Hayır , YBS yazılım bölümü değil. İşletmeye yazılım sosu eklenmiş bir şey. Yazılımcı yetiştirmez, işletmeci yetiştirir. 🧠 Gerçekler:
💻 “Ama mezun olup yazılımcı olan var” diyene: Evet, çünkü adam 4 yıl kendi başına yazılım öğrenmiş, bootcamp'e gitmiş, sabahlara kadar proje yapmış. Yani o kişi YBS sayesinde değil, YBS’ye rağmen yazılımcı olmuş. Yani evet, çalışan her yerden çıkar, ama mesele şu: YBS seni çıkışa değil, başka yola yönlendiriyor. Sen o yoldan sapıp kendi yolunu çiziyorsun, olay bu. 🔨 CTIS / CENG / CS ≠ YBS Bunlar full teknik. Sabah akşam kod yazarsın, proje yaparsın, stajla iş tecrübesi kazanırsın. YBS’de böyle bir yoğunluk yok. CTIS’te 3. sınıfta part-time developer olursun. YBS’de 3. sınıfta hâlâ “if nedir” diyen dolu adam var. YBS yazılım bölümü” diyorsan ya bilmiyorsun, ya da insanları yanlış yönlendiriliyorsun. YBS’ye yazılımcı olmak için gidersen: 4 yıl sonra kendini kandırdığını anlarsın. Yazılım istiyorsan yazılım odaklı bölüm yaz: CTIS, CS, CENG. YBS yazılım değil, yazılımı biraz bilen işletmeci. ❌ YANLIŞ BİLGİ 1: "YBS yazılım bölümüdür." ✅ GERÇEK: Hayır. YBS’nin odak noktası yazılım değil, işletme + teknoloji entegrasyonudur. Yazılım birkaç derste geçer ama esas eğitim: işletme, muhasebe, yönetim sistemleri, ERP, karar destek sistemleri vs. ❌ YANLIŞ BİLGİ 2: "YBS mezunu yazılımcı olarak kolayca iş bulur." ✅ GERÇEK: Bulamaz. Yazılımcı olmak istiyorsan, bölümde görmediğin şeyleri kendin öğrenmen gerekir. Yazılım sektörü senin CV’ne değil, yazdığın koda ve projeye bakar. YBS mezunu olup iş bulanlar, yazılımı bölüm dışında öğrenenlerdir. ❌ YANLIŞ BİLGİ 3: "YBS aslında Bilgisayar Mühendisliği'nin eşit ağırlık versiyonudur." ✅ GERÇEK: Bu tam anlamıyla saçmalık. Bilgisayar Mühendisliği → ileri algoritmalar, veri yapıları, sistem tasarımı, low-level programlama, OS, network. YBS → işletme süreçleri, sistem analizi, iş zekâsı, temel yazılım. İkisi farklı dünyalar. ❌ YANLIŞ BİLGİ 4: "YBS yazılım dersleri yeterlidir, sektöre hazır çıkar." ✅ GERÇEK: YBS’de yazılım dersleri temel seviyede kalır. 1–2 tane giriş dersiyle sektöre hazır yazılımcı olunmaz. Hiçbir ciddi şirket sadece “ders geçmiş” birini işe almaz. Proje, staj, algoritma bilgisi, kod kalitesi olmadan yazılımcı olunmaz. ❌ YANLIŞ BİLGİ 5: "YBS bilgisayar mühendisliğine çok benzer." ✅ GERÇEK: Sadece isim benziyor. İçerik alakasız. Bilgisayar mühendisliği teknik altyapıdır. YBS iş süreçleri + bilgi sistemleri uyumudur. YBS'nin yazılımı, mühendisliğe göre yüzeysel kalır. ❌ YANLIŞ BİLGİ 6: "YBS, CS/CENG yerine tercih edilebilir." ✅ GERÇEK: Ancak sayısal puanın yetmiyorsa ve yazılıma kendi başına yüklenmeye hazırsan olabilir. Aksi takdirde CENG/CS/CTIS varken YBS yazmak bilinçli bir yazılım tercihi değildir. Sadece "puanım EA, yazılım ilgimi çekiyor" diyorsan bile çok ekstra çalışman gerekir. ❌ YANLIŞ BİLGİ 7: "YBS mezunları genelde yazılımcı olur." ✅ GERÇEK: YBS mezunlarının büyük çoğunluğu yazılım geliştirici değil:
Gerçek anlamda yazılım geliştirici olanlar azınlıktır ve çift diploma, sertifika, bootcamp ya da bireysel gelişimle o noktaya gelmişlerdir. ❌ YANLIŞ BİLGİ 8: "YBS zaten teknik bölüm, bilgisayar mühendisliğinden farkı yok." ✅ GERÇEK: Farkı çok büyük. Bilgisayar mühendisliğinde:
|
YBS (MIS) Nedir ve Ne Değildir?

