Şimdi Ara

Yurtdışında üniversite hakkında sorularınız? | Son denklik yorumları

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.454
Cevap
53
Favori
104.942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Yurtdışında üniversite hakkında sorularınız? | Son denklik yorumları


(En Son Oy Tarihi: 19.9.2022)
Giriş
Mesaj
  • Yurtdışında lise, lisans, master ve doktora programları hakkında sorularımızı, kuşkularımızı ve önerilerimizi burada paylaşalım.
    Elimden geldiğince çözüm bulmaya, tavsiyelerde bulunmaya gayret göstereceğim.

    Özellikle Amerika, İngiltere, İrlanda, Slovenya, Avusturya, Almanya, Fransa, biraz İtalya, Polonya, Macaristan, Yeni Zelanda, Kanada, Avustralya, Çin ve Rusya hakkında aklınıza takılan soruları yanıtlayabilirim.

    Sorunuzu ÖM'den iletmek yerine lütfen konuya yazın, yanıtından herkes faydalansın.


    Son güncelleme

    YÖK denkliği ile ilgili çok fazla soru alıyorum. YÖK'ün sitesinde önceden alınmış kuralların kaldırıldığı yazıyor; 12.05.2015 tarihli 2015.02.48 nolu, 27.05.2015 tarihli 2015.22.2937 nolu ve 24.12.2015 tarihli 2015.15.526 nolu kararlar. Ancak bu kararlar YÖK'ün sitesinden ulaşılabilir değil, farklı devlet kurumları sitelerinden de bu kurallara ulaşamadım.

    İptal edilen kurallarda ilk 500 kuralı ve sıralama kurallarının olduğunu düşünüyoruz zira YÖK'ün SSS sayfasında da 10. soru ve yanıtı şöyle;

    10. Yurt dışında eğitime başlamak istiyorum. ÖSYS sınavlarına girmek zorunda mıyım?
    Hayır. Kurulumuzca tanınan bir yükseköğretim kurumunda eğitiminize başlayabilirsiniz. Ancak denklik başvurunuz Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği ve yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenecektir. Yurt dışında eğitime başlama koşullarını düzenleyen ilgili kararlar geri alınmıştır.

    Bu madde bir çok soruya yanıt veriyor sanırım. Benim anladığım kadarıyla ve ortak mantıkta; ilk 1000 içerisinde giren üniversitelerde eğitim alan öğrenciler bölümleri gerektirmedikçe (tıp, eczacılık, mimarlık vs) herhangi bir ekstra sınava tabi tutulmaksızın denklik aşamalarını tamamlayacaklar. 1000 dışında kalan üniversitelerde eğitim almış olanlar da kredi eşleştirme ve STS'yi "kapsayabilecek" şekilde denklik sürecinden geçecekler.





    Aşağıda belirttiğim bildiriye güncelleme geldi arkadaşlar. 1 Temmuz itibarıyla yayımlanan resmi duyuruya göre ARWU, URAP, THE, QS ve CWTS sıralamalarında ilk 1000'e giren üniversitelerde eğitim alacak öğrencilerden YGS/LYS talep edilmeyecek.


    quote:



    Yükseköğretim Genel Kurulunun 16.06.2016 tarihli toplantısında;

    "20 Şubat 2016 tarih ve 29630 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği" kapsamında dördüncü maddenin beşinci fıkrası kapsamında ortaöğrenimlerini Türkiye'de tamamlayan ve yükseköğrenime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarınca yapılan dünya üniversite sıralamalarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen dilimindeki üniversitelerden mezun olanlardan birinci fıkranın (ı) bendindeki YGS/LYS veya muadil sınavlardan alınmış puan koşulu istenmez olarak belirlenmiş olarak belirtilmiştir. Bu sıralandırma kuruluşları Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, University Ranking by Academic Performance (URAP) olarak ve belirlenen dilimler ise Kurulumuzca tanınan ilk 1000 sıradaki yükseköğretim kurumları olmasına" karar verilmiştir.






