Şimdi Ara

▓ Yeni Alışveriş Sistemi ve Dolandırıcılığa Karşı Tedbir Tavsiyeleri... (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
288
Cevap
12
Favori
16.862
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bence dolandırıcılık faaliyetleri azaltılabilir, ama asla son bulamaz. Örnek olarak:

-Ürün gelir, temiz çıkar, adam bir yerini çizer, gönderene "kargodan hasarlı geldi" der. Şimdi ne yapacaksın? Eğer gerçekten çizilmişse polise gidersin falan da... Kargoda hiçbir şey olmadığına eminim, parayı geri göndermiyorum mu diyeceksin? İşte, karşıdaki insana bağlı her şey.

Ben zamanında bir işlemci gönderdim, kargoda işlemcinin altındaki o sokete geçirilen teller eğilmiş. Adam mesaj attı işte, böyle mi gönderilir hiç bir şeye sarmamışsın falan diye. Doğru, pek paketlememiştim. Adama parasını geri ödedim. Peki ya ödemeseydim de adamda mal öyle bozuk kalsaydı? Polise gitse ne diyecekti?

Burada yapılan şey sanırım dolandırıcılığı en aza indirmek, çünkü her türlüsü yapılabiliyor. Öte yandan, bu her türlü şeye dolandırıcı yine bir şey bulur. Olay insanda, güvendiğin bir kişi olmalı diye düşünüyorum. Takip, güzel fikirler çıkıyor

• iyi düşünüyorsunuz insanların iyiliğine tavsiyelerde bulunuyorsunuz ama bence gerek yok. neden diyeceksiniz, çünkü iş her zaman alıcıda biter. ihtiyatlı olacaksın arkadaş bunun lamı cimi yok. "300 liralık malı 200 e buldum lan" diye sevine sevine atlarsan, sazan gibi avlanırsın. satıcının yaptığı alışverişleri, yazdığı mesajları, edindiği referansları görmek çok zor değil. araştracaksın bu kadar basit. ve ola ki içine bir kurt düşerse sanalpazardan alacaksın, vereceksin fazladan 10-20 tl, ama için rahat olacak. biz burada ne kadar öneri getirirsek getirelim, dolandırıcılar yine bir açık kapı bulacaktır. çünkü şerefsizlik asla dinlenmez
  • 1. sayfada bu konu "Bu da ürün alıp satarken dikkat edilmesi gereken hususlar" başlığı altındaki maddelerde ayrıntısıyla yazılı zaten. Örneğin fiyatla alakalı olanı 8. maddede. Herkes, her zaman, herşeyi düşünmeyebilir, düşünemeyebilir.

Biz arkadaşlarla bu konu üzerine kafa yorup, birilerinin mağduriyet oranını asgariye indirebilmek için bunları çıkardık, tabii % 100 önüne geçilmesi imkansızdır. Ki, GET ile alışverişlerde bile bu mümkün değilse, GET'siz alışverişlerde bunun oranını siz düşünün. Sizin daha iyi önerileriniz varsa onları da alalım ve hep birlikte değerlendilerim, yoksa da en azından destek olun. Buradaki öneriler hayata geçirildiğinde, bundan sadece belli bir zümre değil de, bütün üyeler faydalanacaklar ve eminim ki dolandırıcılık oranı hiç olmadığı kadar asgariye inmiş olacak.

Ki, benim herhangi bir alışverişte mağduriyetimin olmadığının altını da özellikle çizmek isterim.

Ben gerçeğin peşindeyim, kimin söylediği önemli değil. Ben adaletin peşindeyim, kim için veya kime karşı olduğu önemli değil.
    Eğer dikkatli değilseniz, gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanları sevmenizi sağlar. Malcolm-X

Her zaman kazanan, bir defa kaybettiğinde tam kaybeder. Adâlet geciktikçe cezası büyür. Adâlet geldiğinde iflat etmez. Hak sillesinin sadâsı yoktur! Bir vurdu mu, devâsı yoktur. Mustafa Özcan

• Çok güzel ve önemli bir konu açmış arkadaş. Son zamanlarda forumun dolandırıcı kaynadığınızı üzülerek görüyoruz. Maalesef ki bir çok üyemizde ucuz ilanlardan etkilenerek bir çok zarara uğradı. Ben konsol ve konsol aksesuarları bölümünde sürekli ürün satan bir satıcı olarak bu dolandırıcılar yüzünden satış ortamında büyük bozulmalar olduğunu görüyorum. Şahsen ben bile pepso nikli arkadaşın ağına düşmekten son anda kurtardım.

