Şimdi Ara

Yılbaşı Ağacı diye bir şey var mı ? ? ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
4.896
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dilek ağacı başka noel ağacı başka şey, ben daha çok isime taktım
  • Türkiyede hiç bir zaman noel kutlanmadı (birtakım burjuva azınlık hariç). Türkiyede önceden beri kutlanan yılbaşıdır. Yılbaşı başka şey, noel başka şey. Yılbaşı 31 Aralıkta kutlanır, noel 25 Aralıkta kutlanır. Hıristiyanlar her ikisini de kutlar. 25 Aralıkta "christmas eve" kutlarlar, 31 Aralıkta "new years eve" kutlarlar. Bizde sadece 31 Aralıkta yılbaşı kutlanır, noel kutlanmaz. Yılbaşı çamının köken olarak ne anlama geldiği şu saatten sonra artık bizi ilgilendirmez çünkü artık bir eğlence aracı olmuştur. Hıristiyan icadı olması da birşeyi değiştirmez. Kot pantolon da hıristiyan icadı. Hıristiyan icadı diye bir şeyi dışlamak neden. O zaman hıristiyanlar da tek tanrıya, cennete, meleklere inanıyor. Onlar da hıristiyan icadı o zaman.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Türkiyede hiç bir zaman noel kutlanmadı (birtakım burjuva azınlık hariç). Türkiyede önceden beri kutlanan yılbaşıdır. Yılbaşı başka şey, noel başka şey. Yılbaşı 31 Aralıkta kutlanır, noel 25 Aralıkta kutlanır. Hıristiyanlar her ikisini de kutlar. 25 Aralıkta "christmas eve" kutlarlar, 31 Aralıkta "new years eve" kutlarlar. Bizde sadece 31 Aralıkta yılbaşı kutlanır, noel kutlanmaz. Yılbaşı çamının köken olarak ne anlama geldiği şu saatten sonra artık bizi ilgilendirmez çünkü artık bir eğlence aracı olmuştur. Hıristiyan icadı olması da birşeyi değiştirmez. Kot pantolon da hıristiyan icadı. Hıristiyan icadı diye bir şeyi dışlamak neden. O zaman hıristiyanlar da tek tanrıya, cennete, meleklere inanıyor. Onlar da hıristiyan icadı o zaman.

İncilde yazan bişi tek tanri,melekler.. Gerçi incilde kac kere deişti oda var ancak bu uydurulan bişi deil.. var olan,allah tarafından solenen sey..ancak 31 aralıkta dier sıradan günlerle farkı nedir ? yani bir ertesş seneye girioruz die neden eglenceler yapıp kutluyoruz ki? neden 31 aralık neden 10 ocak deil neden 2 haziran deil.. aslında düşünüp taşınmamız gerekir,yeni bir seneye giriyoruz bir yaş daha yaşlandık,dünya deişiyor,hayat zorlaşıyor,asıl düşünmemiz bunlarken kalkıp sadece 1 gün için kutlamalar yapıyoruz.. Tabiki eglenicez,cosucaz eglenceye asla karsı gelmem,ve hatta cok eglenırım ancak sadece 1 güne özel hediyeler,eglenceler çok anlamsız..
    islamdaki yeni yılı neden kutlamıyoruz da gidip yeni yılı kutluyoruz yılbaşı adında.. neden islamın takvimine göre yeni yılı o zmn kutlamıyoruz..
    kısacası işimize gelmiyor..eglence nerde biz orda anlayışı varr..Yılbaşı saçma benim için dier günlerden hiç bir farkı yok..sıradan bir gün..
    ama sunu demek istiyorum eglence 4ver ama yeri ve zamanında..