    Konunun hemen önüne YÖK'ün 2 Mart 2015'te yayınladığı bildiriyi ve bizim için ne anlama geldiğini aktarmaya çalışacağım.

    quote:

    02.03.2015

    YURT DIŞINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINI TANIMA VE BARAJ PUANI UYGULAMA KARARI

    Son yıllarda yükseköğrenim görmek amacıyla, yakın coğrafyadan başlayarak yurtdışındaki bazı yükseköğretim kurumlarına Türkiye'den yoğun bir öğrenci akışı yaşanmaktadır. Bu durum, özellikle kamu sağlığını ve güvenliğini yakından ilgilendiren sağlık bilimleri (tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık vd.) hukuk ve mühendislik başta olmak üzere çeşitli alanlarda görülmektedir.

    Söz konusu alanlarda Türkiye'de hiçbir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen, hatta ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlara bile girmeyen bazı öğrencilerin, "giriş koşulu aramayan" yurtdışındaki bazı üniversitelere rahatlıkla kaydolabilmeleri, kamu vicdanını derinden yaralayan bir hal almıştır.

    Diğer taraftan Kurulumuza, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bu öğrencilerin o ülkenin dilini bilmeleri ve derslere devam etmeleri şartı aranmadan sadece sınavlara alındıkları, derslerin bazen tercüme yoluyla bazen de Türkiye'den getirilmiş, öğretim elemanı vasfı olmayan kişilerle sürdürüldüğü" yönünde yoğun şikâyetler intikal etmektedir.

    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerimiz, elbette yurtdışında eğitim alma hakkına sahiptirler ve günümüzün yükseköğretim anlayışında bu konuda herhangi bir kısıt koymak düşünülemez. Burada söz konusu olan, bazı ülkelerde, o ülkenin kendi mevzuatı çerçevesinde kurulan ve devam şartı aranmayan üniversitelere reklamlarla Türkiye'den "toplu halde götürülen, kaydettirilen" ve mezuniyet sonrası ülkemizde, "sağlık, yargı ve mühendislik" gibi alanlarda meslek icra edecek öğrencilerin eğitim-öğretimlerinin niteliğidir.

    Kurulumuz, sadece Türkiye'de yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerin değil, aynı zamanda yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin de gereken nitelikte eğitim görme haklarını gözetmek ve korumakla yükümlüdür. Bu konuda Kurulumuz, üzerine düşeni yapıp aşağıdaki kararı alırken, diğer kurum ve kuruluşlarla paydaşların da aynı hassasiyeti paylaşmalarını beklemektedir.

    Son günlerde yurtdışı yükseköğretim konusunda Kurulumuza yapılan çok sayıda yazılı ve sözlü şikâyetler neticesinde yurtdışındaki bazı yükseköğretim kurumlarının tanınırlığı yeniden değerlendirilmiş ve Yükseköğretim Genel Kurulunun 12.02.2015 tarihli toplantısında:
    - Ortaöğrenimini Türkiye'de tamamlayan ve eğitime başladığı yıl CWTS Leiden Ranking, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında ilk 500 üniversite içerisine giren üniversiteler dışında kalan yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyen ilgililerin, mezuniyet sonrası denklik işlemlerinde ön koşul olarak;
    . 2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren, eğitime başlayacakları yıl, ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS'ye girmiş olmalarına,
    Tıp doktorluğu alanındaki sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ise ilk 150 bin içinde yer almalarına,
    . ÖSYS Kılavuzunda yer alan tıp ve hukuk dışındaki diğer alanlarda en az, Türkiye'deki yükseköğretim kurumları bünyesindeki programlara yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almalarına,
    . ÖSYS Kılavuzunda yer almayan alanlarda eğitim alacakların ise ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 140, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları gerektiğine,
    karar verilmiştir.

    Kamuoyuna duyurulur.

    Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
    Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği


    https://www.yok.gov.tr/web/guest/icerik/-/journal_content/56_INSTANCE_rEHF8BIsfYRx/10279/14856198

    Bildiğiniz üzere özellikle son 2-3 yıldır yurtdışında Türkçe eğitim veren üniversitelerin reklamları, uçuk vaatleri tüm kaynakları doldurdu. Bunun dışında bir çok farklı ülkede öğrenciler hiçbir yeterlilik sunmadan okuyabiliyor, hiç çaba sarf etmeden yurtdışında bir üniversiteden diploma sahibi olabiliyordu. Ben hep YÖK bunun önüne geçmek için ne yapacak diye düşünüyordum ki, yine bildiğiniz üzere sağlık bölümleri için denklik sınavları geçtiğimiz yıl düzenlendi ve merkezi sisteme devredildi; Tıp bölümü okuyanlar TUS'a, Diş Hekimliği okuyanlar ise DUS'a girmek ve %40 başarı yakalamak durumunda artık.