Piyasa fiyatının altında açılan ilanlardan uzak durmak ve şüphe etmek lazım. Hatta nacizane bu pepso gibi nitelikli dolandırıcılar için bu önlem bile yetersiz. Çünkü bazen piyasa fiyatından bile ilan açarak vurgun olabiliyor. Benim ilgilendiğim ürün mesela bu tarzdı.

Diğer yandan 30-40 tl lik bir oyun satan ya da takasa giren üyenin referansıyla 300-500 tl lik bir konsol alım satımının referansı aynı kefeye konmamalı.Bu referans derecelendirme işi güzel düşünülmüş. Diğer önerilerde gayet makul.

Bunların yönetimce kısa sürede işlerlik kazandırılmalı. Çünkü her gün ayrı dolandırılma vakası okumaktan gına geldi. Hatta son pepso nikli elemanda olduğu gibi bu işleri meslek edinmiş nitelikli dolandırıcıların uğrak yeri olmuş forumun 2.el kısmı. Giderek de bunlardan kendimizi korumak zorlaşıyor!
    Acil bir çözüm lazım.

Bir de eski referanslar ne olucak onu da konuşmak lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

1. sayfada bu konu "Bu da ürün alıp satarken dikkat edilmesi gereken hususlar" başlığı altındaki maddelerde ayrıntısıyla yazılı zaten. Örneğin fiyatla alakalı olanı 8. maddede. Herkes, her zaman, herşeyi düşünmeyebilir, düşünemeyebilir.

Biz arkadaşlarla bu konu üzerine kafa yorup, birilerinin mağduriyet oranını asgariye indirebilmek için bunları çıkardık, tabii % 100 önüne geçilmesi imkansızdır. Ki, GET ile alışverişlerde bile bu mümkün değilse, GET'siz alışverişlerde bunun oranını siz düşünün. Sizin daha iyi önerileriniz varsa onları da alalım ve hep birlikte değerlendilerim, yoksa da en azından destek olun. Buradaki öneriler hayata geçirildiğinde, bundan sadece belli bir zümre değil de, bütün üyeler faydalanacaklar ve eminim ki dolandırıcılık oranı hiç olmadığı kadar asgariye inmiş olacak.

Ki, benim herhangi bir alışverişte mağduriyetimin olmadığının altını da özellikle çizmek isterim.

konuya destek vermediğimi düşündüğünüzü üzülerek görüyorum. karşısında durmak biryana canı gönülden desteklemekteyim. lakin ne kadar öneri getirirsek getirelim, dolandırıcılar bir açık kapı bulacaktır. aslolan, insanların hazır bilgi edinmek yerine araştırma alışkanlığı kazanmasıdır. kastım budur.

kaldı ki son vurgunların bazıları, forumca güvenilir kabul edilebilecek ( referans sayısı ve referansa konu olan ticaretin zamansal yayılımı ve meblası açısından ) üyelerin hesaplarının çalınması neticesiyle yapılmıştır. buradaki öneriler faydalı olmakla beraber, bu türden hesap çalınarak yapılan / yapılacak olan hiçbir dolandırılıcığa ne yazık ki çare değil. derseniz ki siz öneri de bulunun, maalesef benim de bu konuda bir önerim mevcut değil. görünen tek çare her alışverişi get ilanlar ile yapmak. o sebeple tekrardan işin alıcıda bittiğini altını çizerek ifade ediyor ve iyi forumlar diliyorum.

• Herşey insanda bitiyor,Eminim herkes iyi niyetlidir ki mal alırkende karşısındakini oda benim gibidir olarak görüyo ve malı alıyo.Kazıklıyacak adam namussuz ve şerefsizse bişey yapamazsınız.100-200 tane ürün satar son ürünleri 500den aşağı değildir bi vurgun yapar kaçar gider.Ummadığın taş baş yarar hesabı.Artık telefonla konuştuğun insana bile güvenemiyosun çünki artık herkes karşısındakini kendisi gibi göremiyo.Bunun yüzünden arada temiz satıcılarda kaynıyo.
  • Bu olayı da forumun referans sistemi gibi yapacaksınız. Haliyle benim gibi kırk yılın başı girip alışveriş yapan bir adam referansı olmadığı için güven dahiline tutulmayacak. Bakın referans sayıma 5 mi ne. ama yüzlerce alışveriş yaptım.
    Ben forumda sıfır referansı olan adamlardan çok alışveriş yaptım. Xolo buna örnektir. kendisine alışverişi nasıl yaptığımızı ve benim nasıl tık diye çekinmeden para gönderdiğimi ( ki ben bazıları gibi 2000-3000 lira maaş alan birisi değilim) kendisi anlatır. Alışveriş biraz insanı okumakla ilgilidir. Kişinin konuşması ve anlattıkları, telefondaki ses tonu ve size hitap şekli bile nasıl birisi olduğunun resmidir. Tabii bu biraz da tecrübe işi.

