Şimdi Ara

++ yaratılış... (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
161
Cevap
0
Favori
7.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

hepiniz güzel anlatıyorsunuz,benim derdim kuranı okuduğum zaman ,yazılanların beni hayal kırıklığına uğratması.
    sanki bir babanın çocuklarına doğruyu ve yanlışı ayırt etmesi için tavsiyeleri gibi geliyor
    ama ben çocuk değilimki,zaten bu yaşımdada hala iyi ile kötüyü ayırt edemiyorsam demekki bende bir eksiklik var
    birde yazılanların içinde bazı tavsip etmediğim şeyler var.mesela kadın erkek ilişkileri
    her zaman erkeğe veriliyor kadının doğru yolda olması değilse onu cezalandırılması gibi
    mal paylaşımında erkeğe mirasın 3 te 2 si,kadına 3 te biri
    halbuki bizim medeni kanunumuz bundan daha ileri
    kadın ve erkek eşittir diyor ve miras yarı yarıya paylaşılıyor
    gördüğüm kadarıyla aranızda bu işi bilenler çok,biraz anlatsalarda bende fikrimi değiştirip doğru yola gelsem
    rica etsem birde neden müslüman ülkelerinin bu kadar geri olması,tuvaletlerinin en pis olması,çevreye,ağaca ,hayvanlara hiç saygı gösterilmemesi
    hırsızlığın,zorbalığın,rüşvetin en ileri ülkeler olmasınnın nedenleriniı birileri anlatsada bende dogru yola gelsem

1- İnsan nisyana tabidir ve her zaman kötü yola girme eğilimine tabidir. Kur an da geçen ifade Allah ile kul arasında ve aradaki farka bakarsak baba-oğul gibi bir kıyaslama yapmak bile ne kadar az olduğunu görürüz.

Allah kitabında kendisini tanıyanlara cennet i vaat eder ve kendisini inkar edene de cehennemi ile tehdit eder...

bu kainatı yoktan var eden bir zat içiin daha mükemmel bir yeri cennt olarak yaratması Kudreti bir halel getirmez...

2- Miras konusu ise çoğu kişinin aklına takılan bir konudur... Muhtelif yrlerde bazan kadın erkeğe eşit bazan yarısı bazan da değişik oranlarda erkekten az alması konusudur...

bu konu ile alıntı yapayım ...

Soru : Mirasta kadın neden farklıdır?

Cevap:
    Dinimizin ıslah edip düzelttiği müesseselerden birisi de "miras" hukukudur. Başta cahiliye dönemindeki Araplarda olmak üzere Çin, Roma, Japon hukukunda kadın mirastan tamamen mahrum bırakılmıştı.

Kızın, babasının malında hiçbir hakkı yoktu. Miras doğrudan doğruya erkek evlada geçer, kız çocuklarına hiçbir şey verilmezdi. İşin acı tarafı şu ki,
    bu batıl adet hala ülkemizin bazı bölgelerinde yaşamaktadır.

Erkek çocuklar mirasla servet ve varlık içinde yüzerken, aynı babanın çocuğu olan kızlar fakr-u zaruret içinde çırpınmaktadır.

Birçok hayati meselelerde olduğu gibi, bunda da köklü değişiklikler yapan ve yenilikler getiren dinimiz asırlar boyu devam eden bu zulme son verdi.
    Mirası hakça taksim etti.

Nisa Sûresinin 11. ayeti tamamen miras taksimini anlatır. Baş kısmında ise, "Allah çocuklarınız hakkında erkeğe iki kadının hissesi kadar tavsiye eder" buyurulur.

Böylece açık bir şekilde bu yanlış tashih edilmiş oldu. Ancak bu meseledeki İslamın inkılabını tam anlayamayan bazı kişiler, kadına erkeğin yarısı kadar pay verilmesini dillerine dolayıp bununla İslamın kadının hakkını korumadığı yorumuna saplanırlar.

Halbuki mesele hiç de öyle değildir. Mevzuya erkeğin ve kadının sosyal yapısı, ailedeki mes'uliyeti, mükellefiyeti ve psikolojik faktörleri açısından bakılsa Kur'an'ın bu hükmünün tam bir adalet ve hakkaniyet üzere olduğu görülecektir.

İslamın çizdiği hayat prensibine göre, kızın çalışıp kazanma mecburiyeti yoktur. O tüketici durumundadır. Bu, ona layık görülen bir şefkat ve
    merhametin neticesidir. Kız, baba evinde bulunduğu müddetçe ihtiyaçları babası ve onun yerindeki yakın erkek akrabaları tarafından karşılanır, gözetilir, himaye edilir. Evlendikten sonra da geçimi, nafakası ve ihtiyaçları kocasının üzerine geçer. Kadın, kendi malını, evin ihtiyaçları için harcamaya zorlanamaz.

