Şimdi Ara

Zazalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
2.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Zaza olduğumuzu duymuştum ama öyle fazla kurcalamamıştım. Geçen dedem dedi palulu zazayız diye ama ne bilgim var alakalı ne de fikrim. Tek bildiğim mahmut yeşil bingöllü zazaydı o kadar. Evet beyler ne düşünüyorsunuz hakkımızda merak ediyorum iyi forumlar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Zazalar: Kimdirler ve Nasıl İnsanlardır?

Zazalar, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan bir İranî halkıdır. Zazaca konuşurlar ve kendilerine "Kırmanç" veya "Dimilî" derler.

Zazaların Kökeni:

Zazaların kökeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı teoriler, Zazaların Medlerin torunları olduğunu veya Kafkasya'dan göç ettiklerini öne sürmektedir.

Zazaların Dağılımı:

Zazalar, Türkiye'de Tunceli, Elazığ, Bingöl, Diyarbakır ve Şırnak illerinde yaşamaktadırlar. Ayrıca İran, Irak ve Suriye'de de Zazaların bulunduğu bilinmektedir.

Zazaların Kültürü:

Zazalar, zengin bir kültüre sahiptirler. Geleneksel müzikleri, dansları ve giyimleri ile tanınırlar. Zazaca dilinde çok sayıda destan, halk hikayesi ve atasözü bulunmaktadır.

Zazaların İnançları:

Zazaların çoğunluğu Müslümandır. Ancak, Alevilik ve Bektaşilik gibi heterodoks inançlara sahip Zazalar da vardır.

Zazaların Karakteristik Özellikleri:

Genel olarak Zazalar, çalışkan, dürüst ve misafirperver insanlardır. Aile ve topluluk bağlarına büyük önem verirler.

Zazların Sosyal ve Ekonomik Durumu:

Zazalar, tarihsel olarak marjinalleştirilmiş bir halk olmuştur. Son yıllarda, ekonomik ve sosyal durumları iyileşmeye başlamıştır. Ancak, hala yoksulluk ve işsizlik gibi sorunlarla karşı karşıyadırlar.

Eğitim ve Sağlık Hizmetlerine Erişim:

Zazaların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimi hala sınırlıdır. Bu durum, sosyoekonomik gelişmelerini olumsuz etkilemektedir.

Zazalar Nasıl İnsanlardır?

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, Zazalar çalışkan, dürüst, misafirperver insanlardır. Aile ve topluluk bağlarına büyük önem verirler. Tarihsel olarak marjinalleştirilmiş bir halk olmalarına rağmen, son yıllarda ekonomik ve sosyal durumları iyileşmeye başlamıştır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Orta Doğu nun italyanları

• Zaaaaaaaaaaa zaaaa xd diyen insanlar

• 7 sene önce Erzurumlu bir abi kürtler doğudan gidecek zazalar yönetecek demişti hala bekliyoruz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben sadece joey zasa yı bilirim

• quote:

Orijinalden alıntı: Krankenwagen

Diger ortadogu milletlerinden hic bir farkin yok. Onemli olan zihniyet.

Hocam üstün ırk değil miyim yani

• quote:

Orijinalden alıntı: II.Leopold

Zaaaaaaaaaaa zaaaa xd diyen insanlar

Zaaaaaaaaaaa zaaaa xd

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Zazalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shavo -- 21 Ekim 2017; 11:47:21 >
  • Ayriyeten ben Urfalı değil moruk Süverekliyim zazayım.

• Hodjam neden zaza diye ötekileştiriyorsun? Köken senin nasıl biri olduğununetkilemiyor ki? Hepsi aynı insan değiller ki. "Mavi gözlü insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?" demek gibi r şey bu.

