Şimdi Ara

Zeka arttıkça dine bağlılık azalıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
1.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kuzey Irlanda'daki Ulster Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre; dine bağlılık insanlığın zeka düzeyindeki yükselmeyle ters orantılı olarak değişiyor.

Bilim dünyasında yeni bir tartışma yaratacak bu iddiaya göre, toplumların aydın eliti içinde ateistlerin oranı da daima toplumun geri kalanına göre daha yüksek. 20. yüzyılda 137 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede yapılan araştırmalara göre zeka seviyesinin yükseldiği ancak, buna paralel olarak Tanrı'ya inancın da zayıfladığı görüldü.

---

Ek olarak bir başka araştırmada refah seviyesi arttıkça Tanrı'ya inancın azaldığı yönündeydi. Iskandinav ülkeleri inanç konusunda en zayıf ülkeler. Norveç'te belirli bir yaratıcıya inananların oranı yalnızca %23. Öte yandan Norveç dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkesi.

• Nietzsche ne güzel söylemiş: '' Bu dahil bütün genellemeler yanlıştır. ''

Konu yanlış yerde.

<<<NOKTA>>>

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 13 Haziran 2008; 11:24:00 >
  • Bahsi geçen bölgelerde ki dinlere bakıldığında zaten , aklı kamil olan birinin onlardan uzak durması gayet mantıklı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: s£stavina

Bahsi geçen bölgelerde ki dinlere bakıldığında zaten , aklı kamil olan birinin onlardan uzak durması gayet mantıklı.

Tebrikler.. Çok güzel bir cevap...
  • Bunun sebebi araştırma yeri falan değil.

İnsanlar eğitildikçe, bilime yaklaştıkça herşeyin mantıklı ve bilimsel sebeplerini aralar. Maddeci olurlar bir noktada. Herşeyde neden sorusunun cevabını ararlar. E tabi yeryüzündeki bütün dinler neden sorusuna çoğu zaman cevap veremediği için inanç kırılıyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Brooklyn

Bunun sebebi araştırma yeri falan değil.

İnsanlar eğitildikçe, bilime yaklaştıkça herşeyin mantıklı ve bilimsel sebeplerini aralar. Maddeci olurlar bir noktada. Herşeyde neden sorusunun cevabını ararlar. E tabi yeryüzündeki bütün dinler neden sorusuna çoğu zaman cevap veremediği için inanç kırılıyor.

Çok doğru.
    İnsanlar neden inandığını sorgulamaya kalktıklarında zaten o dinle alakaları kalmıyor.Mantık arayan hiçbir kimsenin bir dine inanacağını zannetmiyorum.
  • quote:

Bahsi geçen bölgelerde ki dinlere bakıldığında zaten , aklı kamil olan birinin onlardan uzak durması gayet mantıklı.

Nedir bu ''137 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede'' inanılan dinler? Ayrıca hırsızların elinin kesilmesini ve sopa vurulmasını meşrulaştıran - ki bunun çokça somut örneği mevcut - bir din mi aklı kamil bir insanın inanacağı din? Her toplum kendi dininin diğerlerinden daha mantıklı ve üstün olduğunu savunur. Çünkü kimse inandığı değerlerden kolay kolay ödün vermek istemez.

Ayrıca bu araştırmanın gerçeklik payı olduğunu düşünüyorum. Sürekli sorular soran, olayların nedenini araştıran, öğrenme arzusu olan ve kendini geliştiren birçok insanın inancı zayıflıyor. Ateist demiyorum bakın en azından inancı zayıflıyor. Bunun nedeni de dinin günümüzde bazı olguları açıklamakta kısır kalmasıdır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Araştırmanın yapıldığı dinlere mana bulmak çamur atmaktan öte bir şey değildir.

Köşeye sıkışıp saldırmaktır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Relusion

quote:

Nedir bu ''137 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede'' inanılan dinler? Ayrıca hırsızların elinin kesilmesini ve sopa vurulmasını meşrulaştıran - ki bunun çokça somut örneği mevcut - bir din mi aklı kamil bir insanın inanacağı din? Her toplum kendi dininin diğerlerinden daha mantıklı ve üstün olduğunu savunur. Çünkü kimse inandığı değerlerden kolay kolay ödün vermek istemez.

Ayrıca bu araştırmanın gerçeklik payı olduğunu düşünüyorum. Sürekli sorular soran, olayların nedenini araştıran, öğrenme arzusu olan ve kendini geliştiren birçok insanın inancı zayıflıyor. Ateist demiyorum bakın en azından inancı zayıflıyor. Bunun nedeni de dinin günümüzde bazı olguları açıklamakta kısır kalmasıdır.