Referans sistemini geliştirmek doğru bir iş. Haklısınız. Ama bu normal referans sistemi gibi pek fazla yararı olmayacaktır. Bu bahsettikleriniz " tecrübeli eleman aranıyor" ilanları gibi. Kimse tecrübesiz adamı almıyor ama herkes tecrübeli adam arıyor. Bu adam nasıl tecrübe edinecek?

• Böyle değerli bir konuyu nedense DH Forum'a uzun süredir girmekte sorun yaşadığımdan ancak görebiliyorum bu büyük bir kayıp çünkü takip etmem birkaç günümü alacak diyebilirim tüm yorumlarla beraber

Ancak Mürsel Abicim senin bahsettiğin ana düşünceyi ve diğer değerli Abilerimizin yorumlarını, önerilerini okuduktan sonra bende zihnimde harmanlayıp düşündüm, hani Altın, Gümüş veya Bronz sistemi gerçekten orjinal bir çözüm gibi dursa da Fake Hesap durumunda yine savnmasız kalacaktır diye düşünüyorum, tabi dediğin gibi eğer alışveriş yapacağımız kişilerin önceden yaptığı alışverişlerinde bolca detayını öğrenebilirsek o zaman bu çok anlamlı olur..

Genel itibariyle ilk ikinci el alışverişim Demircibu(Burhan abi) ile oldu, gerçekten çokca şüphe etmiştim DH 2.El için ama Burhan abinin sayfasını görünce tamamdır diyebilmiştim, onun dışında da Dikkat edilmesi gereken hususlara Telefon Görüşmelerini eklemek bence önemli Mürsel Abicim, çünkü konuşmayı bilen biri karşındakinden talep ettiklerinde tereddüt sezebilir ve sezerse de vazgeçmeli bence..

Konuyu değerli yöneticilerde dikkate alırsa eğer güzel gelişmelerle bu sistem "Daha Güvenli" hale gelir en azından, bunu olmaz diyerek göz ardı etmek olmaz

Tekkrar ellerine sağlık Mürsel Abicim
    LG OLED Evo 48C3 + Alienware AW2723DF / Argon Audio Forte A5 White / Asus RoG Azoth Snow + Monsgeek M1 V5 / Razer Deathadder v2 Pro + Razer Deathadder v3 Pro / Razer Razer BlackShark V2 Pro 2023 / Steelseries QcK Prism Destiny Edition
    Xbox Wireless Controller / Moza Racing R5 + TSW + SRP LC / Moza HGP Shifter + MAN TGA Knob / DIY Button Box / Moza Multi-function Stalks
    Fiat Egea Cross Urban 1.4 Fire 2023

• özelliklen şu yaşı küçük olan arkadaşları bir ayırt etseler ne güzel olacak...

Orijinalden alıntı: El Mukteda

sanalpazar satıcı için hiç güvenilir değil, alıcı kartı takarken kendi hatası yüzünden bir zarar verse ve (iyi niyetli biri olsa bile) zararın kendi hatası olduğunu bilmese kartı bozuk sanıp geri gönderir ve parasını geri alır ve üstelik forumda konu açıp ... kişisi bana bozuk kart sattı diyebilir, olan satıcının ürününe olur. bu bir ihtimal, bir başka ihtimal de kötü niyetli bir alıcıya denk gelirse, kartı arızalısı ile değiştirebilir veya kutuya salatalık koyup geri gönderebilir, 2. el ürün olduğu için kargo imza almadan ürünün kutusunu açtırmıyor kime neyi ispat ediceksin?

