Selam İşyerinde yaklaşık 6-7 metrelik tavanımız var. Montajı yapan firma klimayı 2.20mt ye kurmuş hafta sonunda. Bu yükseklikte ise klima en az fan hızında dahi yüzümüze üflüyor. Klimayı yükselttirmek istedik ancak montajın bu seviyede yapılması gerektiğine ikna etti başhekimimizi. Dediğine göre bu seviyeden yüksek montaj yapılırsa enerji sarfiyatı artacakmış.Benim merak ettiğim bu yükseklikte montaj seviyesi hep aynı mı olmak zorundadır? Soğuk hava aşağı çöker diye biliyorum.
garip bir durum. klima 2,20 metreden aşağı konmamalı, mümkünse daha yukarıya konması daha iyidir. valla bu devirde çok bilen çoğaldı, ne desem yalan şimdi.
Bence montajcilar dogru soyluyor.
Klimanin ic unitesi, dis uniteden ne kadar yukarida ise klimanin ayni sogutmayi yapmasi icin harcadigi enerji o kadar artar, yukseklik arttikca verim duser.
Ben teoriden konusuyorum. Teori sudur;
Klima sistemi icinde dolasan gaz/sivi, sogutma yaparken, ic uniteden dis uniteye giderken borunun icinde gaz halindedir. Dis uniteden ic uniteye giderken ise sivi haldedir. Kompresoru bulundugu dis uniteden, daha yuksekteki ic uniteye sivi basmaya calisan bir tulumba gibi dusunebilirsiniz.
Dis unitedeki kompresor ic uniteye sivi basarken basmasi gereken yukseklik arttikca daha fazla basinc olusturmak ve enerji harcamak zorundadir. Donus yolundada eger sivi olsaydi sifon etkisiyle gidis ve donus birbirini goturur ve yukseklik fark etmezdi, ama klimada durum boyle degil.
Sizin hala daha ic uniteyi daha yukari monte ettirme sansiniz var, eger dis uniteyide daha yukari koyabilirlerse neden olmasin ? Hatta dis uniteyi ic unitedende yukari koysunlar verim dahada artsin.
Eger teori buysa, akla birde klima isitma yaparken bunun tam tersimi dogrudur acaba diye geliyor.
sayın cengizumur,
açıklamalarınıza katılıyorum ancak şunu merak ettim. dış ünitenin iç üniteye sıvı haldeki refrijerantı basarken bir iki metre gibi daha yükseğe basmak zorunda olması onun oransal olarak ne kadar daha fazla enerji harcamasına ya da veriminin ne kadar düşmesine neden olabilir. bunu merak ettiğim için soruyorum. bu konu daha önce kafama takılmış ancak 1-2 metre için ihmal edilebilecek yani faturalarda farkına varılmayacak ya da performansta farkedilmeyecek bir fark olabileceğini düşünmüştüm. çünki. evaparatörde gaz hale geçen soğutucu, kompresörde yoğunlaştırılırken zaaten çok yüksek bir basınç oluşturuluyor, eğer klima iç ünite ile dış ünite arasındaki mesafe de ek boru kullanmayı gerektirecek kadar fazla değil ise bir miktar (tam bilmiyorum ama herhalde litrelerce değildir) sıvı haldeki soğutucuyu biraz daha yükseğe götürmek hesaplarda büyük farklar yaratacak kadar yük oluşturmuyordur. burada yeri gelmişken bir de size sorayım, ne dersiniz?
quote:
Orjinalden alıntı: mbbilici
sayın cengizumur,
açıklamalarınıza katılıyorum ancak şunu merak ettim. dış ünitenin iç üniteye sıvı haldeki refrijerantı basarken bir iki metre gibi daha yükseğe basmak zorunda olması onun oransal olarak ne kadar daha fazla enerji harcamasına ya da veriminin ne kadar düşmesine neden olabilir. bunu merak ettiğim için soruyorum. bu konu daha önce kafama takılmış ancak 1-2 metre için ihmal edilebilecek yani faturalarda farkına varılmayacak ya da performansta farkedilmeyecek bir fark olabileceğini düşünmüştüm. çünki. evaparatörde gaz hale geçen soğutucu, kompresörde yoğunlaştırılırken zaaten çok yüksek bir basınç oluşturuluyor, eğer klima iç ünite ile dış ünite arasındaki mesafe de ek boru kullanmayı gerektirecek kadar fazla değil ise bir miktar (tam bilmiyorum ama herhalde litrelerce değildir) sıvı haldeki soğutucuyu biraz daha yükseğe götürmek hesaplarda büyük farklar yaratacak kadar yük oluşturmuyordur. burada yeri gelmişken bir de size sorayım, ne dersiniz?
