Şimdi Ara

Yararlı Mutasyon Örneği (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
180
Cevap
2
Favori
40.157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Deep Impact

quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

Deep hala abiyogenez teorisini öğrenmedin değil mi?

Peki verdiğim video yu izledin mi ? Evrim nasıl oluyor kafanda birşeyler oluşmadı mı?

böyle düzeysiz mesajlara verecek cevabım yok maalesef ...

sen önce organize evrim nasıl oluyor bir öğren, burda da bizimle paylaş ...

Organize evrim nedir yahu? ilk defa duyuyorum. Kendi kafanızda terim üretip ne olduğunu soruyorsunuz.
  • @Deep Impact
    quote:

burada çaprazlamalar neticesinde ortaya çıkan seleksiyondur.

Yanlış. Çaprazlanma ile bir yavruya ebeveynlerinin özellikleri aktarılır. Popülasyona yeni bilgiler eklenmez. Varolan özellikler sadece bir başka nesile geçer. Ben size bunu sormadım.

Ben size bu ebeveynlerin bu direnç genine ilk nasıl kavuştuğunu sordum.

Buna cevaben, birkaç ileti önce bana şuna benzer bir cevap verdiniz.
    "Bir sinek, bu andan sonra maruz kaldığı/kalacağı milyarlarca zararlı maddeye karşı milyarlarca direnç geni halihazırda genomunda bulundurur."

Gerçekten, böyle mi düşünüyorsunuz? Size bir ipucu vereyim, genom o kadar büyük bir yer değil.

Not: Bu soruma cevap almadan sorularınıza cevap veremem. Boşuna her defasında sormayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: ::cc::

Organize evrim nedir yahu? ilk defa duyuyorum. Kendi kafanızda terim üretip ne olduğunu soruyorsunuz.

burada diğer arkadaşlar anladı ne demek istediğimi ...

organize evrim : bir doku-organ evrim geçirirken diğer doku-organ ve sistemlerin bu değişime ayak uydurması olayıdır.

tabii bu terim bana ait bişi ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Beyaz Rus

@Deep Impact
    quote:

burada çaprazlamalar neticesinde ortaya çıkan seleksiyondur.

Yanlış. Çaprazlanma ile bir yavruya ebeveynlerinin özellikleri aktarılır. Popülasyona yeni bilgiler eklenmez. Varolan özellikler sadece bir başka nesile geçer. Ben size bunu sormadım.

Ben size bu ebeveynlerin bu direnç genine ilk nasıl kavuştuğunu sordum.

Buna cevaben, birkaç ileti önce bana şuna benzer bir cevap verdiniz.
    "Bir sinek, bu andan sonra maruz kaldığı/kalacağı milyarlarca zararlı maddeye karşı milyarlarca direnç geni halihazırda genomunda bulundurur."

Gerçekten, böyle mi düşünüyorsunuz? Size bir ipucu vereyim, genom o kadar büyük bir yer değil.

Not: Bu soruma cevap almadan sorularınıza cevap veremem. Boşuna her defasında sormayın.

çaprazlamalar ile ilave bilgi ortaya çıkmaz sayın Beyaz Rus;

çaprazlamalar ile çekinik kalan karakterler ortaya çıkar.

mesela anne baba yeşil - kahverengi ve mavi - siyah anne babanın çocukları olsun.

anne babada bu 4 farklı genetik bilgi mevcuttur.

ama anne babanın gözlerinde baskın karakter göz rengini belirler.

çekinik karakterler birbirleri ile evlenince onlar fenotipte görülür.

anne baba mavi gözlü değilken mesela çocuk mavi gözlü olabilir.

dolayısı ile her sineğin her hamam böceğinin her bakterinin DNA larında her ilaca karşı direnç vardır demiyorum.

eğer öyle söyleseydim onları öldürmek mümkün olmazdı.

10 tane böcekten 1 i a 2.si b 3.sü ..... 10. h zehrine dayanıklı genetik bilgiye sahiptir diyebiliriz.

dolayısı ile zehire dirençli olanlar yollarına devam eder olmayanlar ölür.

ikinci sorunuza gelirsek;

ben bütün türlerin ilk var olduklarında ihtiyacı olan genetik bilgilerin tamamına sahip olduklarını düşünüyorum.

tıpkı bütün insanlara ait genetik bilginin ilk insandan geldiğini düşündüğüm gibi. günümüz insanlarının çeşitliliğinin nedeni de çaprazlamalardır.

• quote:

anne baba mavi gözlü değilken mesela çocuk mavi gözlü olabilir.

