Şimdi Ara

▓ Yeni Alışveriş Sistemi ve Dolandırıcılığa Karşı Tedbir Tavsiyeleri... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
288
Cevap
12
Favori
16.862
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben eğer bu işin ticaretiyle uğraşmış olsaydım haklı olacaktın. 5 ayda sadece kaç ilan açmışım, dükkanımdan bakarsan bu da onun delili olur sanırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

Ben eğer bu işin ticaretiyle uğraşmış olsaydım haklı olacaktın. 5 ayda sadece kaç ilan açmışım, dükkanımdan bakarsan bu da onun delili olur sanırım.

Seni tanımam etmem arkadaşım, bir alıp veremediğim de yok. Bende yapmıyorum ticaret. Baktım dükkanına da, sattığın ürünler yüksek fiaytlı ürünler. Ben sadece bu öneri bana göre ters dedim. Yani bu sistem her zaman pahalı ürün satanı yücelten, ucuz ürün satanı da küçülten bir sistem olur. İnsanın dürüstlüğü sattığı şeyin pahalı olmasıyla ölçülmez.

Zaten herkesin aşağı yukarı bir ürün gamı vardır eğer bu işin ticaretini yapıyorsa. Alan adam da o kişiden yine aynı bazda bir ürün alacaktır. Bakar referansına ve o referans yeterli gelirse alır ürünü. Şimdi şöyle düşün adam sürekli max 100-150 liralık ürünler satıyor, referansları da hep olumu. Günün birinde eline 1000 liralık bişey geçti adam bunu satamaz sizin önerdiğiniz sistemde. Çünkü alıcı size gider. Bakar adamın referanslarına bronz almış, haaa der ben gideyim bu 1000 liralık ürünü altın olandan alayım.. Aslında bronz dediğiniz şey, 3. sınıf satıcı demekten başka bişey değil..

Neyse beni bağlayan çok önemli bir durum yok, ayda yılda bir kendim yeni bişey alırsam eskisini satıyorum. Ama ETIK olarak uygun değil bu düşündüğünüz benden söylemesi.

"Bizi bilen bilir, bilmeyende kendi gibi bilir"
    Hz.Mevlana

• Bu sadece bir öneriydi. Aklınıza yatmayabilir veya kabul etmeyebilirsiniz (hoş, DH yönetimi de bunu hemen kabul edecek değil ya ). Siz de daha farklı öneriler ve teklifler sunun o zaman. İlla benim dediğim ya da başkasının dediği olacak diye birşey yok, bunun müzakeresi yapılır ve herkesin üzerinde hemfikir olacağı ortak bir nokta bulunur.

Şu sınıf meselesine gelince de onu düşündüm ve evet öyle bir ihtimal mümkün ancak bu öneriyi yazarken bu şekilde olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Bunun orta yolu nasıl bulunur, şimdilik başka fikir gelmiyor aklıma ancak şahsen ben, referanslarının tamamı bronzdan oluşsa bile bir satıcıya, eğer bu referanslarının tamamını da satışlarını sorunsuz olarak yaparak tamamladıysa, altın referanslı ancak satışlarının bir kısmı sorunlu olan kişiye tercih ederim. Buradaki sınıflandırma, zengin-fakir ya da az güvenilir-çok güvenilir ayırımı değil, satılan ürünlerin meblağıyla alakalı bir sınıflandırmadır. Ben böyle düşünerek yazdım yani.

Bir de sonradan eklediğim ürün alma-satma kriterleri'ne de bir göz atarsanız eğer, bu önerilerin hiçbirinin sallama olarak yazılmadığını, belli bir düşüncenin ürünü olduğunu görmüş olursunuz. Benim size ilk tepkimin nedeni, benim iyi niyetli olmadığım noktasındaki ittihamınızdı ancak farklı ve zıtta olsa görüşlere ihtiyacımız var. Zaten başlıkta da bunu özellikle belirttim ki herkesin üzerinde mutabık kalacağı daha iyi bir referans sistemi oluşturulabilsin.