• Birincisi noel ağacı Köken olarak Hristiyanlık kökenli olmamakla birlikte onlara malolmuştur. Konuyu açan arkadaşda yazmış zaten.
    Bazı arkadaşlar bazı konularda çok derinlemesine girmek için ellerinden geleni yaparken olur olmaz irdelemeye kalkerken bazı konularda "düz mantık" deyimini bile aciz bırakan yaklaşımlar sergiliyorlar.
    Konu da bir çok kavram ve yaklaşım karmaşası var bence. Birincisi icad kelimesi ve kullanım şekli ile noel'in uyuşma durumudur. Tartışılır. Ama kot pantolonla aynı kefeye konamaz.
    Ferfecir "Müslüman eğlenir de yılbaşı da kutlar, göbek de atar. Kime ne zararı var.." demiş.

Ben de kendi islam anlayışıma göre yorumumu yazayım. Ben kafkas kökenliyim ve benim kültürümde şalvar yoktur. Buna rağmen şalvar giyen çerkes görmüşümdür. Garipsemişimdir. Ama gördüm. Kot pantolonu ise garipsemem. Kendim bile giymişimdir. Bana göre şalvar kottan daha garipdir. Fakat hatları belli etmemesi açısından daha uygun olduğunu söyleyende vardır. Ben kültürel yapım dolayısı ile kotu kendime şalvardan daha yakın görürüm, bilgisayar ve otomobiller en sevdiğim şeylerdir ve ikiside gavur icadıdır. Fakat şayet kendisine icad denebilirse noel ile ( kotun olabilir ama ) bilgisayar ve otomobilin hiç bir alakası kurulamaz. Bu tür şeyler kültüre değil insanlığa aittir. Fakat giyiniş eylenme şekli, ilişkiler vs kültürle ilgilidir. Kültürle ilgili olanlar her ne kadar belirli düzeylerde etkileşime sebep olsalar da ( ve hatta bu iyi bir şey de olsa ) tamamen kopya ya da etkileşim ( burada etkileşimi bir şey görüp onu iyi bulup kendi yapısında olmayan ya da az olan bir şeyi geliştirmek olarak söylüyorum ) kelimesinin manasının dışına çıkmak kesinlikle iyi bir şey değildir. Bu iki taraf içinde geçerlidir. Bir kültürel özellik ( bu kan davası gibi yanlış bir şey değilse ) kesinlikle yaşatılmalıdır fakat bunu yaşatma görevi o kültüre sahip kişilere aittir. Diğer kültür mensupların a düşen ancak onların kültürlerini korumalarına olanak sağlayıp onları istedikleri gibi yaşamakta serbest bırakmak olabilir. Bu hem farklı kültür ve renklerin varlığını sürdürmesini sağlamak için gereklidir. Hem de karmaşayı önler. Bir millet ne ise o olarak kalmayı bilmelidir. Her fırsatta tarihlerinin çok eskilere dayandğını söyleyen Türklerin tutupta Avrupalıdan bir bayram alacak kadar fakir bir tavır sergilemesi bence acınacak bir durumdur. Kesinlikle hafife alınamaz, kesinlikle olsa ne olur denilemez bir problemdir.
    Ben hem dini hem de kültürel anlayışım gereği bunu kesinlikle reddederim.
    Kaotika'nın tek tanrı incancı, cennet ve melekler hakkında ki yaklaşımı ise yukarıdaki "düz mantık" bahsimin nedenidir. Zira biz müslümanlar yer yüzüne ilahi din olarak islamdan başka bir şey gelmediğine inanırız. Bugün dört büyük kitaptan bahsedilir. Bunlardan sadece Kur'an ilahi şeklinin koruyabilmiştir. Yani bunlar her şekilde islam inancının ve müslümanları fakat Hz Muhammed'in (s.a.v.) değil de hz. İsa'nın Hz. Musa'nın getirdiği ve iman esasları tamamen aynı olan farkları amelde ortaya çıkan aynı dinin günümüze yansımalarıdır.

• Önce kime göre diye sormak gerekir.İslam inancına göre yılbaşı geldi diye yılbaşı kutlamaları yoktur.
  • Son olarak şunu söylemek istiyorum. Kutlamak istemeyen kutlamaz, ben kutlarım ve kimseye de hesap verme durumunda değilim.
  • Konuyu okurken en çok @Akıncı arkadaşın paylaştığı yazıdaki şu kısma takıldım.

quote:

Bırakın onun hakkından ben gelirim: İşte sakalını çekince gördünüz... sakalı elimde kaldı ve altından Lüsifer çıktı.

