Şimdi Ara

YTÜ'de eş danışmanlık skandalı... Olayı ortaya çıkartan YTÜ Araştırma Görevlisi'ne soruşturma açıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
555
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

metni:
    YTÜ Matematik Mühendisliği bölümünde araştırma görevlisi olan Metehan Turan Linkedin’de bölümde yaşanan yolsuzluklara dair paylaşım yaptı.
    Turan yaşanan duruma tepki gösterdiğinde küfüre ve hakarete uğradığını ve soruşturma açıldığını duyurdu.
    Turan, 2012’den beri YTÜ mensubu.
    Linkedindeki açıklama şu şekilde:
    "Öğretim elemanı olarak görev yaptığım yıldız teknik üniversitesi matematik mühendisliği bölümünde, bazı hocalar haksız yere bazı yüksek lisans veya doktora öğrencilerine eş danışman olarak atanıyor, ve bu, öğrencilerden habersiz gerçekleştiriliyor. Bu sayede bu sözde hocalar, teze hiçbir katkıda bulunmadan öğrenci yetiştirme kriterini sağlıyor ve yükselmede diğer akademisyenlerin önüne geçebiliyor. Hatta bu sözde hocaların tezin konusu hakkında hiçbir uzmanlığının bulunmadığını da rahatlıkla söyleyebilirim. Burada şahsen beni bağlayan bir şey yok ama ben yetiştirilme tarzım gereği 'bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılık' yapmayı sevmem. Bana bu işlere burnunu sokma sen çok şımardın diyorlar. Hatta amirimden hakaret ve küfür bile işittim. bir iki gün insanlık hali okula gelemedik diye hiçbir araştırma görevlisine açılmayan soruşturmalar bana açılıyor. İşini iyi yapan değerli hocalarımın hakkını savunmak adına şahsen bu işin peşini bırakmayacağımı herkesin bilmesini isterim. Bana destek olmak isteyenler gönderimi beğensin ve herkesin görmesini sağlasın. İşimi kaybetme korkum yok. Doğru olan neyse onu yaparım. Unutmayın, kötü bir sistemin en iyi dostu, işini kaybetme korkusu ile yaşayan çalışanlardır.
    Son olarak söylediklerimin hepsini de ispatlayabilirim.
    Ekleme: Eğer bu insanlar gereken cezayı almazlarsa, Tek tek isim vermeye başlayacağım. Bu tarz suçlara bulaşan vereceğim (benim bildiğim) 7 isim bulunuyor. Buradan lisansüstü öğrencilerine seslenmiş olayım. Obs'nizi kontrol edin. Sizden habersiz eş danışman ataması var mı diye bakın. Eğer varsa buraya yorum olarak veya bana özelden yollayabilirsiniz.
    Güncelleme 14.10:
    Bu saat oldu aksiyon halen yok. Söz verdiğim gibi isim vermeye başlıyorum.
    1- Arzu Turan Dinçel
    Kendi iyi bildiğimden başlayayım dedim. Bizzat başımdan geçen olay. Yüksek lisansımı yaparken benden habersiz eş danışman olarak atanan bu hoca, 2 sene boyunca yurt dışındaydı ve okula hiç gelmedi. ve eş danışman olarak atandığını 3 ay sonra tesadüfen öğrendim. Tezim "asal sayılar ve dağılımları" üzerineydi ve bu hocanın çalışma alanlarına Avesis'ten bakarsanız ilgisi olmadığını göreceksiniz.
    Boğaziçi'nde sayılar teorisi üzerine çalışan bir sürü hoca varken ve onlar bana yön verebilecekken neden eş danışman hakkımı teze hiç katkı sağlamayacak birinden yana kullanmak zorunda kaldığımı anlayamadım. Dediğim gibi okula zaten hiç gelmedi. İzin durumlarını bilmiyorum orasına karışamam ancak, teze hiçbir katkıda bulunmayacağını anlayınca enstitüye şikayet ettim. Onlar "Eş danışmanı sen silemezsin, tez danışmanın silebilir" dediler. Kendi danışmanıma söylediğimde ise "Ben seçtim, o senin işine yarayacak sıkıntı yok" diye geçiştirdi. Dekanla konuştuğumda ise "Böyle şeyler oluyor çok fazla takılma" mealinde şeyler söyledi. Cimere yazdım, Şikayet ettiğim kişiler "Sorun yok" diye yanıt döndüler.
    Artık şikayet edecek kimsem kalmadı. Size şikayet ediyorum bunları. Destekleriniz için teşekkürler. Aksiyon alınmadıkça diğer isimleri de açıklayacağım.