    Sağlık bölümleri dışında da gelecek pek parlak değildi çünkü mühendislik odaları ve hukuk baroları artık belirli ülkelerde eğitim alan mezunların diplomalarını tanımayacağını dile getirmişti. Yine sağlık bölümü dışında eğitimini tamamlamış mezunlardan denklik sınavı talep edilip edilmeyeceği, sınav yapılsa bile ilgili odaların kendi değerlendirmelerini yapabileceği hep ucu açık bırakılan noktalardı.

    YÖK ilk aşamada 2 yıl kadar önce resmi sitesinde açtığı forumlar üzerinden mağduriyetlerin içeriğini belirlemek adına bir ****. Orayı da hak ettiği şekilde modere edemediğinden projeyi sonlandırdı. Akabinde Bulgaristan'daki denkliklerin askıya alınması, iade edilmesi, Makedonya'daki Türkçe eğitim veren üniversitelerin denkliklerinin alınması vs gibi bir kaç öznel uygulama görmüştük.

    Geçtiğimiz ay içerisinde de YÖK Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin çıtayı iyice yerlere çektiğini gördüğü için sıralama barajları koydu bazı bölümlere; bunlar ilk aşamada tıp ve hukuk bölümleri oldu ki bu bana kalırsa uzun süredir atılmış en somut ve olumlu adımlardan biriydi.

    Malumumuz olan 2 Mart 2015'teki YÖK açıklaması ise hali hazırda yapılan bir kaç değişiklik ve adımla sinyallerinin verildiği bir eylemdi. Bu bildirim kapsamında;
    - Dünya çapında ilk 500 üniversite sıralamasına (göz önünde bulundurulacak sıralama kurumları bildiride belirtiliyor, bunlar dışındakileri kabul etmeyecekler gibi görünüyor) girmiş üniversiteler dışındaki kurumlarda eğitim almak isteyen tüm öğrenciler eğitime başlayacakları yıl içerisinde YGS ve LYS'ye girip eğitim almak istedikleri bölüme yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almak zorunda. Vakıf üniversiteleri puanlarını düşündüğümüzde çoğu bölüm için bu puan 180 barajı anlamına geliyor ancak risk almamak için kitapçıklardan kontrol etmek gerekiyor.
    - Tıp ve hukuk alanında eğitim almak isteyecek öğrenciler için ise düzenleme biraz daha sıkı; tıp alanında eğitim almak isteyen öğrenciler YGS ve LYS sınavlarına girip ilk 40bin sıralama içerisinde bulunacak, hukuk için ise bu baraj 150bin.
    - Yurtdışında eğitim almak istenilen bölüm ÖSYM kitapçığında yer almıyorsa ilgili programa göre önlisans düzeyindeki programlar için 140, lisans düzeyindeki programlar için minimum 180 puan almak gerekiyor.

    Sıralanan maddelerde bir kaç eksik nokta bulunuyor, bunun için 2 gündür YÖK'ten bilgi almaya çalışıyorum ancak sitede yayınlanan metin dışında ellerinde bilgi bulunmuyor. Şimdilik bu açıklamayla yetineceğiz, resmi gazetede daha kapsamlı bir şey yayımlanırsa açıklamaya göre bu mesajı tekrar düzenleyeceğim.

    Yukarıdaki talepleri karşılamayan öğrenciler mezuniyet sonrası denklik hakkına da sahip olmayacaklar anladığım kadarıyla, çünkü bunlar ön koşul olarak belirtilmiş bu koşulları sağlamayanlar başvuru yapamayacaklar. Bunun şunun için söylüyorum, bundan önce bu kadar kesin çizgiler bulunmadığından adı sanı bilinmeyen üniversitelerden mezun olanlar gerek avukat aracılığıyla işlem, gerekse dava açarak denklik alabiliyorlardı. Bu yolla bunun da önü kapanmış oluyor.

