Şimdi Ara

Yazılıma başlamak ve diplomasız olmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
664
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • 24 yaşındayım 2 senelik bilgisayar programcılığı bölümünü yarıda bırakıp işletme kazandığım için işletmeye geçtim. Yakında mezun olucam ama içimde hala yazılımla alakalı çalışmak var. İçimde böyle bir istek var. Mutlaka yazılım alanında bir şeyler yapmak istiyorum. Frontend olur, backend olur, veri analitiği olur. İşletmeyle alakalı hiçbir şey yapmak gelmiyor içimden. Mecbur kaldığımdan da değil gerçekten istiyorum ama burada tecrübeli olanlar vardır diye de size sormak istiyorum

1 - HTML,CSS,Java ya da phyton ile mi yoksa C ile mi başlayayım ?

2 - Diplomasız olacağım için sertifika programlarına katılmayı düşünüyorum. Hangi sertifikayı almam sizce önemli ?

3 - Youtube videoları ve Udemy kurslarından önerilerinizi rica edicem. Udemy kursu paralı da olabilir, ücretsiz olanlara bakıyorum şu an.

• Hocam sektore diplomasiz giris yapay zekayla zorlasti. Low level isler daha mantikli olabilir diplomasiz giris icin. Ozellikle front end piyasasi sature diye dusunuyorum. Low level isler icin de egitim almadan baslamak bence cok zor. Soyle dusunun yani diplomasiz yazilimcilarin front endci olmaya meyil etmesi gibi bir durum var. Cok fazla rakibiniz oluyor. Alayli yazilimcilik su siralar pek parlak gozukmuyor maalesef :/

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

ben bu kursları aldım:

https://www.udemy.com/share/101Wtc3@hlnuu_aqDd2w6oFFkzrST4HMVkdoqaV6bsfgkYqo41DG8LObXt0BtDaZjnC6PYR53g==/

https://www.udemy.com/share/101Wfe3@FYFz0jIKclWap1qzFW_66R7ZYPyignBQmlj013JqbU0xdRmW7Vpt1VpTKlGdaYeYHw==/

https://www.udemy.com/share/101Wkw3@fBY7Q2rW4_VSAEdpfLbGOudJ6GDRJhGioT2XRcjFpFh1mE_cmI32ZQ18xeg_Yx3GiQ==/

https://www.udemy.com/share/101Wau3@1KlaSumUGBv5bvagwPWpLTHfFUto9uV8azUMwMFrRwv7vslQBWtG5o49w-MmpX6EMQ==/

benim amacım mobil geliştirme o yüzden react native kursunu da aldım. macbook alınca bir heves aldım bunları, 3-4 senedir bir kenarda duruyorlar. vakit bulamadım daha :)

bu yukarıdaki kurslar kaliteli kurslar. böyle kaliteli kurslar almalısın.

udemy kurslarının bir püf noktası var: yeni kayıt olduysan ucuza geliyor. tam kararını ver, öyle kayıt ol ya da başka mail adresi kullan satın alırken.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beyinsis -- 11 Eylül 2025; 15:22:6 >

• Yarım bıraktığın iki senelik bilgisayar programcılığı okulunu dışarıdan okuma imkanın varsa öyle bitir. Herkes ben yazılımcıyım ya da başka bir şeyim diyebilir. Önemli olan kanıtlamak.

• Öğren freelance takılırsın en azından.. Programlama bilip ac kalmak güc tabii rekabet var ama rekabet hayatta her yerde var artık bir yolunu bulup sıyrılmak sana düsüyor. HTML – CSS öğren önce, sonra JavaScript, React, PHP öğren. Bazı modern frameworkler falan var onları da sonra öğrenirsin. Wordpress cöpüyle oynamayı öğren. Tema yap, plugin yap. Hatta daha niche istersen Xenforo falan takıl. Fakat en öncelikle PHP'nin efendisi ol.

C freelance icin pek gerekmez. Mühendis falan olup kurumsal yerlerde calısmayacaksan, C ile zaman kaybetme. Salla gitsin onu. Mobil APK yapıp store'a yüklerim dersen de Kotlin öğren.

Yani sana webci olmanı öneriyorum. Klasik ve klise geldiginin farkındayım ama senin durumunda zaten yapabilecegin en iyi sey bu bence.

