Şimdi Ara

Yanık Kokusuyla Kapandı (Güncel/PSU Fanı mı?)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
5.567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Dün bilgisayarımdan hafif bir yanık kokusu gelmeye başladı bir süre sonra da bilgisayar çat diye kapandı. O sırada düğmeye bastığımda açılıyor gibi olup 1 saniye çalışıp yeniden kapandı. Sonra yeniden kendini açmaya çalışır gibi yapıp 1 saniye içinde yeniden kapandı vs. Bu sebeple fişi çektim kasayı açtım temizledim dinlendirdim falan.

1 saat fln sonra yeniden denedim ve bilgisayar düzgünce açıldı. Birkaç saat daha kullandım bilgisayarı ve ara ara hafif yanık kokusu yine geldi ve yine bir süre sonra çat, kapandı. Direk açmaya çalışınca üstteki problemin aynısı oldu. Bu kez hiç ellemeden 1-2 saat dinlendirdim ve yeniden açıldı.

Şuan everest programıyla CPU, GPU, Anakart, HDD parçalarının sıcaklıklarını takip ediyorum normal seyrediyor ama Güç kaynağına dair bir bilgi göremiyorum. Korktuğum durum ise güç kaynağının bozulmuş olabileceği veya güç kaynağının fanının bozulmuş olabileceği yönünde.

Sizce sorun ne gibi duruyor, nasıl bir yol izlememi önerirsiniz. Şuanki konumunda kasayı açıp içine bakarak çalıştıramıyorum ama tekrarlarsa başka bir noktada içini göreceğim şekilde çalıştıracağım. Ayrıca evde denemek için kullanabileceğim yedek PSU vs yok.

Önemli NOT: Bu yanık kokusu olayı ile ilgili şöyle bir durum var. Yaklaşık 1 senedir falan bilgisayarı açtıktan 10-15 dakika sonra bazen değişik de bir ses ile beraber yanık kokusu gelirdi. 3-5 dakika içinde durum normale dönerdi. Ve hatta günde 13-14 saat, haftanın her günü çalıştırmam rağmen durum tekrarlanmazdı. Bu durum sürekli olmamakla birlikte ara sıra olurdu. Atıyorum 3-4 gün peşpeşe yapardı sonra 1 hafta hiç sorun çıkarmazdı sonra yeniden 1 hafta koku gelirdi. Sonra belki yine 1-2 hafta sıkıntı çıkmazdı şeklinde seyrediyordu durum.

Sisteme dair bilgilerim ise şöyle:

MSI X58 Pro-E Anakart
    Intel I7 920
    Zotax nVidia GTX 295
    Corsair 3GB Ram
    700W Coolermaster PSU/Kasa (Nvidia Edition)

SON DURUM

quote:

Orijinalden alıntı: DriLL3R

Şu 2 gündür farklı bir durum daha yaşadım. Sabah kalkıp PC'yi açtıktan sonra 5-10 dakika çalıştıktan sora res attı sistem. 10 dk sonra 2. kez res attı. Hatta bu 2. res atmasından önce mavi ekran verdi ve açılırken "Overclock had Failed" uyarısı verdi. OC yapmamış olmama rağmen bu uyarıyı gördüm ama sonra PC res atmadan uzun süre yeniden çalıştı. Bu sabah 2 kez res atma olayı yine oldu. Yani 15 saat vs çalışmamış PC'yi açtığımda bu başlarda 2 kez res attı sonra sorunsuz devam etti ama bu kez mavi ekran veya OC uyarısı vermedi. O mavi ekran durumu tesadüfen olmuş da olabilir.

Neyse bugün sabah kasayı açtım iyice detaylı bir temizlik yaptım. Ayrıca kasayı farklı bir yere koydum ki açık şekilde çalıştırabileyim. Temizlikten sonra Everest'ten okuduğum ısı değerleri de gözler görülür bir düşüş oldu zaten. Biraz da zorladım hatta sistemi koku gelmedi. İşlemci fanı, kasanın arkası ve yanındaki fanlar, ekran kartı fanı düzgün olarak çalışıyor.

ANCAK PSU fanını daha dikkatli inceledim. Uzunca bir süre sorunsuz gibi gözükse de arasıra hafif seslerle birlikte (hep değil) sanki yavaşlarmış gibi gördüm. Hatta 1-2 saniyeliğine durup tekrar devam ettiğine de şahit oldum. Normalde bu devirlerini genellikle yüke göre ayarladıklarını biliyorum. Ama sanıyorum ki hiçbir durumda durmaması lazım normal olanı yanlış mıyım? En az yükte bile bildiğim kadarıyla az da olsa bi hızla dönmesi lazım.

Dediğim gibi bu kez koku alamadığım için sonuca yine ulaşamadım ama PSU fanındaki bu tutarsızlık sizce sorunun kesin olarak PSU'dan olduğunu gösterir mi? Sonuçta PSU'lar çok da ucuz olmuyor. Boşa para vermek istemiyorum, önce emin olmak istiyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DriLL3R -- 24 Şubat 2013; 23:57:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DriLL3R

Merhabalar.

