Şimdi Ara

Yılbaşı Ağacı diye bir şey var mı ? ? ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
4.896
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Facebookta böyle bir grup gördüm ve paylaşayım dedim.
    Herkes kendi filrini de söylerse iyi olur.

http://www.facebook.com/group.php?gid=6948546482&ref=ts

Yılbaşı Ağacı diye bir şey yoktur. Noel ağacı vardır. Bunun da bizim kültürümüzle hiçbir alakası yoktur.

Noel günlerinde, evin bir köşesinde, minik bir çam ağacı bulundurmak ve onu süslemek adetinin kökeninin Almanya olduğu ileri sürülür. Almanların 'cennet ağacı' adını verdikleri ve Adem ile Havva'nın gizemli hikayesine dayanarak üzerini elmalarla donattıkları ağaç köknardı.

15. yüzyıldan sonra bu ağaçlara sadece meyve değil ekmek, bisküvi gibi yiyecekler de asılmaya başlanmış, Protestanlığın yayılması ile birlikte bunlara yanan mumlar da eklenmiştir. Adet Avrupa'ya yayılırken aynı zamanda göçmenler tarafından Amerika'ya da taşınmıştır.

Aslında ağaçların ruhani törenlerde önemli bir sembol olarak yer alması adeti çok eskilere, Hıristiyanlık öncesi zamanlara, hatta putlara ve doğaya tapınıldığı zamanlardaki Mısır ve Çin uygarlıklarına kadar uzanır. O devirlerde doğanın yeşilliği ve ağaçlar sonsuz hayatın sembolleriydiler.

Benzer şekilde Kuzey Avrupa ülkelerinde de yine Hıristiyanlıktan çok daha önceki zamanlarda ağaçlar ruhani bakımdan kutsal kabul ediliyorlardı. Kuzey Avrupa'da kış aylarında sadece bir kaç saat süren gündüzler 21 Aralık'tan itibaren uzamaya başlarlar. Uzun karanlık günlerin bittiğinin, gittikçe daha aydınlık günlerin geleceğinin müjdesi olan Aralık ayının bu günleri de törenlerle karşılanırdı.

Bu adet Avrupa'da güneye indikçe değişerek yayıldı. Romalılar zamanında takvimin başlangıcının, dünyanın yaratıldığı ay olduğuna inanılan ve tabiatın canlanmasının müjdecisi olan Mart ayından Ocak ayına kaydırılması ile kutlanacak tarihler konusunda kafalar iyice karıştı.

Zamanla Kuzey Avrupa ülkelerinin 'karanlığın bitişi' ayin ve kutlamaları, Hıristiyan dünyasınca Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilerek -ki bu kesin değildir- Noel kutlamalarına dönüştürüldü.

• tamam bu ağaç noel kültüründe var ve bizle alakası yok ama herşeyimiz avrupa kültüründen etkilenmiş durumda.insanı gerçekten yılbaşı havasına sokuyor.bizde kuruyoruz.eve renk katıyor.herzaman çok düşkün olmuşumdur noel baba,lambalar ,ağaç falan.
  • zaten noel ilen yılbaşı aynı anlama gelmiyomu????gelio ise bir sorun yok demektir
    zaten yıbaşı ağacı yılbaşında kurulup ona süs verilen ağaç anlamı vermiyomu
  • Bu da yeni çıktı. Halbuki ben kendimi bildim bileli yılbaşı vardır, yılbaşı ağacı da vardır, tombala da vardır. Babamın zamanında da vardı. Cumhuriyet tarihi kadar eskidir. "Yılbaşı gavur işidir, müslüman yılbaşı kutlamaz" demenin bir türü olsa gerek.
  • Kültürümüzle alakası yoktur ama kutlayan kutlar orası beni ve seni ilgilendirmez.
  • Bir zamanlar Karagöz ve Hacivat' ımız vardı bizim...
  • Bizim Yılbaşı Diye Birşeyimizde Yoktur...
    Dış Devletlerin Adetlerini Bize Empoze Etmeye Çalışıyorlar...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Var mı böyle bir dizi
    11 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: yannız melek

zaten noel ilen yılbaşı aynı anlama gelmiyomu????gelio ise bir sorun yok demektir
    zaten yıbaşı ağacı yılbaşında kurulup ona süs verilen ağaç anlamı vermiyomu