Bir de ne için gerekli diye soracak olursanız, El Mukteda nikli arkadaşımız ve benim az önce de sözünü ettiği ürün alma-satma kriterleri'ni buraya yazmamızın bir nedeni dolandırıcılık olaylarıdır. Dolandırıcılık meselesiyle bu sınıflandırma konusunun alakası ise şu: Dolandırıcı olan kişi (son olarak pepso nikli üye - yukarıda linkini vermiştim) önce ucuz ürün satarak referans topluyor, ardından pahalı ancak olmayan ürünlere ilan açıyor. Ucuz olanları satarken satış işlemini sorunsuzca hallediyor ancak pahalı (olmayan) ürün içerikli ilanlara alıcı çıktığında da parayı alıp ortadan kayboluyor. İşte bu sınıflandırma fikrinin kaynağı burasıydı. Umarım hâlâ kötü niyetli olduğumu düşünmüyorsunuzdur ...

• 5o tl üzeri ürün alırken önce ürün gelir incelerim eğer anlaşmamızdaki gibiyse sonra parasını yatırırım,satarken alıcıya her türlü soruyu sormasını isterim gerektiğinde resimle desteklerim çürük çarık varsa söylerim, önce parayı alırım sorna ürünü gönderirim, anlaşmamızdaki gibi değilse ürün ki anlaşırken herşeyi söylediğimden böyle bişey olmaz ürün geri gelir parasını iade ederim.böyle yaparım alışverişimi.5o tl altında zaten kaybedecek pek bişey olmadığından insanlara şans tanımış olurum

ayrıca rüünün pahası önemli değil refaransın amacı kişnin güvenilirliğine az da olsa kanıt göstermek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2104C947D -- 7 Ekim 2011; 9:33:39 >
  • bunun kolayı var, belirli sayıdaki bronz referanslar gümüş ve belirli sayıdaki gümüş referanslar altın olarak sayılırsa ortada hiç sorun kalmaz, bir de referans sayısı olarak değil de diğer forumlardaki rep gücü gibi puanlama sitemine dayalı olursa üyeler arasında bir istatistik tutulabilme imkanı da sağlanmış olur.

Origin ID: El_Mukteda
  • Bu hiç aklıma gelmemişti. Bence çok iyi bir öneri. Umarım daha iyi öneriler de gelir.

Ben gerçeğin peşindeyim, kimin söylediği önemli değil. Ben adaletin peşindeyim, kim için veya kime karşı olduğu önemli değil.
    Eğer dikkatli değilseniz, gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanları sevmenizi sağlar. Malcolm-X

Her zaman kazanan, bir defa kaybettiğinde tam kaybeder. Adâlet geciktikçe cezası büyür. Adâlet geldiğinde iflat etmez. Hak sillesinin sadâsı yoktur! Bir vurdu mu, devâsı yoktur. Mustafa Özcan
  • terazi işi rep işi çok saçma bence.yanlış anlamayında sahte referans yapılacak olduktan sonra burda bir çok kişi f.b. üzerinden görüşüyor arakdaşlık ediyor.yani istenildikten sonra her türlü yapılır sahte referans.
  • Arkadaşım dolandırmak isteyen kişi, GET ilanı açtığı zaman bile yapar bunu kafasına koyduktan sonra. Bizim önerimiz, donaldırıcıların önünü tamamen kesen bir önlem olmasa da bir nebze olsun dolandırılma olaylarının azalmasında fayda sağlayacak çözümler arıyoruz. Bunun şekli nedir, nasıldır, nasıl olmalıdır, onun fikir alışverişini yapmaya çalışıyoruz zaten. Bizim önerilerimiz saçmadır veya değildir ayrı mesele, ancak fikirlerimizi beğenmiyorsanız, daha iyi fikirlerle gelin ki istifade edelim.

Zaten bu konuyu açmamdaki amacım da birçok kişiden fikir ve öneri toplayarak, herkesin veya birçok kişinin üzerinde hemfikir olacağı bir sistem teklifini yönetime sunmaya çalışmaktır. Bu arada yönetimden hâlâ ses yok.

Ben gerçeğin peşindeyim, kimin söylediği önemli değil. Ben adaletin peşindeyim, kim için veya kime karşı olduğu önemli değil.
    Eğer dikkatli değilseniz, gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanları sevmenizi sağlar. Malcolm-X

Her zaman kazanan, bir defa kaybettiğinde tam kaybeder. Adâlet geciktikçe cezası büyür. Adâlet geldiğinde iflat etmez. Hak sillesinin sadâsı yoktur! Bir vurdu mu, devâsı yoktur. Mustafa Özcan
  • ben rep sistemine geçilsin demiyorum, sadece altın-gümüş-bronze sistemine alternetif sundum, memnuniyet derecesini belirten bir puan (0-100) arasında olabilir, ürünün ederine bakılmaksızın çok hassas bir ayrıma olanak verir düşüncesindeyim ama dediğiniz gibi sahteciliğin önüne geçilmek isteniyorsa mutlaka ya güvenli alışveriş siteleri ile ortak açlışılmalı veya özerk bir get sistemi oluşturulmalı.

