Şimdi Ara

YBS MEZUNLARI BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ KADAR İYİ YAZILIMCI OLABİLİR Mİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
7.764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Soru başlıkta

    Yanlış bir algı var önce belirtiyim.
    Benim bahsetmek istediğim ybs veya bilgisayar mühendisi dersleri alan kişilerin + olarak aynı düzeyde kendi çapında çalışmalarıyla hangisinin daha iyi yazılımci olacağı ya da aynı seviyede olabilirler mi?
    Yani tabi ekstra çaba gösteren yazilim konusunda kendini güncelleyen diğerini gecicektir.
    Umarim sorum anlaşılmıştır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenibirfikir -- 18 Eylül 2020; 17:35:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • görüp görebileceğin en iyi yazılımcılardan bazıları işletme,psikoloji vs. mezunu. Anla işte oradan
  • İllaha çok iyi bi yazılımcı olmak için bilgisayar mühendisliğine gerek yok önemli olan senin o kod yazarken ki bilgin merakın ilgin yani en iyi yazılımcılara baktığımızda çoğu bilgisayar mühendisi değil
  • "ybs veya bilgisayar mühendisi dersleri alan kişilerin + olarak aynı düzeyde kendi çapında çalışmalarıyla hangisinin daha iyi yazılımci olacağı ya da aynı seviyede olabilirler mi?"

    YBS bölümünde yazılıma yönelik algoritma dersleri, lisans boyunca yapacakları yazılım projelerinin sayısı vs. ağırlığı çok farklı olacaktır CS karşısında. En azından yazılımcı/developer olmak isteyen kişi işletme, finans, istatistik gibi derslerle uğraşmak yerine direkt yazılıma yönelik dersler alarak doğal olarak öne geçer, + olarak aynı düzeyde kendini geliştirir dediğiniz için de CS okumanın yazılımcı olmak için avantajı büyük, işletme dersleri yerine alınabilecek derslerle IT içindeki farklı iş kollarını da tanımak mümkün olacaktır bu sayede. Bunlardan bağımsız olarak developer olmanın ise bölümü yok zaten bunu söylemeye gerek yok, herhangi bir lisans mezunu olup da bir dalda uzmanlaşıp developer olarak çalışmak mümkün.

    YBS okuyan kişinin IT alanında çalışmasına olanak sağlayan bir sürü iş kolu mevcut. IT Analyst, Business Analyst, Product Owner, Business Consultant gibi büyük kurumsal şirketlerde iş yapacak ya da serbest olarak danışmanlık yapıp büyük paralara varan kazançlar elde edilecek alanlar var. Ya da istatistik derslerinin birikimiyle Data Scientist/Analyst gibi birçok farklı alan mezunun da çalışabildiği oldukça revaçta alanlar var. Ben YBS okusaydım birikimi ve etiketi kesinlikle developer olmanın ötesinde kullanmaya çalışırdım efor/kazanç dengesini düşününce.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr John H. Watson -- 18 Eylül 2020; 17:59:54 >




  • Hocam gayet haklısın ama benim bildiğim kadarıyla yurtdisindaki yazılım firmaları en azından bilişim ile ilgili bir lisans diploması istiyor.
    YBS veya ceng bilişimle ilgili bölümler ama işletme mezunu biri yurtdisindaki birini işe girmek için daha fazla zorlayacaklardir diye düşünüyorum.
    Çünkü iş ilanlarına bakarsan genelinde "Who are you" kısmında computer science/engineering, MIS(YBS) lisans derece mezunu veya eşdeğer bölümler yazıyor Yurt dışı iş ilanlarında. Eş değer bölumlerden kasıt bilişim bölümleri. Yazılım mühendisliği veya bilişim mühendisliği gibi.
    Bilişim dışı alanlardan gelen alaylilar için durumu bilen varsa yurtdisindaki durumda buraya cevap olarak yazabilir.
    Türkiyede farketmiyor bölüm iyi yetistirdiysen kendini.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenibirfikir -- 18 Eylül 2020; 18:12:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dr John H. Watson kullanıcısına yanıt
    Hocam anladığım kadarıyla computer science kısmı daha geniş.
    Yönetim bilişim sistemleri mezunu, bilgisayar mühendisinin calisabildigi her alanda çalışabilir mi peki donanım kısmı hariç?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Genelde olamaz.

    MIS araya bilgisayar dersleri serpiştirilmiş işletmedir. Mühendis yetiştirmez. Olan bilgisayar dersleri hakkında da çok iyi şeyler duymadım (arkadaşım boun mis'te okuyor.) Çok hafif dersler olduğunu söylüyor.

    Ayrıca bölüm hocalarının çoğu İşletme mezunu. Birkaç mühendislik mezunu var.