Noel Hristiyanları dini bayramıdır.Yılbaşıda adı üstünde zaten..İkisi birbirinden farklı şeyler
  • Normalde orjinal hristiyanlıktada olmayan birşey bunu hristiyanlar kendileri söylüyor. Para kazanmak için sonradan ortaya atılan birşey
  • quote:

Orjinalden alıntı: cetinkaya.

Normalde orjinal hristiyanlıktada olmayan birşey bunu hristiyanlar kendileri söylüyor. Para kazanmak için sonradan ortaya atılan birşey

Evet Hristiyanlık diniylede bir alakası yokmuş.Ana kökeni Putperestliğe dayanıyormuş..
  • Kökeni ve anlamı için şu yazıya okuyun:

Beni her yıl bu dönemlerde oldukça rahatsız eden bir konuyu yine gündeme ve yazıma dökmek istedim.

Konu ağaç daha doğrusu benim bahsetmek istedığim,Yılbaşı değil de zorla insanlara NOEL ağacı olduğunu vurgulamaktır.

Aslında Yılbaşı ağacı nedir?. Bu uydurma isim nerden geliyor, yüzyıllık çam ağacı olmuş yılbaşı ağacı. Bilmeden etmeden,aslı astarı olmayan kelimeleri ve deyimleri üretiyorlar, ne alaka canım.

Yılbaşı ve ağaç bir kere düşünün ne anlam ifade edıyor? Hiç bir anlamı yok...

Madem çok meraklıyız; Hrıstiyanlar'ın adet ve bayramlarına o halde bilinmesi gerekenleri aktarayım da okuyanlar da yanlış bilenlere anlatsınlar.

Bu arada beni kimsenin inanışıda ilgilendirmiyor lakin yapılan Hrıstiyanların bayram hazırlıkları sadece söylemek istedim. Yoksa laftla zaten hepimiz Müslümanız öyle değil mi? "Ne olmuş yani ağaç süslersek hemen Hrıstıyan mı olacağız" der gıbisiniz belki de haklısınız zaten beni de rahatsız eden bu yönü,

Örnek vermek gerekirse geçen kardeşimle konuşurken "abla yılbaşı ağacını süslüyeceğiz ama sizi bekliyoruz" dedi Şok oldum "ne ağacı" dedım "e oğlan istedi" dedi!

Hoppala benim çocuklarım Hrıstıyanlarla içiçe olduğu halde hayatta böyle bir alışkanlığımız olmadı bu konuya üzüldüm ama istek üzerine süs siparişi de aldım burdan bayram için giderken götürcem.mesele süslemek değil ne amaç için yapıldığını bilmektir yoksa karşı çıkmam onun için değil. Amaç kesin dekordur .... Ben de altında hedıyeler de olması gerektığini söylediğimde yok daha neler ,oldu mesele...

Ya işte böyle işimize geleni yapıyoruz.

Ingilizcesi Chrimas yada Almanca'da Weihnachten denir. Türkçe' de Noel, esas anlatılmak istenen de Hz. İsa nın doğumunu kutlamaktır ve simgelemektir.
    Noel ağacı da en büyük semboldür çünkü aileler birbirlerine aldıkları hediyeleri bu ağacın altına koyar onu süsler asılında çocuklarda istedikleri hediyeleri kağıtlara yazıp bu ağaca asarki aılede herkes diğerinin istegini bilsin diye , hediyeleşmeye aracı denebilir ve en önemli gün olan 24 Aralık beklenir.

