Şimdi Ara

Yüksek Watt ≠ Yüksek Verimlilik ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
928
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Psuların en verimli %50 yükte çalıştığı söyleniyor. Mesela maksimum tüketimi 250w olan bir sistemde 500w psu kullanmak en optimum seçenek gibi verimlilik açısından. Yani bu sisteme 850w veya 1000w psu takmak verimliliği düşürüyor olmalı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yüksek Watt ? Yüksek Verimlilik

Bir cihazın watt değeri, tükettiği elektrik gücünü ifade ederken verimlilik, giriş gücünün ne kadarının yararlı işe dönüştürüldüğünü ölçer. Bu iki kavram genellikle eş anlamlı olarak kullanılsa da durum her zaman böyle değildir.

Yüksek watt değeri, bir cihazın daha fazla güç tükettiğini gösterir. Ancak bu, mutlaka daha verimli olduğu anlamına gelmez. Örneğin, eski bir akkor lamba yüksek watt değerine sahip olsa da, LED lambalarla karşılaştırıldığında çok daha az verimlidir.

LED lambalar, akkor lambalardan daha düşük watt değerine sahip olsa da, enerjiyi daha verimli kullandıkları için aslında daha fazla ışık üretirler. Bu, daha düşük enerji tüketimiyle daha iyi aydınlatma sağladıkları anlamına gelir.

Bir cihazın verimliliğini watt değerine göre değil, aşağıdakilere bakarak değerlendirmelisin:

• Enerji Yıldızı Sertifikası: Bu sertifika, cihazın belirli verimlilik standartlarını karşıladığını gösterir.
    • Verimlilik Oranı: Bir cihazın verimliliğini, giriş gücünün ne kadarının yararlı işe dönüştürüldüğünü gösteren bir sayıdır. %100'e ne kadar yakınsa, cihaz o kadar verimlidir.
    • Lumen Çıkışı: Bu, bir ışık kaynağının ürettiği ışık miktarını ölçen bir birimdir. Watt değeri yerine lumen çıkışına odaklanmak, daha verimli aydınlatma seçimlerine yol açar.

Yüksek watt değeri olan cihazlar her zaman daha verimli olmadığını unutmamalısın. Bir cihazın gerçek verimliliğini watt değerine göre değil, yukarıda belirtilen faktörlere göre değerlendirerek enerji verimliliği ve maliyet tasarrufu sağlayabilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Verimliliği neden bu kadar büyütüyorsunuz? verimlilik yüzdeleri çok komik değerler.

CX750F RGB;

%20: 89.9

%30: 91.1

%40: 91.5

%50: 91.3

%60: 90.8

%70: 90.2

%80: 89.5

%90: 88.7

%100: 87.7

Şimdi %0.1 yada %1-2 bile olmayan tüketim hayatında neyi değiştirecek? günde 10KW elektrik mi tüketiyorsun? hayır.

Takılmayın verimlilik değerlerine. Evinde oyun oynayan, pc yi gündelik işler için kullananlar için verimlilik kadar saçma bir şey yok. Ayrıca platinium bir power olunca da verimlilik değerleri %5-8 daha artmıyor yani bronze %50 yükte %91.3 verimliliğe sahipse platinium bir power %50 yükte %92.6 oluyor misal %1-2 daha fazla verimlilik ay sonu senin cebine hiç bir katkı sağlamaz. Millet de sanıyor ki plat PSU aldım faturam düşecek, evet sanayi elektriği gibi harcıyorsan düşer ama evinde oyuncu PC s ile %1-2 verimliliği faturada hissedemezsin millet bunu bir türlü anlayamadı.

• Genel olarak %50 yük seviyesinin maksimum verimlilik seviyesi olduğu söylense de her PSU'nun maksimum verimlilik seviyesi aynı değildir. Özellikle son 7-8 yıldır üretilen kalburüstü PSU'ların genelde %30-40 civarında maksimum verimlilik seviyesine ulaştığını söyleyebilirim. Bununla birlikte kabaca %20-70 yük bandında kayda değer bir verimlilik değişimi olmadığını ve sistemi maksimum verimlilik seviyesinde çalıştırmaya odaklanmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Yine de bu konuda çok hassas iseniz, almayı düşündüğünüz PSU modellerinin incelemelerine, test raporlarına bakın.

• 128MilyarDolar kullanıcısına yanıt
    Hocam bahsettiğiniz değerlerin doğruluğundan emin misiniz? Çünkü verimlilik farkı öyle düşük değil.%50 yükte 80 Plus ve 80 Plus Gold arasında 10 puanlık bir fark var.
    Yüksek Watt ≠ Yüksek Verimlilik ?