• benim aklıma şöyle bişey geliyor mesela:
    -1 yılı doldurmamış üyelerin satış yapması engellenebilir
    - satış yapabilme hakkı belli bir puan yada alım işleminden sonra oluşturulabilir.

iki maddeninde kendine göre çok saçma yanları var.mesela ilk maddede iyi satıcıların şatışları engelleneceğinden aramızdan ayrılmasına sebep oalbiliriz, 2 . madde de de kimse almak zorunda değil, herkes isterse alır.ürün almadan satış yapılmayacak demek biraz şart koşmak gibi olur.

bunun dışında alım ve satım işlemleri için:
    kişilerin 2. el bölümünde kimlik kayıtları yapılabilir.mesela alış veriş yapmak için kişinin kimlik bilgileri kaydedilebilir,bu kimlik bilgilerinin doğruluğu devlet kurumları sitelerince teyit edilebilir,alış ve satışlarda gönderiler kişinin kayıtlı kimlik bilgileri üzerine yapılabilir.yani üye bi ürünü alsa bile kendi adresine kendi ismine göndertmek durumunda kalır, satışlarda da yine aynı isimli kişinin göndermesi şart koşulabilir.böylece satış ve alışlarda kişilerin gerçek birey oldukları teyit edilir,kayıtlı kimlik bilgilerinin haklarındaki olumsuzluk durujmlarında mahkemece delil olarak kullanılabileceğinden dolandırıcılık isteği büyük ölçüde önlenmiş olur.

• Son paragraf bence gayet güzel ve hatta olmazsa olmaz hale getirilmeli. Nasıl ki üyelik kaydının tamamlanması için cep telefonuna gelen kodu foruma giriyorsak, aynen bunun gibi gerçek kimlik bilgilerini foruma kaydettirmeyen üyelerin satış yapmaları engellenmelidir. İlk maddedeki önerine ise henüz 5 aylık üyeyim diye karşı çıkmayacağım ancak şöyle olsa sanki daha iyi olur:
    Süre şartı 1-3 ay olabilir (daha makul olması bakımından). Bunun puan/rep ya da her neyse işte o kotayı doldurması istenebilir ancak bunun da şöyle kötü bir yönü var. Eğer mesaj sayısına göre bunu yapmaya kalkarlarsa POS kasmak için kendini yırtanların sayısı oldukça artar ve bu da çok kötü olur. Bunun yerine kişinin yazdığı mesajların beğenilirlik derecesi öne çıkarsa daha iyi olur sanki. Nicelik değil, nitelik önemli olmalı yani. Bu beğenilme oranını yakalamayan birisi, (misal olarak) 3 aylık üye olsa bile satış yapamayabilir. Böyle daha iyi oldu sanki .

• quote:

Bunun yerine kişinin yazdığı mesajların beğenilirlik derecesi
    bu rep sistemi abi

