Şimdi Ara

Yorum : Yurtdışından Iphone almak artık mantıklı değil (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
8.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: signore

quote:

Orijinalden alıntı: gduman
    Apple Store'lar apple dizaynı ile açılan distribütör mağazaları değildir. Türkiye'de açık bir apple store yok. Neyi nerde gördünüz bilmiyorum.

Ben de onu söylüyorum zaten, Türkiye'de Apple Store yok.
    Türkiye'de Apple Store olarak açılacağı söylenen şeyler, benim bildiğim distribütör mağazaları.
    Bunun aksini belirten, yani Apple'ın yurtdışında olduğu gibi Türkiye'de distribütörlerden %100 bağımsız olarak (HP Türkiye gibi) kendi organizasyonunu kuracağını gösteren bir kaynak varsa gösterin, okuyup öğreneyim.

Olurmu kardes apple in kendi sitesinde insan kaynaklari bolumunde turkiyede calisan aradigi ilanini kendim doldurdum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Merhaba,

Forumda hala yurtdışından cep telefonu getirmeyi düşünenlerin mesajlarını okuyorum.
    Bence harç ve pasaport kayıt hakkının ederi dikkate alınınca, artık yurtdışından telefon almak/getirmek hiç mantıklı değil.

Şöyle ki :
    - Yurtdışından alacağınız bir telefonu kaydettirmek için 115 TL harç yatırmak zorundasınız.
    - Kendi pasaport hakkınız varsa, bugünün şartlarında 175-200 TL'ye bu hakkınızı (harç hariç) satabilirsiniz. Yani pasaportunuzu kendinize kullanmanızın fırsat maliyeti 175-200 TL.
    - Iphone 5, mesela Almanya Apple Store'da 679 Euro. Global Blue tax free ile %11 KDV iadesi alırsanız, fiyatı yaklaşık 600 Euro, yani 1.400 TL yapar.

Yani Avrupa'dan alacağınız bir Iphone 5'in fiyatı, KDV iadesi sonrası bile 1.400 TL + 300 TL kayıt maliyeti : 1.700 TL.
    Telefonu Amerika'dan veya Hong Kong'dan alsanız 1.200 - 1.250 TL'ye gelse, yine 1.550 TL yapar.

Bugün Türkiye'den sıfır, jelatinli, distribütör garantili ama faturası başkası adına kesilmiş (şirket değilseniz size farketmez) veya faturası sizin adınıza kesilen ithalatçı garantili cihazları (fırsata göre) 1.600 ile 1.850 TL arasında bulabilirsiniz. Üsteli Türkiye'de taksitli alma imkanınız da var.

Zaten Türkiye garantili bir cihazın 6-12 ay sonraki 2.el değeri de, yurtdışından alınan bir telefona göre birkaç yüz TL daha yüksek olacaktır.

Tüm bunlar dikkate alındığında, bence bu saatten sonra yurtdışından telefon alınmaz.

Yurtdisindan alinan telefona + 300 tl niye eklediniz anlamadim. + 115 tl ekleseniz anlicam da. Pasaport hakkinizi kendinize kullanmanizin fırsat maliyeti 175/200 tl yazmissiniz. Bu ulkede milletin isi gucu yok herkes pasaport hakkini mi satiyor? Bu mantikla bobregimizi de satabiliriz, şu an zarardayiz bobreklerden birini satmadan yaşadığımız için. Biraz buna benzemiş sizin hesap.

• garanti durumları yüzünden yurtdışından almak daha mantıklı mı değil mi tartışılır. Ama yurtdışından almak kesinlikle önemli ölçüde daha ucuza geliyor.

Ortada çok basit rakamlar var yahu.. en somut örneğide kendi aldığım iphone 5. Aynı ürünün yurtiçi fiyatı 2000 TL civarındayken ben yurtdışından 1.380 TL ye sıfır aldım. Hesap ortada. Pasaportunuz yoksa bile yaklaşık 1.600 TL ye geliyor toplamda. Arada yine 400 TL civarında fark var. az mı ? göreceli. Bence bu fark çok fazla.

