Herkese merhaba ben lise sonda olan bir öğrenciğim ve yaklaşık olarak 130 gün sonra hayaımı belirleyecek (!) bir sınava gireceğim. Gelcekte frontend developer olmak istiyorum ve bunun için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıcam ama kötü bir şey varsada o da bu yks denen sınavın ayt kısmına doğru düzgün çalışmak istemem ve nispeten iyi diğebilceğimiz bilgisayar mühendisliklerine gidemiycem ama bu açığı bilgisayar programcılığı okuyarak birazda olsa kapatıp üstünde dgs ile bilgisayar mühendisliğine geçmeyi düşünüyorum. Bu arada programlamanın bazı kavramları hakkında bilgim var sebebi zamanında python öğrenmemdi. Ufak tefek yaptığım şeyler buradan bakabilirsiniz => github.com/jenkem1337. İngilizce seviyeme gelirsek B1-B2 seviyesi arasında(gittiğim okul sağolsun :D) Sınavı başarılı bir şekilde atlatırsam kendime böyle bir yol haritası oluşturdum bunu sizlere paylaşmak istiyorum ve uzman yazılımcıların yaptığım yol haritası hakkında görüşlerini almak isterim :D => Öncelikle kendime bir C programlama kitabı alıp okumayı (Rıfat Çölkesen) düşünüyorum sebebi ise pointerların ve dinamik bellek yönetiminin nasıl çalıştığını öğrenmek için ve diğer C syntax dillere daha çabuk aşina olmak için. C yi öğrenirken bir yandan Courseradaki Introduction to Discrete Mathematics for Computer Science Specialization kursunu tamamlamayı düşünüyorum. İnternet araştırdığıma göre herhangi bir önkoşul gözükmüyor => C yi öğrendikten sonra bilgisayar bilimlerinin en temel konularında olan veri yapıları ve algoritmalara başlamayı düşünüyorum. Bunuda kitaptan öğrenmeye çalışıcam(Rıfat Çölkesen) => Bunları hallettikten sonra JAVA ile objeye yönelik programlamanın kavramlarını öğrenmeyi düşünüyorum. => Objeye yönelik programlamadan sonra Courseradaki Programming Languages Part A,B,C izlemeyip programalama dillerinin konseptlerini öğrenip kendime bir perspektif katmayı düşünüyorum :D => Bundan sonra design patternları öğrenmem mantıklı olur mu ? Eğer cevap hayır ise burdan sonra HTML/CSS/JAVASCRİPT üçlüsünü öğrenmeyi düşünüyorum => HTLM/CSS e 100 ila 80 saat ayırmayı düşünüyorum Javascript 300 saatte yakın bir zaman ayırıp javascript30daki projeleri ve facebook, instagram, ekşi sözlük gibi sitelerin frontend kısmının clonunu yapmayı düşünüyorum. Daha sonra jquary öğrenip proje geliştirmeyi düşünüyorum şansım yaver giderse freelance gerçek bir proje yapmayı istiyorum. => Sonra Nodejs ve Expressjs ile backend kısmına el atmayı düşünüyorum 30-50 saat ayırmayı düşünüyorum. Bir tane CRUD projesi yaparım. => Backend kısmınıda aşina olduktan sonra Vue.js öğrenmeyi düşünüyorum ve Vue ile projeler geliştirmeyi düşünüyorum. En az 100 saat ayırmayı düşünüyorum Yazıcaklarım bu kadardı değerli görüşlerinizi bekliyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jenkem -- 16 Şubat 2021; 21:10:16 > |
Yazılıma Başlangıç






-
-
ilk dört cırt. Bunlarla öyle üç beş günde, ayda çalışan bir şey üretemezsin. Ki C ye benzin motor desek Java dizel motor olur. İkisinde birden ustalaşman zor ve acemice bile olsa dişe değer bir şey üretemezsin.
Piyasada bunların hepsini hatmetmiş biri yok. Ki olsa da olmaz. Bunların herhangi birinde uzmanlaşan zaten 10 senesini sektörde yemiş, sonrada Yemişim programcılığını ben yönetici olacağım demiştir.
Son üç te daha hızlı yol alırsın.
O yüzden
1-) Türkçe içerikle bu iş öğrenilmez felsefesini kafaya yerleştirinceye kadar kafayı duvara vurmak. (kafanın acısı geçer, kanarsa durur, ama eksik içerikten yalan yanlış öğrendiğiniz şeyler sizi ömür boyu kısıtlar).