• Kürtler ve zazaların aynı coğrafyada bu kadar evrim geçirip farklanmasını anlamıyorum. Neredyse birbirinin konışmasını anlamayacaklar

• quote:

Orijinalden alıntı: Graviton G

Ben sadece joey zasa yı bilirim

Aynn

• quote:

Orijinalden alıntı: griezman03

Kürtlerin alt versiyonu kardeş zazalar, aynı yerde yaşarlar ama kürtler onlardan üstündür

Hocam kürtlerin nasıl alt versiyonu olabilir kürtlerin lider dedikleri heriflerin çoğu zaten zaza kökenlidir. Bizim elimiz yüzümüz daha düzgün nasıl alt versiyon oluyoruz onu da anlamadım Ayrıca üstünlük takvadadır kanda değil

• quote:

Orijinalden alıntı: Orta Seviye Gitarist

Kürtler ve zazaların aynı coğrafyada bu kadar evrim geçirip farklanmasını anlamıyorum. Neredyse birbirinin konışmasını anlamayacaklar

Hocam biz İran Horasan kökenliyiz kürtlerle tek alakamız aynı dil ailesinden gelmemiz o kadar.
  • Zaza pachulia iyi çocuktur severim

• Şimdi bununla ilgili bir fıkra var anlatayım da ortalık berrak bir hale gelsin.

Zazanın biri askere gider. İçtima zamanı gelir ve bütün askerler toplanır. Bizim Zaza da içlerinde tabi. Komutan karşısında bulunan askerlere bağırarak "Kürtler bir tarafa Türkler bir tarafa geçsin" der. Bir kısım asker sağa bir kısım asker sola geçtikten sonra ortada tek bir asker kalır. O asker Zazanın kendisidir. Komutan sorar "Oğlum sen neden bir tarafa geçmiyorsun?" Zaza kendinden emin bir şekilde "Ben Zazayım" diye cevaplar. Komutan bunun üzerine sinirlenerek "S...ir sen de Kürtlerin tarafına geç" der.

Şimdi söyleyeceklerim taraflı algılanmasın sadece bu konuyu çok irdelemiş biri olarak bilgi vermek istiyorum. Kürtçe dili 4 lehçeye ayrılır. Bunlar Irak Kürt'lerinin kullanmış olduğu Gorani, İran Kürt'lerinin kullanmış olduğu Sorani, Türkiye-Suriye Kürt'lerinin kullanmış olduğu Kurmanci ve Tunceli,Erzincan,Elazığ,Muş,Bingöl kısmen Diyarbakır ve Urfa'da kullanılan Zazaki lehçeleridir. Ortak resmi bir dil ve ortak bir eğitim dili olmadığı için bu diller arasında anlaşmazlıklar ileri derecede mevcuttur. Saydığım Türkiye şehirleri arasından Tunceli, Erzincan, Bingöl ve Elazığ Zaza Kürt'lerinin ve bir çoğunun alevi olduğu şehirlerdir. Yani dostum anlatmak istediğim üstün bir ırk yoktur. Ki dünya üzerinde kesinlikle saf bir ırk yoktur. Hele ki Ortadoğu kadar karışık bir profile sahip ırk tanımı başka yerde yoktur. Zazalar da Kürtlerin Lehçesini kullandığı için veya Kürtleri yoğun olarak yaşadığı coğrafyada yaşadığı için Kürttür demiyorum ama yaptığım araştırmalar Zazaların Kürt olduğunu gösteriyor.

Pek uzatmak istemiyorum çünkü bunu okuyacak çok az insan var. Dediklerimi merak edersen arşiv istersen internette bolca mevcut. Bulamazsan özel mesaj atabilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RoSSoJoZeF -- 21 Ekim 2017; 15:42:33 >

• Sevdiğim insanlardır kendileri.
    Dersim'limisin gardaşş
  • RoSSoJoZeF kullanıcısına yanıt
    Bilgili adam her yerde kendini belli ediyor diğer arkadaşların beyni yok fikri var.

• soğanı severler
  • Düşünmüyorum

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.