Verdiğiniz örneklerden birhabersiniz. Yeşil göz geninin, aslında kahve göz geninin çalışmayan versiyonu olduğunu bilmiyor musunuz?

Kahve göz geni, gözde melanin pigmentinin oluşumunu tetikler. Öte yandan, yeşil göz geni, kahve göz geninin sekans açısından neredeyse aynısı olup, sadece çalışmayan versiyonudur.
    Yeşil göz geni DNA üzerinde okunsa dahi, üreteceği sinyal yolu bozuk olduğundan gözde pigment birikmesi görülmez. O yüzden göz mavi görülür.

quote:

çaprazlamalar ile ilave bilgi ortaya çıkmaz sayın Beyaz Rus;
    çaprazlamalar ile çekinik kalan karakterler ortaya çıkar.

Ben de yeni bilgilerin çaprazlama ile ortaya çıkmadığını söyledim zaten. Sorduğum soru, bu çekinik karakterlerin en başta nasıl oluştuğu? Biz buna "bir genin mutasyon geçirmiş formları" olarak açıklama getiriyoruz. Ya siz?

Not: Sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkürler bu arada.

• Yararlı mutasyonların varlığını kanıtlayan bilimsel çalışmalar:

1.) Examples of Beneficial Mutations and Natural Selection
    (Yararlı mutasyon ve Doğal Seçilim'e örnekler)

2.) Examples of Beneficial Mutations in Humans
    (İnsanlarda yararlı mutasyonlara örnekler)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beyaz Rus -- 12 Kasım 2009; 21:33:32 >

• beyaz rus;

yukarıda verilen örnekte ne amaçla ne söylediğim ortada. branşım biyoloji olmadığı için bazı teknik hatalarımı maruz görünüz ...
    quote:

Ben de yeni bilgilerin çaprazlama ile ortaya çıkmadığını söyledim zaten. Sorduğum soru, bu çekinik karakterlerin en başta nasıl oluştuğu? Biz buna "bir genin mutasyon geçirmiş formları" olarak açıklama getiriyoruz. Ya siz?

ben ilk türlerin ortaya çıktıklarında çekinik ve baskın karakterlerinin genlerinde mevcut olduğuna inanıyorum.

quote:

Not: Sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkürler bu arada.

ben de size teşekkür ediyorum. her ne kadar branşım biyoloji değil ama biyolojiyi bilen biri ile tartışmak çok daha güzel oluyor.

bu arada şu sorularıma cevap alabilsem ...

soru 1: organize mutasyon nasıl gerçekleşmekte ?

soru 2: DNA ya ilave bilgi (mesela sayfalarca karaciğerin genetik bilgisi) DNA ya nasıl kodlandı ?

örnek:

* Günde yaklaşık olarak 4 su bardağı (1,50 g) safra salgılar.
    * Yağ, protein ve şeker metabolizmasını düzenler.
    * Vücudun ısısını ayarlar.
    * Vücuda su düzenini ayarlar.

* Yağ, protein, şeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolar.
    * Kandaki şeker miktarını ayarlar.
    * Hormonların görevleri üzerinde etkili olur.
    * Pıhtılaşmada rol oynayan protrombin ve fibrinojeni üretir.
    * Yaşlı alyuvar hücrelerini parçalar. Embriyo döneminde kan hücrelerinin üretimini sağlar.
    * Kanda bulunan fazla glikozu glikojen halinde depo eder.
    * D, B, A ve bağırsaklarda sentezlenen, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini ile; demir, kalsiyum, bakır, protein ve yağları depo eder. Karotenden A vitamini sentezler.
    * Cinsiyet hormonlarının fazlasını yok eder.
    * Lenf yapımında görev alır. Antikorların önemli bir kısmını üretir.
    * Ve ek olarak kandaki kirli hücreleri temizler.

• @Deep Impact:
    Sorumu son bir kere soruyorum.

DTT ilk defa 1964'te W. Cleland tarafından laboratuvar ortamında sentezlendi. DTT'nin doğada bir kaynağı ya da homoloğu (yapısal benzeri) yok. 400 milyon yıl önce ilk defa görülmeye başlayan bir böcek türü, oluşumundan 400 milyon yıl sonra laboratuvarda sentezlenecek olan ve doğada bulunmayan bir maddeye nasıl direnç kazanabilir?

