Şimdi Ara

Zamanın hızlı veya yavaş aktığı gezegenler var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.482
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yıldızlararası (Interstellar) filminin bir bölümünde olduğu gibi zamanın hızlı veya yavaş aktığı yerler var mıdır evrende?

Mesela zamanın hızlı aktığı bir yerde 15-20 dakika geçirip dünyanın 100 yıl sonrasına gelebilir miyiz? Veya zamanın yavaş aktığı yerlerde yavaş mı yaşlanırız?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Var. Belgeselleri izle, bununla ilgili yazıları oku. Görelilik teorisi deniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ratch -- 9 Temmuz 2017; 11:2:10 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkes var diyor ama bence yok çünkü anlamıyorum. Uzay Zaman bükülmesi yüzünden oluyormuş. Gezegenler ne kadar ağırsa onun yakınındayken o kadar yavaş akarmış zaman ama anlamadım ben.
  • Fatih abi nasılsın bilime mi merak saldın

• quote:

Orijinalden alıntı: Burn It To The Ground

Herkes var diyor ama bence yok çünkü anlamıyorum. Uzay Zaman bükülmesi yüzünden oluyormuş. Gezegenler ne kadar ağırsa onun yakınındayken o kadar yavaş akarmış zaman ama anlamadım ben.

bilim adamlarıda anlamıyo ki anlasa karadeliğin içinde viski yudumlardık

• quote:

Orijinalden alıntı: Dr. eneox

quote:

Herkes var diyor ama bence yok çünkü anlamıyorum. Uzay Zaman bükülmesi yüzünden oluyormuş. Gezegenler ne kadar ağırsa onun yakınındayken o kadar yavaş akarmış zaman ama anlamadım ben.

bilim adamlarıda anlamıyo ki anlasa karadeliğin içinde viski yudumlardık

Doğruluğunu nasıl kanıtladılar peki? Pek araştırma yapmadım muhtemelen klasik bir sorudur bu ama cevap verirseniz sevinirim.
  • Uydudaki saatle dünyadaki saatin arasında çok küçük zaman farkı var. Hatta GPS'in buna göre ayarlandığını okumuştum. Cern'de parçacıklar ışık hızına yakın giderken yine zamanın göreliliği farkediliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ratch -- 9 Temmuz 2017; 11:13:56 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hareketli cisimler için durgun cisimlere göre zaman farklı akar.Şimdi diyeceksin ki illa başka gezegene mi gitmemiz gerekiyor?Aslında hayır sen otururken yanında yürüyen insanlar için bile zaman farklıdır fakat aradaki kayma aşırı küçük olduğundan hissedemeyiz.Ama sen milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki bir a gezegeninde yürüdüğünde o zaman hissedilebilir hale gelir.Dünyaya geri döndüğünde 100 yılda geçmiş olabilir 200 yılda

• quote:

Orijinalden alıntı: ratch

Uydudaki saatle dünyadaki saatin arasında çok küçük zaman farkı var. Hatta GPS'in buna göre ayarlandığını okumuştum. Cern'de parçacıklar ışık hızına yakın giderken yine zamanın göreliliği farkediliyor.

İyide şöyle bir düşününce zaman yavaşlaması bu zaman farkına sebep olabilecek en son şeymiş gibi geliyor bana. Bulutlar var(elektriklenme vs), atmosfer, sıcaklık, mesafe. Aslında basitçe google'a yazabilirim ama çok üşeniyom. karnım ağrıyor zaten hem biriyle konuşmak iyi olur sen bana anlat
  • quote:

Orijinalden alıntı: 4alerce

Hareketli cisimler için durgun cisimlere göre zaman farklı akar.Şimdi diyeceksin ki illa başka gezegene mi gitmemiz gerekiyor?Aslında hayır sen otururken yanında yürüyen insanlar için bile zaman farklıdır fakat aradaki kayma aşırı küçük olduğundan hissedemeyiz.Ama sen milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki bir a gezegeninde yürüdüğünde o zaman hissedilebilir hale gelir.Dünyaya geri döndüğünde 100 yılda geçmiş olabilir 200 yılda

öyledir böyledir diyonda nedenini anlatmıyorsun. ondan sonra laf ediyorsun sen şöylesin sen böylesin diye. anlatacaksan adam gibi nedenleriyle anlat
  • Ya kardeşim sen herşeyi o kadar basit zannediyorsun ki.İnsanlar bunları açıklamak için ömürlerini harcıyorlar.Herbiri ayeı çalışma alanları bunların.Einstein özel göreliliği kaç yaşında açıkladı habern var mı?Bizim bügün herşeyi detaylarıyla anlayabilmemiz için bu konuda senelerce okul okumamız lazım.Ben sana sadece birazcık lise bilgisi birazda belgesellerden,makalelerden öğrendiklerimle yazıyorum.Sebepleriyle açıklayabilecek bir allahın kulu yok sana bu forumda.Olsada anlayamayız zaten

• böyle birşey yok. ama olabilirde. yerçekimi ve ışık konularını araştırınız.
  • quote:

