|
|

|
|
Aracımın sol yan aynası (sadece camı) yerinden çıktığında pekçok forumda "ne ile" yapıştırabileceğimi araştırdım, ancak çok net bir bilgiye ulaşamadım. Bu sebeple, ulaştığım çözümü burada (10 sene önce açılmış olmasına rağmen) paylaşmak istedim. Zira konuya en uygun yer burası. Araçlarımızın yan aynaları genellikle elektrikli ve ısıtma özellikli. Dolayısı ile yeniden yapıştırmak gerektiğinde dikkatli olunmaz ise, hem aynanın net görüntüsünü bozmak, hem de ısıtıcısını işlevsiz bırakmak gibi sakıncalarla karşılaşılabiliyor. Okuduğum pekçok yazıda, genellikle silikon türü yapıştırıcı deneyimlerinden bahsediliyordu, çift taraflı bant ve iki bileşenli yapıştırıcılar, hatta epoksiden bile söz ediliyordu. Ancak bu malzemelerin bir kısmı aşırı kalınlık oluşturup, ayna camının "sıfır aralıkla" temas ettiği arka yüzeyden uzaklaşmasına ve az ısınmasına, ya da ısınmamasına sebep oluyor (çift taraflı bant gibi). Silikon bazlı bazı yapıştırıcılar ise ayna camının arka kaplamasına kimyasal etki ile görüntü bozacak şekilde etki edebiliyor. Kimisi de sıcak-soğuk farkları ile zamanla kendini bırakıyor (Derby benzeri yapıştırıcılar). Tüm bunlar içinde en iyisi hangisi olabilir diye düşünürken aklıma oto ayna işi yapan bir uzmana danışmak geldi. Arama sonucu İzmir Karabağlar'dan Mümin Usta'ya ulaştım ve telefonla aradım. Bu tür işlerde "Dayson" markalı poliüretan mastik kullandığını söyledi. Bu malzemeyi inşaatlarda çok kullanıyoruz, çatılarda "teneke işleri" yapan insanların en önemli malzemelerinden biridir bu. Yıllarca güneşin veya aşırı soğuk ve yağmurun altında yapısını hiç bozmadan, esnekliğini kaybetmeden kalır ve işini yapar. Şöminelerin ön mermer kaplamalarında bile kullandık (70-80 derecelere ulaşan yerler). Ama aklıma bu aynayı yapıştırmak için gelmemişti. Hemen bir siyah renkli Dayson aldım (farklı renkleri de var, ancak Mümin Usta siyah olanı önerdi). Ayna camının arkasına kenarlardan yaklaşık 1,5 cm içeride kalacak şekilde ve kibrit çöpü kalınlığında çepeçevre aralıksız sıktım ve yerine yapıştırdım. Çok fazla zorlamadan aynaya bastırdım ve PU mastiğin ince bir tabaka halinde yapıştırmasına dikkat ettim (ayna camı ile arkasındaki zemin arasında çok boşluk kalmaması için). Baloncuklu naylon parçasını ayna camının büyüklüğünden az daha ufak hale gelecek şekilde 8 kat yaptım, aynaya bastıracak çekilde kağıt bant ile aynanın çevresine dolayarak yapıştırdım. Bu şekilde yapıştırıcının donmasına kadar ayna camının arkasındaki zeminden ayrılmasına engel oldum. Ertesi gün kağıt bantları söküp aracı çalıştırdım ve rezistansı devreye soktum, 10 saniye içinde ayna camı ısınmaya başladı. Diğeriyle karşılaştırdığımda, aralarında pek bir fark hissetmedim. Görüntüde de en küçük bir hata yok. Bu arada, bilgisini paylaşmaktan çekinmeyen Mümin Usta'ya da buradan tekrar teşekkür ediyorum. Not: Şayet Dayson elinize bulaşırsa, aseton ile çıkarabilirsiniz. |
Yan Ayna Camı Düşmek Üzere: Sorunu Gidermek İçin Adımlar
Yan ayna camınız düşmek üzereyse, gecikmeden harekete geçmeniz gerekir. Bu sorun, sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir ve daha fazla hasara yol açabilir.
Dikiz Aynası Yapıştırma Adımları:
Arıza Giderme İpuçları:
Profesyonel Yardım Almanın Ne Zaman Gerektiği:
Montaj braketleri hasar görmüşse veya cam tamamen kırılmışsa, profesyonel bir tamirciye gitmeniz önerilir. Yan dikiz aynası yapıştırma işlemi, doğru yapılmazsa daha fazla hasara yol açabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
Yazıyı yazalı 2 yılı geçmiş, sol aynam hala yerinde sapasağlam duruyor, bu arada sağ aynamı da aynı şekilde yapıştırmak zorunda kaldım geçen sene. Onun da durumu gayet iyi. Dayson bu iş için doğru malzemeymiş. |
|
Kardeş benimde öyle olmuştu eski bir dönem. Sanayide oto camcıya gittim. İr yapıştırıcı sürdü. 3 sene önce 2 aynaya 5 lira almıştı. Şimdi 100 alırlar eminim. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Benim aracımın da sağ ayna sallanmaya başladı dayson ile yapıştırmayı düşünüyorum bende ama ayna camı nasıl sökülüyor bilen varmı < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Eski Tipo aracımda sol ayna camı, halaybaşı mendili gibi sallanıyordu. Camcıya gittik. Siyah renk yapıştırıcıyla yapıştırmıştı. Dükkan yol üstü olduğu için aceleyle kontrol etmedim. Eve vardık. Manuel içeriden ayarlandığı için bir ayarlayayım dedim. Cam ayarlanmıyor. Ne sağa ne sola, sıkışmış. Usta efendi bisiklet aynasıyla karıştırmış herhalde, hareketli mekanizmayı da silikonlamış. |
|