Şimdi Ara

Yurtdışı Alışverişte Fahiş Kur Uygulaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Tam seçim öncesi yurtdışındaydım ve alışveriş yaptım. Yaptığım alışveriş ise provizyondan tam Cuma akşamı çıktı ve seçim öncesi döneme denk geldi. TL ekstre kullandığım için bankam da o gün benden TCMB gösterge kurundan %15 daha fazla para aldı. Bu fahiş farkın iadesi için Bankama yazdım ancak olumlu bir dönüş alamadım. Arkadaşım ise kendi bankasında bu şekilde bir sorun yaşamış ve iadeyi almış. Arkadaşımın bankası QNB benimki ise Garanti. Bankaların bu kafalarına göre kur belirleme işlemine zaten dur diyen yok. Ancak ortada haksız bir kazanç var banka tarafından. O gün dışında bütün günlerde kur normal iken alışverişimin provizyondan çıkmasının o güne denk gelmesi benim suçum değil zaten.


    Sormak istediğim soru şu ben bu durumu nereye şikayet etmeliyim? Devletin hangi resmi kurumu bu konuyla ilgilenir?




  • Devletin resmi kurumu kamu bankalarının bile satış yapmadığı fiyatı aylarca döviz kuru diye açıkladı. TCMB'yi Cumhurbaşkanına falan şikayet etmeniz lazım sanırım. Bankanın bir suçu yok.

  • Bankalar yurtdışı veya dolar biriminde alışverişte TL den dönüşüm yaparken Kur + Komisyon alır. Ürün ve hizmetler cetvelinde eğer belirtilmişse komisyon oranı herhangi bir iade alamazsınız. Ancak belirtilmeyen müşterinin haberi olmadan bir işlem gerçekleşmişse iade alma şansınız var.


    Daha önce QNB Finansbank ile STEAM harcamalarımda TL cinsinden işlem yapmama rağmen üzerine komisyon farkı ödemek durumunda kaldım. Satın alınan oyun 100 TL ise örneğin ekstreye 110-120 TL yansıtıldı. TL cinsinden alışveriş yapmama rağmen iade alamamıştım. Garanti ile ödemelerimi yapıyorum artık digital üyeliklerde herhangi bir ekstra komisyon ödemiyorum. Sizde tam tersi olmuş hayret.


    Bankalar çok büyük düzenbazlık içindeler en ufak bir açığı yasal boşluğu değerlendiriyorlar. Güncel kur şuan 23.36 TL gözüküyor, ancak Garanti de dolar 24.40 TL şuan alım. Yani dolar bazında kredi kartınızla işlem yaptığınızda 24.40 birim ücretiyle beraber varsa komisyon oranı da eklenerek hesaplanır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 8 Haziran 2023; 11:14:16 >




  • Benimde yurtdışı alışverişim para biri TRY olmasına rağmen yapıkredi fazla çekim yaptı, fakat garanti tam tutarı muhasebeleştirmiş. Bunuda hiç hoş bulmuyorum. Kartın kendi parabiriminde işlem yaparken fahiş ücretlendirme nedir.

  • RElS kullanıcısına yanıt

    amazon.com alışverişinde de aynısı mı oluyor ödemede

  • Evet dolarla alışveriş yapıyorsunuz bankanızın belirlemiş olduğu yüksek kurdan hesaplanır muhtemelen ekstrede.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 8 Haziran 2023; 15:26:37 >
  • RElS kullanıcısına yanıt

    Bunun farkındayım zaten. Yıllardır kredi kartım ile yurtdışında alışveriş yapıyorum. Her seferinde normal kurun bir miktar üzerinde ekstreye yansımasını beklerim zaten. Ancak anlattığım durumda çok ama çok fazla bir yansıma oldu. Yani 20 bin lira civarı bir harcamada bana 3 bin lira civarı ekstrası oldu ne yazık ki.

  • yutubcu kullanıcısına yanıt
    İmzaladığınız sözleşmelerde belirtiyor yurt dışı harcamalarını döviz bazlı ekstre almaz iseniz o günkü gişe kuru + işlem ücreti ile değerlendiriyor yıllardır böyleydi yalnızca bankalar karlari yüksek olduğu için çoğu zaman yansıtmıyorlardı şimdi sinekten yağ çıkarıyorlar.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 4-5 yıl öncesine kadar bu problemi çok yaşardım ama bir arkadaşımın önerisi ile vadesiz usd ve Eur hesapları açtıktan sonra bankamı arayıp kredi kartı harcamalarının yabancı para ile işlenmesi talimatı verdim.


    O zamandan beri kafam rahat 50usd lik de alsam 100eur lik de alsam ödeme gününde alış satışımı yapıp aynı rakamı ödüyorum.


    Tavsiye edilir...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de Cepte Teb kartımla böyle yapıyordum. Dürtüsel harcamalarım yüzünden tüm kartlarımı iptal ettim şimdi tek kart kullanıyorum  

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.