    Düzenlemeyle ilgili sorularınızı iletebilirsiniz arkadaşlar.

    Özet geç vs gibi şeyler söylemeyin, yazarken ciddi vakit harcadım. Umarım faydalı olur.




    İngiltere
    İngiltere'de lisans süresi 3 yıldır. Lise eğitimiyle birlikte toplam 13 yıllık eğitimi tamamlayan İngilizlerden farklı eğitim sistemine tabi olduğumuzdan, 1 yıllık açığı kapatabilmek için Foundation yılı programı almamız gerekmektedir. IB/A-Level tarzı uluslararası akreditasyonu olan sertifikalandırmaya sahip adaylar Foundation programından muaf olabilmektedir. Lise ortalaması çok yüksek ise (85 üstü) İngiltere'deki orta düzey üniversitelerde doğrudan 1. yıldan başlama şansı olabilir.
    İngiltere'de üniversiteye başlayabilmek için talep edilen ortalama dil skoru IELTS 6.0 civarındadır. Bunun altında skora sahip olan adaylar (lisans/yükseklisans) üniversitenin sunduğu Pre-Sessional programlarında tamamlayıcı dil eğitimi alabilirler.
    Yükseklisans başvuruları için talep edilecek ortalama GPA (kümülatif ortalama) 2.5 civarındadır. Sıralaması yüksek üniversitelere başvuru yapıldığında yine altyapı tamamlama kredileri sunan Pre-master programları öğrencilerin bu üniversitelere girişlerinde güzel bir kapı aralayacaktır.
    Ortalama eğitim maliyetleri 10-15bin GBP arasındadır. Kabul alması gerçekten çok zor olan sağlık bölümlerinde bu ücretler 25-30bin GBP'yi bulabilir.

    İngiltere'de bir üniversiteye başvurmak için ÖSYM skoruna ya da yerleştirme belgesine ihtiyaç yoktur. Lise mezuniyetinizi kanıtlayacak belgeler yeterlidir.

    Amerika
    Amerika'da lisans süresi Türkiye'deki gibi 4 yıldır. Resmi olmayan rakamlara göre Amerika'da 4500'ün üzerinde kolej ve üniversite bulunmaktadır. Kolejler yükseköğrenim kurumları olup önlisans ya da lisans düzeyinde program sunan kurumlardır. Devlet kolejlerindeki 2 yıllık programlar Amerika'da uygun maliyetli eğitim için güzel bir alternatiftir. 2 yıllık eğitim sonrasında Amerika'daki üniversitelerin hemen hepsi bu kredilerin tümünü saymaktadır, dolayısıyla öğrenci 2 yıllık eğitim sonrasında 3. yılına kayıpsız ve ekstra sınav almaksızın devam edebilmektedir. Devlet kolejlerinde yıllık eğitim maliyetleri ortalama 6-8bin USD civarındadır.
    Amerika'daki çoğu üniversitenin çoğu programına başvuru için yabancı öğrencilerden SAT sınavı beklenmez. SAT sınavı yabancı öğrenciler için genel itibarıyla burs alma yolunu açabilecek alternatiflerden biridir. Sıralaması yüksek üniversiteler ya da orta düzey üniversitelerdeki popüler programlar yabancı öğrencilerden de SAT skoru talep edebilmektedir.
    Lisans başvurusu için 2.5/5.0 ortalama bile orta düzey bir üniversiteye kabul için yeterli olabilir. Yükseklisans başvurularında ise psikolojik sınırı yine 2.5/4.0 gibi düşünebiliriz.
    Amerika'daki eğitim ücretleri kredi başına ücretlendirmeye bağlıdır, dolayısıyla 6-7bin USD'ye eğitim alınabilecek üniversite bulunabilirken, sıralaması yüksek üniversitelerde bu ücretler 60-70bin USD'ye kadar çıkabilir.
    Kolejlere başvuruda talep edilen skor ortalama olarak TOEFL IBT 55'ten başlar, lisans ve yükseklisans için talep edilecek skorlar ise 80-85 ve üzeri diyebiliriz.