Dinler mevzuunda birçoğu bilim çerçevesinde soruları cevaplamakta aciz kalıyor olabilir ancak özellikle incil ve tevratta daha en başta insaoğlunun varoluş yıllarına istinaden verilen bilgiler zaten bilimsel gerçeklerle çeliştiğinden ( ki insan etkisiyle değiştirilmesinin payı büyüktür bu hatada ) aklı kamil olan insan bu kitaplara ve mensup bulunduğu dinlere itimat etmez. Gerçeklik payı bu noktada doğrulanıyor zaten .

• Sayın @ sestavina;

quote:

Dinler mevzuunda birçoğu bilim çerçevesinde soruları cevaplamakta aciz kalıyor olabilir ancak özellikle incil ve tevratta daha en başta insaoğlunun varoluş yıllarına istinaden verilen bilgiler zaten bilimsel gerçeklerle çeliştiğinden ( ki insan etkisiyle değiştirilmesinin payı büyüktür bu hatada ) aklı kamil olan insan bu kitaplara ve mensup bulunduğu dinlere itimat etmez. Gerçeklik payı bu noktada doğrulanıyor zaten .

Okuyan, araştıran, sorgulayan birçok insan ''dinlerin birçok konuda cevaplayamadığı soruların'' olduğuna kanaat getiriyor. Bu noktada inançlarının zayıflaması kaçınılmazdır. Ancak; böyle bir durumun olması her sorgulayanın da ateist olacağı anlamına gelmez. Zaten haberde de bvelirtildiği gibi bu bir korelasyon olup, bütün populasyona genellenemez.

Kuran-ı Kerim' e göre; ilk insan olan Adem' in toprak ve sudan vücuda gelmesi de bilimsel verilere göre yanlıştır. Bilim bunu çok farklı bir biçimde açıklayarak Kuran-ı Kerim' e ve diğer kitaplara ters düşer. Kuran' a göre ilk insan olan Adem her şeyi bilerek dünyaya gelmiştir.( Tanrı ona her şeyi öğretmiştir. ) Oysa tarih bilimi bunun bu şekilde olmadığını belirtir. İster istemez bilimsel gerçekleri de gözardı edemeyen bir insanın da inançları zayıflar.

• Emin olun birileride sizin dininiz için "Aklı selim insan Islam'a inanmaz" diyordur.

Olay dinin niteliği veya ismi değil.
    Genel olarak DiN olgusuna olan bağlılığın ZEKA ve gelişmişlik ile ters orantılı olması. Dolayısıyla bu noktada kendi inancınız dışındakine çamur atmak yerine konuya dair genel fikirlerinizi belirtmelisiniz. Illaki dinin nitelikleriyle ilintilendirecekseniz o zaman kendi dininizdeki duruma bakın. Bu durumda yeterince açık keza müslüman yoğun ülkelerin hali ortada. Dine bakış açılarıda ortada. Hepsini aynı platformda incelersek sonuç apaçık ortada!

Bu yüzden lütfen KONUYU tartışalım. Islam-Hristiyanlık-Budizm yarışı değil bu!
  • quote:

Orjinalden alıntı: Brooklyn

Araştırmanın yapıldığı dinlere mana bulmak çamur atmaktan öte bir şey değildir.

Köşeye sıkışıp saldırmaktır.

Köşeye sıkışmak??

Bakın forumda yorumlarına samimiyetle cevap verdiğim ve bundan zevk aldığım üyeler var ancak dışında kalan, sırf "çamur atalım hadi birilerine" mantığıyla konulara yorum yapıp galeyana bayılan üyelere cevap vermekten haz etmiyorum. Ama yinede lütfedip cevap vereyim.

Bakalım batılı aydınlar İslam hakkında ne yorumlar getirmişler,

Prof. Ennest Renan:’Bu kitap dini bir inkılap kadar,edebi bir inkılaba da işarettir’.

Rene Basset:’Kur’an ebedi güzelliğin ezeli ve ebedi güzelliğin ezeli vs ebedi timsalidir. Meleklerde,insanlarda o mukaddes kitabın her hangi bir ayeti ayarında tek bir cümle bile yazmaktan acizdirler.’

Gustose Le Ban:’Kur’an ,insanlara zorla kabul ettirilmekten tamamen uzaktır. Ancak inanç ve kanaatle yeryüzüne yayılmıştır.’