Noel baba denilen olayı şeytanla (lüsifer diye anlatmaya çalışmış yazar) eş görmek nasıl bir düşünce yapısı gerektiriyor akıl sır erdiremedim.

Bu arada ilginç bir bilgi vereyim. Noel baba denilen "Santa Claus" figürünün kökeninde 4. yüzyılda İzmirlde yaşamış hayırsever bir zenginin yattığı yönünde bir şeyler okumuştum zamanında. Bu durumda Noel babayı kucaklamamız gerekir mi acaba? Nede olsa hemşehrimiz sayılırmış :)
  • Konuyu dağıtmak istemem ama senin mantığına göre izmirden yunanlıları boşuna atmışız.
  • quote:

Konuyu dağıtmak istemem ama senin mantığına göre izmirden yunanlıları boşuna atmışız.

Haydii buyur burdan yak. Santa Claus İzmirliymiş diye bilgi verip üzerine "hemşehrimiz sayılırmış" diye espri yaptım diye yunancı mı oldum? Gerçekten bu forum çok beklenmedik şeyler öğretiyor insana.
  • Ben sana Yunancı demedim ki. O mantığa göre şeklinde gidiyor cümle...
    Kaotika'ya da kimse kutlarsan hesap verirsin demedi ama o da kutlarım kimseye de hesap vermem dedi.
    Yusun Emre'nin bahsettiği gibi kendinden içerü bi kendisi var da ona hesap verecekse o da zaten kendi iç muhasebesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 21 Aralık 2008; 21:29:13 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: etusch
    Yusun Emre'nin bahsettiği gibi kendinden içerü bi kendisi var da ona hesap verecekse o da zaten kendi iç muhasebesidir.

İç muhasebesi yapacak bir durum yok. "ben kutlarım, bunun için hesap vermem" dedim. Peşin olarak söyledim. Peşin olarak söyledim diye de hesap verecek değilim.
  • Yılbaşı ağacının haç'ı sembol ettiğini sanıyordum.Ayrıca Noel'le Yılbaşı aynı şey değildir.25 Aralık Noeldir ve Hz.İsa'nın doğum günüdür.Yılbaşının ters bir tarafı yok.İnsanlar sadece yeni yılın gelişini kutluyor.Bu da sevgililer günü gibi para tuzağıdır benim gözümde.Amerika’da ‘Presidents’ Day’ diye bir gün bile vardır; ve o gün için hazırlanmış size ahmakça gelen reklamlar Amerikalıya normal gelir: “Başkanlar Günü dolayısıyla, GM’den bu Pazar satın alacağınız arabaya ekstra indirim.” Yeter ki, kuş hele bir kafese girsin.
  • Yılbaşı farklıdır,Noel farklıdır doğrudur.Fakat NOEL i simgeleyen tüm imgelerle Yılbaşı kutlanıyorsa o, yılbaşılıktan çıkar Noel olur.Siz ne kadar ben yılbaşı kutluyorum desenizde adını değiştirmekle olmaz.Sonuçta yaptığın ritüeller tamamen Noelle yanı.Oradaki imgelerin tek tek açıklaması var ( çam ağacı,Noel Baba vs).Bunların tamamına yakının kökeninide eski Pagan kültüründen mirastır.Yani dini bir anlamı vardır.
    Bu biraz şuna benziyor, islamda dini yılbaşı muharrem ayıdır.Bu ayda oruç tutulur,dua namazları kılınır,aşure yapılır vs, bunların aynısının yapıldığını düşünün,işte yılbaşındaki birçok nokta bununla aynı diyebilirim.
    İsteyen kutlar kutlamaz deniyorda,yılbaşını kutlamayan kişilere gerici diye bakanda, çok ilerici! kişiler var sonuçta.
  • quote:

Orjinalden alıntı: nbispf

quote:

Orjinalden alıntı: Mc donaLd

quote:

Orjinalden alıntı: YalnızEnes

Kültürümüzle alakası yoktur ama kutlayan kutlar orası beni ve seni ilgilendirmez.

katılıyorum sana..

