Arkadaşlar şu dalgaların hangisinin enine hangisi boyuna olduğunu yazabilirmisiniz. Herkes farklı birşey söylüyor
Elektro manyetik dalgalar enine Ses boyuna P dalgası boyuna S dalgasi enine Su dalgası enine Yay dalgası enine ve boyuna olabilir
Bende şu şekilde biliyorum ama herkes farklı dediği için emin olamıyorum:
Ses boyuna Deprem hem enine hem boyuna ( p boyuna s enine ) Yay enine Su enine Elektromanyetik enine
emd ler hem enine hem boyuna, bundan eminim
quote:
Orijinalden alıntı: EfeKIRCA
Arkadaşlar , sene başından bu yana farkettim ki , 9.sınıfta gördüğümüz dalgalar konusu denemelerde sıkça karşımıza çıkmaya başladı 2 tane soru kafadan gidiyor. Bugün dedim ki 1 saatimi ayırıp , dalgalar çalışayım , sadece kendime değil foruma da faydalı olmak amacıyla buraya yazarak çalışmak istedim.Umarım herkese faydalı olur .
Dalgalar
* Esnek bir ortamda meydana getirilen şekil değişimine dalga , bu dalganın esnek ortamda yayılmasına da dalga hareketi denir. * Dalgalar enerji taşırlar. ** Her dalga hareketi titreşim hareketidir fakat her titreşim hareketi dalga değildir. * Dalga taşınan , madde değil ; hareket ve ona bağlı enerjidir. * Dalgalar yayılmalarına göre Mekanik ve Elektromanyetik olmak üzere ikiye ayrılır. * Yayılması için mutlaka bir madde ortamına ihtiyacı olan dalgalar Mekanik dalgalardır. * Yayılmaları için madde ortamına gerek duymayan dalgalar ise Elektromanyetik dalgalardır. * Mekanik dalgalar : Su , hava, deprem vs. dalgaları. Elektromanyetik dalgalar : radyo , televizyon , cep telefonu sinyal , x ışın vs. dalgalarıdır. * Bir dalga kaynağının eşit zaman aralıklarında eşit dalgalar üreterek oluşturduğu dalgaya periyodik dalga denir. * 2 tepe noktası arası uzaklığa dalga boyu denir.Dalga boyu dalga kaynağına göre değişir. * 1 angstrong= 10.10^-10 m'dir. * Herhangi bir noktanın tam titreşim yapması için geçen süreye periyot denir.(T) * Birim zamanda dalga kaynığının oluşturduğu dalga sayısına frekans denir.(f) * T.f=1 * Dalganın hızı v=λ/T ile bulunur. * Dalgalar titreşim doğrultularına göre ve taşıdıkları enerjilere göre gruplanıdırılır. * Titreşim doğrultularına göre : 1)Enine dalgalar 2)Boyuna dalgalar * Taşıdıkları enerjilere göre : 1) Mekanik dalgalar 2 )Elektromanyetik dalgalar * Enine dalgalar: deprem, ışık , yay , su , elektromanyetik dalgalar * Boyuna dalgalar : ses , deprem , yay,su * Mekanik dalgalar : deprem , su ,yay, ses * Elektromanyetik dalgalar : ışık , radyo dalgası , mikrodalga, kızılötesi , morotesi, x ışınları , gama ışınları * Titreşim doğrultusuna dik olarak ilerleyen dalgalar enine dalgalar denir.
Bkz. enine dalga :
* Titreşim doğrultusuna paralel olan dalgalara boyuna dalgalar denir.
Bkz. boyuna dalga :
* Yay dalgaları enine ve boyuna dalgalar olmak üzere iki çeşittir. * Su dalgaları doğrusal su dalgaları ve dairesel su dalgaları olmak üzere iki çeşittir. * Su dalgalarına örnek verecek olursak: doğrusal su dalgası : denizdeki dalga, dairsel su dalgası: suya taş attığınızda oluşan dalga
* Yer kabuğu içinde biriken enerjinin boşalması ile oluşan kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması olayına deprem denir.
* Deprem ile ilgili konuları inceleyen bilim dalına sismoloji denir.Deprem ölçen aletin adı sismograftır. * Deprem dalgaları :Yüzey dalgaları ve cisim dalgaları olmak üzere ikiye ayrılır. * Cisim dalgaları: P ve S dalgaları * Yüzey dalgaları: Love ve Rayleigh dalgaları * P dalgası öncül dalgadır , boyuna dalgadır ,deprem kaydeden cihazlara ilk ulaşan dalgadır , yıkım etkisi düşüktür.katı sıvı gaz farketmez hepsinde ilerler. * S dalgasında tanecik hareketleri yayılma doğrultusuna dik yada çaprazdır.Yıkım etkisi yüksektir.Hızı p dalgasının %60 ı kadardır.Yalnız katı içerisinde ilerler.
* Love dalgası: Yeri yatay düzlemde hareket ettiren yüzey dalgasıdır.Yüzey dalgalarının en hızlısıdır.Titreşim yönü dalga hareketine diktir. * Rayleigh dalgası: Yeryüzünde , bir okyanus yüzeyinde yuvarlanan su dalgası gibi yuvarlanarak ilerleyen yüzey dalgalarına denir. * Bu dalgalar aynı zamanda yer yuvarlanması olarak da bilinir. * Bu dalgaların genliği çok büyüktür. * Depremde hissedilen dalgaların çoğu rayleigh dalgasıdır.
* Tsunami Okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylardır.
Benim yazacaklarım bu kadar.
Teşekkür ederim
üçe ayrılır ; enine - boyuna - hem enine hem boyuna diye.
Elektromagnetik sadece enine , Ses sadece boyuna gerisi ne varsa hem enine hem boyuna grubundadır...bndan çıkarılacak her dalga herşey olur ama ses hep boyuna,elektromagnetik hep enine.