400 milyon yıl önceki böcekler, o zamanlar doğada bulunmayan (hala da doğal olarak bulunmayan) DTT'ye neden dirençli olarak dünya'ya gelmişlerdir?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ::cc::

burada diğer arkadaşlar anladı ne demek istediğimi ...

organize evrim : bir doku-organ evrim geçirirken diğer doku-organ ve sistemlerin bu değişime ayak uydurması olayıdır.

tabii bu terim bana ait bişi ...

Bak arkadaşım kendi kafanda bi evrim tanımı var sanırım kimden duydun veya nerden öğrendin bilmem ama senin kafandaki evrim tanımının evrimle uzaktan yakından alakası yok.Bi defa dediğin şekilde organlar ve dokular evrim geçirmez.Evrim eşey hücrelerinin kromozom yapısının değişmesiyle sağlanır.Ve vücuttaki tüm hücreler aynı kromozom dizilimine sahiptir.Yani bağırsağımız evrim geçirip gergedan bağırsağına dönüşmez.Ayrıca senin anlatmaya çalıştığın dokunun kromozom yapısı değişmesi olayına tıpta kanser diyolarBence fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmanda yarar var çünkü attığın mesajların çoğunda biyoloji bilginin ne kadar zayıf olduğu ortaya çıkıyo

• @ Deep Impact

Ontogeniyi araştırmıyorsunuz, Embriyolojiyi okumuyorsunuz, Genetikten bi habersiniz, o kadar açıklamamamıza rağmen aynı şeyleri söyleyip duruyorsunuz. Daha doğadaki canlı çeşitliliğini açıklayamıyorsunuz. Sonra bizlere birşeyi bilmeyen senaryo yazan olarak lanse ediyorsunuz.

Sizin demek istediğiniz (lütfen cevap verin) "evrimleşen canlıların genetk bilgisine yeni bilgiler eklenmeli ve DNA miktarı artmalıdır" ?

quote:

soru 2: DNA ya ilave bilgi (mesela sayfalarca karaciğerin genetik bilgisi) DNA ya nasıl kodlandı ?

bütün sorularını (organize mutasyon nasıl birşey!) yanıtlamamıza rağmen senaryo diyorsun. DNA daki gelişen olayları (delesyon-duplikasyon veya DNA metilasyonları) size açıklamama rağmen. O zaman buyrun size epigenetik ile ilgili birkaç bilgiyi paylaşim.

EPİGENETİK ve EPİGENOM

Epigenetik DNA mutasyonlarının dışındaki kalıtsal değişiklerdir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda epigenetiğin yüksek organizmalı canlılarda daha çok rastlandığı görülmüştür. Kısaca özetlersek “DNA dizisindeki değişimlerle açıklanmayan, mayoz/mitoz bölünmelerle kalıtılabilinen gen değişimleridir” diye biliriz. Epigenetik fenom embriyonun gelişim sürecinde gözlenebilen hücresel farklılaşmaları sırasında ortaya çıktığı ve gen dizindeki değişimlerde büyük bir rol oynamaktadır. Epigenetik kalıtsal olup, DNA da ki değişimler bir mutasyon olmaksızın sonraki nesillere aktırılabilirler.

Epigenetik değişimler gen sessizliğine neden olurlar. Rekombinasyon, mutasyon gibi varyasyonu artıran durumdur fakat bu olaylardan ayrılır. Geri dönüşümlü olması ve baz değişimi ile ilgili olmayışı sebebiyle son zamanlarda daha çok üzerinde durulan konuların başında gelmektedir. DNA histon ile kromatin yapıyı oluşturur. Oluşan bu yapı dinamiktir ve Epigenetik bilgiyi taşır. Epigenetik başlıca; DNA metilasyonu, Histon kromatin modifikasyonları ve paramutasyon gibi birçok bilgiyi kapsar. En çok araştırma ise DNA metilasyonu ve histon modifikasyonları üzerindedir.

İnsan hücrelerinde binlerce gen bulunmaktadır. Genlerin bazıları belirli dönemlerde aktifleşip, bazı dönemlerde ise sessizleşebilirler. Hücreler gen ifadesindeki bu ifadeleri sağlamak için bir takım kontrol mekanizmaları geliştirmişlerdir. DNA ve Histon proteinlerin oluşturdukları nükleozom kromatin yapıyı kontrol eder. Kromatin yapısındaki değişimler gen ifadelerini denetim altına alır. Kromatin materyali sıklaşıp yoğunlaştığı anda sessiz genler pasifleşir. Bunun aksine kromatin materyalinin gevşemesi durumunda genler aktive olur. Değişken bu dinamik yapı geri dönüşümlü olan ve DNA metilasyonu ve histon modifikasyonu sağlayan Epigenetik bölümlerce gerçekleşir. Bu uygulamada mekanizmanın işlevini gerçekleştiren, DNA metiltransferazlar (DNMT), histon deasetilazlar (HDAC), histon asetilazlar, histon metiltransferazlar ve metil-bağlayıcı protein MECP2 enzimler sayılabilir.
    DNA metilasyonu bir modifikasyondur. DNA işlevini değiştirebilir. Omurgalılarda DNMT’ler; genlerde sitozin ve guanin bakımından zengin CpG adacıklarında C-G baz çiftinin %70‘ni metiller. Metillenme canlıdan canlıya ve dokudan dokuya göre değişir. Tayin edilemez ve onarılamazlar.