Çünkü bir erkeğin özel mülkü olacağı gibi, kadının da pekala özel mülk edinme hakkı vardır. Ancak kadın gönül rızası ile, bir zorlama olmadan,
    isterse, ortaklaşa harcamada bulunabilir. Buna göre, kadının hiçbir şeyi yokmuş gibi bakılır; yeme, içme, giyim kuşam ve benzeri bütün ihtiyaçlarını
    görmek kocasının sorumluluğu altındadır. Hatta erkek evine bakmaktan vazgeçer, yahut cimri davranarak servetine göre bir harcamada bulunmazsa, kadının kocasını şikayet etme hakkı vardır. Gider, İslam hukuku çerçevesinde hakkını arar.

Diğer taraftan kadın evlenirken erkekten mehir alır, bölgenin adetine göre pek çok hediyeye sahip olur. Erkek devamlı surette harcarken, kadının malı
    artarak devam eder, çoğalır..

Erkek evlendikten sonra üzerine aile yükü binecek, kendisinin, çoluk çocuğunun, hatta anne-babası ve muhtaç oldukları takdirde dinen bakmakla
    mükellef olduğu akrabalarının nafakalarını karşılamak durumunda kalacaktır.

Buna göre biri erkek, diğeri kız iki kardeşten erkeğin aldığı üçte iki miras bu şekilde devamlı surette harcanıp azalırken, kız kardeşinin aldığı üçte
    bir miras hakkı artarak korunabilmektedir. Şimdi gerçek manada erkek kardeşin mi serveti çoktur, yoksa kız kardeşin mi? Erkeğe mi imtiyaz tanınmış, yoksa kadına mı?

Öyle ki, babasından kalan mirasla geçinemeyecek halde bulunan bekar veya dul kız kardeşe, erkek kardeşin yardım etme, zaruri ihtiyaçlarını karşılama
    mecburiyeti vardır.

Demek ki, İslam her iki cinsin mükellefiyetine ve ihtiyacına göre hakça bir taksimi uygun görmüş, hakkaniyet prensibini muhafaza etmiştir. Erkeğe iki, kadına bir ölçüsü, sadece bir emek sarf etmeden ele geçen miras hukukundadır. Emek sarf edilip kazanılan mala gelince; kadın ve erkek ticaret, tarım, sanayi ve benzeri hangi iş kolunda çalışırsa çalışsın, ücretlerde eşit miktarda alırlar. Aynı şirkete ortak olan kadın-erkek hisselerine göre eşit miktarda kar nispetini hak ederler. Yani ne erkek fazla alır, ne de kadın eksik...

Bediüzzaman Said Nursi bu konunun açıklamasına "Muhakemesiz medeniyet, Kur'an kadına sülüs [üçte bir] verdiği için ayeti tenkit eder." Cümlesiyle başlar ve sosyal hayatta hükümlerin çoğunun eksere göre; olduğu tespitini yaparak şöyle der: "Ekseriyet itibariyle bir kadın kendini himaye edecek birisini bulur. Erkek ise, ona [kendisine] yük olacak ve nafakasını ona bırakacak birisiyle teşrik-i mesai etmeye [aile ocağı kurmaya] mecbur olur. İşte bu surette bir kadın pederinden yarısını alsa, kocası noksaniyetini temin eder. Erkek, pederinden iki parça alsa, bir parçasını tezevvüç ettiği [evlendiği] kadının idaresine [geçimine] verecek; kız kardeşine müsavi gelir. İşte adalet-i Kur'aniye böyle iktiza eder. Böyle hükmetmiştir."

Meseleye psikolojik açıdan bakıldığı zaman da bu miras taksiminde tam bir hakkaniyet gözetildiği görülür. Şöyle ki, kız çocuğu evlenip çoluk çocuğa
    karışıp evi barkı ayrı olsa da yine anne-babasının ve erkek kardeşlerinin merhametine, şefkatine ve bir derece himayelerine muhtaçtır. Bundan dolayı akrabalık bağlarının zedelenmemesi için birbirlerine karşı olan sevgi ve muhabbette de bir eksiklik olmamalıdır.

Bediüzzaman'ın ifade ettiği gibi, "O zaife kız pederinden şefkate ve kardeşinden merhamete çok muhtaçtır. Hükm-ü Kur'an'a [Kur'an'ın hükmüne] göre o kız pederinden endişesiz bir şefkat görür."

Miras taksiminde kızın alacağı payı düşünen baba daha ölmeden önce ona olan şefkatinden bir eksilme olmaz ve kızına, " servetinin yarısının yabancıların ellerine geçmesine sebep olacak zararlı bir çocuk" nazarıyla bakmaz, o şefkate endişe ve hiddet karışmaz.

Erkek kardeş için de durum aynıdır. Kız, erkek kardeşinden bir hisse az almakla, yine Bediüzzaman'ın ifadesiyle "Kardeşinden rekabetsiz, hasetsiz
    bir merhamet ve himaye görür. Kardeşi ona, hanedanımızın yarısını bozacak ve malımızın mühim bir kısmını ellerin eline verecek bir rakip nazarıyla bakmaz"..