Paran varsa yurtiçi olsun garantili olsun kafam rahat olsun dersen yurtiçi almak daha mantıklı elbette.

Sorun şu ki ; esas tartışılması gereken yurtiçi cihaz neden yurtdışından neredeyse %75 daha pahalı !!! çünkü alan memnun satan memnun. Fiyat politikasını belirleyenler durumun farkında. Herkes yurtdışından telefon alsa kimse yurtiçine yönelmese fiyatlar gerçeğe dahada yaklaşır diye düşünüyorum. ama bu memlekette olmaz.

Çünkü ;

Nitekim son yıllarda yurtdışından cihaz alımı çok fazla arttı ama yurtiçinde fiyatlar değiştimi ? yada bizleri kazıklama gayreti son buldumu ? hayır. Bunun yerine yurtdışı alımı azaltmak için vergi adı altında ve tamamen buradaki fiyatlara yaklaştırma ve yurtdışı alımın önünü kesmek amaçlı ücretler talep etti devletimiz. Kısacası kapalı bir kafesteyiz çıkış yok , sermaye kocaman bir canavar ve toplumun hayat standartları her zaman geri planda malesef. kuralları onlar belirliyor. Yarın birgün pasaport kaydı 400 TL deseler ki olmayacak diye birşey yok, buradaki fiyatlar ile kafa kafaya gelir zaten ve eminim o zaman kimse yurtdışına yönelmez. Bu sadece bir başlangıç , ilerleyen tarihlerde bu vergiye zam yapılabilir ki , bu zaten çokta yabancılık çektiğimiz bir durum değil :)

iyi günler..

• Konudaki son mesajların her birine kendime göre mantıklı açıklamalarla cevap verebilirim ama,
    bunun konuyu uzatmaktan ve odağını kaydırmaktan başka bir işe yaramayacağını düşünüyorum.

İsteyen devlete kuruş vergi ödemem desin (ama samimiyse benzin de almasın, telefonla konuşmasın çünkü fahiş vergi var),
    isteyen uğraşmam desin ama gitsin birkaç yüz TL için yurtdışında cihaz peşinde koşsun, cihazı arıza yapınca sokak arası servisle uğraşsın,
    ben kendi bakış açıma göre bir yorum yaptım, gerekçelerini açıkladım ve kenara çekiliyorum.

Herkese iyi forumlar.
  • Ben hiçbir şekilde garantili adı altında garanti vermeyen, sağlam telefonu bozuk geri gönderen yetkili servisten faydalanmak için dünyanın parasını vermem. Olayın vergi kaçırmakla falan alakası yok, devlet zaten benim maaşımın üçte birini her ay gasp ediyor, yetmezmiş gibi kdv ötv damga vergisi vs vs adı altında bir sürü ek vergi alıyor. Ben başkalarını zengin etmek için çalışmıyorum, ben kendi geçimimi sağlamak için çalışıyorum o yüzden 100-200 TL'yi bırak 5 TL bile fark olsa aynı ürün olduğu sürece ucuz olanı alırım. Vergiyi insani seviyelere düşürseler, distribütörleri adam gibi denetleseler zaten insanlar Türkiye'den telefonlarını alacaklar ama adamlar zorla dışardan aldırtıyor. Ben yurtdışı satış fiyatı 800 dolar olan bir alete 2800 TL'yi vermem. Diğer ülkelerdeki binlerce firma Apple'ın fiyatlarıyla kar ediyorsa, devletlerde aynı şekilde vergi aldığı halde kar ediyorsa, bizim "müslüman" hükümetimiz neden adaletsizce paramızı gasp etme peşinde koşuyor?

• quote:

Orijinalden alıntı: cnr.kh

Bende devletin yurt disi telefonlardan abess uzerine basarak soyluyorum abes vergi almasina karsiyim kafasina gore vergiler koyan bir ulkede de hatta dunya nazarinda vergi cenneti olarak adi cikmis bir ulkede bazi arkadaslarinda neden sen bu ulke vatandasi degilmisin gibi garip soylemlerine guluyorum !