Buyrun çalışmlarım arasındaki bazı bilgiler. Umarım sizi tatmin eder. Artık edemezsede bilimin burda yapacağı bişe yok başka alanlara yönelmeniz gerekmektedir.

• quote:

@Deep Impact:
    Sorumu son bir kere soruyorum.

DTT ilk defa 1964'te W. Cleland tarafından laboratuvar ortamında sentezlendi. DTT'nin doğada bir kaynağı ya da homoloğu (yapısal benzeri) yok. 400 milyon yıl önce ilk defa görülmeye başlayan bir böcek türü, oluşumundan 400 milyon yıl sonra laboratuvarda sentezlenecek olan ve doğada bulunmayan bir maddeye nasıl direnç kazanabilir?

400 milyon yıl önceki böcekler, o zamanlar doğada bulunmayan (hala da doğal olarak bulunmayan) DTT'ye neden dirençli olarak dünya'ya gelmişlerdir?

2-3 defa cevapladım, bir kez daha cevaplayayım.

biz insanlar bile milyonlarca yıl sonra ortaya çıkacak virüslere karşı dirençliyiz.

ilk var olduklarında bütün canlıların ihtiyaç oldukları genetik bilgi DNA larında mevcut. ister bundan 10 milyar yıl sonra oldun. eğer o genetik bilgi mevcut olmasa o tür yok olurdu.

@infidel;

tamam barsağın gergedan barsağına dönüşmez ama barsak diye bir organ evrilirken diğer sindirim sistemi organlarının da onunla organize bir şekilde evrilmesi gerekir. sadece barsağı olan bir canlı o barsağı ne yapsın? soruyu ya anlamadınız, ya da cevabınız yok.

quote:

@pitx1;
    Buyrun çalışmlarım arasındaki bazı bilgiler. Umarım sizi tatmin eder. Artık edemezsede bilimin burda yapacağı bişe yok başka alanlara yönelmeniz gerekmektedir.

yazdıklarınız güzel bilgile ama aşağıdaki sorulara cevap vermiyor ki ...

• Tamam arkadaşım sen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmakta kararlısın gördüğüm kadarıyla.Sana açıklamama rağmen kromozom yapısını, nasıl tüm organların tüm hücrelerinin aynı kromozom dizilimine sahip olduğunu hala kendi garip tezinde ısrar ediyosun.
  • quote:

Hala organize mutasyondan bahsediyorsunuz. Böyle bişey yok. Bir çıkarımda bulundunuz şimdi de açıklamasını istiyorsunuz ancak çıkarımınız yanlış dolayısıyla açıklaması da olamaz.
  • quote:

biz insanlar bile milyonlarca yıl sonra ortaya çıkacak virüslere karşı dirençliyiz.

Ben moleküler biyolog olarak bile bu kadar kesin konuşamaz iken, bir mühendis olarak ne kadar da kesin konuşuyorsunuz. Bu konu ile ilgili kapsamlı bir çalışmanız varmış gibi, net bir bir önerme sunuyorsunuz. Bravo.

Kendi kafanıza göre terimleri kullandığınız sürece, sorunuza cevap verilemeyecek, anlayın artık.
    Sorunuzu değiştirin, başka şekilde sorun. "Organize terim" diye bir terim yok ne yazık ki. Olmayan bir
    terimi, 1000 defa da sorsanız cevaplayamayız.

Karaciğere ait genetik bilgi diye birşey yoktur. Tüm hücrelerdeki genom aynıdır (1-2 istisna dışında). Diğer bir değişle, deri hücrenizde veya sinir hücrenizdede karaciğere ait genler bulunur. Ancak bunlar kapalıdır. Aynı şekilde karaciğer hücrenizde de deri hücrenize ait bilgiler bulunur, ancak bunlar da kapalıdır.