• Cahilliğime ver

• est. abi, forumda olmadığı için bilmiyoruz

• En Güzeli mal İstanbuldaysa Ankarada tanıdığına gönder diyeceksin.Ben bu şekil 3-4 ürün aldım valla bilemiyorum.Birazda insanın içinde iyilik dürüstlük efendilik olması lazım.Adam hırsızsa yapacak bişey yok kardeşim.
  • Sistemi fazla zorluyosunuz. Dediklerinizin çoğunda yine bir açık var. 2 yıldır alışveriş yaptığımı farzedin spot çulardan mal alıp daha önce sattım. Burda bir süre mal alıp sattıktan sonra herkeze memnun edip suratına güldükten sonra birçok kişiye aynı anda tarih verip tek seferde voleyi vurupta kaçmıcağımı kim bilebilir ? Burda çoğu kullanıcı birbirlerini görmüyo tabiki referans olayının , üyelere baktığında ön yargı getirmesinde kimi için fayda kimi içinde çekimser satış getirebilir. Üyelik tarihlerine ,msj sayılarına, rap puanı gibi şeyler hiçbir güven vericeğini sanmıyorum. Burayı ticarethane olarak kullanmıyan yeni üyeler var, gerçekten ihtiyaçtan birşeye satmaya çalıştığında veya almaya çalıştığında bunu başaramıyacaklar. Dedikleriniz çok mantıklı , ama fazla uzun süreceli çözüm olduğunu sanmıyorum. Yapabildiğniz alışverişlerin çoğu elden yapılmaya gayret edilmeli, o ilden bir yakın arkadaşta olabilir. Ama Ben siteye GET (Güvenli E ticaret) ' in entegre edilmesi taraftarıyım. Kimse ne mal'ının peşinde koşturup korkmasına gerek kalıcak, nede parasının. Misal olarak çok yüksek fiyatlı bir ikinci el ekran kartını belki cebindeki para yetmiyo olabilir, ve güzel fiyat ta düşürmüsün bunu taksitle almak istemezmisin ? Bence bütün sorunumuzu halledicek şey bu ama arkadaşların yorumlarıda yabana atılıcak türden değil .

• Ben şimdi GET ile alınan bir üründe alıcının yapabileceği öyle bir örnek veririm ki şaşırır-kalırsınız ancak fikri bozuk kişilere yeni dolandırıcılık tekniği olur diye yazmak istemiyorum. Bunların hepsi bir yana, şunun kesin olarak bilinmesi gerekir ki dolandırıcılıkla mücadelede % 100 başarı elde edilmesi imkansızdır. Benim ve diğer arkadaşların başlık kısmına da eklediğim önerdiğimiz sistemde ise alış ve satışlardaki memnuniyet oranı maksimum verimlilikte çalışacak ve mağdur arkadaşların sayısında önemli oranda azalma olacaktır. Senin önerini de ekledim kardeşim.

Bu arada, yönetimden hâlâ bir ses yok.

• @bocekgrafik : Sen yinede anlatma onu da gerçekten dedğim olursa bir çok şeyin önüne geçilir ve alış verişte çok büyük kolaylık olur :)
  • Valla senin dediğin mi olacak, benim dediğim mi olacak kısmını inan hiç umursamıyorum. Hangi öneriler iyiyse o uygulansın. Ben ve diğer arkadaşların belirttiği fikirler GET'siz alışverişlerdeki (komisyon ödemeden) riski oldukça azaltmaktadır. GET sistemi tabii ki daha güvenlidir ancak onun olabilmesi için forumun kendine özel ayrı bir altyapı oluşturması gerekmekte ve olaya bir de komisyon kısmı eklenmektedir.

Yani bu sistem uygulanmaya başlandığında, önümüzde iki seçenek olacaktır:
    1- Komisyon ödemeyi göze alıp en düşük riskli GET'li alışveriş mi?
    2- Komisyon ödemesi yapmadan, ancak yukarıda belirttiğimiz kriterler doğrultusunda yapılacak düşük riskli alışveriş mi?

Hepsi bir yana, forumda GET sistemi uygulanmaya başlansa bile, GET'siz alışveriş seçeneği her halükârda devam edecektir. Senin önerin GET'li kısım için, ben ve diğer arkadaşların önerileri ise komisyon ödemeden yapılacak alışverişlerdeki riski oldukça düşüren önerilerdir ve sonuç itibariyle hepsi de uygulanması gereken güzel önerilerdir.

• Tabiki iki koşulda devam edicek 30 liralık bir powerı get li sistemde alıpta daha fazla para vermek tabi ki can sıkıcı. ama 300 liralık bir ekran kartını aradaki farkı alıcı üstlenmeli GET le almalı ve taksitle isterse ondan da yararlanmalı :) Herşeyi tabiki GET le çözemeyiz 5 liralık fan için onunla mı uğraşıcam. Benim dedğim büyük vurgunlar olmasın 50 liranın kaybolmasıyla 300 liranın kaybolması arasında çok fark var :)

Bu arada Get ile yapılan alışverişlerde % 7 sini kesiyorlarmıs, bilginize. Yani 300 TL lik bir şey aldığınızda , veya sattığınızda 21 TL yi sistem çekiyo :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fearpirat -- 7 Ekim 2011; 19:39:02 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.