Ben gerçeğin peşindeyim, kimin söylediği önemli değil. Ben adaletin peşindeyim, kim için veya kime karşı olduğu önemli değil.
    Eğer dikkatli değilseniz, gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanları sevmenizi sağlar. Malcolm-X

Her zaman kazanan, bir defa kaybettiğinde tam kaybeder. Adâlet geciktikçe cezası büyür. Adâlet geldiğinde iflat etmez. Hak sillesinin sadâsı yoktur! Bir vurdu mu, devâsı yoktur. Mustafa Özcan
  • Uygulabilinir yerleri mevcut değerlendirmek lazım

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bilgisayar-masaustu-zotac-gtx-590-3072-mb-canavar-62113526/detay/

ilandaki fiyatdan tutun isimler aynı diğer ilanlarda farklı içerikdede az yalanla değiştirerek ilan açmış... get açmıyor direk havale
    bide utanmadan benim resimleri koymuş ilana belliki bizim forumada uğruyan bir dolandırıcı... inş birinin canı yanmaz... adam 750tlye gtx 590ilanı açmış

• her zaman seni takdir etmisimdir usenmeden bu yaziyi yazdigin icin tesekurler

Orijinalden alıntı: demircibu

alın size bir önek ilan buram buram fake ve sahte adam tam dolandırıcı...

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bilgisayar-masaustu-zotac-gtx-590-3072-mb-canavar-62113526/detay/

ilandaki fiyatdan tutun isimler aynı diğer ilanlarda farklı içerikdede az yalanla değiştirerek ilan açmış... get açmıyor direk havale
    bide utanmadan benim resimleri koymuş ilana belliki bizim forumada uğruyan bir dolandırıcı... inş birinin canı yanmaz... adam 750tlye gtx 590ilanı açmış

alem bakar, neo akar adamdaki utanmazlığa bak

Origin ID: El_Mukteda

• @demircibu

Görüşlerini de bekliyoruz. Yok mu bir önerin? Ya da şu ana kadar görüşleri nasıl buluyorsun? Yılların tecrübe birikimine sahipsin. Biz dolandırıcılığı tamamen engelleyeceğimizi iddia etmiyoruz ancak bu olayların azaltılabileceğini düşünüyoruz.
  • Bu ilanda enteresan. Hani günah almayayım da dükkanda görünen pES 2012 ve Z5500 ve GTX570. Dükkana eklenmeyen ilanlarıda ben mesajın sonuna ekledim.

http://forum.donanimhaber.com/m_53818795/mpage_1//tm.htm#53828499

Get ile mal satmak konusunda ise eğer orjinal ambalajında ürün ise biraz daha kötü niyetli alıcıya karşı avantajlısınız. Bu sistemin de sğlam olmadığı gerçek. Bırakın bunları Teknobiyotik veya başka yerden mal aldınız. Kargoucular ne kadar güvenli düşündünüz mü?
    Adam yüklerken kutyu ezdi. Getirdi hemne kargoyu verdi imzayı aldı kaçtı. İşte orda bittiniz. Get ile satışta Şube teslim ile kargo göndererek bir nebze avantaj elde etmek mümkün. Bir de satılan ürünün miktarı ile ilgili bir durum. Yani 500 TL üzerinde üründe en güzeli yine DH haber ya da sahibinden.com olur. Çünkü komisyonlar oldukça yüksek. Düşük ya da orta seviye üründe ise alıcı için:
    1- Alış kargosu
    2- iade kargosu
    3- Satıcı haklı ve dürüst ise iade almadığı ürünün tekrar iade kargosu olur ki bu çok daha fazla tutacaktır. 150 Tl'lik bir üründe bile alıcının hem parası en az 15-20 gün bloke olacaktır ve hem de yüksek kargo bedeli ödeyecektir. Ayrıca ürün üzerindeki seri no ile kutu üzerindeki seri no fotoları da ilana eklenerek kargoda bunun kontrol edilmesi istenebilir. Bunların hepsi zaten hiç işlemi olmayan alıcı ya da satıcı olarak refere edilmemiş üyeler için geçerlidir. Mutlaka kafayı bozmuş kötü niyetli birine denk gelmek mümkün müdür? Evet.
    Aynı kişi bunu aynı sitede eğer aynı yerde yaşıyorsa kaç kere deneyebilir? Farklı isimle ne kadar farklı yerlerde kargo alabilir. Kargoyu aldıktan ne kadar sonra itiraz edebilir. Kaç tane farklı kredi kartı kullanabilir? Böyle bir kişi ya da kişiler 75 milyonda kaç ihtimaldir? Bakın bir yada birkaç adam buraya dadandı. Neticede artık ilanlarıda sırıtmaya başladı ama ucuz etin yahnisi peşinde olanlar oldukça tabi ''Hırsızın hiç mi kabahati yok'' pozisyonuna düşenler olacaktır.