-
-
iste bu yuzden ctis zayif diyoruz yapay zekayi yonlendirip aldigin cevaplari copy paste yapiyorsun aferin sana. max ctis infernix efendi/.
-
Eğer kaliteli eğitim, güçlü kariyer perspektifi ve prestij arıyorsan Bilkent CTIS hiç düşünmeden tercih edilmeli. Akdeniz YBS sadece ekonomik kısıtlar varsa veya Antalya'da yaşamak istiyorsan düşünülebilir. Akademik ve mesleki açıdan aralarında uçurum var.
-
kankacim bak bayburt ybs olsa haklisin ama akdeniz yine cok cok kuvvetli bilkentte uni olarak zaten super ancak ctis bolum olarak ybsnin max %50sidir cengin ceyregidir. ybs esit agirligin cengidir bu bilinen bir sey zaten. keske ybs kazanabilseymissin neyse kismet diyelim.
-
YBS eşit ağırlığın CENG’i demek, tavuk döneri wagyu sanmak gibi bir şey
-
ybsye tavuk doner cenge wagyu demek de tam bir ctisci movement bra
-
benim ilceden alt donemim olan bi arkadas burayi bitirdi. baya da aktifti topluluklar vs kendini gelistirdi. sonuc bu merakla bekliyorum nerelere gelecegini
-
Bayburt YBSye sondan giren kişi, senden daha iyi bir sıralama yapmış
-
quote:
ctis bolum olarak ybsnin max %50sidir
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Merhaba ben Tunceli Munzur Üniversitesi YBS öğrencisiyim ve bu dedikleriniz küllîyen yalandan ibaret. Biz YBS'ciler mezun olduğumuzda 250k maaş ile başlarken sizler anca bizim çeyreğimiz kadar maaş alamayacaksınız.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
YBS gidiyorum ama aklımda bilgisayar var napsam bilemedim
-
alternatifi değil bilgisayarın
-
Biliyorum ama yaşım çok var 1 sene daha hazırlanıp girsem mi diye düşünüyorum yoksa burada kendimi mi geliştirsem yazılım alanında onu düşünüyorum
-
bence başka seçeneklere bak okumak dışında. üstelik yazılım gibi çok rekabetçi bir alana girmek istiyorsun.
-
Orası öyle ama cidden zevk alıyorum kod yazarken vs vakit çok çabuk geçiyor, çok sevdiğim bir alan
-
mario beni iyi bilirsin, sana zamaninda ybs yaz dedim gittin iktisat falan yazdin garanti maasa talim etmek icin simdide insanlarin ocaklarini sondurmeye calisma iktisat isletme gibi bolumler tavsiye edip, bu arkadasta muhtemelen cok iyi yerlere gelecek ama fazla haset yapma, neyse sen aciktan devam ybsye. ne demisler son pismanlik fayda etmez.
-
müfettiş olarak işe girmiş iyi bir yerde
-
hm gadget mi kanka belli belli goruyoruz ssleri, ve sizin bu vizyon kopariyo beni ya
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emektar91 -- 28 Temmuz 2025; 0:27:28 >
En Beğenilen Yanıtlar

benim ilceden alt donemim olan bi arkadas burayi bitirdi. baya da aktifti topluluklar vs kendini gelistirdi. sonuc bu merakla bekliyorum nerelere gelecegini ![]() |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X