BU yüzden ilave bilgi diye birşeyden bahsedemeyiz.

• @ Deep Impact

quote:

DNA metilasyonu bir modifikasyondur. DNA işlevini değiştirebilir. Omurgalılarda DNMT’ler; genlerde sitozin ve guanin bakımından zengin CpG adacıklarında C-G baz çiftinin %70‘ni metiller. Metillenme canlıdan canlıya ve dokudan dokuya göre değişir. Tayin edilemez ve onarılamazlar.

Sizin sürekli sorduğunuz sorunun (ilginç bir soru şekli) cevabından sadece birini içeren bir bilgi.

Ayrıca size sorduğum bir soruya cevap vermediniz
    quote:

Sizin demek istediğiniz (lütfen cevap verin) "evrimleşen canlıların genetk bilgisine yeni bilgiler eklenmeli ve DNA miktarı artmalıdır" ?
  • Şimdide düzeysiz olduk iyi mi.
  • quote:

quote:

Ben moleküler biyolog olarak bile bu kadar kesin konuşamaz iken, bir mühendis olarak ne kadar da kesin konuşuyorsunuz. Bu konu ile ilgili kapsamlı bir çalışmanız varmış gibi, net bir bir önerme sunuyorsunuz. Bravo.

günümüzde direnç kazanarak ortaya çıkan yeni virüslere pek çok sağlıklı insan dirençlidir sayın beyaz rus ....
    quote:

Kendi kafanıza göre terimleri kullandığınız sürece, sorunuza cevap verilemeyecek, anlayın artık.
    Sorunuzu değiştirin, başka şekilde sorun. "Organize terim" diye bir terim yok ne yazık ki. Olmayan bir
    terimi, 1000 defa da sorsanız cevaplayamayız.

ben ister elma derim, ister armut. farkeder mi ? siz soruyu anlamadınız mı ? anlamadınızsa biraz daha açıklayayım. ama bana anladınız da anlamamışsınız gibi yapıyorsunuz ...

soru gayet açık :

bir sistemin bir organı evrilirken sisteme bağlı diğer doku, organ, sistem ve organizma bu yeni evrilmeye nasıl ayak uyduruyor ?

lütfen bir cevap verin şu soruya artık ...
    quote:

Karaciğere ait genetik bilgi diye birşey yoktur. Tüm hücrelerdeki genom aynıdır (1-2 istisna dışında). Diğer bir değişle, deri hücrenizde veya sinir hücrenizdede karaciğere ait genler bulunur. Ancak bunlar kapalıdır. Aynı şekilde karaciğer hücrenizde de deri hücrenize ait bilgiler bulunur, ancak bunlar da kapalıdır.

BU yüzden ilave bilgi diye birşeyden bahsedemeyiz.

ilk organizmaları düşünün.

onlardan evrilen tüm canlılar söz konusu değil mi ?

ilk organizmalarda karaciğere ait genetik bilgilerin var mı olduğunu iddia ediyorsunuz ? iddia etmiyorsanız ilk organizmaların genlerine organlara ait genetik bilgiler nasıl eklendi ?

• @ Deep Impact

Sorduğum ve merak ettiğim soruya çok kısada olsa cevap verebilirmisiniz?
    quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: Pitx1

@ Deep Impact

quote:

DNA metilasyonu bir modifikasyondur. DNA işlevini değiştirebilir. Omurgalılarda DNMT�ler; genlerde sitozin ve guanin bakımından zengin CpG adacıklarında C-G baz çiftinin %70�ni metiller. Metillenme canlıdan canlıya ve dokudan dokuya göre değişir. Tayin edilemez ve onarılamazlar.

Sizin sürekli sorduğunuz sorunun (ilginç bir soru şekli) cevabından sadece birini içeren bir bilgi.

Ayrıca size sorduğum bir soruya cevap vermediniz
    quote:

ilk organizmaların sahip olduğu genetik bilgiler günümüz organizmaların genetik bilgilerini kapsıyor mu ?

dolayısı ile ilave bilgiler bu ilk organizmalara zamanla nasıl eklendi ?

not: yukarıda hangi soruma cevap verdiğinizi düşünüyorsunuz?

• @ Deep Impact

quote:

ilk organizmaların sahip olduğu genetik bilgiler günümüz organizmaların genetik bilgilerini kapsıyor mu ?

Aynen kapsıyor. Birazdan burdan paylaşacağım.

Orda dna daki genetik bilgilerin değişmesi ve yeni bilgiler eklenmesi konusunda bilimsel bir açıklama.
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.