İşte daha bunlara benzer pek çok hikmetten dolayı İslam hukuku mirasta kadına erkeğe nispetle bir hisse eksik takdir etmiştir.

(1) Sözler, s. 381.

Mehmet Paksu

http://www.sorularlaislamiyet.com/moduller.php?modul=soru&op=1&id=601&kelime=miras

diğer sorularına gelirsek ...

bu konuda dinin emirlerini biliyorsun

sebwebi ise gayet açık dinin emirlerine uymamak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deep Impact -- 28 Nisan 2005, 9:47:15 >

• quote:

Orjinalden alıntı: senfonyturk

200 watts arkadasım ıste senın soruna cevap: öncelıkle sen kaç ülkeye gıttın kaç ülke gördün?
    bu kadar emin konusabılıyorsun soruyorum?
    yabancıları nekadar tanıyosun? nekadar bılıyorsun rusvet almadıklarını? nekadar bılıyosun temız olduklarını? (sana bı tavsıye önce onları tanı sonra soylemını yap!)

sorun muslumanlıkda degıl sorun bızde karakter yapımızda.
    ayrıca bır muslumanın çorabıyla yuzunu sılebılecek kadar temız olması gerektıgını hıç duymadın galıba!
    ve yıne temızlık ımandan gelır kelımesını duymamısın yıne heralde!

1-MUSLUMAN CEVREYI TEMIZ TUTAR
    2-MUSLUMAN AGAÇ KESMEZ
    3-MUSLUMAN HAYVAN SEVER VE INCITMEZ
    4-MUSLUMAN RUŞVET YEMEZ
    5-MUSLUMANIN BEDENIDE EVIDE CEVRESIDE TEMIZDIR
    (beş vakıt abdest alan musluman nasıl oluyor da pis oluyor acaba)

SEN ONCE MUSLUMANLIGI INCELE

SENIN BU SOYLEDIKLERINI YAPANLAR öZDE DEĞİL SÖZDE MUSLUMANLARDIR ARKADASIM

SEVTAP

arkadaşım her halde balıklama yazmadım
    30 senedir avrupada yaşıyorum,dünyayı gezdim
    hanımım hamile iken 4x4 le belçıkadan başlayıp,fransa ,ispanya oradan gemi ile fas cezayire gitmedim zira sorunlar vardı
    tunus,libya,mısır,suriya,turkiye,bulgaristan,yugodslavya,avusturya,almanya ve belçika turu yaptım(hayatımda bunun gibi 20 tane yapmışımdır,bir taneside tekne ile)
    hanımımla yeni evli idim(belçikali,yemin ederim rezil oldum,türkiye dahil hiç bir müslüman ülkesinde hanımım tuvalete gitmesi bir sorun oldu,pislik yüzünden)
    peki sen kaç ülke gördünkü bena böyle konuşuyorsun
    hayatımda avrupada rüşvet görmedim,ama her gittiğim müslüman ülkesinde rüşvetsiz iş yaptıramadım(libyada beni hapse attılar arabamı almak için,belçika pasaportu sayesinde kurtuldum(türkiye konsolosluğu hiç ilgilenmedi)
    tunusta bizi evine davet eden çok zengin ve 7 kere hacca gitmiş şahıs benim bütün paramı çaldı,arabamada el koydurttu,karısını koynuma yolladı
    senin verdiğin cevaplarda ,müslüman çalmaz,temizdir diye saymışın
    benim sorum bunun doğru olmadığıdır,demekki bir sorun var
    temizliği ben avrupada gördüm,her gün sabah akşam banyo yapmak,her gün külot ve çorap değiştirmek(o zamanlar istanbulda evlerde sular bile akmıyordu)
    adamlar bir korkudan veya mecburiyetten yıkanmıyorlar(bizdeki gibi cenabetlik filan)belkide bizim dinimizdeki yanlışlık buradan geliyor hep korkuyla
    neyse ben yazımı bitireyim
    benim hayalimdeki hanımımı müslüman yapmak fikri,bu rezilliklerden sonra suya düştü,zaten yengeniz hristiyan değildiki müslüman olsun,hiç bir dine inanmiyor ama yaşantısı her dindar kişiden daha doğru ve temiz
    size bir şey daha söyliyeyim.müslüman ülkeler arasında en temizi ve en ilerisi gine biziz oda bizdeki katı müslümanlığın olmaması
    yani bir ülke ne kadar dine bağli ise o kadarda geri kalmıştır
    bunun tersini iddaa eden varsa çıksında söylesin ama bilerek atarak degil

• quote:

size bir şey daha söyliyeyim.müslüman ülkeler arasında en temizi ve en ilerisi gine biziz oda bizdeki katı müslümanlığın olmaması

tarih bilgin iyi ise Osmanlı nın ileri seviyede olduğu zamanlara bak acaba o zaman dindar değiller mi idi?

