arkadaşlar belki defaalrca srulmuştur bu ama bilgisizliğime verin.artık windowsun dayanılmaz eziyrtinden sonra toshiba a300-15a laptopuma linux kurmaya karar verdim, daha ilk olacak bu acaba hangisini önerirsiniz?
öncelikli isteğim türkçe olması ve driver sorunu yaşamamamdır bunu hangisiyle yapabilirim acaba? ayrıca bu işletim sistemlerininde 64bitlik sürümleri varmı, t8100 işlemcim var, acaba 64 bit kursam dahamı iyi olur linux için ve kursam bir sorun olurmu? ayrıca şu an delisi olduğum fm 2009u acaba bu sürümlerden birinde çalıştırma olanağım varmı?
iu an aklıma gelen kriterler bunlar, bunlara göre ve benim bilmediğim bazı özelliklere göre sizce hangisini kurmalıyım ve 32 bitmi 64 bitmi kurmalıyım? cevabınıza göre kuracağım yardımcı olursanız çok sevinirim, birde pardus 2008.2 heralde ocakta çıkacak ama eğer önerirseniz ubuntunun son sürümünün linkini alabilirmiyim sizden? cevaplar için sağolun şimdiden, ii geceler...
windows'ta çektiğin şeye eziyet diyorsan, hiç linux kurma bence...
ya walla linux belki dediğiniz gibi bıktıradabilir ama en azından kurup deneyesim var, türkçe için çokda tutturduğum yok ama türkçe ubuntu yok mu acaba? çünkü linux sürümlerinin saniyeler içinde dil değiştirebildiğini veb bu durumun çokta sorun teşkil etmediğini okumuştum internette? ayrıca ubuntunun cd sürümünden başka ayrıca daha fazla içerik içeren dvdsi filan var mı acaba??
quote:
Orjinalden alıntı: maxi_rocker
ya walla linux belki dediğiniz gibi bıktıradabilir ama en azından kurup deneyesim var, türkçe için çokda tutturduğum yok ama türkçe ubuntu yok mu acaba? çünkü linux sürümlerinin saniyeler içinde dil değiştirebildiğini veb bu durumun çokta sorun teşkil etmediğini okumuştum internette? ayrıca ubuntunun cd sürümünden başka ayrıca daha fazla içerik içeren dvdsi filan var mı acaba??
2 sorunun da cevabi EVET. ubuntu.com
Bu arada 1 cd'lik kurulum yaptiktan sonra tum ekstra icerige ve fazlasina, en guncel versiyonlara Paket Yoneticisi'nden erisebiliyorsun zaten. Yani dvd'leri indirirsen iclerindeki ek yazilimlar Ekim 2008 tarihli olucak. Paket Yoneticisi'nden kurarsan ise en son versiyonlari indirip verir..
Dil desteği dağıtımlarla alakalı bir durum değildir. Türkçe dil desteğini gnome,kde,xfce gibi masaüstü ortamlarının dil paketlerinde mevcuttur. Yani hangi dağıtımı kurarsan kur türkçe dil desteği olacaktır (konsol uygulamalarımda türkçe olsun istersen o pardus'ta bile yok denecek kadar kısıtlı). Eğer linux kullanma istediğin sadece meraksa kesinlikle windows'un yanına bir linux dağıtımı kurmanı tavsiye ederim ve yeni başlayan türk kullanıcılar için kim ne derse desin en iyi seçim pardus olacaktır. Özellikle kde masaüstü ortamı şu ana kadar windows kullanmış birine daha yakın gelir.
Ubuntu default olarak gnome masaüstü ile gelir ve gnome kde den daha hızlıdır.beğenmeyen için kde ye geçmek iki tık kadar kolaydır.Pardus ta daha kde4 e geçmek büyük sorundur.Ayrica laptopumda ubuntu 64 bit kullanan bir insan olarak ubuntu performans anlamında pardus tan çok daha iyi bir dağıtım.Ayrica .deb paketlerinin kurulumu olsun depolarındaki 50000 program olsun internet ustundeki desteği olsun ubuntu dünyada en çok kullanılan dağıtım olmayı hakediyor.Pardusla yaşayacağınız problemler için destek bulmanız çok daha zor.Daha 64 bit için bile mırın kırın eden bir dağıtımı kulanmak isterseniz buyrun.Pardusta zemberek gibi çok güzel olanaklar var genel olarak ta sağlam bir dağıtım ama ev kullanıcısı için yeterli asla değil.
o zaman benim burdan tam anladığım ubuntu ile belki zorlansamda daha işlevsel olacağım, bu gece o zaman sistemimi artık windows vista+ubuntu olarak değiştireceğim yada belki xpde kurabilirim.peki merak ettiğim 64 bitmi 32 bitmi konusu var artık? acaba 64 bit kursam driver sorunu yaşayabilirmiyim?
bunada cevap aldıktan sonra indirip kuruluma başlayacağım, çabuk cevap verebilirseniz çok iyi olur...
ubuntu'yu indirip bir cd'ye yaz ve cd'den boot et, bakalım tanımadığı bir donanım olacak mı? ekran kartı ve küçük bir ihtimal intel değilse wireless kurulumu elle olur. eğer "hardware drivers" uygulamasında ekran kartı için sürücü gözüküyorsa hiç bir sorun olmaz.
quote:
Orjinalden alıntı: positroN
ubuntu'yu indirip bir cd'ye yaz ve cd'den boot et, bakalım tanımadığı bir donanım olacak mı? ekran kartı ve küçük bir ihtimal intel değilse wireless kurulumu elle olur. eğer "hardware drivers" uygulamasında ekran kartı için sürücü gözüküyorsa hiç bir sorun olmaz.
