Şimdi Ara

YKS başarısı zekayla ilgili midir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
3
Favori
5.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu soru kafama takıldı.Mesela derece yapanların üst düzey bir algılaması mı var yoksa sadece ezbere mi bakıyor ?
    *Kötü yapanlar aptal mı ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İlk 100’e girenlerin zeka seviyesi de ortalama. Aralarında tabiki ileri zekaya sahip olanlarda vardır fakat bu sınav senin IQ seviyeni ölçmüyor. 10 aylık bir sınav maratonunu ne kadar iyi idare edebildiğini ve tabiri caizse eşek gibi çalışıp çalışmadığını ölçüyor.

Emin ol şu sınav yüzünden ne zekalar heba olmuştur. Ne dehalar berbat sıralamalar yapıp aptal yerine konulmuştur. Picasso bu zamanlarda Türkiye’de yaşasa ve bu sınava girse, açıkçası iyi yapacağını pek sanmıyorum fakat adam bir dahi. Al sana en basit örnek.
    Olay şundan ibaret Derece yapmak için çalışma+zeka=100 olsun.
    Zekisindir:30 +70 ile derece yaparsın
    Çalışkansındır:70+30 ile derece yaparsın.
    Ama misal bu forumda bazıları zekanın bir etkisi yok gibi saçma iddialar da bulunuyorlar.
    100+0 teoride mümkün fakat o zeka farkını kapatmak için günde 25 saat çalışman gerekiyordur belki de:)
    Aga bizim sınıfta bir çocuk vardı, adamı hiç sevmezdim, davranışları falan hep ters, bir garip gelirdi. Ama çocuk çoğu çalışan arkadaşın yapamadığı sıralamayı yaptı. Adam akıllı ödev yapmazdı, adam akıllı çalışmazdı, derslerde uyurdu falan. Hatta birinci dönem biterken kendisi daha yeni biyoloji kitabı alıyordu, siz düşünün. Ama adamda Allah vergisi bir zeka vardı ki bir konuyu bir anlardı, çoğumuzun yapamadığı soruları yapardı.

Ama bu demek değil ki rakipleriniz zekiyse geçemezsiniz. Sağlam bir çalışmayla adam bırakmassınız.

Bakın mezuna kalacağım bu sene ve mezuna kaldığım kesinleşip geçmişe bir göz atınca şunu öğrendim: Bu sınavda başarılı olmak için iki gerekli şey: sağlam bir psikoloji ve sağlam bir irade. Gerçekten başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok. İradeyi zaten açıklamama gerek yok. Ama bakın psikolojiniz bozuk olursa, moraliniz olmassa adam akıllı yine çalışma sergileyemessiniz. Bütün gün bozuk psikolojiyle bir şey yapasınız gelmez. O yüzden kuvvetli bir psikolojiye sahip olmanız gerek. Ha eğer ki çıtkırıldım bir psikolojiniz varsa, duygusal bir adamsanız(aşağılamak amaçlı değil, olabilir) o zaman kendinizi çevreden izole edeceksiniz.

Dediğim gibi her ne kadar verdiğim detaylar önemsiz gibi gözükse de, o ortamdan uzun süreli çıkıp sürekli içindeki baskı kaybolunca gelen rahatlamayla anlıyorsunuz.
  • Zeka öne çeker ancak zeka belirteci değil bu sınavlar. Öyle olsa esit ağırlıkta benim gibi biri asla birinci olamazdı.
  • Bu arada 100% ezber olduğunu düşünmüyorum. Konu hakimiyeti bence esas etken. Bunu mantığı olan yerlerde mantığıyla gerçekleştirmek lazım
  • İlk 100’e girenlerin zeka seviyesi de ortalama. Aralarında tabiki ileri zekaya sahip olanlarda vardır fakat bu sınav senin IQ seviyeni ölçmüyor. 10 aylık bir sınav maratonunu ne kadar iyi idare edebildiğini ve tabiri caizse eşek gibi çalışıp çalışmadığını ölçüyor.

Emin ol şu sınav yüzünden ne zekalar heba olmuştur. Ne dehalar berbat sıralamalar yapıp aptal yerine konulmuştur. Picasso bu zamanlarda Türkiye’de yaşasa ve bu sınava girse, açıkçası iyi yapacağını pek sanmıyorum fakat adam bir dahi. Al sana en basit örnek.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Zeka belli yerlerde etkili ancak tek faktör diyemeyiz.Sistemli çalışma,psikoloji ve sınav anı şansı da çok önemli.Özellikle de bir hatayı bile affetmeyen bu sistemde
  • Olay şundan ibaret Derece yapmak için çalışma+zeka=100 olsun.
    Zekisindir:30 +70 ile derece yaparsın
    Çalışkansındır:70+30 ile derece yaparsın.
    Ama misal bu forumda bazıları zekanın bir etkisi yok gibi saçma iddialar da bulunuyorlar.
    100+0 teoride mümkün fakat o zeka farkını kapatmak için günde 25 saat çalışman gerekiyordur belki de:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kendinigelistirentasrali -- 21 Ağustos 2020; 23:43:41 >
  • kendinigelistirentasrali K kullanıcısına yanıt
    Ben de bu şekilde düşünüyorum
    Tabii ki etkisi var ama bu ne kadar fazla acaba