Prof. Cement Huart:’Bütün Kur’an’da konuşan yalnız Allah’tır. Peygamber ise yalnız vahyin tebliğine vasıta olmuştur.’

Prof.İ. Goldziher:’Kur’an ismiyle bilinen ve Allah tarafından vahyedilmiş olan bu kitap aynı zamanda bütün cihan edebiyatının bir abidesidir.’

Prof. Nathan Södenblom: ‘Kur’an muayyen zamanlarda Hz-Muhammed (a.s.m) tebliğ edilmiş Allah kelamıdır.’

Jhon Davenport:’Bu Kur’an iledir ki Hazreti Muhammed (a.s.m) Resullüğünü doğrulamış O’na bir nazire getirmekten aciz bırakmıştır.’

Bertram Thomas:’Kur’an edebi üslübu da insanı vecde getiren bir güzelliktir.’diyor.

Prof. Reğis Blachere:’Arapça bilinmeyen avrupalı bir dinleyici bile bazı sureler okunurken heyecana gelmektedir. Dinleyicileri manevi bir tesir altında bırakır.

Emile Dermenghem: Kur’an Hazreti Muhammedin (a.s.m) en büyük mucizedir.’Kur’an mucizedir ve eşsizdir der.’

Arthur Pellegnin:’Kur-an’ın mukaddes metni,hiç şüphesiz ki bütün fikir hareketlerinin ilham kaynağıdır.’

Prof.Armand Abed:’ En basit kinayelerine varıncaya kadar,bütün üslübu ilahi olduğu için,insan bu kitaba hayran olur.’

Will Durant:’Kur’an saf ve sade ruhlara dünyada mevcut imanların en safını ,en açığını ;dini merasimi en sade alanını ve bilhassa putperestlik ve papazlıkla alakası olmayan şeklini etmiştir.’

Prof. Edouard Mantet:’Bu din kitabının güzelliği göklere çıkarılacak derecededir.’

Prof. Jacgues C. Rister:’Onun insanlara tesir kudretiyle manevi yüceliği,Hazret’i Muhammed’i (a.s.m) Allah’ın nuru ile azametine (büyüklüğüne) uymuş göstermektedir. Bunu hiç kimse inkar edemez.’

Prof. Guadefroy-Domomlaynes:’O eşsizAllah kelamının heyecan verici bir tarzda yükselmesi, ondaki kuvvet ise kudretin dinleyeni sarması yegane muciceşi demektir. Resülullah’ın peygamberliğinin doğruluğu da işte bununla sabittir.’

Raymand Charles:’Öyle tasvirleri vardır ki,onların ahenkli seslerinden hasıl olan musikinin dokunaklı güzelliği insanların zihinlerini vahyin kabulüne hazır hale getirir.’

Dominigue Soundel:’Kur’an’ın başlıca özelliği,edebi bakımdan taklidine imkan olmamasıdır,der.’

Jacgues Jamier:’Kur’an üslübune tercüme imkanı yoktur.’

Baswonth-Simith:’Gerçekliğin hikmetin ve üslüp sadeliğin mucisesi,diyor.

Prens Bismarc:’Ben kur’an’ı her bakımdan inceledim,her kelimesinde büyük bir hikmet gördüm.’

Corsel: “Kur’an bütün insanlığın tılsımını çözmekten aciz kaldığı muazzam bir sır olarak yaşamaktadır.”

Kont H. De Castri: “Kur’an sonsuza dek bir mucizedir. Bu kutsal kitabın ta kendisi kaynağının ilâhi olduğunu ispata kâfidir.”

Nietzsche 'nin söylediklerine de bir göz atalım

"Eğer müslümanlık , hristiyanlığı küçümsüyorsa bunu yapmakla binlerce kez haklıdır.Çünkü müslümanlık insana değer verir (...)Hristiyanlık , eski kültürün mirasını bizden çaldı.Sonra da bizi , İslam kültürünün mirasından yoksun bıraktı.Temelde bize , Grek ve Roma'dan daha yakın olan ve doğrudan duyu ve zevkimize hitap eden İspanya'nın muhteşem Magribi kültürü ayaklar altında çiğnendi.Neden? Çünkü soyluydu , çünkü kökenlerini insanca içgüdülerden alıyordu..."

.... ve daha niceleri

Peki bu insanlarında mı zekalarının noksanlığını , aklını kullanamayan kimseler olduğunu iddia edeceksiniz?

• Hala müslümanlık - hristiyanlık.