Dün bilgisayarımdan hafif bir yanık kokusu gelmeye başladı bir süre sonra da bilgisayar çat diye kapandı. O sırada düğmeye bastığımda açılıyor gibi olup 1 saniye çalışıp yeniden kapandı. Sonra yeniden kendini açmaya çalışır gibi yapıp 1 saniye içinde yeniden kapandı vs. Bu sebeple fişi çektim kasayı açtım temizledim dinlendirdim falan.

1 saat fln sonra yeniden denedim ve bilgisayar düzgünce açıldı. Birkaç saat daha kullandım bilgisayarı ve ara ara hafif yanık kokusu yine geldi ve yine bir süre sonra çat, kapandı. Direk açmaya çalışınca üstteki problemin aynısı oldu. Bu kez hiç ellemeden 1-2 saat dinlendirdim ve yeniden açıldı.

Şuan everest programıyla CPU, GPU, Anakart, HDD parçalarının sıcaklıklarını takip ediyorum normal seyrediyor ama Güç kaynağına dair bir bilgi göremiyorum. Korktuğum durum ise güç kaynağının bozulmuş olabileceği veya güç kaynağının fanının bozulmuş olabileceği yönünde.

Sizce sorun ne gibi duruyor, nasıl bir yol izlememi önerirsiniz. Şuanki konumunda kasayı açıp içine bakarak çalıştıramıyorum ama tekrarlarsa başka bir noktada içini göreceğim şekilde çalıştıracağım. Ayrıca evde denemek için kullanabileceğim yedek PSU vs yok.

Önemli NOT: Bu yanık kokusu olayı ile ilgili şöyle bir durum var. Yaklaşık 1 senedir falan bilgisayarı açtıktan 10-15 dakika sonra bazen değişik de bir ses ile beraber yanık kokusu gelirdi. 3-5 dakika içinde durum normale dönerdi. Ve hatta günde 13-14 saat, haftanın her günü çalıştırmam rağmen durum tekrarlanmazdı. Bu durum sürekli olmamakla birlikte ara sıra olurdu. Atıyorum 3-4 gün peşpeşe yapardı sonra 1 hafta hiç sorun çıkarmazdı sonra yeniden 1 hafta koku gelirdi. Sonra belki yine 1-2 hafta sıkıntı çıkmazdı şeklinde seyrediyordu durum.

Sisteme dair bilgilerim ise şöyle:

MSI X58 Pro-E Anakart
    Intel I7 920
    Zotax nVidia GTX 295
    Corsair 3GB Ram
    700W Coolermaster PSU/Kasa (Nvidia Edition)

kesinlikle ram dan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6.6.6 -- 17 Şubat 2013; 17:55:20 >

• Merhaba,

RAM ile alakası yoktur.

Öncelik olarak power supply kontrol etmen lazım, yanık kokusunun kaynağını koklayarak da bulabilirdin. Açabiliyorsan power supply içerisini aç ve dikkatlice kontrol et bakalım
  • quote:

Orijinalden alıntı: ProbLem!

Merhaba,

RAM ile alakası yoktur.

Öncelik olarak power supply kontrol etmen lazım, yanık kokusunun kaynağını koklayarak da bulabilirdin. Açabiliyorsan power supply içerisini aç ve dikkatlice kontrol et bakalım

aynı sorun bendede oldu ram leri test ettim değiştirdiydim olduydu
  • Açıkcası RAM benim de, belki de en son aklıma gelen şey. Ayrıca daha önceleri (1 senedir vs) yaşadığım ve bazen değişik bir fan sesiyle gelen yanık kokusu durumunu düşündüğümde benim de ilk aklıma gelen Power Supply, değilse bile kasadaki başka bir fanın sorun çıkarabileceği yönünde ve bu da ısı sorununa yol açabilir diye düşünüyordum. Ama değerler şuana kadar normal seyrediyor.

Asıl kafamı kurcalayan, çok ısınında res atan PC'lere hepimiz aşinayız ama benim durumunda res de atmıyor ve alet belli bir süre açılmıyordu bile. Acaba sorun RAM'de vs olsa en kötü ihtimalle res fln atmasını beklerdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DriLL3R -- 17 Şubat 2013; 18:13:23 >
  • Kablolardan biri kasaya değiyor olabilir. yada fanın biri tıkanmış ve dönmekte zorlanıyor olabilir, bu durumda fan motoru ısınır yağ kokar, soğutması gereken parça daha da ısınır ve kapanır. kasayı açmadan ancak tahmin yürütebiliriz, parçaları tek tek bir kontrol edin.
  • Bilgisayar 6-7 saattir açık, üstelik son 2-3 saattir fln oyundaydım. Hiç sıkıntı çıkmadı, koku falan da gelmedi.