    Ne ders programı ne de akademik kadro olarak bilgisayar mühendisliğiyle karşılaştırılabilir.
  • yenibirfikir y kullanıcısına yanıt
    İşverenin kriterlerini karşıladığı sürece neden olmasın, asıl mevzu qualification kısmındaki " CS veya ilgili bölümlerden mezun olmak" yeterliliği ise evet YBS de o bölümlerden biri olduğu için o bakımdan karşılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bilgi olarak çok rahat gelir itüde okuyorum pythondan 7gün çalışmayla aa aldım meraklı ve seven biri için 7gün hiçbir şey bilgi olarak rahat rahat gelir fakat işverenin gözünde boun,itü,bilkent vs. mezunu olunca bu adam hızlı öğrenir, bilgisi sağlamdır,meraklıdır fln oluyosun hatta bu ünilerden mezun olmadığında trde bazı şirketler seni değerlendirmez bile bence tamamen yanlıs kimsenin değeri ünide aldığı dersler vea üni ismi ile olmamalı zaten bunlar hiçbir şey öğretmior şimdi sorsan pythondan çok az şey aklımda kaldı ama tr gibi eğitimi kötü olan ülkelerde işverenin yapabileceği en az riskli seçenek bu. Fakat iyi ünilerin öğrencilerine linkedinden fln bakarsan bu insanlar da armut toplamıyor yabancı dilleri güzel,bilgileri sağlam,bir ton projeye katılmışlar bu noktada ben bunlardan nasıl çok daha iyi olabilirim diye düşünmelisin çünkü ortalama ünideki 2-0geridedir kafadan
    bölüm farklılığı için de bilgiden önce bi iş ilanlarına bakılmalı bölüm kısıtlaması var mı diye eğer yapmak istediğin işte senin bölümü kabul etmiyorlarsa nasıl yapabilirsin bilmiorum tek yolu yüksek lisans olabilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nYato -- 18 Eylül 2020; 20:55:19 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nYato

    bilgi olarak çok rahat gelir itüde okuyorum pythondan 7gün çalışmayla aa aldım meraklı ve seven biri için 7gün hiçbir şey bilgi olarak rahat rahat gelir fakat işverenin gözünde boun,itü,bilkent vs. mezunu olunca bu adam hızlı öğrenir, bilgisi sağlamdır,meraklıdır fln oluyosun hatta bu ünilerden mezun olmadığında trde bazı şirketler seni değerlendirmez bile bence tamamen yanlıs kimsenin değeri ünide aldığı dersler vea üni ismi ile olmamalı zaten bunlar hiçbir şey öğretmior şimdi sorsan pythondan çok az şey aklımda kaldı ama tr gibi eğitimi kötü olan ülkelerde işverenin yapabileceği en az riskli seçenek bu. Fakat iyi ünilerin öğrencilerine linkedinden fln bakarsan bu insanlar da armut toplamıyor yabancı dilleri güzel,bilgileri sağlam,bir ton projeye katılmışlar bu noktada ben bunlardan nasıl çok daha iyi olabilirim diye düşünmelisin çünkü ortalama ünideki 2-0geridedir kafadan
    bölüm farklılığı için de bilgiden önce bi iş ilanlarına bakılmalı bölüm kısıtlaması var mı diye eğer yapmak istediğin işte senin bölümü kabul etmiyorlarsa nasıl yapabilirsin bilmiorum tek yolu yüksek lisans olabilir
    Hocam hazırlıktayım da merak soruyorum sadece.AA aldım dediğiniz python sınavındaki içerik neydi?




  • Introduction to Computers and Programming
    Input,Processing and Output
    Decision Structures and Boalean Logic
    Repetition Structures
    Functions
    Files and Exceptions
    Lists and Tuples
    More About Strings
    Dictionaries and Sets

    Tüm konu başlıkları bunlar
  • Dr John H. Watson kullanıcısına yanıt
    " CS veya ilgili bölümlerden mezun olmak"

    Bu kısım elektrik elektronik mühendisliğini kapsar mı hocam ?
  • kisilik bozucu lagger k kullanıcısına yanıt
    Hocam genelde,

    -Mühedislik bölümleri
    -Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği vs.
    - Bilgisayar Mühendisliği, YBS, Matematik/Mühendisliği ve ilgili bölümler

    Şeklinde sınıflandırılır gereksinimlere göre. Mesela mühendislikle ilgili bir iş analistliği pozisyonu ise a, örneğin robotik tabanlı bir iş ise b, direkt yazılım ile ilgili bir iş ise c gibi yazılabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Malcomy