Şimdi şunumu demeye çalışıyorsunuz? "Bu araştırma islamiyet için geçerli değildir?.."
  • Aristotales 'in ahlak anlayışı işle islamınkinin örtüşmesi
    Nietzsche 'nin nihilist tavrına karşın yinede islam hakkındaki görüşleri
    Eflatun 'un ölümden sonrası için söylemleri ..

Konu islam yada başka din değil ancak zekalarının küçümsenmeyeceği hemen her toplumda kabul görmüş bu kimselerin bakış açılarını siz almasanızda ben ciddiye alıyorum
  • quote:

Gustose Le Ban:�Kur�an ,insanlara zorla kabul ettirilmekten tamamen uzaktır. Ancak inanç ve kanaatle yeryüzüne yayılmıştır.�

Sayın @ sestavina ;

Böyle bir yargı da dinlerin bazı bölgelerde yayılma şekillerine aykırıdır. İster ''X'' ister ''Y'' dini olsun, ancak - özellikle semavi dinlerin - yayılması her zaman hoşgörü ve kanaat ile olmamıştır. İnsanlar dinlerini yaymak adına kılıçlarına da zaman zaman başvurmuşlardır. Belli bir dini ''güç'' kullanarak yayma politikalarının tarihte örnekleri mevcuttur.

@ Burak Murat; konunuzu dağıttığım için özür diliyorum. Dinlerin içeriği hakkında yazdığım son yazıydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Relusion -- 13 Haziran 2008; 13:39:45 >
  • Görmek isteyene nedenlerin cevabı çok açık ama, insan görmek istemeyedursun.. DÜnya bir araya gelse inanmaz..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Relusion

quote:

Gustose Le Ban:�Kur�an ,insanlara zorla kabul ettirilmekten tamamen uzaktır. Ancak inanç ve kanaatle yeryüzüne yayılmıştır.�

Sayın @ sestavina ;

Böyle bir yargı da dinlerin bazı bölgelerde yayılma şekillerine aykırıdır. İster ''X'' ister ''Y'' dini olsun, ancak - özellikle semavi dinlerin - yayılması her zaman hoşgörü ve kanaat ile olmamıştır. İnsanlar dinlerini yaymak adına kılıçlarına da zaman zaman başvurmuşlardır. Belli bir dini ''güç'' kullanarak yayma politikalarının tarihte örnekleri mevcuttur.

Sayın Relusion ;

Evet bahsi geçen tarzda olaylara tanıklık etmiştir tarih ancak bu gibi savaşlarda neden dini yaymak değil , farklı dinlere mensup olmanın getirdiği husumet değil midir?

Yani kılıcını kuşanıp hadi asıp keselim , dinimize dahil edelim mantığıyla yapılan savaşlar değil bunlar

• quote:

Konu islam yada başka din değil ancak zekalarının küçümsenmeyeceği hemen her toplumda kabul görmüş bu kimselerin bakış açılarını siz almasanızda ben ciddiye alıyorum

iyide dostum; dine bağlılık azalıyor demişler. Islam'ı övmeleri yada güzel şeyler söylemeleri onların SÜPER DİNDAR MÜSLÜMANLAR olduğunu göstermezki.
    sen diyebilirmisinki bana bu insanlar DİNDAR insanlardı diye?..

Olay burada işte..
  • İsterseniz en baştan başlayalım dostum ( birden ouvv yeah diyesim geldi )

Siz bir araştırmayı belirtmişsiniz bende o araştırmanın aslında çok doğru olduğunu çünkü , eğer biri karadenize gelirde "burada çay çok içiliyor derse "bunun pek yerinde bir söylem olacağı gibi o bölgedeki dinlerin aslında zekanızı kullandığınızda zaten kabulünün pek mümkün olmadığını belirttim .

Konun devamında köşeye şıkıştığı için çamur atıyor muhabbetine istinden bazı durumları açıklama gereği duydum.

Dine bağlılığın azalmasının nedeni yine aynı çıkış noktasından sebeple, zekanın o dinleri kabullenmeyişi.
  • Ey zekasına güvenen, zeki, akıllı, dahi, sorgulayan ve kendini üstün gören, 'gözümle görmediğime inanmam' diyip akılları gözlerine inmiş yada belki gördüğü halde görmekten kaçınan körler.

Zeka dediğiniz şey nedir?
    Onda neyi baz alıyorsunuzda 'şu şundan zekidir' diyorsunuz?

...

Heyhat!...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 13 Haziran 2008; 13:56:09 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.