Bir gelişme olursa buradan yeniden durumu belirtirim..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • %60 PSU sorunu gibi görünüyor yinede tam bakmadan birşey demek yanlış olur. Bu arada elindeki PSU'yu ne kadar süredir kullanıyorsun?
  • kasanın arkasından psu fanına bakın...
    fan dönüyormu...
    psu fanı dönmediği zamanlar...
    oluşan hararet yüzünden...
    koku yapmaya başlar...
    sıcaklık limiti aşıldığında...
    otomatik olarak güç kapatılır...
  • quote:

Orijinalden alıntı: vtnsvr

kasanın arkasından psu fanına bakın...
    fan dönüyormu...
    psu fanı dönmediği zamanlar...
    oluşan hararet yüzünden...
    koku yapmaya başlar...
    sıcaklık limiti aşıldığında...
    otomatik olarak güç kapatılır...

sizin dediğiniz psu düzenli çalıştığında cpuya aşırı yüklenme olduğunda olur arkadaşınki 2 nedeni var 1. kasa açacak ve uzun silindir şeklinde olan kondansatörlerin tamamına bakacak sıvı kaçağı olmuş mu 2.nedeni entegre tabir ettiğimizz çip setlere bakacak,bu çipler genelde RAMlarda,cpu(işlemci) olup ve sorun ramın teki gitmiş demektir.Şuan çalışmasına bakma tamire ver baksın daha sonradan laptobunuzu çöpe atmayın derim ben...
  • ne laptopu bursalı...
    desktop...
    topları karıştırmayalım...
  • quote:

Orijinalden alıntı: vtnsvr

ne laptopu bursalı...
    desktop...
    topları karıştırmayalım...

ilk önce ağzını zonra sonra yazıyı oku şahız orda masa üstü dememiş yada Laptop dememiş ben bu forumda yazılan bir çok sorunlarda laptop olduğunu gördüm.Laptoplara psu yok mu? sizce!!!
  • Arkadaşlar sistem masaüstü. Aslında belirtsem daha iyi olurdu ama kasayı açtığımdan veya 700W'lik Coolermaster PSU kullandığımdan vs bahsettiğim için ayrıca belirtmemişim. Ama belirtseydim daha iyi olurdu evet.

Bu arada kaç senedir PSU'yu kullanıyorsun diyen arkadaşa cevabım; yaklaşık 3,5 senedir kullanıyorum bu sistemi. Hiçbir upgrade/OC vs görmedi. Aldığım haliyle kullanıyorum 3,5 senedir falan.
  • Şu 2 gündür farklı bir durum daha yaşadım. Sabah kalkıp PC'yi açtıktan sonra 5-10 dakika çalıştıktan sora res attı sistem. 10 dk sonra 2. kez res attı. Hatta bu 2. res atmasından önce mavi ekran verdi ve açılırken "Overclock had Failed" uyarısı verdi. OC yapmamış olmama rağmen bu uyarıyı gördüm ama sonra PC res atmadan uzun süre yeniden çalıştı. Bu sabah 2 kez res atma olayı yine oldu. Yani 15 saat vs çalışmamış PC'yi açtığımda bu başlarda 2 kez res attı sonra sorunsuz devam etti ama bu kez mavi ekran veya OC uyarısı vermedi. O mavi ekran durumu tesadüfen olmuş da olabilir.

Neyse bugün sabah kasayı açtım iyice detaylı bir temizlik yaptım. Ayrıca kasayı farklı bir yere koydum ki açık şekilde çalıştırabileyim. Temizlikten sonra Everest'ten okuduğum ısı değerleri de gözler görülür bir düşüş oldu zaten. Biraz da zorladım hatta sistemi koku gelmedi. İşlemci fanı, kasanın arkası ve yanındaki fanlar, ekran kartı fanı düzgün olarak çalışıyor.

ANCAK PSU fanını daha dikkatli inceledim. Uzunca bir süre sorunsuz gibi gözükse de arasıra hafif seslerle birlikte (hep değil) sanki yavaşlarmış gibi gördüm. Hatta 1-2 saniyeliğine durup tekrar devam ettiğine de şahit oldum. Normalde bu devirlerini genellikle yüke göre ayarladıklarını biliyorum. Ama sanıyorum ki hiçbir durumda durmaması lazım normal olanı yanlış mıyım? En az yükte bile bildiğim kadarıyla az da olsa bi hızla dönmesi lazım.

Dediğim gibi bu kez koku alamadığım için sonuca yine ulaşamadım ama PSU fanındaki bu tutarsızlık sizce sorunun kesin olarak PSU'dan olduğunu gösterir mi? Sonuçta PSU'lar çok da ucuz olmuyor. Boşa para vermek istemiyorum, önce emin olmak istiyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DriLL3R -- 24 Şubat 2013; 23:55:56 >

• Psu faninin donmemesinin bu kadar cabuk surede bilgisayari kapatacagini sanmam peer16401 in dedigi gibi kondensatorlerde sivi kacagi daha mantikli gibi geldi bana cunku makine sanki kisa devre yapiyor anladigim kadariyla

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fan değiş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • psu yu açıp yüksek çözünürlüklü fotoğraf koyarsan yorumlayabiliriz, devreyi komple söküp alt tarafına da bir bak
  • psu fanı üzerindeki yuvarlak etiketi kaldırıp...
    altındaki boşluğa 2-3 damla yağ damlatırsanız...
    dönme sorunu çözülebilir...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.