Sen bu ülkenin vatandaşı değil misin diyenlere ÖTV yada benzin zamlarıyla ilgili düşüncelerini sorsak heralde "Porsche kullanacağına Fiat'a bin" derler.

• olsun, şimdi burada turkcell satıyor diyelim ki. bundan hem turkcell, hem de apple kazanıyor mu? kazanıyor. sonuç olarak apple store açıldığında aradan turkcell ya da satan firma neyse o kalkacak. doğal olarak da fiyatlar yine düşer
  • quote:

Orijinalden alıntı: levot

olsun, şimdi burada turkcell satıyor diyelim ki. bundan hem turkcell, hem de apple kazanıyor mu? kazanıyor. sonuç olarak apple store açıldığında aradan turkcell ya da satan firma neyse o kalkacak. doğal olarak da fiyatlar yine düşer

Gümrük vergisi, ÖTV ve KDV düşmediği sürece fiyatlarda oynama beklemeyin. Bir iPhone'un ortalama maliyeti 180-200 dolar, gerisi sadece firmaların karı. Forumda bir ara hesaplamaları yapılmıştı araştırıp bakabilirsiniz. Apple'ın Türkiye'de açılması max 150-200 TL fiyatları düşürür.
  • Yurtdışı kesinlikle daha mantıklı
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: gduman
    Apple Store'lar apple dizaynı ile açılan distribütör mağazaları değildir. Türkiye'de açık bir apple store yok. Neyi nerde gördünüz bilmiyorum.

Ben de onu söylüyorum zaten, Türkiye'de Apple Store yok.
    Türkiye'de Apple Store olarak açılacağı söylenen şeyler, benim bildiğim distribütör mağazaları.
    Bunun aksini belirten, yani Apple'ın yurtdışında olduğu gibi Türkiye'de distribütörlerden %100 bağımsız olarak (HP Türkiye gibi) kendi organizasyonunu kuracağını gösteren bir kaynak varsa gösterin, okuyup öğreneyim.

Apple store Turkiyede yok ama acilacak, soylediginizin yarisi dogru yarisi degil yani :)
    Apple'in kendi sitesinden daha iyi kaynak yok:https://jobs.apple.com/tr/search?#&t=0&sb=req_open_dt&so=1&lo=0*TUR&pN=0

• quote:

Orijinalden alıntı: Baelros

quote:

Orijinalden alıntı: levot

olsun, şimdi burada turkcell satıyor diyelim ki. bundan hem turkcell, hem de apple kazanıyor mu? kazanıyor. sonuç olarak apple store açıldığında aradan turkcell ya da satan firma neyse o kalkacak. doğal olarak da fiyatlar yine düşer

Gümrük vergisi, ÖTV ve KDV düşmediği sürece fiyatlarda oynama beklemeyin. Bir iPhone'un ortalama maliyeti 180-200 dolar, gerisi sadece firmaların karı. Forumda bir ara hesaplamaları yapılmıştı araştırıp bakabilirsiniz. Apple'ın Türkiye'de açılması max 150-200 TL fiyatları düşürür.

Bir seyin maliyeti parca fiyati degildir. Oyle bir dunya yok yani 200 dolara yapiyor 700 dolara satiyor, hoooop 500 dolar kar.