    Amerika'da bir üniversiteye başvurmak için ÖSYM skoruna ya da yerleştirme belgesine ihtiyaç yoktur. Lise mezuniyetinizi kanıtlayacak belgeler yeterlidir.

    Polonya
    Bildiğimiz üzere Polonya, 2004 yılında Avrupa birliği tam üyeliğini almış, Schengen bölgesi dahilinde bir ülke. Avrupa sisteminin getirilerinden 3 yıllık lisans programları sosyal bir çok bölümde uygulanabilmiş ancak mühendislik alanlarında bu süre 3.5 ya da 4 yıla uzayabiliyor.

    Polonya'da kullanılan para birimi olan Zloty'nin değeri TL, USD, EURO gibi para birimlerine kıyasla daha düşük olduğundan Polonya'yı Avrupa Birliği içerisinde yaşam giderleri uygun ülkelerden biri olarak düşünebiliriz.

    Polonya'daki popüler üniversitelerden bir kaçına değinmek gerekirse;
    - Varşova Sosyal Bilimler ve Psikoloji Üniversitesi
    Psikoloji, Uluslararası İlişkiler ve İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi bölümlerde kaliteli eğitim sunmaktadır. Eğitim kalitesi giden öğrencilerin geribildirimlerine göre oldukça iyidir.

    - Lazarski Üniversitesi
    Normalde Ekonomi ve Hukuk üniversitesi olmasına rağmen Ekonomi alanında kısıtlı bölüm sunulurken, Hukuk alanında İngilizce bölüm yoktur. Hukuk alanında eğitim almak isterseniz Lehçe'yi seçmek zorundasınız. İngilizce bölümlerden bir kaçı ise şöyle; Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları, İşletme Ekonomisi, İktisat.
    Lazarski Üniversitesinin en büyük avantajı İngiltere'deki Coventry Üniversitesi ile yaptığı işbirliği. Lazarski'de alabileceğiniz İşletme Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları bölümlerini Coventry Üniversitesi ile ortak şekilde okuyabilir, mezun olduğunuzda her iki üniversiteden de diploma alma hakkı kazanabilirsiniz.

    Varşova Teknik Üniversitesi eklenecek.

    * Schengen bölgesi diye özellikle iletiyorum zira Bulgaristan ve Romanya gibi ülkeler henüz Schengen dahilinde değil, yani öğrencilik hayatınızda Avrupa'da dilediğiniz gibi gezemezsiniz. Komşu ülkelere bile giriş yaparken lisans/yükseklisans not dökümünüzü görmek isteyebilirler.

    Macaristan
    #
    Kanada
    #
    Almanya/Avusturya
    #
    Fransa/İtalya/İspanya
    #
    Rusya/Ukrayna
    #
    Çin
    #

    Popüler bölümler
    #
    Başvuru yapılamayacak bölümler
    #
    Ekstra talep edilebilecek belgeler
    #
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >



  • norveçte eğitim nasıldır ? yada isvirçe,isevç ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buz05

    norveçte eğitim nasıldır ? yada isvirçe,isevç ?

    Türkiye'de çalışmak istiyorsan gitmek istediğin ülkedeki üniversitenin YÖK tarafından denkliğinin kabul edilmesi şartı var. Bunu da göz önünde bulundurmanı tavsiye ederim.
  • mesela amerikada okudum veya norveçte ama yök trfndan denklik söz konusu deilse yurt dışında okumama rağmen özel sektörde iş bulamıyorum öyle mi ?
    buarada yurt dışında eğitim için sizce en iyi er veya tavsiyelerınız nelerdir?
  • YÖK denkliği tabii ki ilk olarak göz önünde bulundurulması gereken nokta. Açıkçası İskandinav ülkeleri hakkında pek bilgim yok, yaşam koşulları, okul fiyatları ve kabul sıkıntısı olmaması dolayısıyla; Rusya, Çin, Polonya, Macaristan, Avusturya ve Amerika tavsiye edebilirim. Bahsettiğim ülkelerde sadece Avusturya'da sınav koşulu mevcut diğerlerinde böyle bir koşul da bulunmuyor. Yine bahsettiğim ülkelerde YÖK denkliğiyle ilgili şu an sıkıntısı bulunmayan sayısız üniversite mevcut.
    Okumak istediğiniz bölüm nedir acaba? Ona göre yönlendirme yapmaya çalışayım.
  • ekonomi iktisat finans bölümleri düşünüorum sizde öğrencimisinz yoksa danışamn rehber mi ?
  • Ekonomi bölümü istiyorsanız öncelikli olarak Polonya ve Çin tavsiye edebilirim.
    Eğitim danışmanıyım, amacım öğrenci ve adaylarına yurtdışındaki eğitim fırsatlarını göstermek ve yönlendirmek.
  • benim aklımdaki yerler fransa,italya,norveç,isveç,isviçre bu ülkelerden tavsiye edicek olsanız hangisi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buz05

