımız bir soru sormuştu bilgisayar programıyla çözülüyodu. En sonunda da aynı buradaki mantığı uygulayıp yanlış yanıtları eliyorduk... Ne uğraşmıştım çözmek için... O yüzden şimdi bunu çözmek çok zor olmadı. Sağol soru için..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Zeka sorusu (Balık kimin?)
    20 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: _ShineOn_

iyi de yaşlar 9, 8, 1 de olabilir. o zaman da 19 daireli bi apartmanda oturmaları gerekir ki bu istanbul şartlarında gayet olası. sonra 18, 4 ve 1 var. bu da 23 daire yapar. bu da olası...

72-1-1 , 36-2-2 , 18-4-1 , 9-8-1 , 9-4-2....
    evet hepsi de olası ama eğer bunlardan biri olsaydı nüfus memuru son bilgiye ihtiyaç duymadan bulurdu...

iyi de son bilgi "büyük oğlum" değil mi? bu sadece birden çok oğlu olduğunu ve bunların yaşlarının farklı olduğunu gösterir. benim verdiğim iki örnek de bu iki koşulu sağlar.
  • quote:

Güzel soruymuş..Nüfus memuru sayıların çarpımını ve adamın kapın numarasını (sayıların toplamını) bildiği halde bulamıyor

8x3x3=72
    8+3+3=14

6x6x2=72
    6+6+2=14

3x6x4
    3x12x2
    3x3x8
    2x9x4
    2x6x6
    2x18x2

Büyük oğlum demesi bence ipucu vermez çünkü benim yazdığım ihtimallerdede hep bir büyük çocuk var

Bunlar ne oluyor acaba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi faruk -- 20 Kasım 2005, 18:39:12 >

• quote:

Orjinalden alıntı: faruk
    3x6x4
    3x12x2
    3x3x8
    2x9x4
    2x6x6
    2x18x2

Büyük oğlum demesi bence ipucu vermez çünkü benim yazdığım ihtimallerdede hep bir büyük çocuk var

Bunlar ne oluyor acaba

eğer bu yazdığın üçlülerden biri olsaydı nüfus memuru son ipucuna gerek duymadan cevabı verirdi çünkü kapı numarasını biliyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: vese

quote:

Orjinalden alıntı: faruk
    3x6x4
    3x12x2
    3x3x8
    2x9x4
    2x6x6
    2x18x2

Bunlar ne oluyor acaba

eğer bu yazdığın üçlülerden biri olsaydı nüfus memuru son ipucuna gerek duymadan cevabı verirdi çünkü kapı numarasını biliyor

mesajı yazdıktan sonra bir daha düşündüm ve anladım.Yinede teşekkürler ve neverlate e tebrikler

• ben hala nüfus memurunun pek de parlak bir zekaya sahip oladığı görüşündeyim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.