Şimdi Ara

'YENGE' kelimesi neden başka hiçbir dilde yok?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu kelimeyi tüm avrupa dillerinde arattım ama hep 'teyze' nin eş anlamlısı olarak algılanıyor translatorlar tarafından.

Özellikle ingilizce, almanca ve rusça'da teyze-hala ; amca- dayı aynı kelimeler, bunu biliyordum da yengeyi de 'teyze-hala' olarak belirtmeleri garip geldi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Doory -- 20 Şubat 2021; 19:11:16 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yenge Kelimesinin Benzersizliği ve Diğer Dillerdeki Karşılıkları

Türkçede "yenge" kelimesi, eşinin kardeşine verilen bir hitap şeklidir. Bu kelime, diğer pek çok dilde karşılığı olmayan eşsiz bir kavramı ifade eder.

Yenge Kime Denir?

Türk kültüründe yenge, eşinin kız kardeşi veya erkek kardeşinin eşidir. Bu terim, eşin kardeşine karşı duyulan saygıyı ve yakınlığı gösterir.

Diğer Dillerdeki Karşılıklar

İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Almanca gibi dillerde "yenge" kelimesine tam olarak karşılık gelen bir kelime bulunmaz. Bunun yerine, eşin kız kardeşi için "sister-in-law" (İngilizce), "belle-soeur" (Fransızca), "cuñada" (İspanyolca) ve "Schwägerin" (Almanca) gibi ifadeler kullanılır.

Eşin erkek kardeşi için ise bu dillerde "brother-in-law", "beau-frère", "cuñado" ve "Schwager" gibi ifadeler kullanılır.

Yengenin Eşsizliği

"Yenge" kelimesinin benzersizliği, Türk kültürünün aile bağlarına verdiği önemi yansıtır. Bu terim, eşin kardeşine duyulan sevgi ve saygıyı ifade eden özel bir hitap şeklidir. Diğer dillerdeki ifadeler ise daha genel bir akrabalık ilişkisini ifade eder.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Ben de fark ettim bu durumu açıkçası yenge olayı olmaması daha iyi teyze hala basit

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ama mesela Türkçede de eksiklikler var..

Kendinden yaşça büyük erkek kardeşe abi, büyük kız kardeşe abla deniyor ama yaşça küçük erke ve kız kardeşlere özel bir kelime üretilmemiş. Bunun sebebini merak ediyorum doğrusu.

• diğerlerinin yengeyle bir sorunu yok o yüzden ayrı kelime tanımlamamışlar

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aşk-ı memnu dizisi yüzünden knk o dizi Türkçeyi çok etkiledi

• quote:

Orijinalden alıntı: Avatarım Ağır Çekim

diğerlerinin yengeyle bir sorunu yok o yüzden ayrı kelime tanımlamamışlar

• Bir kelimenin oluşabilmesi için ona ihtiyaç olması gerekir sahra çölünde yaşayan adamın dilinde kar ve kış ile ilgili kelimelerin olmaması normaldir çünkü kar ve kış yok. Türkiyede akraba ilişkileri daha sıkı fıkı o yüzden bu kelimeye ihtiyaç duyulmuş. Yengeden öte görümce, elti, kayınço, dünür vesayre gibi kelimler var ben 25 yaşındayım hala kimi tanımlıyor bu kelimeler bilmem

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: John WICK

Bir kelimenin oluşabilmesi için ona ihtiyaç olması gerekir sahra çölünde yaşayan adamın dilinde kar ve kış ile ilgili kelimelerin olmaması normaldir çünkü kar ve kış yok. Türkiyede akraba ilişkileri daha sıkı fıkı o yüzden bu kelimeye ihtiyaç duyulmuş. Yengeden öte görümce, elti, kayınço, dünür vesayre gibi kelimler var ben 25 yaşındayım hala kimi tanımlıyor bu kelimeler bilmem

Ben de hiç bilmiyorum yenge kime denir onu bile bilmiyorum akrabalarımızdan bazılarına yenge diyorum ama neden diyorum kime demem lazım bilmiyorum tek bildiğim arkadaşımın sevgilisine yenge demem gerektiği onun harici yenge dediğim kişiler ne alaka bilmiyorum çok saçma bir sürü kelime var beynim yanıyor

• İspanyolcada var yenge enişte. Cuñado kelimesi enişte, sonu a ile bittiği zaman da yenge oluyor. Kayınbirader anlamına da gelir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DBF37AF64 -- 20 Şubat 2021; 19:34:11 >
  • Kız yengeye oğlan enişteye çekermiş

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • meola147of kullanıcısına yanıt
    Ben, sülaleye kan bağı olmadan katılan gelinlere denir diye biliyorum.
    Sülaleye kan bağı olmadan katılan erkek bireye de enişte...
  • quote:

Orijinalden alıntı: trgtyt

Ben, sülaleye kan bağı olmadan katılan gelinlere denir diye biliyorum.
    Sülaleye kan bağı olmadan katılan erkek bireye de enişte...

Hee doğru dedin bak benim yenge dediğim kadın da öyle ama enişte demiyorum kocasına abi diyorum enişte diye öğretmediler bana

• meola147of kullanıcısına yanıt
    Evet. Ben de anne tarafı eniştelerime amca diyorum. Amca diye öğretildi çünkü.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.