• quote:

Ben hiçbir şekilde garantili adı altında garanti vermeyen, sağlam telefonu bozuk geri gönderen yetkili servisten faydalanmak için dünyanın parasını vermem. Olayın vergi kaçırmakla falan alakası yok, devlet zaten benim maaşımın üçte birini her ay gasp ediyor, yetmezmiş gibi kdv ötv damga vergisi vs vs adı altında bir sürü ek vergi alıyor. Ben başkalarını zengin etmek için çalışmıyorum, ben kendi geçimimi sağlamak için çalışıyorum o yüzden 100-200 TL'yi bırak 5 TL bile fark olsa aynı ürün olduğu sürece ucuz olanı alırım. Vergiyi insani seviyelere düşürseler, distribütörleri adam gibi denetleseler zaten insanlar Türkiye'den telefonlarını alacaklar ama adamlar zorla dışardan aldırtıyor. Ben yurtdışı satış fiyatı 800 dolar olan bir alete 2800 TL'yi vermem. Diğer ülkelerdeki binlerce firma Apple'ın fiyatlarıyla kar ediyorsa, devletlerde aynı şekilde vergi aldığı halde kar ediyorsa, bizim "müslüman" hükümetimiz neden adaletsizce paramızı gasp etme peşinde koşuyor?

+1905

• quote:

Orijinalden alıntı: by_mercure

quote:

Ben hiçbir şekilde garantili adı altında garanti vermeyen, sağlam telefonu bozuk geri gönderen yetkili servisten faydalanmak için dünyanın parasını vermem. Olayın vergi kaçırmakla falan alakası yok, devlet zaten benim maaşımın üçte birini her ay gasp ediyor, yetmezmiş gibi kdv ötv damga vergisi vs vs adı altında bir sürü ek vergi alıyor. Ben başkalarını zengin etmek için çalışmıyorum, ben kendi geçimimi sağlamak için çalışıyorum o yüzden 100-200 TL'yi bırak 5 TL bile fark olsa aynı ürün olduğu sürece ucuz olanı alırım. Vergiyi insani seviyelere düşürseler, distribütörleri adam gibi denetleseler zaten insanlar Türkiye'den telefonlarını alacaklar ama adamlar zorla dışardan aldırtıyor. Ben yurtdışı satış fiyatı 800 dolar olan bir alete 2800 TL'yi vermem. Diğer ülkelerdeki binlerce firma Apple'ın fiyatlarıyla kar ediyorsa, devletlerde aynı şekilde vergi aldığı halde kar ediyorsa, bizim "müslüman" hükümetimiz neden adaletsizce paramızı gasp etme peşinde koşuyor?

+1905

arkadaşlar konuya 'nokta' koymuş

• quote:

Agzina saglik

• O zaman lütfen sen de şu hesabı iyi oku

Telefon Türkiye içinde ABD'den getiren herhangi bir kişiden 1250TL'ye alınır.
    Pasaport çıkartmaya ihtiyacımız yok çünkü "Kıbrıs"a gidicez. 10 gün boyunca kimlikle orada kalabiliriz.
    Kıbrısa gidiş dönüş bileti fiyatlarını 1 hafta orada tatil yapma surreti ile belirlersek şuradan bakabilirsiniz
    https://online.turkishairlines.com/internet-booking/availability.tk;jsessionid=9yNlR5mZ0GpZJN8FJGKyYvxx39nHZPynJtt1NCMTkFhm3hFH86hZ!1214281838

Dönerken memurdan telefon kaydı yapacağımızı belirterek bir belge alırız, gelir burada 115TL'ye kaydeder; 20TL'de IMEI kaydı ücreti öderiz.

Şimdi en pahalı yollardan düşünerek hesaplayalım
    1250TL telefon + 209 TL (Ekonomiden hesaplıyorum, gidip de Business'a bincek değiliz heralde, 119TL'liği de görmezden gelmeyin en pahalıdan hesapladım) + 115 TL pasaport kaydı + 20 TL IMEI kaydı = 1595TL
    Türkiyede şu an en düşük iPhone 5 fiyatı 1900 TL Aradaki fark 305 TL o 305TL'ye de Kıbrısta 1 hafta paşalar gibi tatil yaparım

Türkiyeden almamak için daha da belirgin sebebim %48'lik vergi oranıdır. Telefonun Tr'ye giriş fiyatı üzerine %25 ÖTV ekleyip bunun eklendiği fiyattan %18 KDV ekliyorlar, eklenti üstüne eklenti olduğunu bilmeyen %33 sanıyor oysaki vergi oranı %48'e çıkıyor! Hesapta hata olduğunu düşünenler hesap makinasını açıp 1000*1.25*1.18 yaparak 1475 sonucuyla karşılaşabilirler.