acaba dinimizi ilim öğrenmeyi kadın erkek herkese farz kılarken biz ilim öğrenmiyorsak dinin suçu ne?

din temizliği emrederken kirli oluyorsak dinin suçu ne?

din de rüşvet alan da veren de lanetlenirken rüşvet alan varsa dinin suçu ne?

dinde en önemli hak kul hakkı ve bu hakkı Allah cc dahi affetmezken milletin hakkına girenler varsa burada dinin suçu ne?

dinde korku değil sevgi vardır... dinde en büyük korku Allah ın rızasını kaybetme korkusudur ...

hal böyle olunca bizi dinden kopardıklarında cebimizdeki 50 milyar doları götürdüler sokaklarda çeteler çoğaldı rüşvetsiz iş yapamaz hale geldik

içimizdeki Allah korkusunun yok olmasındandır...

Bizim atalarımızn ne kadar medeni olduklarını avrupayı pislik götürüken evlerinde banyo ve wc bulundurduklarını vs. anlatmaya gerek yok... bizdeki hamam kültürü bilmem kaç yüzyıla dayanır...

ama bir ölçüde de haklısın...

senin derdin başka

senin evlendiğin yengemizi halis niyetle islam a davet edecektin fakat gördün ki İslam dünyasının hali perişan...

İşte dinde temsilin yeri çok önemlidir ...
    bu konuda elinden veya elimden birşey gelmez fakat hiç de bir şey yapamaz değilsin...

ilmi temizliği çalışmayı emreden dinimizi bir güzel öğrenirsen hem sana faydası olur hem de yengemize...

selam ve dua ile

• sevgili deep arkadaş,
    orta çağ konusunda haklısın,müslümanlar avrupalılardan ileri idi
    sebep?
    avrupalılarda hristiyanlık dini çok katıydı,her şey yasaktı,kilise zenginlerle beraberdi halk kırılıyordu.bütün gün çoluk çocum bir çorba için çalışıyordu,karşı gelenenin hali haraptı,en başta papaz tarafından.
    bütün bu gericilik reform ve rönesans ile yavaş yavaş son buldu
    o zamandan itibaren bizi geçmeye başladı zira müslümanlar dinde reforma şıddetle karşı idiler(hala karşılar)
    işte batı dünyasının belkide biz müslümanları geri bırakmasının baş nedenlerindendir.

o zamandan itibaren bizi geçmeye başladı zira müslümanlar dinde reforma şıddetle karşı idiler(hala karşılar)

dinin hangi emri ilme bilime karşı ki reform yapılsın

dinin hiçbir emri ile bilim çakışmaz...

öyle değil mi?

ama bazıları din adına ilme karşı çıkıyorsa o durum o kişilerin bireysel hatalarıdır

dine mal edilemez

Orjinalden alıntı: 2000watts

sevgili deep arkadaş,
    orta çağ konusunda haklısın,müslümanlar avrupalılardan ileri idi
    sebep?
    avrupalılarda hristiyanlık dini çok katıydı,her şey yasaktı,kilise zenginlerle beraberdi halk kırılıyordu.bütün gün çoluk çocum bir çorba için çalışıyordu,karşı gelenenin hali haraptı,en başta papaz tarafından.
    bütün bu gericilik reform ve rönesans ile yavaş yavaş son buldu
    işte batı dünyasının belkide biz müslümanları geri bırakmasının baş nedenlerindendir.

Dostum bak hem kendin diyorsun ki Eskiden Avrupa dinde katı olduğu zaman Müslümanlar da dinde katıydı. Ama Müslümanlar daha ileriydi, Avrupa daha geriydi.

Burası senin söylediklerin. Ben de diyorum ki Müslümanlar, ki en büyük devleti Osmanlı'yı ele alsak, ne zaman Avrupa'dan kural getirilmeye başlanmış ve İslam kuralları yerine geçmeye başlamış, Osmanlı da gerilemeye başlamış (bkz Kapitülasyonlar, Tanzimat vs.). Başlangıçta ilerleme, yenilik hareketi gibi görünse de bir şeyin ne olduğu sonucundan anlaşılacağına göre bu hareketler de sonucu itibariyle ilerleme değil gerileme olmuştur.

Demekki Dinde Avrupa mutaassıb olunca geri kalmış, Müslümanlar ise tam tersi ne zaman dinden taviz verilmiş o zaman gerilemiştir.

Demek ki Din Avrupayı geriletmiş, Müslümanları ise ayağa kaldırmıştır...

-----

İkincisi Biz şu anda Dine dayalı bir sistemde yönetilmiyoruz ki değişiklik yapalım. Ülkemiz Laik unuttun mu?

----

Hem dersen ki dinde değişiklik yapalım, bazı kurallarda reform gerekir, Ben de derim ki Din kimin ise o ancak değişiklik yapabilir... Yani Allah isterse yapar (ki istemediği için ve bu din aslında bilenlerin ve yaşayanların da tasdikiyle, Tüm asırlara, kıyamete kadar en güzel yaşamayı sağlayan dindir).

