Şimdi Ara

Yapay zekanın dev isimleri 22 kelimeyle “yok olma” riskine karşı uyardı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yapay zekanın dev isimleri 22 kelimeyle “yok olma” riskine karşı uyardı!
    Bir grup üst düzey yapay zeka araştırmacısı, mühendisi ve CEO'su, yapay zekanın insanlık için oluşturduğuna inandıkları varoluşsal tehdit hakkında yeni bir uyarı yayınladı. Bildiriyi imzalayanlar arasında Google DeepMind CEO'su Demis Hassabis ve ChatGPT’yi yapan firma olan OpenAI’ın CEO'su Sam Altman da bulunuyor.



    22 kelimelik net uyarı



    Mümkün olduğunca geniş kitlelerce kabul edilebilir olması için kısaltılan 22 kelimelik açıklama ise şu şekilde: "Yapay zeka kaynaklı yok olma riskinin azaltılması, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerle birlikte küresel bir öncelik olmalıdır."



    San Francisco merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Center for AI Safety tarafından yayınlanan bu bildiri, Google DeepMind CEO'su Demis Hassabis ve OpenAI CEO'su Sam Altman'ın yanı sıra, AI üzerine yaptıkları çalışmalarla 2018 Turing Ödülü'nü ("bilgisayarın Nobel Ödülü" olarak da anılır) kazanan üç AI araştırmacısından ikisi olan Geoffrey Hinton ve Youshua Bengio gibi isimler tarafından da imzalandı. Bu ödülü kazanan ve henüz bildiriyi imzalamayan üçüncü isim Yann LeCun, hâlihazırda Facebook'un ana şirketi Meta'da baş yapay zeka bilimcisi olarak çalışıyor.



    Ayrıca Bkz.Ünlü ekonomistten yapay zeka açıklaması: “Henüz balon değil”



    Birçok uzman, gelecekte öngörülen zeka kazanımlarının kanıtı olarak büyük dil modelleri gibi sistemlerdeki hızlı gelişmelere işaret ediyor. Yapay zeka sistemleri belirli bir gelişmişlik düzeyine ulaştığında, eylemlerini kontrol etmenin imkansız hale gelebileceğini söylüyorlar. Bu endişelere katılmayan diğer kesim ise AI sistemlerinin, örneğin araba kullanmak gibi nispeten sıradan görevleri bile yerine getirmedeki yetersizliğine işaret ediyorlar. Ancak her iki kesim de halihazırda mevcut sistemlerinin yanlış bilgi ve dezenformasyonun yayılmasını kolaylaştırdığı konusunda hemfikir.




    Kaynak:https://www.theverge.com/2023/5/30/23742005/ai-risk-warning-22-word-statement-google-deepmind-openai







  • Dikkatinizi çekmiştir,Habire tehditler savuruyorlar bu aralar birileri,, yeni bı tezgah daha geliyor sanki,, dikkatli olmak lazım,, daha dün 1 bugün 2, ne ara tehdit Mehdit oldu bu YZ yaa??

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gamer10 kullanıcısına yanıt
    Yapılan çalışmalar ve sonuçlar, en pro YZ geliştiricilerini bile hayrete düşürüyor ve bu da korkutucu, çünkü senden daha zeki biri seni alt ederse durum kötü demektir. Bu kişilerin içinde nobel ödülü alan birçok profesör ve akademik insan da var. Korkulan bir diğer kısım ise gelişimin giderek hızlanması. Yani yakın zamanda 1-7 günde süper bir AI, kötü amaçla geliştirilmiş olabilir. Ben tartışmanın faydalı ama korkacak henüz bir şey olmadığını düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 31 Mayıs 2023; 03:35:56 >
  • Yakında askeri sahada kullanılmaya başlandığında
    (bilgim yok belki çoktan kullanılmaya başlanmıştır.)
    Valla ben görmedim bildirisi bu sanırım.

    Çin'e Nvidia hızlandırıcılı kartların ithali yasaklandı aylar önce ,

    Nükleer savaş gerçekten en büyük tehdit herkes için , ve bu dünyanın tepesinde oturan şirket ve siyaset yöneticileri arasında öldürmekten yok etmekten zevk alan manyaklar var, dolu...

    Bu arada , bu son cümlemi işkembeden atıyorum ama bitcoin ve türev madencilikte kullanılan işlem cpu gücünün bu yapay zekaları eğitmeye aktarıldığını düşünüyorum ,yoksa kim takar merkeziyetziz bankacılığı tey tey...

  • Felaket senaryoları yazılmaya devam ediliyor, blokladıklarımda damlamış hemen.


    Şu konuya bir açıklık getireyim kendi tecrübe ettiğim kadarı ile.

    Yapay "zeka"ya verilen eğitimi bir insana yapılan öğretme olarak algılamayın, makineler böyle öğrenmiyor.