Burada GARANTİ verdiğini iddia edenler, kasası çizik diye Home tuşuna 1000TL fatura çıkaran, yedek parça üretilmediği halde en iyi ihtimalle başka iPhone 5'den çıkan ekranı 600TL'ye takan firmalar. Birebir değişime gönderilen ürünler olmuş bazı şanslı kişilere denk gelmiş, bunlar istisna. Ürünü kılıfla kullanmak zorunda olmadığı halde öyle bir zorunluluk altındaymış gibi çizik olmasını bahane ederek ürünü garanti kapsamında değiştirilmediğini bile okuduk forumlarda. Hatta aldığı gün kasasında çizik var diye servise veren bile vardı, böyle ızdırap çektirilir mi insana, telefonu aldığın gün servise verdiğini düşünsene.

Umarım hesap sizin için de nettir. Okuyanlara teşekkür ederim

• Ben 4S'i Turkcell'den alma gaflet ve dalaletine düşmüştüm zamanında hemde 64GB aldım, hatta sattığım telefonun taksidini ödüyorum. 5S piyasaya çıktığında telefonu dışardan satın alıp ilk iş Kıbrıs'a gidip pasaporta kayıt ettirmek olacak. Kıbrıs'ta hiç olmazsa tatil yaparım bir iki gün sonra dönerim. Vakit bulamazsamda Özbekistan veya Bulgaristan falanda olur. Sınırdan girer bir iki saat gezer dönerim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: multiTYRT

Yurtdışı kesinlikle daha mantıklı

+1, Tartışılması bile saçma. Çok değil toplama çıkarmayı bilen herkes bu sonuca kolaylıkla ulaşabilir. Türkiye'de verilen garanti rezilliğinden bahsetmeye bile gerek duymuyorum. Sadece bu forumu okuduğunuzda bile TR garantisi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi oluyorsunuz zaten. Apple gelip kendi iphone satmaya başladığında tekrar değerlendiririz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: T0L6@

quote:

+1, Tartışılması bile saçma. Çok değil toplama çıkarmayı bilen herkes bu sonuca kolaylıkla ulaşabilir. Türkiye'de verilen garanti rezilliğinden bahsetmeye bile gerek duymuyorum. Sadece bu forumu okuduğunuzda bile TR garantisi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi oluyorsunuz zaten. Apple gelip kendi iphone satmaya başladığında tekrar değerlendiririz.

Birşey yazmayım diyorum ama böyle "tartışılması bile saçma" gibi ifadeler kullanılınca çok rahatsız edici oluyor ve söz hakkı doğuyor.

Daha geçen gün 1.600 TL'ye ithalatçı garantili, adıma faturalı, sıfır, jelatinli cihaz aldım.
    Hadi benimki istisna oldu ama 1.800 TL civarına istediğiniz yerden bulabilirsiniz.
    Takip ederseniz faturası kesilmiş ama açılmamış garantili cihazları 1.700 TL'ye bulursunuz.
    Hele ki bir de şirket adına fatura alırsanız TR fiyatlarından %18 KDV avantajınız var.

- 1200 TL : Amerika'dan kendiniz alsanız.
    - 115 TL : Harç,
    - 150 TL : Pasaport kaydının en az ederi, satmayacak bile olsanız bir tanıdığınızın işini görürsünüz, sonuçta ederi bu.
    Toplam : 1.450 - 1500 TL maliyeti var.
    Avrupa'dan alırsanız 1.650 - 1.700 TL maliyeti var.Üstelik herkesin yurtdışından maliyetine telefon alma şansı yok.

