Şimdi Ara

Yeşil geleceğin anahtarı devasa ısı pompaları olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeşil geleceğin anahtarı devasa ısı pompaları olabilir
    Yapılan araştırmalar ısı pompalarını emisyonları azaltmak için en etkili araçlar olarak nitelendiriyor. Birçok ülke ısı pompalarını yaygınlaştırmayı planlıyor ve bu sayede çok ciddi miktarda karbon salınımlarını azaltmayı hedefliyor. Heat the Streats girişimi ise ölçeği büyüterek dev ısı pompaları kurmayı teklif ediyor. Bu şehirlerin veya kasabaların ihtiyacını giderebilir.



    Projenin detaylarına geçmeden evvel bazı temel bilgileri vermek yararlı olacaktır. Bu bağlamda, ısı pompaları herhangi bir yakıt yakmak yerine havada, toprakta veya suda zaten mevcut olan ısı yoğunlaştırıp eve transfer etmeyi sağlıyor. Bir nevi ısıyı bir yerden alıp bir yere taşımak denilebilir. Isı pompaları bu işlemi 1 kilovat (kW) elektriği 3-5kW ısıya dönüştürerek inanılmaz bir verimlilikle yapıyor. Yani pratikte bedava denilebilir.



    Üstüne üstlük ısı pompaları için elektrik kaynağı da yenilenebilir enerjiyse ısı pompalarının herhangi bir emisyon salınımı da olmaz. Heat the Streats projesi Birleşik Krallık’ta pilot bir bölgede uygulanıyor ve ülkenin şebekesine sağlanan elektriğin neredeyse yarısı yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Yani proje İngiltere’nin net sıfır hedefleri için büyük bir potansiyele sahip. Birleşik Krallık hükümetinin iklim danışma kuruluna göre, 2030 yılına kadar Birleşik Krallık binalarının yaklaşık dörtte biri, 2050 yılına kadar dörtte ikisi ısı pompası kullanacak. Ülkedeki ısıtma endüstrisi, emisyonların üçte birini oluşturduğunu da belirtelim.



    Dev ısı pompaları



    Yeşil geleceğin anahtarı devasa ısı pompaları olabilir
    Heat the Streats, ısı pompalarının nasıl çalışabileceği konusunda yepyeni bir şablon vadediyor. Proje, toprak kaynaklı ısı pompalarının kullanılmasını gerektiriyor. Zaten oprak kaynaklı ısı pompaları, hava kaynaklı muadillerine göre daha verimlidir çünkü zemin sabit bir sıcaklığa sahiptir. Ancak bu, bir kazı çalışması -daha çok sondaj- gerektirdiği için diğer türlerine göre daha maliyetlidir.



    Ayrıca Bkz.Avrupa'nın en yüksek barajı 5.000 güneş paneliyle donatıldı



    Heat the Streats, ısı pompaları için bireysel kazılardan ziyada sokağın 100 metreye kadar erişen 200’den fazla sondaj deliği kullanarak ölçeği devasa bir boyuta çıkarıyor. Bu deliklere yerleştirilen ısı boruları evlerde ısı pompalarıyla eşleştiriliyor. Yapılan işlem sonucunda ısı pompaları yaklaşık 50C’ye kadar ısıtma gerçekleştirebiliyor. Heat the Streats, esasında ısınma ihtiyacını bir nevi geniş bant internet veya su bağlantısı gibi sunuyor. Altyapıda olan hizmeti kullanmak için ısı pompasını takmak yeterli oluyor. Dolayısıyla bireysel anlamda da maliyet noktasında ciddi bir düşüş söz konusu.



    Yeşil geleceğin anahtarı devasa ısı pompaları olabilir
    Toprak kaynaklı ısı pompaları evin ihtiyacı olan tüm ısıtma ve sıcak suyu sağlamakta ve bunların saldığı sera gazı emisyonlarını yüzde 70 oranında azaltmakta. Heat the Streats, ısı pompalarına enerji sağlamak için güneş enerjisi panelleri de kurmayı planlıyor. Dolayısıyla sıfır emisyona da böylece ulaşılmış olacak.



    Şehirlerde dev ısı pompaları nasıl kullanılacak?



    Dev ısı pompalarını kasabalara, müstakil evlerin olduğu bölgeye kurmak nispeten kolay. Enfield, Londra'daki bir diğer Kensa projesi, çok katlı dairelere toprak kaynaklı ısı pompalarını kurmayı hedefliyor. Firma sondajlar için otopark alanlarını kullanmayı hedefliyor.



