|
Valla şöyle söyleyeyim eskiden benim kardeşim yapmaya çalıştı bu işi, araba 4 saat sonra kaldırıma çıkıp ağaca vurmuştu :) |
|

|
Valla şöyle söyleyeyim eskiden benim kardeşim yapmaya çalıştı bu işi, araba 4 saat sonra kaldırıma çıkıp ağaca vurmuştu :) |
|
allah akil fikir versin. konularini gormemek icin blokladim ama forum sagolsun bir yolunu bulup gosteriyor. sinavdan bir hafta sonra aliniyor mu gercekten ehliyet? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzzY® -- 19 Eylül 2023; 19:12:29 > |
|
|
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
Ehliyeti yeni alınca araba kiralayamıyorsun. Bana göre saçma ama tabi haklı gerekçeleri de vardır bu işin. Bence saçmalığı şurada: Şimdi ehliyet aldın diyelim, araba alacak durumun da yok. Mis gibi 14 ders direksiyon eğitimi alıyorsun ve 2 sene hiç araba kullanmadan bekliyorsun ki araç kiralayabilesin. E unuttun her şeyi. Daha riskli değil mi bu şekilde araç kiralamak? |
|
|
Kişiden kişiye değişir sorunun cevabı, senin tecrübene kalmış.Mesela bana araba kullanmayı kimse öğretmedi, 15 sene önce böyle sürücü kurslarında sıkı eğitim denetleme felan da yoktu.Ehliyet alacağım zaman, babam boş arazide üç beş liraya arabayla iki tur attıran bir dayı vardı mahallede ona götürmüştü beni.Eğer sürebiliyorsan ehliyete yazılırsın demişti.18 yaşındaydım elime direksiyon bile değmemişti, hayatımda ilk kez orada oturdum sürücü koltuğuna.Yanıma aracın sahibi oturdu, biliyor musun yoksa anlatayım mı ? Diye sordu. Ben de çocukluktan beri hep minibüste takside vs. en önde oturur şoförleri izlerdim, nasıl kullandıklarını görüp iyice öğrenmiştim.Adama ben biliyorum dedim, çalıştırdım arabayı taktım vitesi bire sanki her gün araç kullanıyormuş gibi kaldırdım arabayı iki tur attım sonra tamam dedi babam fakat tam park ederken arabayı debriyaja basmayı unuttum stop ettirdim.Sonra aynı dayının arabasıyla biraz daha fazla para verip trafikte de bir tur atmıştım. Trafikte de arabayı ışıklarda kalkarken kavrama noktasını kaçırıp bir kere stop ettirmiştim, onun dışında bir problem yaşamadım.Sonra zaten bir daha hiç stop ettirme vs. yaşamadım alıştıkdan sonra.Ardından sürücü kursuna yazıldım, ne direksiyon eğitimi ne bir şey hiçbir bok vermediler.Sadece direksiyon dersi diye bir sokağa götürüp orada şu ileriden dön gel dediler 1 tur attırdılar sadece o da 5 dakika felan sürmedi hepsi bu kadar. Ne geri geri gelme, ne park etme, hiçbir eğitim almadık yani.Neyse bir şekilde direksiyon sınavını da geçip ehliyeti aldık kendi arabamızı da aldık ama baktım ki arabayı park etmeyi bilmiyorum.Ne yapıcam ben park edemiyorum nasıl çözücem sorunu derken, açtım youtube dan bir video nasıl park edilir diye bir kere izledim tekniğini öğrendim.Sonra çıktım dışarı ilk denememde park ettim.Ardından rahmetli annem sağolsun bana cesaret verdi, yanıma oturdu birlikte arabayla gezmeye başladık. Gece çıkıyoruz zifiri karanlıkta, yağmur yağıyor şakır şakır yol gözükmüyor.Gece bilmediğim yollara giriyorum dar sokaklardan geçiyorum vs. derken öyle öyle öğrendim.Şimdi yaşadığım en önemli detayı anlatıcam sana.Ben arabaya alışana kadar hep normal şehir içi trafikte felan kullanmıştım, gayet de iyi alıştığımı ve artık işi kaptığımı sanıyordum.Fakat hala acemi sayılırdım, bir kaç aydır araç kullanıyor olmama rağmen henüz hiç otoyola çıkmamıştım. Bir gün tek başıma gezerken otoyola çıkıp orada da tecrübe edinmek istedim, tem otoyoluna bağlandım.Normalde hep şehir içinde kullanmış ve 60 70km hızı hiç geçmemiştim.Sonra otoyola bağlanınca baktım ki herkes yanımdan vızır vızır geçiyor, millet resmen üstüme çıkıyor korna felan çalıyorlar.Dedim böyle olmaz bu süratlerde gidersem kaza yapıcam ve ya yaptıracaklar.Mecburen trafiğe uyum sağlamaya çalıştım ben de hızımı yükselttim 100km hıza kadar çıktım ilk kez. Sonra yüksek süratte farkettim ki stabil bir sürüş sağlayamıyorum ve hala tecrübe kazanmam lazım, baktım ki başım felan dönmeye başladı artık ve o hızlarda hem aracın kontrolü hem çevre kontrolü daha zorlaştı hemen ilk çıkıştan otoyoldan çıkarak oradan kaçtım.Çünkü acemi olduğum için araçta manuel olduğu için tüm dikkatimi araca veriyordum, ne zaman vites atıcam arabanın devri kaçta kaçıncı vitesdeydim vs. derken bir yandan da sağımda solumda araba var mı önümdeki araç üzerime kırar mı vs. diye düşünmek çok zorluyordu. Sonra biraz daha tecrübe kazandıktan sonra önce çevre yolu ardından otoyola kademeli olarak alışarak o sıkıntıyı da yendim.Zaten iyice araca alıştıkdan sonra bir daha aracı düşünmüyorsun, her şeyi kas hafızasıyla yönetmeye başlıyorsun ve tüm dikkatini yola verebiliyorsun.O saatden sonra sıkıntı kalmıyor.Fakat acemi biri için yüksek süratlerde kullanmak oldukça sıkıntı.Şahsen acemi bir sürücü olarak uzun yola çıkmanı önermem, araçlar seni yüksek süratle gitmeye zorlayacaktır.Kimi yerlerde sollamaya çıkman gerekecektir vs. acemi olarak bunlarla başdemeye bilirsin. |
|
ehliyeti aldığım hafta balıkesirden mersine gittim. 90 ı geçmedim . pozantıdan freni şişirmeden inmek o acemilikte çok iyiymiş bence. gece geç saatte trafiksiz bir şekilde istanbuldan çıkarsan bence gider. uzun yol daha kolay. |
|
|
|