Istiyorsan bölümü de degistir, iki yıllık programlama oku. Yine de cok gerekli değil. Fakat yani web mevzuları para kazandırır. Hem de daha kolay ve daha zevkli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 7 Aralık 2025; 8:54:49 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • K110 kullanıcısına yanıt

inşaat mühendisliği değil ki bu imza zorunluluğu falan yok. diploma yazılımcı olduğunu kanıtlamaz ayrıca. :)

lise mezunu ya da alakasız bölümlerden mezun çok meslektaşım var. hatta biri hollanda'da senelerdir ve psikoloji mi sosyoloji mi ne bitirdi. kimse diploma sormuyor yurt dışında. türkiye'de de devlet ve bazı gıcık dinozor kurumlar sorar diploma.

Yurt dışında kimsenin diploma sormadığı da boş gezenlerin bir fantazisi. Yurt dışında yapabileceğin iş, ister Türkiye'den Doktor diploman olsun, çöp arıtmasında çöp ayıklamak. Olan diplomanı bile saymıyorlar. Türkiye'den gidenlerin durumu bu. Burada masal anlatabilirler saf bulduklarına. Ama gerçekler böyle.

ne anlatıyorsun arkadaşım. ben uzaktan yurt dışına (ingiltere ve amerika) çalışıyorum ve yurtdışında çalışmak üzere de teklif aldım (brüt maaş daha iyiydi ama vergiden dolayı net kötüydü, o yüzden reddettim). :))

bana hiç kimse diploma falan sormadı. ha almanya'dan da yerinde çalışma teklifim. diplomanın denkliğini istiyorlar, ama isteyen de almanya devleti, firma değil. türkiye'de denkliği kabul edilmeyen yer yok sanırım. doktorlar için daha zor ama yazılımcılar için çok kolay.

sosyoloji mezunu arkadaşım gitti, yazılımcı olarak çalışıyor hollanda'da diyorum ne anlatıyorsun sen hala?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beyinsis -- 22 Aralık 2025; 20:51:33 >
  • 4 yıllık Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum ancak Google'da da diploma şartı yoktu, sonradan bazı şartlar getirdiler diye biliyorum ama yanlış hamle elbette. Isteyen ister ama diplomadan daha önemlisi yapabilmektir. Bu mevzular, diplomanın çok üzerinde şeyler çünkü. Nasıl üzerinde? Çünkü bunu okuyarak ve ezberleyerek öğrenemiyorsun.

Git bir programlama kitabını oku mesela, baştan sona oku, sonra bilgisayarın başına otur, bilgisayar sana bakar, sen bilgisayara bakarsın. Birkaç kez daha oku, öğrenebilecek misin?

Tıp okuyan doktor olur mesela, kavramları ezberler olur ama üniversite okuyarak programcı olunmaz. Bu gerçekten böyle, tıp okuyup bir şey bilmediği için doktorluk yapmayanı görmedim, oturmuş ezberlemis, her şeyi biliyor çünkü, adamda ne hstalık var, belirtilerden yola cıkıyor, sonra testler ve görüntüleme yöntemlerinden de yardım alarak mevzuyu doğruluyor ama ilgili bölümleri okuyup yazılım gelistiremeyen çok gördüm.

Programlama, yetenek, bilgi, uzun süreli uğraşma, beceri ve sürekli olarak uygulama gerektiriyor. Hem diplomalı, hem de mevzuyu mükemmel bilecek, yetenek olacak, sürü sepet uygulama yapmış ve hepsini öğrenmis olacak. Öyle adamların sayısı ne kadar acaba?

Adam enayi mi, diplomalı ama bir blok bilmeyeni, diplomasız ama canavar gibi bilene tercih etsin? "Diploman var, programcısın, gel" hahaha… Böyle bir mevzu yok. "Gittim okudum, hemen fiti fiti yazarım" nah yazarlar. "Bilgisayar mühendisliği dördüncü sınıfım ama hiçbir şey bilmiyorum, ne yapmalıyım?" diye ağlayanlar gördüm. Çünkü bir şekilde mezun oluyorlar ama yüzde doksanı hiçbir şey bilmiyor.

Özetle isteyen ister ama olması şart değil. Şahsen ben diplomayı değil, yapabileni tercih ederdim. Bilgisi varsa, yapabiliyorsa, isimi de görüyorsa onu alırım, diploma ikinci planda gelir. Ama önce diploma diyen var mı? Var ama yanlış bir kriter bence. Akıllı firmalar böyle hareket etmez zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 27 Aralık 2025; 9:10:0 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.