Hem Bir hikaye kitabındaki bir kelimeyi bile değiştirmek için telif hakkı falan filan isteniyor, eğer yazarı ölmüş ise izin de verilmez...

Bizler kim oluyoruz ki Allah'ın koyduğu kurallarda değişiklik yapalım...?

Saygılar...

• kendımden bahsetmek nekadar dogru bılemıyorum ama sordun bende soyleyeyım. hayatımda hıc turk erkek arkadasım olmadı. onların yabancı arkadasları da arkadasım oldu. boylece cevrem buyudu. yabancılar hakkında enaz senın kadar bılgım var emın ol.

ÖNCE GEÇMISINE BIR BAK. ZAHMET EDIP DE KAFANI ŞÖYLE BI OSMANLI YA DOGRU ÇEVIR. BU KONUDA BI ARASTIRMA YAP. OSMANLI TUVALET IHTIYACINI TUVALETTE GIDERIRKEN; FIRANSIZLAR DUMDUZ ZEMIN PERDELI BI KABIN VE ORANIN PISLIKLERINI TEMIZLEMESI IÇIN ELINDE KUREKLI BI ADAM. (neden parfumu fıransızlar cıkardı) YA INGILIZLER KUS TUYLERININ USTUNE YAPIYOLARDI. vb.

DEDIM YA KISILIK MESELESI BUNUN DINLE BI ALAKASI YOK.
    DINIMIZ BIZE TEMIZ OLMAMIZI EMREDER.

senı o dolandıran hacı hacı mı sence! musluman faıze bıle haram derken hırsızlık haram olmaz mı.
    dedıgım gıbı ozde degıl sozdelerı karıstırmayalım lutfen.

belkıde bu temız omayan ulkelerin çevresının temız olmaması, fakır ulke olmalarından kaynaklanıyor olabılır. adam elınde cola kutuysuyla yarım saat dolanıyor hala bır çop kutusu goremıyor, sonra ıçınden kufuru basıyor atıyor kutuyu yere. bunun muslumanlıkla mı yoksa adamın kısılıgıyle mı alakası var sorarım. Mısır karısık bır ulke ama musluman dıye adlandırılıyor. piramıtlerın çevresı cola kutularıyla dolu. fakır bı ulke hırsız dolu. cin, kore bunun gıbı bursuru fakır ulke.
    hındıstana hıç gıttın mı musluman ulke mı hındıstan olmayan dın yok hındıstanın pıslıgı anlatılmakla bıtmez. ya Kore, Çin vb.
    Amerıka nın ara sokakları çok mu temız buna da bı cevap verırsen mutlu olurum.
    dıger yandan Almanya evet Almanya gercekten temız nedenı her yerde lazer olması ayrıca yere cop atanın yuklu bı mıktarda para cezası odemesı yada ceza yememek ıcın polısten ozur dıleyıp copu attıgı yere kaç km olursa olsun gerı donup o attıgı çopu kendısı attıgı gıbı toplaması olabılır mı!

BIZ GORMEK ISTEDIGIMIZ GIBI GORUYORUZ

ZAMANIN BIRINDE BIR FİL BAKICISI VARMIS BU FIL BAKICISININ 5 OGLU VARMIS
    ADAMIN BES OGLUNUN BESININDE GOZLERI KORMUS. ADAM BIR GUN OGULLARINA FILI YIKAMALARINI SOYLEMIS. OGULLAR BASLAMISLAR FILI YIKAMAYA. BIRI KUYRUGUNU DIGERI HORTUMUNU DIGERI BACAGINI BIR DIGERI KULAGINI BIR DIGERI ISE GOVDESINI YIKAMAYA BASLAMIS. FILIN YIKANMASI BITMIS. ARALARINDAN BIRI DEMIS KI kuyrugu yıkayan FIL UZUN IPINCE BISEYMIS YA OKADARDA BUYUK DEGILMIS DIGERI YALAN SOYLEME hortumu yıkayan DENIN DEDIGINDEN DAHA KALIN FIL HEMDE ALTINDA DELIKLERI VAR. ÖBÜRU BASLAMIS IKINIZ DE YALANCISINIZ SIZ bacakları yıkayan SIZIN DEDIGINIZDEN DAHA FARKLI FIL DORT TANE SUTUNDAN IBARET FIL HEMDE SIZIN DEDIKLERINIZDEN DAHA KALIN. BIR DIGERI SINIRLENMIS kulagı yıkayan FIL DEDIGINIZ INCE ÇOK OVAL BISEY. EN SONUNCUSU KARDESLERIM govdeyı yıkayan BIRBIRINIZI KANDIRMAYALIM FIL DUMDUZ DUVAR GIBI BISEY. BUNLAR TARTISIRKEN BABALARI GELMIS HIÇ TARTISMAYIN FIL SIZIN SOYLEDIGINIZIN HIÇ BIRI DEGIL DEMIS.