2-) İngilizce öğrenmek. (en azından stackoverflow okumak için)
3-) Çözüm üretip, aha bunu ben yaptım diyecek bir sorun / proje bulmak.
Prensip aslında basit, programlama öğrenmek için programlama öğrenilmez, bir şeyler yapmak için öğrenilir. Biz mesela, c64 te program yazmak için program yazmadık, yurt dışından gelen oyunların başında Intro/Cracktro vardı bunlardan biz de yapalım diye başladık.
Yani bir şeyleri yaparak öğrenirsin, bir şey yapmak için sebebin olmalı, konu teknik olduğu ve son zamanlarda tr de her şeyin kalitesi yerlerde süründüğü için, kendini yetiştirmeyi İngilizce içerikle yapmak zorundasın.
-
20 senelik bir yazilimci olarak sana tavsiyem, eger bir amacin yoksa sadece kitapdan okuyarak veya video izleyerek birsey ogrenemezsin. Ogrendigini zannedersin ama iki gun sonra unutursun.
C, JAVA, javascript vs. butun dilleri ogrenmene gerek yok. Zaten hepsini tam olarak ogrenebilmen cok zor. Dillere bir arac gozuyle bak. Kendine bir hedef koy ve bu hedefi gerceklestirmek icin gerekli ihtiyacin olan tum araclari yaparak ogren. Bu dil olur (c, c++, java), veritabani ile ilgili olur (SQL vs), algoritma olur bunlari ihtiyacin oldugunda daha iyi ogrenirsin.
NOT: Yine de yerinde olsam bu gibi seyler yerine iyi bir universiteye yerlesmek icin derslere agirlik verirdim. Yazilimi her zaman ogrenirsin ama universiteye her zaman gidemezsin.
-
Geri dönüş sağladığınız teşekkür ederim hocam ben zaten c de işetim sistemi yada javada spring framework ile kocaman bir kurumsal proje yapıp uzman olucam diye bir şey demedim :) c yi yukarda belirttiğim gibi pointerlar ve dinamik bellek yönetiminin nasıl çalıştığını ve javayıda obje yönelimli programlaamyı anlamak için(yanlış hatırlamıyorsam bu oop yi javada öğrenmek daha mantıklı deniyordu) javayı kendi tutorialna bakarak öğrenmeyi düşünüyorum. Stackoverflowdaki yazıların büyük bir kısmını anlayabiliyorum.
HTML/CSS/Javascripti mdn web docsdan öğrenmeyi düşünüyorum
-
geri dönüş sağladığınız teşekkür ederim hocam. Öncelikle sadece okuma yapmıycam öğrendiklerimi hacerrank, w3resouce, leetcode, project euler vb sitelerdeki sorularla pekiştirmeyi düşünüyorum ve programlama dillerinin bir amaç deği araç olduğunun farkındayım. Asıl hedefim belirttiğim gibi frontend developer olmak olduğu için javascrip ve teknolojilerine kendimi daha fazla geliştirmem gerek olduğununda farkındayım. Teşekkürler
-
hocam hesapta frontend adına bi şey yok? -
Son üç kısıma dikkat etmedin mi hocam ? Şimdi diyeceksin neden frontend öğrenirken bi anda backend öğrenip ondan sonra vue öğreniyorsun ? Çünkü herhangi bir şirkete frontendci olarak iş bulursam backendci ile iletişim kurucağım ve bence backend hakkında bilgili olmanın bu yüzden önemli olduğunu düşünüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jenkem -- 17 Şubat 2021; 8:50:33 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba,
20+ yillik yazilimciyim. Herhangi bir programlama dili/platform/framework ile proje gelistirip production ortamina alip oradaki dertleri ile ugrasmamis bir yazilimcinin cikip da iligili ortami bildigini iddia etmesi bana garip geliyor.
Kurs tamamlayip, kitap okuyup, hobi amacli proje yapip ben x dilini, frameworkunu biliyorum demek malesef ki cahil cesareti. Urunu production'a cikarip calistirmaya basladiginizda bildiginizi zannettiginiz seyler hakkinda hic bir fikriniz olmadiginizi anliyorsunuz. Bu yuzden bahsettiginiz yol size bu teknolojileri ogrenmenizi degil bunlar hakkinda fikir edinmenizi saglayacak.
