Şimdi Ara

Yetenek hakkında...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.125
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir şahıs çok güzel resim çizerken, diğer bir şahıs çok kötü resim çizer.

Biri çok güzel şarkı söyler, biri çok güzel konuşur, biri çok zekidir, biri bir müzik aletini çok iyi çalar, biri çok güzel dans eder vs...

Lakin birileri de bunları yapamaz.

Acaba yetenek doğuştan kazanılan birşey midir? Yetenek sonradan geliştirilerek uygulanamaz mı?

• Ben insanların tüm kulvarlarda yeteğinin olduğuna inanıyorum açıkcası.

Fakat verdiğiniz örneklerdeki gibi kişinin çok güzel resim çizmesi vs. ise kendinde var olan yeteneklerin bazılarının veya birtanesinin diğerlerine göre daha baskın olma durumudur bence.

Ayrıca bazı yetenekler vardır ki kişi bir konuda kendini geliştirir,çok fazla çalışma yapar ve o ''yetenek'' kişinin diğer bireylerin arasında farklı olmasına imkan kılar.Mesela en basitinden bir örnek vermek istiyorum.Matematik sorularını iki öğrencide doğru çözer fakat birisi yirmi saniye gibi bir sürede çözerken diğeri ise bir dakikada çözer.Zeka seviyeleride hemen hemen aynı düzeyde ise daha hızlı çözen öğrenci kendini matematik alanında çok fazla geliştirmiştir vede çok fazla çalışma yapmıştır.Yaptığı çalışmalar sayesinde sorunun çözüm yolunu bilir ve geriye sadece rakamları yerine koymak kalır.Diğeri ise çözüm yöntemini daha geç bulur ve buda süreyi uzatır.Bilmiyorum doğru bir örnek oldumu ama ben böyle düşünüyorum.

Saygılarımla

• quote:

Orjinalden alıntı: malatyaspor44

Ayrıca bazı yetenekler vardır ki kişi bir konuda kendini geliştirir,çok fazla çalışma yapar ve o ''yetenek'' kişinin diğer bireylerin arasında farklı olmasına imkan kılar.

Sanırım sorularımın cevapları içinde bulunması gereken bir cümle oldu.

Aslında yetenek, kişinin ilgi alanındaki bir konu hakkında yoğunlaşmasıdır da diyebiliriz o zaman.
  • Yetenek geliştirilebilir birşeydir, hiç resim çizemeyen biri bile ressam haline gelebilir ama çok uzun bir zaman alır bu.. Ama resime yatkın birisi en kısa zamanda mükemmelliğe ulaşır..

Kısaca istediğin yönde yeteneğini kazanabilirsin, olmuyorsa bilki bu yöne sen yatkın değilsin ama yinede bu yönde süper olaiblirsin sadece hemen pes etmemelisin o kadar zamanını verince işin uzmanı olduğunda her şeyi görebilirsin.. Ama baktın çok uzun zamanını alıyor öğrenmen bu senin moralini bozuyorsa başka işle uğraş herkesin üstün olduğunu becerisi/yeteneği vardır..

Bu yüzden herkesin üstün olduğu yönüne doğuştan yetenekli derler. Senin de doğuştan yeteneğin vardır...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mutlucuk

quote:

Orjinalden alıntı: malatyaspor44

Ayrıca bazı yetenekler vardır ki kişi bir konuda kendini geliştirir,çok fazla çalışma yapar ve o ''yetenek'' kişinin diğer bireylerin arasında farklı olmasına imkan kılar.

Sanırım sorularımın cevapları içinde bulunması gereken bir cümle oldu.

Aslında yetenek, kişinin ilgi alanındaki bir konu hakkında yoğunlaşmasıdır da diyebiliriz o zaman.

Diyebiliriz bence.Ama bahsettiğim gibi bazı yetenekler vardır ki mevcut yeteneklere göre daha baskın çıkar.Ama diğer yetenekler ise kişinin kendini geliştirmesiyle,çalışmasıyla ve çabalarıyla ''yetenek'' sıfatını alır.

Öyleyse şöyle bir ayrım yapamazmıyız;
    -Doğan Yetenekler
    -Edinilen Yetenekler.