    benim aklımdaki yerler fransa,italya,norveç,isveç,isviçre bu ülkelerden tavsiye edicek olsanız hangisi ?


    Söz ettiğiniz ülkelerdeki üniversitelerde YÖK denkliği durumuyla ilgili ne yazık ki bilgi sahibi değilim.
  • peki teşekkrüler son olarak bişi sorucam canada hakkında bilginiz var mı acaba ?
  • Ben de Kırım'da okumayı düşünüyordum , şuanda yök denkliği yok ama özel sektörde çalışma şansın var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: INSENSITIVE

    Ben de Kırım'da okumayı düşünüyordum , şuanda yök denkliği yok ama özel sektörde çalışma şansın var.

    kırım yerine rusyayı tercih et dostum !!!! sonra pişman olursun ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi canyucekaya -- 24 Temmuz 2010; 18:14:05 >
  • Avusturya hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir fikriniz, bilginiz var mı?

    Gerçi benim az-çok var ama başkalarının da fikrini almak istiyorum doğrusu..
    Çok hevesliyim ama kıvırabilir miyim teredütteyim işin doğrusu.. Ortam farklılığının getirdiği bir korku da var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WoraZ

    Ekonomi bölümü istiyorsanız öncelikli olarak Polonya ve Çin tavsiye edebilirim.
    Eğitim danışmanıyım, amacım öğrenci ve adaylarına yurtdışındaki eğitim fırsatlarını göstermek ve yönlendirmek.


    İsviçre ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buz05

    peki teşekkrüler son olarak bişi sorucam canada hakkında bilginiz var mı acaba ?


    Kanada -Vancouver - Simon Fraser'da bir ogrenci sanırım yılın girisimcisi secildi, management science gibi birsey okuyordu. Aynı sekilde baska bir arkadasım yaptıgı bir isle 2009 da Times da cıktı, gayet iyi adam yetistiren bir okul bildigim kadarı ile ve fiyatı cok pahalı degil.

    www.sfu.ca dan bakın biraz derim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Anarchitekt

    Avusturya hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir fikriniz, bilginiz var mı?

    Gerçi benim az-çok var ama başkalarının da fikrini almak istiyorum doğrusu..
    Çok hevesliyim ama kıvırabilir miyim teredütteyim işin doğrusu.. Ortam farklılığının getirdiği bir korku da var.




    Avusturya'da üniversite eğitimi oldukça makul, okul fiyatı çok rahat karşılanabilir seviyede ancak yaşam maliyetleri bir yıllık okul ücretine eşit olacaktır. Yıllık okul ücretleri tüm Viyana üniversitelerinde 760 Euro'dur.

    Viyana'da bildiğim kadarıyla 8 Viyana üniversitesi var, bunlar içerisinden istediğiniz bölümü bulma olasılığınız çok yüksek ve şu an itibarıyla YÖK denkliği mevcut. Avusturya'da özel bir koşul mevcut ki, bu da okumak istediğiniz bölüme Türkiye'de kayıt hakkınız olması. Gerek devlet, gerek özel gerekse Kıbrıs üniversitelerinden birine, Avusturya'da okumak istediğiniz bölüme kayıt olma hakkını elinizde tutmanız gerekiyor.

    Viyana için söylenebilecek tek olumsuz şey -bana kalırsa- bekleme süreci olacaktır. Başvuru süreci, evrak işleme süreçlerinin çok yavaş işlemesinden ötürü uzamaktadır. Bu da Ağustos'ta başvuru yapacak öğrencinin en erken tarih olarak Şubat döneminde okula başlaması anlamına gelmektedir.