Sizin durumunuza gelecek olursak nacizane tavsiyem pasa pasa universite sinavina calisin. Buyuk insan Umut Sarikaya her konuda oldugu gibi bu konuda da olayi ozetlemis durumda.
Tahminimce bilgisayar programciligina baslayan ogrencilerin yarisi sizinle ayni seyi dusunuyor. Bu yuzden gerceklestirilme ihtimali daha yuksek olan yks ile bilgisayar muhendisligine girmeniz daha faydali olacaktir diye dusunuyorum. Turkiye'de kalip calisacaksaniz bu zaten zorunluluk, her sey etiket. Iyi bir universiteden mezun olmadiginiz surece ne kadar iyi yazilimci olursaniz olun 1-2 adim geriden baslayacaksiniz is hayatiniza.
Derseniz ki benim Turkiye ile isim gucum yok, yurt disina gidicem orada da zaten Turk universitelerini sallamiyorlar o zaman oncelikle Turkce kaynaklari simdiden unutun. Oncelikle algotirma ve veriyapilarina mumkun oldugunca zaman ayirin. buradan baslayabilirsiniz
https://online.stanford.edu/search-catalog?type=All
Yurt disinda Turk egitim sistemini sallamadiklari icin bir suru aday arasindan fark yaratabilmeniz icin de referanslariniz onem kazanacak. Bu yuzden de simdiden bir github hesabi acin. Ilgi duydunuz alanlarda ya da teknolojilerle yapilmis olan bir suru proje var. Ilginizi cekenleri ve ozellikle cok kullanilanlari fokrlaryin, kodlarini inceleyin anlamaya calisin. Eger bunlara katki yapabilirseniz bu sizin icin ise alimlarda iyi bir referans olacaktir.
Bir suru hedef, farkli teknolojiler yazmissiniz iyi guzel ama bunlarda uzmanlasabilmek yillar alir. O yuzden temeli ile baslayin, zamanla teknolojiler de degisiyor bu gun ilgi duydunuz seyin modasi gecebilir ya da yerine yeni bir teknoloji/paradigma gelebilir o yuzden adim adim ilerlemenin daha faydali oldugunu dusunuyorum.
-
ALGORİTMA
-
quote:
Orijinalden alıntı: controller_20 senelik bir yazilimci olarak sana tavsiyem, eger bir amacin yoksa sadece kitapdan okuyarak veya video izleyerek birsey ogrenemezsin. Ogrendigini zannedersin ama iki gun sonra unutursun.
C, JAVA, javascript vs. butun dilleri ogrenmene gerek yok. Zaten hepsini tam olarak ogrenebilmen cok zor. Dillere bir arac gozuyle bak. Kendine bir hedef koy ve bu hedefi gerceklestirmek icin gerekli ihtiyacin olan tum araclari yaparak ogren. Bu dil olur (c, c++, java), veritabani ile ilgili olur (SQL vs), algoritma olur bunlari ihtiyacin oldugunda daha iyi ogrenirsin.
NOT: Yine de yerinde olsam bu gibi seyler yerine iyi bir universiteye yerlesmek icin derslere agirlik verirdim. Yazilimi her zaman ogrenirsin ama universiteye her zaman gidemezsin.
Hocam, siz ağırlıklı olarak hangi dili kullanıyorsunuz?
Ve bugün 20'li yaşlarda olsanız; zamanınızı gelecek kaygısı taşısanız hangi dile harcardınız, tamamen hobi olarak baksanız hangi dile harcardınız?
Tamamen kişisel sorular.
-
@themontana ben C/C++ kullanıyorum.
Geçmişte C/C++ ile yaptığım projelerin entegrasyonu için C#, Java ve javascript de kullanmışlığım var.
Eğer fazla macera aramadan piyasada iş bulayım diyorsan, şu an piyasayı domine eden diller C#, Java, javascript ve Python. Bunların arasında Python en eski olmasına rağmen en son popülerleşen dil oldu
Benim kişisel tercihim yine C/C++. Alanım gereği yüksek performans, hız ve verim önemli olduğundan yukarıdaki dilleri pek tercih etmiyorum. Çünkü native diller değiller ve çalışmak için bir ara katman kullanıyorlar (CLR, JVM vs..). Son yıllarda donanımlar ucuzlayıp performans yükselse de, piyasada hala yüksek performans için C/C++ en yaygın diller.