Uzun süreli kullanımlarda ciddi maliyet farkı oluşturur diye düşünüyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ehhalil

Genel olarak %50 yük seviyesinin maksimum verimlilik seviyesi olduğu söylense de her PSU'nun maksimum verimlilik seviyesi aynı değildir. Özellikle son 7-8 yıldır üretilen kalburüstü PSU'ların genelde %30-40 civarında maksimum verimlilik seviyesine ulaştığını söyleyebilirim. Bununla birlikte kabaca %20-70 yük bandında kayda değer bir verimlilik değişimi olmadığını ve sistemi maksimum verimlilik seviyesinde çalıştırmaya odaklanmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Yine de bu konuda çok hassas iseniz, almayı düşündüğünüz PSU modellerinin incelemelerine, test raporlarına bakın.

Çok hassas değilim ancak elektrik pahalı olması sebebiyle verimlilik de önemli benim için. Bu sebeple yüksek wattlı bir güç kaynağı aldım ama sistemim maksimum yükte 350w çekebilecek bir sistem, boşta ise 100-150w.

850w psu almak hata gibi geldi sanki.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• 128MilyarDolar kullanıcısına yanıt

CX-F serisi bronze değil 80+SILVER sertifikalı bir seri. Cybenetics testlerinde ise genelde GOLD sertifika almış. Bu seriyi bronze PSU'larla bir tutmamak gerek.

Diğer yandan herkesin hassasiyeti farklı olabilir. Size komik gelen %1-2 farklar, başkası için önemli olabilir.

• Michael Giacchino kullanıcısına yanıt

Yukarıda da belirttiğim gibi, elinizdeki modern bir PSU ise 350W civarında maksimum verimlilik seviyesinde (ya da çok yakınında) çalışacaktır zaten. 100-150W seviyesinde de ciddi bir verimlilik düşüşü yaşayacağını sanmam. Dediğim gibi; elinizde PSU modeline ait test raporlarını inceleyebilirsiniz.

850W PSU almak, verimlilik açısından kayda değer bir hata sayılmaz ama 650W yerine 850W almak için ödediğiniz fiyat farkı gereksiz bir harcama (ve hata) olmuştur muhtemelen. Kaç paraya aldığınızı bilemiyorum elbette, tamamen varsayımsal yazıyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İşlemci Düşük Watt Çekiyor
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Yukarıda da belirttiğim gibi, elinizdeki modern bir PSU ise 350W civarında maksimum verimlilik seviyesinde (ya da çok yakınında) çalışacaktır zaten. 100-150W seviyesinde de ciddi bir verimlilik düşüşü yaşayacağını sanmam. Dediğim gibi; elinizde PSU modeline ait test raporlarını inceleyebilirsiniz.

850W PSU almak, verimlilik açısından kayda değer bir hata sayılmaz ama 650W yerine 850W almak için ödediğiniz fiyat farkı gereksiz bir harcama (ve hata) olmuştur muhtemelen. Kaç paraya aldığınızı bilemiyorum elbette, tamamen varsayımsal yazıyorum.

rmx 2021 almıştım hocam 2 ay önce 1300 liraya. Biraz kazıklandımYüksek Watt ≠ Yüksek Verimlilik ? 

Son derece modern ve düşük yüklerden itibaren yüksek verimlilik sunabilen oldukça kaliteli bir seri. Yani verimlilik konusunda endişelenecek bir şey yok Yüksek Watt ≠ Yüksek Verimlilik ? 

Ancak fiyat açısından 850W almak hata olmuş ne yazık ki. 650W versiyonu şu anda kampanyada 649 TL'ye satılıyor:

https://www.itopya.com/corsair-rmx-series-rm650x-650w-80-gold-siyah-full-moduler-135mm-fanli-psu/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_WZl29uxJ5yIyo42gyw2zQ5RqmoJKCTt3GaBmoGoJ18s-1629833439-0-gqNtZGzNArujcnBszSm9

• quote:

Son derece modern ve düşük yüklerden itibaren yüksek verimlilik sunabilen oldukça kaliteli bir seri. Yani verimlilik konusunda endişelenecek bir şey yok  

Ancak fiyat açısından 850W almak hata olmuş ne yazık ki. 650W versiyonu şu anda kampanyada 649 TL'ye satılıyor:

https://www.itopya.com/corsair-rmx-series-rm650x-650w-80-gold-siyah-full-moduler-135mm-fanli-psu/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_WZl29uxJ5yIyo42gyw2zQ5RqmoJKCTt3GaBmoGoJ18s-1629833439-0-gqNtZGzNArujcnBszSm9

İkinci sisteme de bundan mı alsam acaba :D

Şuan High power 600W simplicity 80+ takılı.

sistem özellikleri

i3 4170

8x2 ddr3 ram

rx460 4gb

Oldukça zayıf bir sistem. Para israfı mı olur sizce?

