Şimdi Ara

python kodlarını görsel arayüze dökme hakkında [ÇÖZÜLDÜ]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
1.256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • elimde mesleki hesaplamalar yapan 3-4 program var. algoritmaları falan tamamlandı neredeyse ve sorunsuz çalışıyor şu anda. Programlar excel'den aldığımız değerlerle bir takım matris hesapları yapıyor. buraya kadar bir sorun yok. ama bunu masaüstü programa dönüştürmem lazım bunun için pyqt5 derslerine başladım daha önce hiç görsel arayüz çalışmamış olmama rağmen zorlanmadım açıkçası ama kodları nasıl tam olarak nasıl ekleyeceğimi tam olarak anlayamadım. örnek vermek gerekirse


    kitap = load_workbook("geoserbest.xlsx")
    sheet = kitap.active

    x = open_workbook("geoserbest.xlsx")
    sayfa0 = x.sheet_by_index(0)

    t = sayfa0.col_values(0, 1, 10) # D.N. numaralarının sütunu
    y = sayfa0.col_values(1, 1, 10) # B.N. numaralarınun sütunu
    z = sayfa0.col_values(3, 1, 10) # s km'lerin yer aldığı excel sütunu
    h = sayfa0.col_values(2, 1, 10) # delta h yüksekliklerin yer aldığı sütun
    r = sayfa0.col_values(6, 1, 5) # yaklaşık yüksekliklerin olduğu sütun
    nnh = sayfa0.col_values(5, 1, 5) # yaklaşık yüksekliklerin nokta noları.


    çok kolay ve kısa bir şekilde verileri excel'den çekip sütun sütun değişken listelerine atadım.

    ama anlamadığım nokta şu ben bunları pyqt5'de yeniden mi kodlamam gerekiyor? çünkü arayüz'de excel verilerini eklemek için qtablewidgets ile tablo oluşturacam. ondan sonra değişkenleri tek tek oradan yeniden mi çağırmam gerekecek?

    sormak istediğim kısacası şu; bitirdiğim programda komut ekranında çalışırken direkt run dediğimde arkada 200 satır kod çalışıp bilimsel hesaplamaları yapıp bir not defterine sonuçları yazdırabiliyordum ama programı exe'yi dönüştürüp başkalarının da kullanması için arayüz tasarlamam lazım program kullanıcıya herhangi bir input yada seçim zaten sunmuyor kodlarda hazır ben direkt veriler içinde yer alan bir dosya'yı aç dediğimde arkada yazmış olduğum kodları çalıştırıp sonuç kısmını ekrana eklediğim bir textEdit alanına aktarmam mümkün değil mi? yoksa programı sıfırdan pyqt5'e göre mi yazmam gerekecek? Excel verilerini nasıl ekleyeceğimi düzenleyeceğimi sormuyorum. herhangi bir programı görselleştirmek için direkt olarak arayüz kodlarının arasına sıkıştırma şansımız yok mu? yeniden mi kodlamam gerekecek? ben şöyle zannediyordum:
    kodları yazıp bitirdikten sonra arayüze gelirim orada 3-5 buton eklerim programa göre butona fonksiyon atarım ona tıklandığında hesaplamaları yapar sonra arayüzde boş bi kutucuğa sadece sonuç rakamları çıkar diye bekliyordum. böyle olmuyor sanırım?

    EDİT: halletim yazdığım tüm kodları bir fonksiyon olarak arayüzde tanımladım. hesaplama butonu ekledim fonksiyonu butona bağladım tıkladıkça hesapları çıkarıp halledebiliyorum. ama "hesap.xlsx" diye bir excel sayfasına eklemem gerekiyor değerleri. hala "dosya aç" seçeneği ile excel yükleyip halletme kısmını nasıl yapacağımı çözemedim. bilenler çıkar umarım.

    EDİT 2: Excel sorunsalını da hallettim.merak edenler olursa sorarsa anlatırım. ayrıca kodları eklemek için fonksiyon değilde class tanımlayarak daha rahat bir takım çözümler ürettim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gel pc pc -- 2 Şubat 2019; 0:17:44 >



  • bahsettiğin işlemler en güzel nesne tabanlı programlamayla yapılır.

    Excel işlemlerini, matematik işlemlerini vs. ayrı scriptlerde oop yardımıyla oluşturabilirsin.

    örnek olarak excel.py diye bir scrip oluştur.
    bu scriptin içinde excel işlemleri için bir sınıf oluştur ve sınıf metodları oluşturarak excel işlemlerini tanımla.
    aynı mantık senin hesaplama işlemlerin için de geçerli.

    arayüz kütüphanelerin mainloopu olur. bu kavramı araştır. arayüz kütüphanelerinin nesne tabanlı programlama ile nasıl kullanılacağını öğren.

    daha sonra kendi fonksiyonları mainloop içinde çağıracaksın. butona basıldığında işlem yap gibi.

    dosya açmak, seçmek için arayüz kütüphanelerinin filedialog metodları bulunur genelde. Bu metodlar dosyayı seçebilir veya dosyanın yolonu(path) döndürebilir.
    Veya istersen mevcut path da yeni bir dosya oluşturabilirsin. os modülünü incele.



    o yolu bir değişkene aldıktan sonra dosyayı artık hangi excel modülüyle açmak istersen açar değişiklik yaparsın veya kendin dosya oluşturabilirsin. içine excel modülüyle veri girebilirsin.
  • merhabalar. ben de excel dosyalarındaki verileri arayüze entegre etmeye çalışıyorum fakat pek bi kaynak bulamadım. biraz zaman geçmiş üzerinden ama yine de sorayım dedim. anlatabilir misiniz kısaca bu sorunu nasıl çözdünüz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.