20'li yaşlarda isen tavsiyem önce eğitim, sonra ingilizce ve en son programlama dili olurdu
-
"native dil" diye birşey yok.
C/C++ işlemci / makina hızında çalışır, ara katman gerektirmez, hızlı çalışır, donanım sürücüsü, sistem geliştirme alanında popülerdir diyebilirsiniz ancak (x86_64, i686, ARM vs için) C/C++ native dildir diyemezsiniz. İşlemci ana dil bilmez, ana dil tercih etmez; insanlar tercih eder.
Native Dil Türkçeyi kullanma açısından da çeşitli açılımları olan bir ifade. Cool takılmak, trip yapmak, large olmak vs gibi yarı Türkçe yarı İngilizce kullanınca daha bilgili olmuyorsunuz.
Gençlere hep böyle çarpık Türkçe ile yanıltıcı eksik tavsiyeler veriyorsanız, yandık.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 22 Şubat 2021; 0:46:40 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
-
Ben de 15-16 yaşlarımda Uçak Mühendisi olmak istiyordum. Piyasa neye izin verirse o olursun.
Yurt dışına gitmek????
Yurt dışında herkesin senden daha iyi bir eğitimi varken, sen okumayıp yurt dışına gideceksin!!!!
Anca götünü satarsın.
-
ulan senin gibi okul okumadan zengin olcaklardan yukarda da var bak tanışın beraber zenginleşin -
quote:
Orijinalden alıntı: controller_@themontana ben C/C++ kullanıyorum.
Geçmişte C/C++ ile yaptığım projelerin entegrasyonu için C#, Java ve javascript de kullanmışlığım var.
Eğer fazla macera aramadan piyasada iş bulayım diyorsan, şu an piyasayı domine eden diller C#, Java, javascript ve Python. Bunların arasında Python en eski olmasına rağmen en son popülerleşen dil oldu
Benim kişisel tercihim yine C/C++. Alanım gereği yüksek performans, hız ve verim önemli olduğundan yukarıdaki dilleri pek tercih etmiyorum. Çünkü native diller değiller ve çalışmak için bir ara katman kullanıyorlar (CLR, JVM vs..). Son yıllarda donanımlar ucuzlayıp performans yükselse de, piyasada hala yüksek performans için C/C++ en yaygın diller.
20'li yaşlarda isen tavsiyem önce eğitim, sonra ingilizce ve en son programlama dili olurdu
Değerli düşünceleriniz için çok teşekkür ederim hocam.
-
quote:
Orijinalden alıntı: K110Ben de 15-16 yaşlarımda Uçak Mühendisi olmak istiyordum. Piyasa neye izin verirse o olursun.
Yurt dışına gitmek????
Yurt dışında herkesin senden daha iyi bir eğitimi varken, sen okumayıp yurt dışına gideceksin!!!!
Anca götünü satarsın.
puahahah . uzun süredir böyle yorum okumamıştım....
-
ALGORİTMA
En Beğenilen Yanıtlar

Ben de 15-16 yaşlarımda Uçak Mühendisi olmak istiyordum. Piyasa neye izin verirse o olursun. Yurt dışına gitmek???? Yurt dışında herkesin senden daha iyi bir eğitimi varken, sen okumayıp yurt dışına gideceksin!!!! Anca götünü satarsın. |
20 senelik bir yazilimci olarak sana tavsiyem, eger bir amacin yoksa sadece kitapdan okuyarak veya video izleyerek birsey ogrenemezsin. Ogrendigini zannedersin ama iki gun sonra unutursun. C, JAVA, javascript vs. butun dilleri ogrenmene gerek yok. Zaten hepsini tam olarak ogrenebilmen cok zor. Dillere bir arac gozuyle bak. Kendine bir hedef koy ve bu hedefi gerceklestirmek icin gerekli ihtiyacin olan tum araclari yaparak ogren. Bu dil olur (c, c++, java), veritabani ile ilgili olur (SQL vs), algoritma olur bunlari ihtiyacin oldugunda daha iyi ogrenirsin. NOT: Yine de yerinde olsam bu gibi seyler yerine iyi bir universiteye yerlesmek icin derslere agirlik verirdim. Yazilimi her zaman ogrenirsin ama universiteye her zaman gidemezsin. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X