O gün en şık kıyafetler giyilir ve aileler en güzel sofralarda yemeklerini hep birarada yerler dığer adı da bu gecenin heiligenacht yani sessiz gece anlamında o kadar sessizki hiç bir açık yer bulamazsınız her yer tatirdir kapalıdır. 24 kutsal gecedir.....25 ve 26 sıda 2 gün tatildir bırbırlerini zıyaret için aynı bizim dini bayramlarımız gİbi değil mi?.

Yaklaşmakta olan en önemli dini Bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı geliyor.
    Asıl bizler bunu nasıl anlatabiliriz başkalarına çünkü bizi hala barbar ,hayvanları katledip buna sevinip bayram yaptığımızı düşünenlere nasıl anlatabıliriz.

Bakın yabancı toplumlara bunu anlatmak ne kadar zordur peki çocuklarımız biliyor mu neden kurban bayramında hayvan kesildiğini ayrıca param yok , borcum çok deyip bu zahmetten kabaca yırtıyorlar ama sağolsunki insanların kredi kartları var onlarla taksitle otellere gidip şöyle bir kafa dinleyip eğleniyorlar, pardon yanlış mı dedim .

Her şey maddiyata dayalı olduğu için bayramlarda artık sadece dinlenme havasında geçiyor çoğunlukta oysaki Öyle olmamalı.......

Ama ben mi değiştireceğim sanki bunu. Evet , değiştireceğim noel tatili dolayısıyla okullarada ıkı hafta kapalı bu fırsattan yararlanıp 13 yıldır hiç bir bayramda denk gelmediğim ailemle hep beraber olacağım asıl bayram bana .

Nice mutlu Bayramlar sevdiklerinizle hep beraber birarada diyorum ve de yaklaşmakta olan takvim değişikliğiyle gelen yeni yılınızı kutlarım.

Yüreklerinizden umudunuzu asla kaybetmeyin! Her gününüz adeta bayram havasında geçsin.

Saygılarımla

ilknurs73@googlemail.com

• Ayrıca süpermarketlerin de işine geliyor, satıyorlar marketlerde adı da YILBAŞI AĞACI.

Ylbaşı kutlarsın ona bir şey demiyorum ama yılbaşını kutlamanın ağaçla herhangi bir alakası yok.
  • en basit verilebilecek cevap
    süs
  • Kullanan kullanır kullanmayan kullanmaz nihayetinde bu bir süstür illa onu yada başka bir avrupalı iddaa edilen geleneği yapmakla kendi kültürümüzü kaybedeceğimiz düşüncesi saçmadır ki zaten dünyadaki tüm kültürler birbiriyle etkileşim halindedir
  • quote:

Orjinalden alıntı: YalnızEnes

Kültürümüzle alakası yoktur ama kutlayan kutlar orası beni ve seni ilgilendirmez.

katılıyorum sana..
  • Noel Baba

-Yılbaşı neyimiz olur? diye soruyorum. Fakat,

-29 Ekim'imiz midir, 30 Ağustos'umuz mudur, Şeker Bayramı'mız mı, Kandilimiz mi, Kurban Bayramı'mız mı? diye sual açmak da yersiz olmazdı.

Biz muharremlerle, martlarla başlayan yıllar da biliriz... ki, hiçbiri böyle şımarıklıkla, böyle ayyaşlıkla, böyle kumarbazlıkla açılmazdı. Hepsi efendi yıllardı.

Memleketimize, herhalde, Beyoğlu'ndan giren, Haliç'i atlayarak Fatih'lere, Aksaray'lara, sonra Rumeli'ye ve Boğaz'ı aşarak önce Kadıköy'lere, Moda'lara ve sonra Üsküdar'lara ve oradan Anadolu'ya geçen bu bunak neyimiz olur: Babamız mı, dedemiz mi, amcamız mı, yoksa Avrupalılıktan pirimiz mi?