Yineliyorum ki insan her yeteneğe sahiptir fakat bazılarında bu yeteneklerin bazıları yada birisi diğerlerine göre daha baskın çıkar vede kişi bir konuda kendini geliştirir ve bunu ''yetenek'' düzeyine getirir.

Bunlar naçizane fikirlerim.

Saygılarımla..

• Baskın olan yetenekler kişideki doğuştan yeteneklerdir o zaman. Kişi bu yeteneklerini sergilemek için zorlanmaz veya ekol sarfetmez diyebiliriz.

Sonradan edinilen yetenekler ise zaman ve çaba gerektirir. Aslında ilk yazdığım şey bu konudaki merakımı gidermeme yardımcı oldu. Demek ki doğuştan gelen yetenekler de varmış. Şİmdi anlıyorum.

Örneğin ben bu konuda hiç bir çalışma yapmadığım halde nedense çok iyi darbuka çalarım. Yani ses çıkaran bir nesne üzerinde çok güzel ritim ler elde eder, ellerimi güzel ve doğru kullanırım. Bana özenen arkadaşlarım da aynısını yapmak isteseler de bunu beceremezler. Lakin belki de bu konuda öğrenme istekleri ve azimleri olsa belli bir zaman sonunda onlar da ellerini benim kadar güzel kullanabilirler.

Anlıyorum...
  • Yetenek sonradan kazanılmaz. Yani, bir insanın bir işi başarabilmesi o iş ile ilgili özel bir yeteneğinin olduğunu göstergesi değildir. Elbette herhangi bir uğraş üzerinde çokça vakit (günler, aylar veya yıllar) harcayarak düzgün bir biçimde yapmayı öğrenebiliriz. Ancak bu, o konuda yetenekli oluştan dolayı değil üzerinde çokça çalışılmasından dolayı gerçekleşir. Bunun yanında bazı kişilerin kimi konulara özel yetenekleri vardır. Kişi, sahip olduğu yeteneğinden dolayı, o konu üzerinde ki başarıyı, aynı konuda yeteneği olmayan diğer kişilerden daha çabuk elde eder. Tam aksi şekilde kişiler bazı şeylere karşı özel bir "yeteneksizlik" sahibi de olurlar. Örneğin benim "el işim" çok zayıftır. (yazı yazmak gibi, yazım resmen ilk okul 5. sınıftaki bir çocuğuğun yazısını aratmaz. Dilekçe yazarken utanıyorum mesela ) Yani el ile zarif işler çıkaramam. El ve parmaklarımla ile çıkarabiliğim tek güzel iş, çok iyi e.gitar çalmamdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Criminal Origin -- 14 Şubat 2008; 10:07:36 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben yeteneğin doğuştan geldiğine inanıyorum ama yeteneğin gelişip gözardı edilemiyecek bir safhaya gelemside çok çalışmakla ve sahip olunan yeteneği işlemekle oluyor ...

Sonuç olarak bir kişi resim çizebilir ama yeteneği yoksa ne kadar çok çalışırsa çalışsın illaki bir yerlerde tıkanır yada yeteneği olan bir kişiden ya çok daha fazla zorlanır yada o seviyeye bile gelemez...

Mesela Leonardo Da Vinciyi ele aldığımızda doğuştan gelen bir yeteniği vardır.Nitekim birçok alanda kendini göstermiştir inanılmaz bir yetenek simsalidir.Resim-Mimari-Tıp-Heykeltıraş ve bir çok alanda sayısız projesi bulunmaktadır.
    Bu yeteneğin tam olarak tanımıdır diyebiliriz...

Başka bir örnek vermek gerekirse 13 yaşındaki bir top cambazı çocuk da yetenekli doğmuştur.Topu ayağına alır almaz kendiliğinden inanılamz hareketler yapabilir.Çok çalışırsa yeteneği pahabiçilmez olur ve işini kolaylaştırır....

En güzel örnek ise ''Ses Sanatçılarıdır.''Bir kişi yeteneği olmadan ne kadar güzel şarkı söylemeye çalışırsa çalışsın şarkı söylemye yatkın biri yeteneği olan bir kişi kendisini diğer kişilerden daha da öne çıkarabilir.
    Böyle düşünürsek sanırım YETENEK doğuştan gelen bir olgu ama ÇALIŞMA olmadanda mükemmeliyeti yakalayımadığı sonucuna varabilirz...