    Viyana üniversiteleri hakkında daha öznel sorularınız varsa yanıtlayabilirim.
  • viyana tıp üniversitesinde diş hekimliği okuduk diyelim denkliği var mı ?
    yök tanıyor demeyin o yetmez sts sınavı tarzı çok zor bi sınav varmış bu sınava girmemiz gerekiyor mu yoksa direk denklik veriyolar mı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: INSENSITIVE

    Ben de Kırım'da okumayı düşünüyordum , şuanda yök denkliği yok ama özel sektörde çalışma şansın var.


    Böyle bir çok fırsat da bulunuyor tabii ki. Denklik olayını sıkıntı etmeyecek, özel şirketlerde iş bulurum ya da hiç olmazsa başka bir dil öğreneceğim diyebilecek öğrenciler için güzel fırsatlar ancak günümüz Türkiyesinde alınabilecek bir risk midir tamamen öğrenciye kalmış bir inisiyatif.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WoraZ


    quote:

    Orijinalden alıntı: Anarchitekt

    Avusturya hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir fikriniz, bilginiz var mı?

    Gerçi benim az-çok var ama başkalarının da fikrini almak istiyorum doğrusu..
    Çok hevesliyim ama kıvırabilir miyim teredütteyim işin doğrusu.. Ortam farklılığının getirdiği bir korku da var.




    Avusturya'da üniversite eğitimi oldukça makul, okul fiyatı çok rahat karşılanabilir seviyede ancak yaşam maliyetleri bir yıllık okul ücretine eşit olacaktır. Yıllık okul ücretleri tüm Viyana üniversitelerinde 760 Euro'dur.

    Viyana'da bildiğim kadarıyla 8 Viyana üniversitesi var, bunlar içerisinden istediğiniz bölümü bulma olasılığınız çok yüksek ve şu an itibarıyla YÖK denkliği mevcut. Avusturya'da özel bir koşul mevcut ki, bu da okumak istediğiniz bölüme Türkiye'de kayıt hakkınız olması. Gerek devlet, gerek özel gerekse Kıbrıs üniversitelerinden birine, Avusturya'da okumak istediğiniz bölüme kayıt olma hakkını elinizde tutmanız gerekiyor.

    Viyana için söylenebilecek tek olumsuz şey -bana kalırsa- bekleme süreci olacaktır. Başvuru süreci, evrak işleme süreçlerinin çok yavaş işlemesinden ötürü uzamaktadır. Bu da Ağustos'ta başvuru yapacak öğrencinin en erken tarih olarak Şubat döneminde okula başlaması anlamına gelmektedir.

    Viyana üniversiteleri hakkında daha öznel sorularınız varsa yanıtlayabilirim.


    Teşekkürler, aslında bildiğim şeylerden bahsettiniz.. Neredeyse 4-5 aydır araştırıyorum orayı.

    Ben, biraz oraya sanki ayak uyduramayabilirim diye korkuyorum.. Yani sonuçta dil de farklı, ortam da.. Üniversite zor, bölümüm de zor.. Gitmem için yapılacakları başlatmam an meselesi ama biraz çekinmeye başladım bahsettiğim durumdan.. Tedirginim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: **BLaCk_EaGLe**

    viyana tıp üniversitesinde diş hekimliği okuduk diyelim denkliği var mı ?
    yök tanıyor demeyin o yetmez sts sınavı tarzı çok zor bi sınav varmış bu sınava girmemiz gerekiyor mu yoksa direk denklik veriyolar mı ?


    Tıp, diş hekimliği, eczacılık ya da psikoloji bölümlerini yurtdışında okuduğunuzda, yetkinlik kazanmak için bahsettiğiniz sınava girmek durumundasınız. Ancak bu sadece Avusturya ya da Macaristan için geçerli değil, Yale'de, MIT'de ya da Oxford'da okumuş olsanız dahi aynı sınava tabi tutuluyorsunuz. Sınavın da öyle gözde büyütülmesini pek tasvip etmiyorum zaten TIP eğitimi almış biri o soruların hepsini yanıtlayabilmeli.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.