Türkiye garantisini geçtim, TR garantili cihazın ikinci el değeri bile her zaman aradaki farkı karşılar, garanti yanında bonus olur.
    Daha neyin hesabını yapıyorsunuz anlamıyorum ki.

Ben de distribütörlere kızıyorum ve TR garantili cihaz alacağıma yurtdışından alırım ve Apple Store garantisini kullanırım diyorum ama,
    bugünkü durumda ne yapayım, aynı paraya veya az düşüğüne yurtiçi garantisiz, 2.el değeri düşük cihaz mı alayım.

Aslında bu konuyu burada değil Sıcak Fırsatlar'da açmak gerekirdi ama kurallara uymuyor.
    Çünkü bu bölümü okuyanlar Iphone almayı düşünenlerden çok, daha önce almış olanlar ve devlete, distribütöre tepkisini göstermek isteyenler.

• quote:

quote:

quote:

Birşey yazmayım diyorum ama böyle "tartışılması bile saçma" gibi ifadeler kullanılınca çok rahatsız edici oluyor ve söz hakkı doğuyor.

Daha geçen gün 1.600 TL'ye ithalatçı garantili, adıma faturalı, sıfır, jelatinli cihaz aldım.
    Hadi benimki istisna oldu ama 1.800 TL civarına istediğiniz yerden bulabilirsiniz.
    Takip ederseniz faturası kesilmiş ama açılmamış garantili cihazları 1.700 TL'ye bulursunuz.
    Hele ki bir de şirket adına fatura alırsanız TR fiyatlarından %18 KDV avantajınız var.

- 1200 TL : Amerika'dan kendiniz alsanız.
    - 115 TL : Harç,
    - 150 TL : Pasaport kaydının en az ederi, satmayacak bile olsanız bir tanıdığınızın işini görürsünüz, sonuçta ederi bu.
    Toplam : 1.450 - 1500 TL maliyeti var.
    Avrupa'dan alırsanız 1.650 - 1.700 TL maliyeti var.Üstelik herkesin yurtdışından maliyetine telefon alma şansı yok.

Türkiye garantisini geçtim, TR garantili cihazın ikinci el değeri bile her zaman aradaki farkı karşılar, garanti yanında bonus olur.
    Daha neyin hesabını yapıyorsunuz anlamıyorum ki.

Ben de distribütörlere kızıyorum ve TR garantili cihaz alacağıma yurtdışından alırım ve Apple Store garantisini kullanırım diyorum ama,
    bugünkü durumda ne yapayım, aynı paraya veya az düşüğüne yurtiçi garantisiz, 2.el değeri düşük cihaz mı alayım.

Aslında bu konuyu burada değil Sıcak Fırsatlar'da açmak gerekirdi ama kurallara uymuyor.
    Çünkü bu bölümü okuyanlar Iphone almayı düşünenlerden çok, daha önce almış olanlar ve devlete, distribütöre tepkisini göstermek isteyenler.

Öncelikle yazdıklarım şahsınıza değil, benim durum ile ilgili kişisel görüşümdür. Dolayısıyla rahatsız olmanızı istemem, kesinlikle ikili tartışma çıkarma amacıyla da yazmadım.

Konuyla ilgili ilk olarak benim gözümde resmi ithalatçı garantisi (Genpa vs.) değilde ne idüğü belirsiz bir firma ise o garantinin benim gözümdeki değeri koca bir sıfırdır, bir sürü para verip aldığım cihazı abuk subuk firmaların eline teslim etmem.

İkinci olarak piyasaya baktığımda resmi ithalatçı garantili sıfır ip5 fiyatının ortalama 2000 TL olduğunu görüyorum. O da vatan bilgisayarda, daha uygun, gidip mağzadan elle teslim alabileceğim yer varsa ben görmedim.

Peki ben yurt dışından aynı telefonu ne kadara aldım? Vergi iadesi ile birlikte Aralık ayında Paris Apple Store'dan 1400 TL ye. Ben aldığımda pasaport kayıt ücreti 100 TL idi. Pasaport ta bize ait olduğu için toplam 1500 TL ye ip5 sahibi oldum.