YTÜ'de eş danışmanlık skandalı... Olayı ortaya çıkartan YTÜ Araştırma Görevlisi'ne soruşturma açıldı

YTÜ'de eş danışmanlık skandalı... Olayı ortaya çıkartan YTÜ Araştırma Görevlisi'ne soruşturma açıldıx (formerly twitter)
    no context ytu (@nocontextytu10) on X
    https://x.com/nocontextytu10/status/1945960856166031413

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NeoNesil2025 -- 18 Temmuz 2025; 22:53:9 >

• Ülkeyi koskoca bir bataklığa çevirdiler. Çürümeyen yer yok.

• akp adaleti tam da bu. şikayet eden suçlanıyor. vay be..

• "Böyle şeyler oluyor çok fazla takılma" mealinde şeyler söyledi.
    Haklılar.

Olası senaryo şu şekilde,
    Benzer bir danışmanlık isteyen hocaya, hayır!
    Demişlerdir. Sonrası bu durum.
    Kaldı ki eş danışman,(yanlış hatırlamıyorsam)
    YL de yarı puan alır, DR de hiç puan alamaz.
    İmza yetkisi bile yok.
    Gaza gelmemek lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aksinaletinsan kullanıcısına yanıt
    Neyini savunuyorsunuz çok yararı yoksa yapmasınlar

Kafasına göre danışman verme diye bir şey olur mu?

Gerçekten ilginç insanlar var

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Proprietor P kullanıcısına yanıt

öğrencinin söz hakkı yokki.

1.danışman ne derse, öğrenci yapmak zorunda.

yönetmelikte açık açık yazıyor.

Bilmediğiniz sistem hakkında neden yorum yapıyorsunuz?!

Hangi yönetmelik İstanbul üniversitesi öyle değil bende doktora yaptım

Kimse zorla danışman atamadı ben seçtim danışmanı ikinci danışman da gelmedi

Siz çok bilmişlik yapıp hukuksuzluğu savunmayı bıraksaniz mı?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Dahi anlamındaki -de lerden önce ilkini sonra ikincisini yanlış yazmışsınız.

Hem eş danışman maddedisini bilmiyorsunuz

hemde gelip burada atar yapıyorsunuz.

yineliyorum, danışman ne derse o!

öğrencinin tercih hakkı yok!

aksini iddia eden, yönetmelikten maddeyi paylaşsın!

boşa alıntı yapmasın!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aksinaletinsan -- 19 Temmuz 2025; 11:6:25 >
    "Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite içinden veya dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olmalıdır. İkinci tez danışmanı, tez konusunun Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanmasından sonra atanır."

İstanbul obs sisteminin ekran görüntüsü gordugunuz üzere ikinci danışman atama öğrenci tarafindan başlatılıyor tabi anabilim dalı enstitü onayı gerekiyor ama ogrencinin söz hakkı yok diye bir şey yok. Ayrıca "Anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlıkları, öğrencilerin tercihlerini ve ilgili öğretim üyelerinin görüşlerini dikkate alarak danışman önerilerini ilgili yarıyıllarda enstitülere gönderir."

• Colda kullanıcısına yanıt
    Doğrudur Türkçe anadilim değil zaten doktorami İngilizce yaptım

"Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite içinden veya dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olmalıdır. İkinci tez danışmanı, tez konusunun Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanmasından sonra atanır."

(23/5)

bu paylaştığınız ana yönetmelikte,

"öğrencinin tercihi" nerede geçiyor?!

yok!

ayrıca, paylaştığınız ekran görüntüsü, iü nün

yönetmeliği ile bağdaşmıyor. Kurum hatalı.

onuda geçtik, bu ss te,

öğrenci; ONAYLAMIYORUM derse ne oluyor?!

kayıt olamıyor!

öğrencinin söz hakkı nerede?!

Neymiş öğrencinin söz hakkı?

kaydını sildirmekmi?!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aksinaletinsan -- 19 Temmuz 2025; 12:55:12 >
    Madde 23/1 öğrenci tercihi yazıyor evet madde 23/5 yazmıyor ama madde 23/1 geçerli diye yorumluyorum çünkü öğrenci ile ilgili bir bilgi yok bu maddede buradan normal danışman atama ilkeleri ile aynı olduğunu varsayıyorum ki uygulamada olan sistemde de bu anlaşılıyor

Her şekilde YTÜ yaptığı uygulama yanlış tez ile alakasız birisi eş danışman olamaz danışmanın tezden habersiz olması kabul edilebilir bir şey değil otomatik atanmasida kabul edilen bir sey değildir. Yani demek istediğim her türlü hukuksuzdur YTÜ yönetmeliğine bakmadım ama ikinci danışman için tez konusu ile alakası olan biri olması yazmasa bile mantıken şartıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Proprietor -- 19 Temmuz 2025; 16:0:38 >

varsaymakla olmaz bu işler. Yönetmelik neyse odur.

Attığız yasa ve ss birbirine denk değil.

ayrıca,

attığınız SS öğrenciye tercih sunmuşmu?

öğrencinin herhangi bir tercih hakkı varmı?!

Hayır.

Onayladın onayladın,

yoksa baybay!

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.