Forumda sadece bu değil bir çok sıkıntı var. 2.el İlan forumu yeterince düzenli değil. Ürün gruplaması yetersiz. Smartphone ve PDA ürünlerinde de mağduriyetler olmadı değil. Pasaporta işlenmiş ürünleri satıp arazi olanlarda oldu. Ya da sorunlu olanları. Bunları Dh'de engellemek imkansız kesinlikle imkansız. Burada bakıyorum mağduriyette daha ziyade satıcı ayağına değiniliyor gibi bir durum var. Oysa yüzdeye göre yine her türlü olan alıcıya oluyor. Ha bir de enteresan alıcı tipleri var onlara denk gelmek daha fazla ihtimal dahilinde. Aslında kötü niyet yok ama adam biraz değişik olunca bakın şöyle bir örnek çıkıyor:
    Yüzde yüz güvendiğim Çizgi için bile şikayet yazan tipler var. Adamın ürünü eski DDR2 ramli. Tamiri mümkün değil. Adama DDR3 ramli sıfır anakart verilmiş garantisi de korunmuş adam bana DDR3 ram maliyeti çıktı diye şikayetvar.com'a yazmış. Ben böylesi yerine dolandırıcıyı tercih ederim.

Bu kadar yazdınız yok mu başka öneri derseniz bana göre Ürünün kendi fotoğrafları zorunlu hale getirseniz dahi bunu yine önlemek mümkün olmayacaktır ama yine de ilanda bu zorunlu olabilir. Alıcılar için her donanım başlığında (Anakart/CPU ekran kartı gibi) bir kaç noktayı belirten kalıcı bir tane sabit başlık açılabilir. İçeriğne İban no olmadan havale yapılmaması gibi klasik önlemler dışında ödemeli kargo istemek ve gelen kargoda ürün içeriği ve kargoyu yapan kişinin kimlik bilgisi ile havale yapılanın kimlik bilgisinin tutması gibi ince detaylar tavsiye edilerek caydırıcı olabilir. Ama nasıl ki her afta çıkanların çoğu geri dönüyorsa bu tarzı benimseyen ya da kaybedecek birşeyi olmayan bu şahıslar her zaman yeni yöntemlerle ortaya cıkacaktır. Burada önemli olan sağlıklı işlemlerle sorunlu işlemlerin yüzdesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setek01 -- 21 Ekim 2011; 10:51:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

@demircibu

Görüşlerini de bekliyoruz. Yok mu bir önerin? Ya da şu ana kadar görüşleri nasıl buluyorsun? Yılların tecrübe birikimine sahipsin. Biz dolandırıcılığı tamamen engelleyeceğimizi iddia etmiyoruz ancak bu olayların azaltılabileceğini düşünüyoruz.

örnek bir ilan ordada yazdım bro..

http://forum.donanimhaber.com/m_53818795/mpage_1/f_/key_//tm.htm#53858717

şekil a;

-üye kesin yeni üyedir
    - hiç refaransı yoktur
    -ve getli yada güvenilir sitelerden kesinlikle ilan açmaz
    -seri ilan açar birsürü cep tel laptop ekran kartı cpu vs..
    -ilanda detay vermez çünkü ÜRÜN YOKTUR isterse size f16 savaş uçağı ilanı bile açabilir hayal gücüne bağlı..
    -ve merkez illerden profil seçmez niğde, kırklareli ,hatay gibi taşra yerler seçerler..
    -önce ürün yollamazlar isterse sizin 1000lerce alışverişiniz refaransınız olsun..
    -ve bunlar kansız olurlar onun bunun 3kuruş emeğini çalarak sülük gibi yaşarlar...

• hırsıza kilit dayanmaz derler . o misal bu konu da . imkan oldukça elden alışveriş . yoksa da sanal alışveriş . ama risk hiçbir zaman %0 olmuyor tabiki . tamamen karşıdaki canlının vicdanına kalmış bir durum ne yazık ki
    Tamron Di LD 90mm F2.8 Macro || Tamron 70-300 Di LD Macro || Sigma 28mm F1.8 EX Asp. MACRO
    Helios 77M-4 50mm F1.8 || Porst MC 135mm F1.8
  • Oncelikle dolandirilan arkadaslara gecmis olsun diyorum ve fikrimi paylasiyorum umarim daha once birisi soylemisse saygisizlik olarak gorulmez. Sehir disi gonderilerde saticinin urunu kargoya verdigine dair kargo takip numarasi girebilecegi bir yer olmali ve bu numaralarda moderatorler tarafindan onaylanmali
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.