    Verilen eğitimi bir çeşit şablon ezberletme olarak düşünün, bu eğitimde ek bir eleştiri algoritmasıda bulunuyor sonucundada şablonları datasetleri veriyorsunuz, oda size harmanlayıp bir sonuç çıkartıyor, bir çeşit yeni nesil veritabanı motoru gibi. Farkı verinin çok büyük olması ve anahtarlama sistemi. Bilmem kaç milyar parametreli olması filan.


    Yani ortada gerçek bir zeka filan yok. Bir karar mekanizmasıda yok. Düşünceyi, fikiri ateşleyende, gözlemleyende yok. Yaratıcılık hiç yok. Sadece verilerin birbirine belirli mantıksal formüllerle karıştırılması söz konusu.

    Bir model iyi amaçlarla, iyi kaynaklarla "eğitilirse" iyi sonuçlar alırsınız, kötü şeylerle "eğitilirse" kötü sonuçlar alırsınız, olay bundan ibaret.

    (Bu durum bu araçların sonuçlarından sadece kullanıcıların sorumlu tutulması için bence yeterli.Makineler hala makine gibi çalışıyor çünkü.)


    Eşi benzeri olmayan görüntüler oluşturuyoruz diyebilirsiniz, fakat hepsi, modeller, aksesuarlar, çevre detayları,fırça stili hepsi daha önceden üretilmiş şeylerin birbirine karıştırılmasından ibaret. Ortada yeni birşey yok çünkü yaratıcılık yok. Farklı karışımlar farklı görüntüler oluşturuyor olay bundan ibaret.


    En azından güncel durum için böyle benim anladığım kadarı ile.


    Gerçek bir yapay zekadan bahsedebilmemiz için öncelikle makinelerin karar mekanızması olması, yaratıcılığının olması gerekiyor önceden öğretilmiş parametrelere dayalı sonuçlar değil, anlık parametreler üretebilmesi gerekiyor, bunu daha basit nasıl anlatabilirim bilmiyorum.


    Yukarıda bahsettiğim gözlemci olayı ise bir olayın gerçek kabul edilip edilmemesi ile alakalı bu yüzden biraz felsefik, çift yarık deneyindeki gözlemci paradoksu gibi. Eğer bir makinenin elde ettiği sonuçlar hiçbir canlı tarafından gözlemlemezse makinenin elde edeceği sonuçlar canlı bir gözlemcinin elde edeceği sonuçlar ile aynı mı olacak. Kuantum parçacıkların gözlemcilerden etkilendiğini 3 aşamalı şuan adını unuttuğum bir deney sayesinde zaten biliyoruz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 31 Mayıs 2023; 7:26:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hep felaket senaryoları sıktı artık

  • Yahu sen eğer Cumhurbaşkanı isen yardımcılığında, danışmanlığında bulanan üstün zekalılar, dahiler ne derse desin son kararı sen verirsin.


    Bu açıdan bir sorun yok. Yani yapay zekaya asla yetki verilmez.



    Yukarıda bahsedilen sorun ise sıradan insanların YZ'ye erişimindeki endişe olmalı.


    Dolandırıcı bir internet sitesi hazırlarken bunun inandırıcılığı, çekiciliği, hedef kitlesine uygun görsellerin ve anlatımın YZ'ye yaptırılabilir olması problem olmalı.


    Saf vatandaşı değil mesela uzman bir doktoru ikna eden (sahte)tıbbi ürünlerin tanıtımı YZ'ye yaptırılabiliyor olması vb.


    Olmayan ürün tasarımları...

  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt
    Hayır benim bildiğim bundan çok daha fazlası. Siz sanki sadece chatgpt ile biraz sohbet etme ışığında bu bilgileri yazmışsınız gibi geldi bana.

    Benim gözlemlediğim kadarıyla yapay zeka aslında bir zekaya eşdeğer sayılır. Hemen hemen aynı mantıkla çalışıyor. Normal bilgisayar mantığından, if else lerden çıkıyor, işlemci tipi bile insan beynindeki nöronlar misali kullanılıyor. Sadece kalıplara dayanmıyor training modeli.

    En en basit örnekte misal 2d bir yarış parkuru oluşturuyorsunuz ve üzerine 50 tane araba atıyorsunuz. Yapay zekaya ileri, geri, sağ ve sol komutları olduğunu belirtiyorsunuz. köşelere çarparsa kaybedeceğini, belli bir süre sonunda finish e ulaşmazsa kaybedeceğini belirtiyorsunuz. Ne zaman sağa dönmeli, ne zaman sola dönmeli, ne kadar gaza basmalı gibi hiç bir bilgiyi vermiyorsunuz. Ama 1000 ama 5000 iterasyondan sonra, deneme yanılma ile o yapay zeka kod bilgisi olmadan, if, else, switch case, ya da eski usul yön çizgisi gibi desteklerden faydalanmadan kendi algoritmasını oluşturuyor ve en efektif bir şekilde o finish çizgisine ulaşabilir hale geliyor. Dahası sonrasında siz önüne 1000 tane farklı parkurda koysanız, artık hangi açılardan ne kadar hızla dönmesi gerektiğini öğrendiği için hepsinde başarılı sonuç alabiliyor.