    İllaha çok iyi bi yazılımcı olmak için bilgisayar mühendisliğine gerek yok önemli olan senin o kod yazarken ki bilgin merakın ilgin yani en iyi yazılımcılara baktığımızda çoğu bilgisayar mühendisi değil
    Tespitiniz biraz eksik.
    1.si yazılımla alakalı bir bölüm okumayan ve yazılımcı olan insanların iyi sayılabilecek bir yazılımcı olmalarının sebebi aslında daha önce keşfetmedikleri veya sonrada oluşmuş ilgileri.Emin olun yazılımla alakalı bir bölüm okumayan neredeyse herkes bir süre yazılıma merak salar.Deneyen 10.000lerce kişi arasından anca çok çok az kişi başarılır olur daha doğrusu oluyor.Biz de bu başarılı olan kişileri görebiliyoruz haliyle.Bırakmış olan binlerce kişiden haberimiz olmuyor.Haberimizin olduğu kişilerden biri de Bill Gates.Bill Gates de harvard hukuk okurken yazılımın ilgisini çektiğini fark ediyor ve bölümünü bırakıp yazılıma kayıyor.Bill gates belki çok çok uç örnek ama temelinde ilgi ve alaka yatıyor.Tanıdığım alaylı yazılımcıların çoğu boş zamanlarında can sıkıntısını gidermek için yazılıma başlamış kişilerden oluşuyor.İlgilerini çekmiş ve youtubeda izledikleri videoların yerini kurslar,kitaplar almış, iyice ilerlemişler.Bilgisayar mühendisliği okuyan öğrenciler arasında da iyi yerlere gelen kişi sayısı gelmeyen kişilere göre çok az.Bunda da ilgi ve alaka yatıyor.Bu sözlerim çok klişe gelmiş olabilir bazılarına ancak gerçek bu.Bir de benim şahsi görüşüm:Universite tercih döneminde google'dan "Hangi bölümü okursam zengin olurum?" diye aratıp karşısına çıkan neredeyse her sayfada "Bilgisayar Mühendisliği" yazısını görüp bilgisayar yazan kişilerin çok çok büyük çoğunluğu vasat bir mühendis olacaktır.İyi bir mühendis olacak azınlığın da gördükleri derslerin ilgilerini çekmesinden dolayı başarılı olabileceğini düşünüyorum.İlgi ve alakanın önemini, bir programlama dilini öğrenme aşamasındayken;basit kısımları geçtikten sonraki zorlanmayı hissedince anlarsınız zaten.Zengin olmak istiyorsanız gidin kafanızı ticarete yorun.Universite okuyarak zengin olmak büyük şanstır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5D17A1E45 -- 21 Eylül 2020; 0:45:53 >




  • Hocam kesinlikle doğru yazmışsınız benimde dediğim gibi bu mesleğe çok ilgili olmak lazım sadece parası yönünden bakarsak eğer zaten bi yere ulaşamayız insanlar parası olarak düşündüğünden belli bir süre sonra canı çok sıkılıyor ve bırakıyor yorumunuza katılıyorum
  • Dr John H. Watson kullanıcısına yanıt
    Hocam burdaki mesele işverenin ne istediğini karşılamak mi?
    Elektronik mühendisliği mezunu, yönetim bilisim sistemleri mezununu yazılım anlamında onune geçebilir mi bu bağlamda, çünkü bazı işverenler 2 yıl deneyim istiyor yurtdisinda.
    Aslında merak ettiğim şu, hangi lisans derecesi aldığımız yurtdisinda çok mu önemli, elektronik mühendisi(bilişim bölümü olmayan) bir şekilde yazılımı bildiğini kanıtlayan birisi, yine de bilgisayar veya ybs gibi bölümlerden mezun kişilerin gerisinde midir, daha çabuk mu elenir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yenibirfikir y kullanıcısına yanıt
    Okunulan bölümden çok başvurulan pozisyon ve kişi ile alakalı. CV IK'nın önüne geldiğinde kişi bir konuda uzmanlaştığını proje, sertifika vs. gösterebilirse mülakata çağrılabilir fakat gösteremezse ve alakasız bir bölümden mezun ise yukarıda yazdığım gruplamalardan ötürü elenir.

    Pozisyon derken de mesela Embedded ile alakalı bir işse EE mezunu öncelikli olacaktır YBS mezununa kıyasla. "Yazılım alanı" dediğiniz konunun çok fazla alt dalı olduğu için ekstra proje, staj, sertifika vs yoksa IK'nın okunulan bölüme göre elemesi dediğim gibi hangi alanın hangi bölüme yönelik olduğuna bağlı değişir. Bilgisayar mühendisliğinin avantajı bu durumdan ötürü her türlü alanda önceliğinin olabilmesidir.

    Eğer bölümden bağımsız bahsettiğim nitelikler CVde karşılanmışsa bölümün bir önemi kalmaz, bir Data Scientist pozisyonuna ilgili proje, sertifikalarla vs İktisat mezunu, Endüstri Mühendisi, Matematik ile ilgili bir bölüm okuyan biri de başvurabilir. Veya java developer olarak geliştirdiği projelerle herhangi biri de başvurabilir, bu durumlarda genelde tecrübe aranır tabii. Sizin dediğiniz gerisinde, ilerisinde, çabuk mu elenir durumu şirkete, kişiye ve pozisyona göre değişiklik gösterir. Bir ilgi alanı belirleyip onda uzmanlaşmaya çalışmanızı tavsiye ederim. Özel olarak ilginizin olduğu bir alan yoksa okuduğunuz bölümün yazılımda ne gibi iş kolları olduğunu seçip ona yönelirseniz öncelikli olursunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr John H. Watson -- 22 Eylül 2020; 17:50:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.