    Sonuç olarak, uygun yerlerde ve uygun şartlarda dev ısı pompaları bireysel ısınma değil bölgesel ısınma kaynağı olarak kullanılabilir. Elbette bu her şehre veya ev yapısına uygun değil zira ısıyı 15. kata taşımak verimliliği düşürecektir. Bu noktada da bireysel ısı pompalarının kullanılması daha uygun olmakta.




    Kaynak:https://www.bbc.com/future/article/20230131-can-city-dwellers-ever-have-heat-pumps







  • Mantık iyi de, elektriği ucuzlatmak lazım. Elektrik bu kadar pahalı iken ülkemiz için zor. Yenilenebilir kaynakların oranı daha da arttırılmalı. Bir de aşırı soğuklarda yetersiz kalabiliyor sanırım. Bazı uygulamalarında bundan şikayet ediyorlardı. O da muhtemelen maliyetten kaçma ile vs. ilgilidir.


    Ha bir de bir soğuyup bir ısınan zemindeki toprak buna zamanla nasıl tepki verir bilmiyorum. İnceleniyordur umarım.

  • cok mantikli. kisin isi pompalari yani klimalar sicaklik 5 derecenin altina dusunce zorlanmaya basliyorlar. isiyi disardan iceri pompalamaya calisiyro ama disarda isi dusuk, bunun uzerine iyice soguyunca dis unitede donmaya basliyor. ote yandan topragin biraz derini sabit sicaklikda, kisin yuzeyden daha sicak, daha guzeli yazinda yuzeyden daha serin. yazinda tersi yonde daha verimli calisabilir. topragi asiri isitmasindan cekinenler icin dunyanin boyutlari yaninda o kadar ince bir yuzey katmaninda yasiyoruzki, altimizda yuzlerce kilometre kalinliginda kaya, binlerce kilometre kalinliginda lava var. kendimizi yuzeyde cok ozel goruyrouz, herseyi etkileyip degistirebilecegimize inaniyoruz ama yerin bir kac km altina inildiginda insanlarin esamesi okunmaz, etkimiz sifir. ne kadar cok isi pompalarsak pompalayalim bir fark yaratmiyacaktir.

  • Beklediğim yorum halen gelmemiş. Beklemedeyim :)

  • Isı pompası ve klima mantalitesi, 10 derece varsaydığımız mevcut havayı ikiye bölüyor. 0 derece ve 20 derece olarak. 20 derece olanı ısıtma sistemine 0 dereceyi dışarı veriyor. Bu esnada gaz salınımı yok.
    Elektrik enerjisini temiz yapabilirsek 100% temiz ısıtma/soğutma çözümü.

  • Haftada bir ısı pompası haberi = Donanım haber

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    Attım şimdi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    abi satışa başlayın alacağız artık el mecbur :) yalnız gümrükte mi bekliyor mallar yani 3 haber oldu ısı pompasının ama satış yok :P

  • deprem olan memlekette zor bu olay. sen deli yatırım yaparsın, mikail gelir fayı bir dürter oturur ağlarsın eğer ölmediysen ^^

  • Koreliler alttan ısıtmalı evlerde oturuyor. Acaba bu sistem ordada kullanılıyor mu??

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Mylevi M kullanıcısına yanıt

    İşte bu yüzden mühendislik denilen kavram var


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mylevi M kullanıcısına yanıt
    japonyada 9.1 deprem oluyor, adam 50. katta karsida sallanan gokdelenlerin manzarasini izliyor. yolun bilimin yolu olur isin muhendisligini duzgun ahlakli sekilde uygularsan mikail durtdu diye aglamazsin. herseyin bilimi muhendisligi var.

  • Bu ülkede fayları hala ölüm meleklerinin tetiklediğini sanan hatırı sayılır bir kitle var, yazık bir arpa boyu yol alamadık, ondan sonra uzaya gideceklermiş, haşa tanrı çarpar mazallah.

  • Çok verimsiz .Rasyonel değil

  • kömür doğalgaz gibi yakıtlarla uğraşacağımıza sondajlar uğraşmış olsaydık şuan doğalgazla elektrikle uğraşmazdık. Peki neden böyle oldu? Hemen söyleyeyim. Kapitalist sistemde daha zengin olmak isteyen zenginler yüzünden.

  • Karbon yaşamın temel taşı. Karbon ayak izi diye bir şey uydurdu küreselciler. Ormanları yok eden de kendileri. Doğayı düşünseler ormanları çoğaltırlar.

  • Neresi uçus elektrik fiyatlarından haberi yok 3-4000 tl veriyorum bumu uçus ayını evi doğalgaz la yarı fiyatına ısıtıyor

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    1kW elektrik enerjisinden 5kW isi enerjisi uretiyor. nasil verimsiz aciklar misin? tek isiniz bok atmak...

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.