BU HIKAYEDEKI GIBI BIZ DIN KONUSUNDA DA DEVLETLER KONUSUNDA DA BILMEDEN GORMEDEN KONUSUYORUZ. BIR IKI KISI YUZUNDEN TUM ULKEYI PERISAN EDIYORUZ.

junayerturk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senfonyturk -- 3 Mayıs 2006; 2:46:30 >

• quote:

bunun tersini iddaa eden varsa çıksında söylesin ama bilerek atarak degil

bunu yazmak çok büyük bir insafsızlık olmuyor mu?

size soruyorum;bir toplum düşünün ki bu toplum kuran ı tamamen olması gerektiği şekilde yaşayan insanlardan oluşuyor.bu toplum geriye mi gider,yoksa dünyanın en müreffeh toplumumu olur?

cevabınız geriye gider olursa zaten tartışmanın bir anlamı yok demektir.

siz dini kullanan,Allah ile insanları aldatan toplumların geldikleri noktayı yazıyorsunuz

dini olması gerektiği gibi uygulayan toplumları değiil...

bu gelinen noktadan da toplumu değil,dini sorumlu tutuyorsunuz.

bu tamamen bir vicdansızlık örneğidir.Arapların beyini basmıyorsa bunun sorumlusu islam mı dır yoksa araplar mıdır?

siz arapların dinsiz oldukları takdirde bir süper güç olabileceklerine inanıyor musunuz yoksa;?

şu bahsettiğiniz konu;hani islam kadına eşit hak vermiyor diyorsunuz..işte size açıklama.arp toplumunda Kuran inmeden önce KADIN insan yerine bile konmuyordu bırakın miras vermeyi ve şahit gösterilmeyi..
    kadınlar diri diri gömülüyordu..

böyle bir toplumda Muhammet kalktı dedi ki kadınlar da miras alacak,kadınlar da şahit olacak!

işte bu bir reformdur.

kuran bunları size örnek gösterir,anlayasınız diye.kalkıp ta bu devirde miras bölüşümne kurana bakıp karar vermek için değil yani.

çünkü Kuran devletlere değil, bireylere indirilmiştir.miras bölüşmek ise devletin koyduğu kanunlara tabi bir olaydır.

bilmem anlatabiliyormuyum?

• nofost onlar seni pek anlamazlar. Çünkü İslam dinini ve inceliklerini bilmedikleri ve araştırmadıkları için onlar sanırlar ki İslam = geri kalmış yobaz ülkeler ve yobaz kurallar.
  • quote:

nofost onlar seni pek anlamazlar. Çünkü İslam dinini ve inceliklerini bilmedikleri ve araştırmadıkları için onlar sanırlar ki İslam = geri kalmış yobaz ülkeler ve yobaz kurallar.

Öle anlaşılıyor değil zaten öyle su anda müslüman ülkelere bir güzel bakarsan.

quote:

Dostum bak hem kendin diyorsun ki Eskiden Avrupa dinde katı olduğu zaman Müslümanlar da dinde katıydı. Ama Müslümanlar daha ileriydi, Avrupa daha geriydi.

Burası senin söylediklerin. Ben de diyorum ki Müslümanlar, ki en büyük devleti Osmanlı'yı ele alsak, ne zaman Avrupa'dan kural getirilmeye başlanmış ve İslam kuralları yerine geçmeye başlamış, Osmanlı da gerilemeye başlamış (bkz Kapitülasyonlar, Tanzimat vs.). Başlangıçta ilerleme, yenilik hareketi gibi görünse de bir şeyin ne olduğu sonucundan anlaşılacağına göre bu hareketler de sonucu itibariyle ilerleme değil gerileme olmuştur.

Osmanlıda padişah dine danışırdı ama osmanlının gerileme dönemine kadar din hep geri planda kaldı asla merkezi yönetimi etkisi altına alamadı. Avrupada azınlıklara bile cok kötü davranılıyordu, herşeye tanrının sözü, tanrının isteği, tanırının osu busu diye bakılıyordu. İrana bakın varlık içinde yokluk, halk mutsuz.

Kevin Spacey K-Pax de cok güzel bir söz söyledi.

"Evrendeki her canlı doğruyla yanlışı ayırt edebilir."

Bunun için bir dine yada inanca yada allah korkusuna ihtiyacınız yoktur. Dogruyla yanlışı ayırt edenler yada yapacakları kötü seyleri yapmamak için dine basvuranlar işte dini iranda oldugu gibi yerlere getirenlerdir. Birkac yüzyıl içinde insanoğlunun dinlere ihtiyacı tamamen ortadan kalkacaktır. Kendinizi daha iyiye götürmek sizin elinizdedir. Dünya üzerindeki bircok dini bunu nasıl yapacagınıza dair yolu gösterir ama zaten evreni, etrafını sorgulayan, neden niçinleri sormaktan cekinmeyen sizin bizim gibi bireylerin dogruyla yanlışı ayırt etmek ve birşeyleri acıklamak için dine ihtiyacları yoktur.