Bilemiyorum. Yukseklik farki verimi teorik olarak yukarida bahsettigim yonde etkilemeli ama bu etki ne kadardir su anda bilmiyorum. Belkide verim hic dikkate alinmayacak seviyede az etkileniyordur.
Verimin ne kadar etkilendigini hesaplayabilmek icin sunlari bilmemiz lazim;
1-Refrigerantin sivi haldeki ozgul agirligi.
2-Refrigerantin gaz haldeki ozgul agirligi.
3-Borularin caplari (bunlar genelde birbirine esit galiba).
4-Kompresorun giris ve cikisi arasindaki basinc farki.
5-Yukseklik farki.
Hesaplamada soyle olmali.;
Eger boru icindeki sivi haldeki refrigerantin kompresor cikisinda agirligindan dolayi olusturdugu ters basincin kompresorun giris ve cikisi arasinda olusan basinca orani onemli bir buyuklukte ise yuksekligin ciddi etkisi var diyebiliriz. Yoksa zaten kompresor cok yuksek basincta calisiyorsa yukseklik etkisi ihmal edilebilir.
Refrigerantin sistem icindeki debisinide belki bu hesaba katmak gerekebilir ama bilemiyorum.
evet, benim merak ettiğim nokta bu. kompresör gazı sıvı hale dönüştürebilmek için en az hangi basınca kadar sıkıştırmak zorunda. bunu bilseydik tahminen birşey çıkarabilirdik. aslında google den bulunur ya.!
Kompresorun yaktigi watt/saat degerinden geri gidilerekte kompresorun olusturdugu basinc bulunabilir fakat bunun icin ya motorun devrini bilmek gerekir.
arkadaşlar kaliteli klimaların btusu büyüdükçe yukarı yada paralel 15-20 metre uzaga montajları bir şeyi çok degiştirmez yeterki önerilen mesafeleri geçmeyelim
bencede teks arkadaşın dediği gibi 2 3 meyre bişey değiştirmez. 6- 7 mt tavanda klima kesinlikle bu durumda alçağa takılmış esas şimdi sarfiyat çoğalacak çünki klima yukarıdaki havayıda soğutmaya çalışacak ne kadar sıcaklık yukarıda kalsada soğuk hava sıcağı vakumlayacak gibi düşünüyorum.
quote:
Orjinalden alıntı: teks-
arkadaşlar kaliteli klimaların btusu büyüdükçe yukarı yada paralel 15-20 metre uzaga montajları bir şeyi çok degiştirmez yeterki önerilen mesafeleri geçmeyelim
İŞYERİNİZE KLİMAYI TAKAN SERVİS İŞİNİ DOĞRU YAPMIŞ ...
BURADA TEORİK OLARAK YAZAN ARKADAŞLARIN BELİRTTİĞİNDEN FARKLI OLARAK, BU DURUMDA KLİMANIZI KULLANMANIZ ENERJİ SARFİYATINIZI ARTTIRMAZ AKSİNE SERVİSİNDE DEDİĞİ GİBİ AZALTIR.