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sayısalda daha fazla. Ama sınavda iyi yapmada değil, konuları hızlı ve etkin kavramada. Bazen bazı dersleri normalden hızlı bazı dersleri ise çok yavaş algıladığımız anları düşünürseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Zeka haricinde birikim de önemli. O birikimle yeni bilgileri etkili bir şekilde birleştirme işinde zeka ön plana çıkıyor. Bunun haricinde motivasyon, disiplin, irade, devamlılık zekanın çoğu zaman önüne geçen faktörler oluyor yüksek net yapma konusunda. Çünkü fiziği ultra hızlı anlatyan birisi iradesiz davranıp biyoloji çalışma motivasyonunu bulamazsa muhtemelen sınavda süper bir sonuç yapamayacaktır.
  • Hocam 34-35 deseydiniz bu mesajı görmezden gelebilirdik. Oralara kadar çekmek için de eksiğinizi tespit etmek gerekiyor. Dil bilgisi falan mı kaçıyor? Kaçmıyorsa bile ne kadar hızlı çözüyorsunuz? Çok uzun olmayan sorular haricinde 10-15 saniyede çözebiliyor musunuz bu soruları? Bunlar zaman yönetimi ve motivasyon açısından önemli unsurlar bence.
  • yuzyirmi Y kullanıcısına yanıt
    Hocam açıkcası ben ilk 100 gibi ilerisini kastetmiştim.
    O siralamalara gelenler de sadece konu eksigi oldugunu dusunuyorum.Yani zeka eklemesi olmadi ama o cocukta potansiyel varmis sadece calismamis.
    Cok zeki olup hic calismayarak bir sonuc almak zor
    Benim demek istedigim ayni saat calissalar ayni eforu harcasalar zeka burada ne kadar bir fark yaratir

• Hocam yapmanız gereken şey çok basit aslında. Dil bilgisi çalışmak Netlerinizden çalışma konusunda sıkıntı çekmediğiniz anlaşılıyor bence. HAngi konuda yardımcı olabilirim? Ayrıca ses bilgisi için kitap yerine (kitapla birlikte de olabilir) interneti öneririm. Olabildiğince farklı sitelerden ilgili ses kuralına uyan bir sürü örnek görmeniz çok iyi olacaktır. Ben ses bilgisi sorularının boş kısımlarına onlarca örnek yazardım arada tekrar ederdim. Bu sayede paragraf tarzı sorularda hangi kelimelere bakmam gerektiğini bilirdim, hızlı şekilde bulurdum. Yani ses bilgisinde kural buymuş tamam öğrendim demeyin bol bol örnek bakın. Örneğin ünlü değişmesi sorularını çok az kişi kaçırır çünkü 2 örnek var ve hepimiz biliyoruz direk o kelimeleri arıyor gözümüz. Bunun gibi örneklere hakim olmak önemli. Kitap olarak Bilgi Sarmal ve Endemik Türkçe çözmüştüm. İkisi de güzel

• Hızlı kavrayan 2, diğeri 3 saatte kavramış olsun. 2ye 3 çalışırsalar aynı olur ama hızlı kavrayan bu avantajını fark edip artan zamanı da değerlendirirse öne çıkar. Mesela ben sayısalı hızlı bitirip TYT sosyale çok fazla zaman ayırabilmiştim. Sayısalcıların yapması gereken çalışma buraya kadarmış demedim sosyale de eşit ağırlıkçı gibi çalıştım. (Bu arada konuları çok hızlı anladığımı iddia etmiyorum, biraz erken başladım bir de ara sınıflarda konularım tamdı onun etkisi var)
  • Peki cok fazla deneme ve soru gorerek kendince bir mantik ve refleks gelistirirsen bu kapasite farki kapanabilir mi ?
    Sorularin tekrar ettigini yakalarsan kapasite devre disi kalir
    Kapasite bambaska durumda (ilk defa gorulen soru tipi)en akillica karari verme durumudur
    Yani eger surekli ayni seyleri yaparsan zeka farki ortadan kalkar
    Senin dedigini de anladim ve o da mantikli hazirlik surecinden bahsettin

• Kapanır ya da kapanamaz diyemem çünkü kimi kıyasladığımız belli değil
    Ama kesinlikle kapanmaz diyemeyiz. Evet bol deneme önemli, bol soru tipi görmek de.
    Sadece ilk görülen soru tipinde değil, konuyu öğrenme hafızada tutma biçiminde de zeka faktörü var bence. Ama çok rahat geliştirilebilecek bir şey. Konuları derinlemesine sorgulayarak, çok temel bilgilere dayandırararak öğrenirseniz, konuları üzerinde zaman düşünerek zaman harcarsanız zekanız YKS usulü çalışmaya başlıyor zaten

• Çok alakalı paçadan akıyor
  • umitcan abi dilbilgisi icin tavsiyen var mi 10-15 saniyede ben soruyu okuyup anliyorum 😂

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu doğrudan cevaplanabilecek bir soru değil
    Örnek verelim önümdeki iki kişiyi seçelim say 109 ve 110.su olsun elimizde. Sayısal 109.su 3 yıl cok takmayıp son sene kendi çalışıp kavrayarak 109.olmus olsun burada zeka on planda 4 yıllık şeyi 1 yılda halletmis cunku. 110. ise 4 yıl boyunca disiplinli çalışmış dersini kaçırmamış 12.sinifta aynen devam etmiş bu da çalışma sayesinde. Net bir ayrim vermek cok zor.
    Ama bana gore disiplinli calisabilme de bir zeka göstergesi kisi kendini kontrol edebiliyor sonucta o yuzden net cevap vermesem de merkezde evete daha yakınım

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.