Günümüz dünyasında dini dengeler değişiyor. Katolik ve ortodox kilisesi gücünü yitiriyor, yahudiler dini maddiyat ve güc icin bir birleştirme aracı olarak görüyorlar, müslümanlarda ise inanc artıyor hergün yeni birileri müslümanlığa dönüyor ama encok yandas toplayan inanıs ise deizmdir. Çünkü bilimin ortaya cıkardıklarıyla ayakta kalabilecek, mantıklı acıklamalara her zaman acık olan ve kurallarını insanın belirleyebileceği bir inanış.

Bana kalkıpta sana islamın sartlarını uygulamak zor geldiği için islama inanmıyorsun demesin, her sabah kalkıp üniversiteye gitmekte zor geliyor ama bana cok büyük katkısı olduguna inandıgım için gidiyorum. Din benim bilmediğim neyi acıklıyorki bana. İnsanlara iyi davranmam gerektiğimi. Acların ve hastaların neler cektiğini, ailemin ve etrafımdaki insanların yaptıgı iyilikleri unutmamam gerektiğinimi. Allahın var oldugunumu, herşeyi onun yarattığınımı?? Bunları zaten ben kendim düşünerekte görüyorum. Ve her insan bunların farkına varır. Bence.

• ben neden müslüman ülkeleri geri kalmiş dediğim zaman bana neden kızıyorsunuz,sizinde gözünüz görüyor,sanki ben böyle istiyorum,hep yani kafamızı kumamı sokalım,gözlerimimizi kapayalım
    mesela mısır,tarihte en ileri uygarlığa ulaşmış olan mısırlılar,müslüman olduktan sonra yürekler acısı durumunda.zamanında 1milyonluk israille bile başedemedi(suriye,ürdün dahil)
    Son Ağaç kesildiğinde, Son nehir kuruduğunda, Son balık öldüğünde. Beyaz Adam; paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.
  • quote:

Orjinalden alıntı: fcaglayan

nofost onlar seni pek anlamazlar. Çünkü İslam dinini ve inceliklerini bilmedikleri ve araştırmadıkları için onlar sanırlar ki İslam = geri kalmış yobaz ülkeler ve yobaz kurallar.

onca açıklamamdan sonra yazılanlara bakarsak senin ne kadar haklı olduğunu görüyorum.

ANLAT ARKADASIM NEDIR BU ÇEVRE KIRLILIGININ DIN ILE ALAKASI?
    BIZDE BILELELIM ANLAT LUTFEN!

ayrıca kırılmassan saygına sığınarak özür dileyerek,
    benım fıkrımce esını musluman yapmak ıcın zorlama derim.
    ama anlatmada demem.
    herkezın dını, ınancı kendınedır buna saygı duymamız gerekır.
    birseyı uygulamak ıcın once dusunmek gerekır kendımıze olsa ne yapardık!
    ayrıca ben de senın durumundayım senı cok ıyı anlayabılıyorum.

diyorsunuz dinden değil,peki neden?bir raslantımı yani?

evet.böyle diyerek kaçmayın kardeşim.madem savunduğunuz bir tez var sebeplerini de açıklayın da biz de öğrenelim.

islamın hangi emiri,kanunu,kuralı sence bu devletlerin geri kalmasına yol açıyor?açıklayın da öğrenelim biz de.
    eskiden avrupalılarda aşırı dincilik vardı,dinlerini latince yapıyorlardı ve halkın büyük çoğunluğu bu dili anlamıyordu
    adamla dinde reform yaptılar,dinlerini kendi dillerinde öğrendiler.bütün gericilik ve kulaktan dolma korkuya dayalı din bitti.dinin sevgi,saygı,temizlik,doğruluk olduğunu öğrendiler,bütün tabular bitti
    bizde ne oldu,reformlara şıddetle karşı gelindi,yeniliklere şeytan icadı dendi,işte bu zaman biz müslümanları geçmeye başladılar.biz kılıçla savaşırken onların tüfekleri vardı,biz kağnı arabasının üstündeyken onlar motorlu araçların üstünde
    ve yavaş yavaş bütün savaşları kaybettik,çok büyük sayıda askerimiz öldü,hasta adam durumuna düştük
    biz türkler ginede geridende olsa,geçte olsa,zorda olsa yeniliklerden,modern araç ve gereçlerden faydalanmaya başladık ama atı alan üsküdarı çoktan geçmişti.aramızdaki 0 50 seneyi kapatamıyoruz
    peki diger müslüman ülkeleri ne yaptı,onlarda bizi geriden takip etti
    biliyorum gine dediklerime karşı geleceksiniz,hemde yukarıdaki anlattıklarımın hepsini bilmenize ragmen
    sağlıcakla kalın

• 2000watts arkadasım muslumanlıkta reform yapmayı gerektırecek bırsey yok
    islamıyet zaten ınsanlara hep ılerı gıtmeyı soyluyor.
    islamıyet bıze bugun yaptıgımızı yarın yapmayınız dıyor
    fakat hırıstıyanlık zaten yozlastıgı ıcın reforma ıhtıyacları vardı
    muslumanlar ne zaman kı dınden uzaklastı gerılemeye basladı!!!!
    hırıstıyanlar da ne zaman kı dınden uzaklastı ılerlemeye basladı.
    ve ben oyle sanıyorum kı bızım bu yuzden avrupaya yetısmemız çok zor.