Ya kardeşim sen herşeyi o kadar basit zannediyorsun ki.İnsanlar bunları açıklamak için ömürlerini harcıyorlar.Herbiri ayeı çalışma alanları bunların.Einstein özel göreliliği kaç yaşında açıkladı habern var mı?Bizim bügün herşeyi detaylarıyla anlayabilmemiz için bu konuda senelerce okul okumamız lazım.Ben sana sadece birazcık lise bilgisi birazda belgesellerden,makalelerden öğrendiklerimle yazıyorum.Sebepleriyle açıklayabilecek bir allahın kulu yok sana bu forumda.Olsada anlayamayız zaten

E anlayayamıyorsan bilmiyorum yaz. ne diye biliyormuş gibi yazıyorsun ki?
  • Bir belgeselde şöyle bir şey yaptilar. İki tane cok hassas saat alip birini yukseltisi dusuk bir yere digerini de cok yuksek bir tepeye koydular. Bir kac gun sonra ikisini karsilastilar ve yuksege koyduklari saat ilerdeydi. Yercekiminden uzaklastigi icin zaman diger saata gore daha hizli akmisti.
    Ayni sekilde yorungedeki uydularda da bu olay var ve surekli ayarlama yapiliyor.
    Yani yercekiminin kuvvetine gore zamaniniz o oranda yavaslar.
    Yada ne kadar hizla gittiginize bagli olarak zamaniniz o denli yavasliyor. İsik hizina ulasildiginda zaman tamamen duruyor ve bu sekilde isik hizini gecemiyorsunuz. Discovery sience kanalinda baya bi belgesel vardi bunlarla ilgili. Bu tur kanalllardan takip edebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scoopi -- 9 Temmuz 2017; 13:4:25 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: scoopi

Bir belgeselde şöyle bir şey yaptilar. İki tane cok hassas saat alip birini yukseltisi dusuk bir yere digerini de cok yuksek bir tepeye koydular. Bir kac gun sonra ikisini karsilastilar ve yuksege koyduklari saat ilerdeydi. Yercekiminden uzaklastigi icin zaman diger saata gore daha hizli akmisti.
    Ayni sekilde yorungedeki uydularda da bu olay var ve surekli ayarlama yapiliyor.
    Yada ne kadar hizla gittiginize bagli olarak zamaniniz o denli yavasliyor. İsik hizina ulasildiginda zaman tamamen duruyor ve bu sekilde isik hizini gecemiyorsunuz. Discovery sience kanalinda baya bi belgesel vardi bunlarla ilgili. Bu tur kanalllardan takip edebilirsiniz.

Hawking ile Deha belgeselinde yapmışlardı onu

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: scoopi

Bir belgeselde şöyle bir şey yaptilar. İki tane cok hassas saat alip birini yukseltisi dusuk bir yere digerini de cok yuksek bir tepeye koydular. Bir kac gun sonra ikisini karsilastilar ve yuksege koyduklari saat ilerdeydi. Yercekiminden uzaklastigi icin zaman diger saata gore daha hizli akmisti.

Hawking ile Deha belgeselinde yapmışlardı onu

Olabilir, guzel belgesellerdi.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

quote:

Uydudaki saatle dünyadaki saatin arasında çok küçük zaman farkı var. Hatta GPS'in buna göre ayarlandığını okumuştum. Cern'de parçacıklar ışık hızına yakın giderken yine zamanın göreliliği farkediliyor.

İyide şöyle bir düşününce zaman yavaşlaması bu zaman farkına sebep olabilecek en son şeymiş gibi geliyor bana. Bulutlar var(elektriklenme vs), atmosfer, sıcaklık, mesafe. Aslında basitçe google'a yazabilirim ama çok üşeniyom. karnım ağrıyor zaten hem biriyle konuşmak iyi olur sen bana anlat

Atmosfer, sıcaklıkla vs. alakası yok. Hız veya kütleçekim etkisi ile alakalı tamamen. Sen hızlıyken sana bir saat geçen zaman, durgun birine için 10 saat geçer. (Rakamları attım) Bunun dışında fazla bildiğim bir şey yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ratch -- 9 Temmuz 2017; 13:10:59 >

• quote:

quote:

Hareketli cisimler için durgun cisimlere göre zaman farklı akar.Şimdi diyeceksin ki illa başka gezegene mi gitmemiz gerekiyor?Aslında hayır sen otururken yanında yürüyen insanlar için bile zaman farklıdır fakat aradaki kayma aşırı küçük olduğundan hissedemeyiz.Ama sen milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki bir a gezegeninde yürüdüğünde o zaman hissedilebilir hale gelir.Dünyaya geri döndüğünde 100 yılda geçmiş olabilir 200 yılda

öyledir böyledir diyonda nedenini anlatmıyorsun. ondan sonra laf ediyorsun sen şöylesin sen böylesin diye. anlatacaksan adam gibi nedenleriyle anlat

hem bilmiyorsun hem de atar yapıyorsun

• quote:

Orijinalden alıntı: adnansetek

Fatih abi nasılsın bilime mi merak saldın

Zaten az çok merakım var bu tarz şeylere de tembellikten araştırmıyorum.

• böyle bişey mümkün değil.

uzaktaki bir X gezegenindede şuan olduğu gibi herşey aynı anda devam ediyor. ışık hızına hiç bir araç ulaşamaz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.