İstanbul'un Tepebaşı'ndan Adana'nın Tepebağı'na kadar her yeri bilen, her yere uğrayan bu moruk kimdir, necidir?

Bir resmine bakarsanız Havarilere, öteki resmine bakarsanız Rasputin'e benzeyen bu iskambil papazı, aramızda nenin nesidir... bunu hiç merak ettiniz mi?

Siz bırakın da ben söyleyeyim onun kim olduğunu: O Haçlı Seferlerinden kalma bir kılınç artığıdır. O zaman silahla giremediği yerlere, şimdi beyaz sakalıyla saygılar ve sevgiler toplayarak girebiliyor.

O evimize girerken eşeğini kapımızın halkasına bağlayan bir Piyer Lermit'tir... Kardeşlerini Mukaddes savaşa hazırlamaktan geliyor.

O, adıyla sanıyla bir misyonerdir ki, şu memlekette ocağına incir dikildikten sonra, kılığını değiştirmiş... ve bizi avlamaya, kucağında getirdiği oyuncaklarla en can alıcı noktamızdan; çocuklarımızdan başlamıştır.

Bu cömertliğinin karşılığını istemeyecek mi sanıyorsunuz, fedakârlığının sebebini düşünmediniz mi?

Bırakın onun hakkından ben gelirim: İşte sakalını çekince gördünüz... sakalı elimde kaldı ve altından Lüsifer çıktı.

Bilirsiniz ki casuslar da kıyafetlerini ekseriya böyle değiştirirler.

Bu, mezar beğenmeyen hortlağa ya mezarını gösterin, yahut bırakın: Haç'ında çarmıha gereyim onu.

Tehlikeyi sezer de kendiliğinden gitmeye kalkarsa çıkarken ceplerini yoklamayı unutmayınız: Muhakkak bir şeyimizi çalmıştır.

Arif Nihat Asya

• quote:

Orjinalden alıntı: Mc donaLd

quote:

Orjinalden alıntı: YalnızEnes

Kültürümüzle alakası yoktur ama kutlayan kutlar orası beni ve seni ilgilendirmez.

katılıyorum sana..

Herkes özgürdür, ama insan yaptığı etkinliğin kökenini de araştırmalıdır bence.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Bu da yeni çıktı. Halbuki ben kendimi bildim bileli yılbaşı vardır, yılbaşı ağacı da vardır.

Türkiye'de çam denilince akla yılbası değil "dibi" gelir. . Ne de olsa Türkler olarak duygusal insanlarız (;. Çam agacı konusu bize uzak düşer bence.

Gavur icadı denilen şey aslında bizim dilek ağaçlarından farksız. Onlar isteklerini-dileklerini asarlardı zamanında şimdi ise süs müs asmaktalar. Umut etmek, eğlenmek, beklenti hepsi bu aslında. Tarihten yeni birşey beklemek. Maksat eğlenmekse problem yok ama maksat sürekli batı adetinden kültürümüzü koruyalım ya da bunlar çama bile hor gözle bakıyor yobazlar olunca garip oluyor.

Yurt dışı doğumluyum.Yılbaşı zamanı evimizin bir yerine çorap asardık. Sabah kalkınca içi araba, ufak tefek oyuncaklarla dolu olurdu. Mutlu olurduk. Güya Noel baba gece hediye koymuş olurdu.
    Amaç ufak bir cocuğun gülümsemesini sağlamaksa aracı gavur icadı olsa ne olur olmasa ne olur.
    Müslüman eğlenir de yılbaşı da kutlar, göbek de atar. Kime ne zararı var.. (:

• Ferfecir doğru yazmışsın, dilek ağacı tam olarak bizim kültürümüzdür ve belki şamanizm kadar eskidir.
    Gavur icadı diye yaklaşmak saçma sonuçta amaç çocukları mutlu etmek değil mi?
  • KüLtürümüz Kadar Eski olsa gerek.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.