Herkes özgürdür, ama insan yaptığı etkinliğin kökenini de araştırmalıdır bence.

Bende onu diyorum işte.Ancak eğer bir muhalif olursak millet biz senin kurban bayramına felan karışıyormuyuz isteğimizi yaparız sana ne?

Bu gibi şeylerle çok karşılaştığım için söyledim.

• etusch, dediklerinin çok dışında birşey düşünmüyorum aslında herneyse.
    Dediğim gibi yılbaşı konusunda çocukluk yıllarından kalan güzel anılarım var , bu yüzden yılbaşı kutlaması saçmalıktır diyemiyorum. Her kültürün her dinin çok güzel bir yanları var. Bu kutlamanın ve eğlencenin de güzel yönleri var. Yurtdışındaki insanların yeni yıla dev çam ağacının ve havai fişeklerin altında içki içip , öpüşerek girmek dışında yaşadıkları bir takım şeyler var. Eğlenmenin güzel türleri. Maçta küfür etmekten, pavyonda para takmaktan güzel şeyler. Doğru şekilde iletleyen kültür etkileşimine karşı değilim ve açıkcası bizim eğlenme şekillerimizin de biraz bastırıldığını bu nedenle şimdi yabancı kökenli eğlence anlayışını uygularken fazla abartı yaptığızın düşünüyorum.

(:
  • iskandinav putperestliği.
    ilahları verdonun (şeytanla kavga eden cengaverleri) mızrak olarak dikenli, ibreli,hiç yeşilini dökmeyen ağaçları şeytana fırlattığına inanırlar.
    şeytanı davet edip, bak burda ışık var sıkıysa gel söndür de verdonda seni haklasın namına çam ağaclarına ışık dikmekte onların adetleridir. hediye bağlamakta çocuklara verdon u sevdikmek için yapılan bir numara.

yani hristiyan adeti bile değil putperestlik adetidir.

(alıntıdır)
  • Biz yılbaşında, kullandığımız takvimde bir sonraki yıla geçmemizi kutlarız.Hrisiyanlıkla alakası yoktur yılbaşının.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kiralik kettle -- 22 Aralık 2008; 18:33:16 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ferfecir

etusch, dediklerinin çok dışında birşey düşünmüyorum aslında herneyse.
    Dediğim gibi yılbaşı konusunda çocukluk yıllarından kalan güzel anılarım var , bu yüzden yılbaşı kutlaması saçmalıktır diyemiyorum. Her kültürün her dinin çok güzel bir yanları var. Bu kutlamanın ve eğlencenin de güzel yönleri var. Yurtdışındaki insanların yeni yıla dev çam ağacının ve havai fişeklerin altında içki içip , öpüşerek girmek dışında yaşadıkları bir takım şeyler var. Eğlenmenin güzel türleri. Maçta küfür etmekten, pavyonda para takmaktan güzel şeyler. Doğru şekilde iletleyen kültür etkileşimine karşı değilim ve açıkcası bizim eğlenme şekillerimizin de biraz bastırıldığını bu nedenle şimdi yabancı kökenli eğlence anlayışını uygularken fazla abartı yaptığızın düşünüyorum.

(:

Bastırılmış eğlence dedin de aklıma geldi. Bi arkadaşım vardı "Ne zamandır düğüne gitmiyorum, iyice bir oynayayımda kurtlarımı dökeyim" derdi. Çok garip gelir bu bana. Oynamayı öğrenmek için epey uğraş sarfetmiş ve oynamak için düğünlere giden bir sürü arkadaşım oldu. Ama bana bu oynama denen şeyin her türlüsü son derece saçma geliyor. Ben futbol oyanrım, bisiklete binerim ve bunlar beni son derece eğlendirir. Bilmiyorum insanlar farklı.

• Maalesef ülkemizde hala Noel ile Yılbaşını aynı şey sanan kişiler var ve bunlar gerçeği anlamamkta ısrar ediyor...
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.