    Yine başka yapay zeka örneğinde, 3d ragdoll mantığında karakterler veriliyor, yine sadece belli yön hareketleri var, karakterlerin birbiriyle dövüşmesi isteniyor. Training'i zeka kendi çalışıp geliştiriyor. Önce ayakta bile zor dururken, bir kaç model sonra, normalde insanların bile düşünemeyeceği hareketleri keşfetmiş olabiliyor. Yani herhangi google a bakıp daha önce yapılmış hareketlere çalışmıyor. Hiç bir şeyden haberi yokken bunu yapıyor.

    Başka bir yapay zeka projesinde, 3d platformda hide and seek oynatılıyor. Yine hiç bir bilgi yok, karakter defalarca yakalanıyor. Ama daha sonrasında kutuyu ittirip, kapının arkasına koymayı keşfediyor. Daha önce hiç saklanbaç görmemiş, taktikleri bilmiyor. Ama kendi taktik geliştiriyor.

    Yani chatgpt'deki 3-5 sohbet sonunda, googledakine benzer sonuçlar aldıysanız, yapay zekanın sadece bu olduğunu sanmayın. Senelerdir yürütülen binlerce proje var.

    Siz sadece neye ulaşmasını istediğinizi söylüyorsunuz, imkanlarını çok genel tabiri ile söylüyorsunuz. Gerisini çok hızlı bir iterasyonla kendisi çözüyor.

    Şu an için emekleme aşamasında olsa da ileride çok büyük buluşlara çığır açabilecek bir oluşum. Doğru bir şekilde fizik, kimya, matematik vs tüm alanlarda ustalaşırsa, bizim 500 yıl sonra çözebileceğimiz bir matematik formülünü, yeni bir elementi, bir çok hastalığı ve tedavisini, saniyede binlerce kez iterasyondan geçerek kısa sürelerde çözebilir. Dahası işte zeka kısmı burada önemli, bunu çözerken başarılı olmaya başladıkça kendisi algoritmalar geliştiriyor. O yüzden yapımcılar tam olarak biz de nasıl çalıştığını bilmiyoruz diyor. Zira nöron bağlantıları yeni nöronlar kuruyor. Bizim alıştığımız yazılım tarzında sadece if else li kodlar oluşturmuyor.

    Yaratıcılık konusu ise zaten başlı başına göreceli. Yani daha emekleme aşamasında olmasına rağmen şu an için yeterince yaratıcı denebilir. Zira hemen hemen insanların da hepsi hayatları boyunca etraflarını gözlemleyerek, etki tepkileri gözlemleyerek büyüyor ve ilgi alanlarında çalışırken, şu ana kadar deneyimledikleri şeylerin karmasını çıkartıyor.

    Yani kör bir insanın gözünü açıp, eline kağıt kalem verip bana yaratıcı bir şey çiz derseniz afallar kalır. Önce bir şeyler karalar, dener. Ama gözleri gören bir insan zaten 6 yaşında mı, 10 yaşındamı resime başlıyorsa, zaten o yaşa kadar milyonlarca resim, çalışma, örnek görmüştür, ailesi, öğretmenleri yönlendirmiştir. Diğer projeleri görmüştür, belki bambaşka dallardaki çalışmaları da görerek, kafasında yepyeni bir tarz da yaratabilir.

    E yapay zekada şuan aynısını yapabiliyor. Hem stilleri anlıyor. Hem gelen feedbacklere göre farklı tarzlara kayabiliyor, yeni tarzlar dahi aynı mantıkla yaratabiliyor.

    Yani yapay zekanın aslında hiç küçümsenecek basit bir tarafı yok. Ve normal bir yazılımdan da çok farkı var. Google'ın satranç yapay zekasının, 1 tane bile satranç oyununu görmeden, sadece kendi kendine saatlerce oynaması sonucunda, en gelişmiş ve elinde tüm oynanmış oyunların, açılışların database'ine sahip olan yazılımı hiç yenilmeden yenmesi de buna bir örnek. Arada çok fark var.





  • Savaşlarda çok problem çıkarır bu. Düşünsenize çatışma bölgesinde ki tüm adamlarınızın tane tane en detaylı bilgilerini bilen bir YZ, düşmanın gelecek hareketlerini ve bölgede ki düşmanların hareketlerinden profil çıkarıp bilgilendirme yapıyor.


    Şaka gibi görünse de bence çoktan bu tip bir yapay zekanın eğitimine başlanmıştırYapay zekanın dev isimleri 22 kelimeyle “yok olma” riskine karşı uyardı! 

  • Gamer10 kullanıcısına yanıt
    Ne ara tehit mi oldu dediniz? bu konu 86-87deki bilim ve teknik dergilerinde bile yazar AI gelecek için tehdit mi, önüne geçmek için insanlığa düşen rol nedir?

  • Bu bir felaket senaryosu değil mi

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.