Basit matematik kısmına gelelim. 2000-1500= 500 TL cebimde kalmış oldu. Eğer olurda home tuşunda veya power tuşunda bir problem olursa Genpa'nın servisine götürüp para karşılığı tamir ettirebilirim. Nereden biliyorum, çünkü ip4S in bozulan power tuşunu Genpa Etiler şubesinde 120 TL ye yaptırdım. Dolayısıyla ben zaten 500 TL kardayım, olası bir bozulmanın tamirini resmi serviste yaptırsam bile yine çok büyük karda oluyorum.

Ek olarak ben telefonu avrupadan aldığım için 1500 TL ye geldi. Amerikadan alan birisi 100-150 TL daha karlı duruma geçecektir ki ona değinmiyorum bile.

Sonuç olarak imkan meselesidir. Amerikadan ve avrupadan direk alabilen birisi için yurtiçinden almak "saçmalık" olabiliyorken bu fırsatlara sahip olmayıp TR den aracılar vasıtası ile yurtdışı cihaz almak o kadar mantıklı olmayabilir. Bana göre 2. seçenek tercih meselesi iken 1. seçenek değildir.

• quote:

İkinci olarak piyasaya baktığımda resmi ithalatçı garantili sıfır ip5 fiyatının ortalama 2000 TL olduğunu görüyorum. O da vatan bilgisayarda, daha uygun, gidip mağzadan elle teslim alabileceğim yer varsa ben görmedim.

Peki ben yurt dışından aynı telefonu ne kadara aldım? Vergi iadesi ile birlikte Aralık ayında Paris Apple Store'dan 1400 TL ye. Ben aldığımda pasaport kayıt ücreti 100 TL idi. Pasaport ta bize ait olduğu için toplam 1500 TL ye ip5 sahibi oldum.

Basit matematik kısmına gelelim. 2000-1500= 500 TL cebimde kalmış oldu.

Arada gerçekten 500 TL fark kalıyor olsa, emin olun ben bu konuyu açmazdım zaten.

Öncelikle pasaport kaydı için 115 TL harç ödüyorsunuz ve pasaport hakkınızı kullanıyorsunuz. Pasaport kayıt hakkının fırsat maliyeti 150-200 TL. Diyelim ki satmak istemiyorsunuz. Eğer bir yakınınıza kullanırsanız, ona doğrudan bu kadar avantaj sağlamış oluyorsunuz. Bu nedenle bu rakamı da cebinizden çıkan bir bedel olarak görmek gerekir. Sonuç olarak yurtdışından alınan telefona kayıt etmek = 275-300 TL. Bu rakamı sadece 115 TL olarak görmek, bence insanın gözünü kapatınca bir olayın gerçekleşmediğini düşünmesi gibidir.

Distribütör garantili cihazlar rahatlıkla 1.900 TL'ye bulunabiliyor. Bimeks web'den bu fiyata alınabiliyor, ayrıca daha geçen güne kadar mağazalardan alabiliyordunuz (1.999 TL 12 taksit + 100 TL hediye çeki).

Ayrıca bir kampanya olursa, bonus vb. 1.900 altına inebilir. Ayrıca satınalınmış, faturası kesilmiş ama jelatinli, distribütör garantili cihazların 1.700 TL'lere rahat bulunduğunu unutmayalım. Dediğim gibi şirket olmayan için faturanın adına olmasının pek anlamı yok.

Bu söylediklerim tabi herkes için her koşulda geçerli olacak demek değildir. Mesela benim gibi şirkete fatura alanların bu kadar anlattığıma ilave %18 kdv avantajı var. Veya Amerika'dan maliyetine alabilen ve kendi pasaportuna kayıt ettirebilenin diğer yönden avantajı var. Ancak bu anlattıklarımın dikkate değer olduğunu ve "düşünmeye gerek yok, tabi ki yurtdışı daha mantıklı" denilemeyeceğini düşünüyorum.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.