• Yetenek doğuştan gelir geliştirmek insana kalmış çalışırsa üstüne düşerse daha iyi yerlere getirir çalışmazsa yerinde sayar ama bence şöyle insanda yetenek olmasa bile bazı şeyleri çalışarak belli bir seviyeye getirir .. Ama onu üstünlük derecesine getirmek için yetenekte olması gereklidir .. Her insan süper olamaz mesela iyi şarkıcı vardır bide muhteşem şarkıcı vardır bence bu mükemmel olanlarda yetenek olduğu için ve çalıştıkları için mükemmellerdir fakat iyi şarkıcılar sadece çalışmalarından dolayı iyidirler .. Fakat olayın bide şu boyutu var iyi şarkıcılar sadece çalışanlar mıdır?Bence hayır yetenekli olup geliştirmeyenlerde bu gruba girer ..

Düşüncem doğru mu sizce?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Nuhancuri

Yetenek doğuştan gelir geliştirmek insana kalmış çalışırsa üstüne düşerse daha iyi yerlere getirir çalışmazsa yerinde sayar ama bence şöyle insanda yetenek olmasa bile bazı şeyleri çalışarak belli bir seviyeye getirir .. Ama onu üstünlük derecesine getirmek için yetenekte olması gereklidir .. Her insan süper olamaz mesela iyi şarkıcı vardır bide muhteşem şarkıcı vardır bence bu mükemmel olanlarda yetenek olduğu için ve çalıştıkları için mükemmellerdir fakat iyi şarkıcılar sadece çalışmalarından dolayı iyidirler .. Fakat olayın bide şu boyutu var iyi şarkıcılar sadece çalışanlar mıdır?Bence hayır yetenekli olup geliştirmeyenlerde bu gruba girer ..

Düşüncem doğru mu sizce?

br nevi bnm söylediklerimin tekrarı olmuş kısmen katılıyorum:)

• quote:

Orjinalden alıntı: sendenbenden

quote:

Orjinalden alıntı: Nuhancuri

Yetenek doğuştan gelir geliştirmek insana kalmış çalışırsa üstüne düşerse daha iyi yerlere getirir çalışmazsa yerinde sayar ama bence şöyle insanda yetenek olmasa bile bazı şeyleri çalışarak belli bir seviyeye getirir .. Ama onu üstünlük derecesine getirmek için yetenekte olması gereklidir .. Her insan süper olamaz mesela iyi şarkıcı vardır bide muhteşem şarkıcı vardır bence bu mükemmel olanlarda yetenek olduğu için ve çalıştıkları için mükemmellerdir fakat iyi şarkıcılar sadece çalışmalarından dolayı iyidirler .. Fakat olayın bide şu boyutu var iyi şarkıcılar sadece çalışanlar mıdır?Bence hayır yetenekli olup geliştirmeyenlerde bu gruba girer ..

Düşüncem doğru mu sizce?

br nevi bnm söylediklerimin tekrarı olmuş kısmen katılıyorum:)

en başta alıntı yapıp +1 eklicektimde kültür ve bilim olduğu için bende yazıyım dedim ama sonu biraz farklı

• Leonardo da Vinci böyle resimler yapmayı nerden öğrendi? Onun hayatını okurken, "Küçük yaştan itibaren çok güzel çizimler yapan Leonardo..." cümlesi dikkatimi çekti. Tüm bu varsayımlardan sonra tam olarak; "yetenekli olunmaz, doğulur" diyebilir miyiz?