BIZ NE ZAMAN ÖZÜMÜZE DÖNERSEK O ZAMAN HIZLA GELISMISLIK DUZEYINE YUKSELICEGIZ.

BASKALARININ ARDINDAN GIDEN HIC BIR ZAMAN ONA YETISEMEZ

peki ne olduda her şey tersine döndü?
    eskiden avrupalılarda aşırı dincilik vardı,dinlerini latince yapıyorlardı ve halkın büyük çoğunluğu bu dili anlamıyordu
    adamla dinde reform yaptılar,dinlerini kendi dillerinde öğrendiler.bütün gericilik ve kulaktan dolma korkuya dayalı din bitti.dinin sevgi,saygı,temizlik,doğruluk olduğunu öğrendiler,bütün tabular bitti

değerli 2000watts arkadaşım
    bildiğin gibi İslam coğrafyasının büyük bir bölümü anadil olarak arapçayı konuşuyor. yani dinin ana kaynakları kendi dillerinde. İslamın temizliğe, çalışmaya ve bilip de uygulamadığımız nice güzelliklere ne kadar önem verdiğini bizden daha iyi biliyorlar. ama hala fakir, cahil ve temizlik yoksunu birer toplum olmaktan kurtulamıyorlar.

bence sorun dini kaynakların anlaşılmasında değil. özünün kavranmasında.

bir diğer mesele doğu toplumlarıyla batı toplumları arasındaki fark.
    yalnız İslam coğrafyası değil güney afrika, hindistan, çin gibi müslüman olmayan diğer doğu toplumlarına da dikkat edersen onların durumları da farksız.

bu doğu toplumunun karakteristik özelliği, İslamın değil.
    herzaman en büyük şairler edebiyatçılar da doğudan çıkmış, en fakir ülkelerde. batı ise ruha duyguya değil daha çok akla mantığa ve çalışmaya önem vermiş. galiba fark bu.

bunun çaresi de İslamı hayatımıza hayat kılmaktan geçer diye düşünüyorum.

saygılar...

• quote:

diyorsunuz dinden değil,peki neden?bir raslantımı yani?

dinin ne demek olduğunu neyi emrettiğini bilmiyoruz maalesef...

din ilmi emrederken cahil kalmışlığımızı dine yorumluyoruz...

din temizliği emrederken kirliliğimizi dine yorumluyoruz....

yeni bir topic açmalı ve dinin neleri emrettiğini öğrenmeli ki hatalarımızı din de değil kendimiz de aramalıyız...

Orjinalden alıntı: MuratOzsay

quote:

Öle anlaşılıyor değil zaten öyle su anda müslüman ülkelere bir güzel bakarsan.

Acaba görmüyormusun ki dünyada müslüman olmayan kaç tane fakir ve rezillik içinde millet var? Onlar da mı müslüman oldukları için geri kalmışlar?

Görmüyormusun zalim Avrupa ve Amerika zorla gasp ediyor veya çalıyor. Veya bırakmıyor ki ilerlesin?

Endonezya, Mısır vb. Ülkeler mi daha fakir yoksa Afrika zencileri mi?

quote:

Osmanlıda padişah dine danışırdı ama osmanlının gerileme dönemine kadar din hep geri planda kaldı asla merkezi yönetimi etkisi altına alamadı.

Yanılmışsın... Fatih, Yavuz, Kanuni, bunlar Şeyhül İslamın karşısında ayakta dikilerek dava olunmayı kabullenmiş, Yapıcağı bir işten önce mutlaka hocasından izin alan zatlardır... Fatih'in Arkasında Akşemsettin gibi bir Zat vardı...

Akşemsettin Fatih'e niye İstanbul'u fethettin?, Osmanlının toprağını genişletmek için mi yoksa Peygamber A.S.M ın övgüsüne mazhar olmak için mi diye sorduğunda cevaben: Hayır İ'lâ-yı Kelimatullah, Yani sırf Allah'ın ismini dünyaya ilan etmek için. Cevabını vermiştir...

Demek ki Dine Bağlılık had safada idi..

Yoksa daha sonra mesela Tanzimat'ta mı dine dayalıydı, Lale devrinde mi?

Şaşarım böyle düşünene...

Saygılar...

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.