şu an hem 32 bit hemde 64 bi ubuntu 8.10u indiriyorum, uyumlu olup olmadığına nasıl bakabilirim acaba tam olarak? linux konusunda biraz acemiyimde???
Linux'da 64bit tercih edebilirsin 32bit'e kiyasla daha fazla sorun yasama olasiligin cok dusuk.
quote:
Orjinalden alıntı: DHArcadia
Linux'da 64bit tercih edebilirsin 32bit'e kiyasla daha fazla sorun yasama olasiligin cok dusuk.
hadi ya windowsta tam tersi bu olay :D bakalım inş bi sorun çıkmazda linux dünyasına bende bi giriş yapmış olurum, geceye kuracam artık yanına bi tane windos ile birlikte...
quote:
Orjinalden alıntı: maxi_rocker
quote:
Orjinalden alıntı: DHArcadia
hadi ya windowsta tam tersi bu olay :D bakalım inş bi sorun çıkmazda linux dünyasına bende bi giriş yapmış olurum, geceye kuracam artık yanına bi tane windos ile birlikte...
evet windows'ta 64-bit'e gecmiyorum cikicak sorunlardan korktugum icin. linux'da hersey acik kaynak kodlu oldugu icin 64-bit versiyonlari kolaylikla hazirlaniyor ve cok uzun zamandir 64-bit destegi var.
Bununla ilgili aynı bir soruyu bir başlık önce cevaplamıştım aynı şeyler yazmak istemediğim için hemen kopyala yapıştır yapıyorum.
quote:
mcbtr
Şimdi öncelikle şunu söylemeliyim ki. Yeni başlayan biri için GNU/Linux işletim sistemine alışmak zor olabilir. Bazen bazı işlerinizi grafik arabirimini kullanarak yapmaya çalışırsanız sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. (paket yükleme özellikle pardusta bazen işkence olabiliyor). O yüzden terminal denilen (uçbirim, konsol, vb adları da var) birimin kullanımını biraz öğrenmek gerekebilir. Ayrıca Pardus tamamiyle türkçe ama biraz ingilizce biliyorsanız daha stabil olan Ubuntu yu kullanmanızı tavsiye ederim. Hemde GNOME adı verilen grafik birimini kullandığı için sistemi daha az yorar ve donanım konusunda daha başarılıdır. Ayrıca Ubuntu nun arkasındaki komünite desteği Pardus tan daha fazladır. Yani sorunlarınıza daha kısa sürede çözüm alırsınız.
1) Eğer KDE tabanlı bir GNU/Linux işletim sistemi kurarsanız GNOME tabanlı bir Linux işletim sisteminden aldığınız performanstan daha az performans alırsınız. Aradaki fark ise sadece grafiktir.
2) Bir çok uygulama çalışır aslında ITunes benzeri bir program vermiş arkadaş. Bununla beraber Amarok adı verilen program sisteme gömülü geliyor Ubuntu da ve bu kısa yoldan sürükle bırak ile IPhone a direk şarkı atmanızı sağlıyor(Arkadaşlarım söyledi). Ayrıca oyunların büyük kısmını da WINE adı verilen bir emülatör ile oynuyorsunuz. Photoshop benzeri ama daha az detaylı GIMPshop falan var yani çoğu uygulamanın benzeri var.
3) Projektöre bağlanırken hiç bir sorun yaşamadığımı düşünürsem sanırım TV de de yaşanmaz. Yeter ki eğer Grafik kartınız için uygun sürücü yüklenmiş olsun.
Dediğim gibi eğer yeni başlıyorsanız ve biraz ingilizceniz varsa kesinlikle Pardus yerine Ubuntu yu tavsiye ederim. Ben biraz da grafik güzelliği istiyorum derseniz Kubuntu da olur (Ubuntu nun KDE tabanlı versiyonu)
Umarım yardımcı olur seçimin hakkında
O tamamen sizin tercihinize bağlı. KDE isterseniz Pardus'tan şaşmayın bence. Ama Gnome derseniz çoğu arkadaşın tavsiye ettiği gibi Ubuntu'yu kullanın. Sürücüler konusunda biraz daha uygun bir dağıtımdır Ubuntu. Grafik arayüzü ise sizin bilgisayarı kullanışınıza bağlı bence. Basitlik ve performans arıyorsanız Gnome idealdir. Ama KDE'nin yanında biraz yetersiz kalıyor. Bu yüzden benim kişisel tercihim KDE'den yana. (Pardus)
Arkadaşlar Ubuntuya internet explorer kurabilir miyim?
playonlinux ile evet
quote:
Orjinalden alıntı: cosica
Arkadaşlar Ubuntuya internet explorer kurabilir miyim?
parduste ubuntuntuda kullandım gnome kesinlikle çok basit linux ögrenilicekse pardus bence
ubuntudan çok hoşanmadım temaları hariç
ubuntuda kablosuz ağlara bağlanmak tam bir işkence.pardustaki gibi tara tuşu bile yok.çok ilkel.