Şu anki fiyat çok cazip. PSU ihtiyacı varsa, (her ne kadar sistem zayıf olsa da) 400 liralık vasat bir PSU yerine 649 liraya bunu almayı tercih ederim. Hatta geçenlerde MSI MPG A650GF model PSU'yu uygun fiyata bulunca kuracağım APU sisteme takmak için aldım Yüksek Watt ≠ Yüksek Verimlilik ? 7-8 gün önce de APU sistemi kurdum Yüksek Watt ≠ Yüksek Verimlilik ? 

• Benim bildiğim kadarıyla olay şu:

PSU'yu %100 yükte kullanmak doğru değil. Yani RTX 3070 + Ryzen 9 alsan 500W PSU belki yükte sıkıntı çıkarmaz, ama zorlanacak çok ısınacak ve bu kapasitörlerin ömrünü azaltacak. Tabi diğer bileşenler için de iyi olduğunu düşünmüyorum fazla ısının.

Anladığım kadarıyla kapasitörlerin ömrü sıcaklıktan çok ciddi etkileniyor. Hatta iki aynı kapasitör, biri 40 derece biri 50 derecede çalışıyorsa 40 derecede çalışanın ömrü 2 kat olur diye okudum burada.

Bu yüzden yukarıda örnek verdiğim gibi bir sisteme 750W almalısın ki, 500W çekse de PSU kendini zorlamayıp daha serin çalışacak ve ömrü uzayacak.

• quote:

Son derece modern ve düşük yüklerden itibaren yüksek verimlilik sunabilen oldukça kaliteli bir seri. Yani verimlilik konusunda endişelenecek bir şey yok  

Hocam PSU fiyatları çok değişken.

Bu sıralar güzel indirimler oluyor.

Rm 850x 1000 TL lere düştü CX 550f 500 lere, ROG 850W (yanılmıyorsam) 900'e düştü vs.

Ben de TX 750M var 1000 liraya aldım ki şu anda bu fiyatları gördükçe üzülüyorum ama o zaman piyasa öyleydi. :(

• quote:

Şu anki fiyat çok cazip. PSU ihtiyacı varsa, (her ne kadar sistem zayıf olsa da) 400 liralık vasat bir PSU yerine 649 liraya bunu almayı tercih ederim. Hatta geçenlerde MSI MPG A650GF model PSU'yu uygun fiyata bulunca kuracağım APU sisteme takmak için aldım  7-8 gün önce de APU sistemi kurdum  

Fiyat baya iyi evet hocam. Cxf serisi ile Rmx serisi arasında kayda değer bir fark var mı sizce?

• Forum1th kullanıcısına yanıt

Evet, farkındayım. PSU konusu özel ilgi alanım olduğu için almasam bile sık sık piyasayı (hem fiyatları, hem de yeni çıkan modelleri) kontrol ediyorum Yüksek Watt ≠ Yüksek Verimlilik ? 

3-4 ay önce 800 liraya Core Reactor almıştım, birkaç hafta önce MSI MPG'de cazip fiyat görünce dayanamadım, onu da aldım Yüksek Watt ≠ Yüksek Verimlilik ?  Evdeki iki PC'ye de birinci sınıf PSU takmış oldum.

Evet kayda değer kalite farkı var. Böyle cazip bir fiyata RMx alınabiliyorken RMx tercih edilmeli bence. Ancak zayıf (az güç çeken) sistemler için CX-F serisi de rahatlıkla tercih edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ehhalil -- 24 Ağustos 2021; 23:9:26 >
  • Ben bugün Corsair TX850m 850 W 80+ Gold Full Modüler psu aldım 750₺ ye sistemim 3070ti 5600x 16gb ram sizce nasıl bir psu ?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: aygnhkkt

Ben bugün Corsair TX850m 850 W 80+ Gold Full Modüler psu aldım 750₺ ye sistemim 3070ti 5600x 16gb ram sizce nasıl bir psu ?

Güzel psu diye biliyorum hocam. Eğer imkan varsa rmx 750 veya 850 düşünebilirsiniz.

Aldım hocam dediğim modelide sorayım dedim konusu açılmışken

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Verimlilik haricinde bir PSU'nun testlerinde dikkat etmeniz gereken daha önemli şey

ripple dediğimiz temiz sinyal çıkışını bozan dalgalanmalardır.

Sisteme yük bindiğinde yada overclock yaptığınızda kaliteli psu'da dalgalanma hemen hemen hiç olmamalı.

Detaylı review'lere bakmanızı tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 25 Ağustos 2021; 1:20:32 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.