Yetenek hakkında...
  • Doğuştan yetenek kazanılanlar , Allah'ın verdiği lûtuflardır.
    Sonradan kazanılanlar , insanoğlunun merakı sayesinde , araştırarak , azimleyerek , bıkmadan o sevdiği şeyin üzerine gidip , onu yetenek haline getirmektir.
  • beni çevremdekiler çok güzel resim çiziyorsun diye övüyorlar ve övüyorlardı küçüklüğümden beri...
    ancak bunun doğuştan geldiğini düşünüyorum çünkü kendimi hatırladığımdan beridir resim çizerim ben...

bu doğuştan gelen bir istek,
    oysa

şarkı söyleme yeteneği bir gram yoktur bende.
    ve küçüklüğümdede hiç sevmezdim şarkı dinlemeyi...
    ben istediğim kadar zorlayım kendimi şarkı söylemeyi beceremem.

az birazda zekaya sahibimdir...bu konudada beni överlerdi ancak ilkokuldaki bazı sıkıntılardan dolayı köreldiğim kanısındayım...
    zeka tamamen doğuştan gelir ne kadar uğraşsanda belki çok az miktarda gelişir ama geriler...

bunlar tamamen bana ait tezlerdir bilimsel açıklamara tabi kalmaksızın yazdım...
  • Doğuştan da gelir, çalışarak da kazanılır. Ama doğuştan gelen bir yeteneğin üzerinde çalışılırsa daha da ileri gidilir.
  • Klasik piyano çalıyorum ve çevremdekiler yetenekli olduğumu söylüyor. Bence yetenek sonradan çalışarakta kazanılsada doğuştan olan yetenek işleri oldukça hızlandırıyor. Ayrıca bazen yetenek ile zekanın aynı şey olduğunu düşünüyorum.
  • Doğuştan gelen bir zemin olmalı ki sonradan üzerine birşeyler eklenebilsin .

Mesela doğadaki besinleri düşünün üzüm asması doğuştan gelen yeteneği temsil ederse yaprak sarması kazanılmış olanı temsil eder diye düşünüyorum :)
  • Bu konuda M.I.T (Massachusetts Institute of Technology)'den bir ekibin araştırması vardı. Makaleyi bulursam çevirip buraya koyacağım.
    Araştırmalarına göre yetenek kavramı büyük oranda sonradan kazanılan bir yeti. Yanılmıyorsam daha doğumundan itibaren 300 küsür denek üzerinde keman-resim ve spor konusunda deneyler yapılıyor 12-13 yıl boyunca. Sonuçta aynı eğitimi alan deneklerin hemen hemen aynı nitelikte ve kalitede sanat yada spor yaptıkları görülüyor. Aradaki tek fark fiziksel yapıları oluyor.

Sonuç itibariyle yetenek bencede doğuştan gelen bir kavram olmasına rağmen olayın sadece temeli yaratılışta gizli. Sonrasında bunu güçlendirmek yada olmayan bir temeli baştan kurmak bizlerin elinde.
  • @593922 ¤;

Makaleyi bekliyoruz...

Bir de şunu merak ediyorum ki; yetenek ve zeka aslında aynı şey midir?
  • Bence yetenek doğuştan gelin bir durum, elbette çalışarak azimle herşeyi başarabiliriz ama bazı insanların belli işere doğuştan yatkınlığı olduğu da kesin.. örneğin el sanatları, resim, müzik.. bazı insanlar var bi eğitim almamalarına rağmen duydukları müzikleri bir enstrümanla başka eğitim almamış birine nazaran daha kolay çalar.. müzik kulağı deniyor buna galiba. ya da 2 küçük çocuk hiçbir eğitim almadan biri diğerine göre daha güzel resim çizer.. elbet kötü yapanda çalışırsa iyi yapandan daha iyi yapabilir.. ama eşit şartlarda bazıları bazı konularda doğuştan gelen bazı avantajlara sahip..

Bu durumu beyinle doğrudan alakalı olduğunu düşüüyorum, örneğin ben yeni tanıştığım insanların isimlerini çok çabuk unutuyorum, buna karşılıksa gördüklerimi de asla unutmam, (kaybolmam mesela herzaman geldiğim yolu özellikle bakmasam bile bulabilirim)bu görsel hafızamın daha iyi olduğunu gösteriyor sanırım bu yüzden de müzik kulağım yok ama iyi resim yaparım ve el becerim çok iyi...

Herkes bu hayat yarışına aynı yeteneklerle başlamıyor, ama bu durum bu yarışta geri olduğunuzu da göstermez belki kimsenin ya da sizin dahi farketmediğiniz bir yeteneğiniz olabilir... önemli olan bu yetenekleri farkedip yarışa avantajlı başlamak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10ur -- 14 Şubat 2008; 1:43:12 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.