ŞİMDİ KLİMA 2,20M NİN ÜZERİNDE OLDUĞU ZAMAN, KLİMANIN ALTINDA KALAN VE SOĞUK HAVANIN ÇÖKECEĞİ HACİM BÜYÜYÜYECEĞİ İÇİN KLİMA DAHA ÇOK ALANI SOĞUTMAYA ÇALIŞACAK VE DAHA ÇOK ENERJİ HARCAYACAKTIR. AYNI ŞEY ISITMADA DA GEÇERLİDİR, İÇ ÜNİTE YUKARIDA OLURSA ÜST KISIM DAHA ERKEN ISINACAK VE KLİMA SICAK HİSSETTİĞİ İÇİN OTOMATİK YAPACAK VE BU SEFERDE AŞAĞIDAKİ KULLANICILAR DA MEMNUN OLMAYACAKTIR. ÜZERİNİZE GELİYORSA MONTAJ YERİ YANLIŞ TA OLABİLİR. YADA KÜÇÜK BİR YERE TAVAN YÜKSEK DİYE BÜYÜK KLİMA ALMIŞ OLABİLİRSİNİZ..
BUNUN İÇ DIŞ ÜNİTE KOT FARKI İLE ÇOK FAZLA ALAKASI YOKTUR, ÇÜNKİ KATALOKTA BELİRTİLEN KOT FARKI VE UZUN MESAFE DEĞERLERİNDE BORULAMA YAPILABİLİR, GEREKİYOR İSE DE GAZ İLAVESİ YAPILIR VERİMLİ ÇALIŞMASI İÇİN.
6-7 METRE YÜKSEKLİĞİNDEKİ YERE DUVAR TİPİ KLİMA TAKMAK NE KADAR MANTIKLI O AYRI BİR KONU TABİİ .
ORAYA KASETLİ TAVAN TİPİ DENİLEN 4 YÖNE ÜFLEMELİ YADA ASILI TAVAN TİPİ KLİMA TAKMAK DAHA MANTIKLI OLABİLİRDİ, YERİ BİLMEDİĞİMİZ İÇİN EZBERE KONUŞUYORUZ. BİRDE TAVANI 6-7 METRE YERİNE 3-4METRE DEN KAPATMA ŞANSINIZ VARSA GERÇEKTEN ÇOK DAHA AZ ENERJİ HARCARSINIZ.
klima , ısı hisseden cihazlar vs herzaman tavan yüksekliğinin ortasında takılı olmalı
örneğin 7 mt/2=3,5 mt
quote:
Orjinalden alıntı: dominic
ŞİMDİ KLİMA 2,20M NİN ÜZERİNDE OLDUĞU ZAMAN, KLİMANIN ALTINDA KALAN VE SOĞUK HAVANIN ÇÖKECEĞİ HACİM BÜYÜYÜYECEĞİ İÇİN KLİMA DAHA ÇOK ALANI SOĞUTMAYA ÇALIŞACAK VE DAHA ÇOK ENERJİ HARCAYACAKTIR. AYNI ŞEY ISITMADA DA GEÇERLİDİR, İÇ ÜNİTE YUKARIDA OLURSA ÜST KISIM DAHA ERKEN ISINACAK VE KLİMA SICAK HİSSETTİĞİ İÇİN OTOMATİK YAPACAK VE BU SEFERDE AŞAĞIDAKİ KULLANICILAR DA MEMNUN OLMAYACAKTIR. ÜZERİNİZE GELİYORSA MONTAJ YERİ YANLIŞ TA OLABİLİR. YADA KÜÇÜK BİR YERE TAVAN YÜKSEK DİYE BÜYÜK KLİMA ALMIŞ OLABİLİRSİNİZ..
Tamamen dogru bir yorum. Benim bahsettigim dis unite ile ic unite arasindaki kot farkindan daha da fazla verimi etkileyecek bir faktor.
quote:
İŞYERİNİZE KLİMAYI TAKAN SERVİS İŞİNİ DOĞRU YAPMIŞ ...
BURADA TEORİK OLARAK YAZAN ARKADAŞLARIN BELİRTTİĞİNDEN FARKLI OLARAK, BU DURUMDA KLİMANIZI KULLANMANIZ ENERJİ SARFİYATINIZI ARTTIRMAZ AKSİNE SERVİSİNDE DEDİĞİ GİBİ AZALTIR.
Ben teoriden yaziyorum demistim ama bende asagi takilirsa sarfiyat azalir servis dogru yapmis demistim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme