Şimdi Ara

xXX FUJIFILM ' X ' İnceleme ve Paylaşım XXx (523. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10.494
Cevap
101
Favori
481.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
3 oy
Giriş
  • Deklanşör arızası nedeniyle servise gönderdiğim X-A1 makinemi "7 yıldan eski cihazlara servis vermiyoruz" diye geri göndermiş Fuji Servis. Garanti Belgesi'ndeki malın kullanım ömrünü kontrol etmedim ama hoşuma gitmedi bu tavır, para ile hizmet istiyorum sonuçta, kullanım ömrü dolmuşsa ve yedek parça yoksa anlarım ama hiç bakmadan direkt iade etmeleri hoş değil.

Ankara'da bu cihazı tamir edebilecek, tavsiye edebileceğiniz bir tamirci var mı?

Selam üstad,

4 ay önce satın aldığım XM-5 makinem var. Bu modeli seçme sebebim çok ufak ve hafif olmasıydı. Ayrıca video yetenekleri de ilgimi çekti. Youtube için de bir şeyler çekebilirim diye düşündüm.

Daha sonra, makineyi küçük ve prime lenslerle sürekli sokak fotoğrafçılığı için kullanmaya başladım. Bileklikle kullanıyorum, hafif ve ufak olması sayesinde çantada bile tutmadan, sürekli bileğime takılı şekilde bu makineyle rahatça dolaşabiliyorum. Ayrıca küçük olduğu için fotoğraf çekerken sokaktaki kimsenin dikkatini çekmiyor ve bu da gerçekten çok işime geliyor.

Sorunlarım ise vizörü olmadığı için bazen ne çektiğim konusunda emin olamıyorum. Ayrıca IBIS olsaydı akşamları da bir şeyler çekebilirdim. Ayrıca sanırım makine elimdeyken video çekme imkanım da olurdu.

Geçen hafta bir yarışmada XS-20 kazandım. Makinelerin hangisini elimde tutacağım konusunda kararsızım ama vizör fazlalığı sebebiyle xs-20 önde gibi görünüyor. Yine de XS-20'nin daha büyük ve ağır olması beni düşündürüyor. Bunu XM-5 kadar rahat kullanamayabilirim. Ya da belki bunu kullanmadan satıp gelen parayla XE-5 alabilirim. Bu makine hem ufak, hem de XM-5'te olmayan, aradığım özelliklere sahip... Ama ne istediğime de hala tam emin değilim.

Sizin yorumlarınız nelerdir? Teşekkürler.

• MacGyver. kullanıcısına yanıt

Kafan çok karışmış :)

Önce ilk yapman gereken önceliklerin olsun.

X-M5 tam anlattığın gibi bir makine yani küçük sevimli hızlı çevik ve bir çok şeyi çok rahat yapıyor. Küçüklüğüne alıştığın zaman diğer küçük makinelerde sana büyük gelmeye başlıyor :)

Vizör, titreşim engelleme bazı durumlarda çok işe yarıyor dediğin gibi.

''IBIS olsa akşam bir şeyler çekerim''

Akşam fotoğraf çekme gibi bir durumun varsa senin için en ideal makineler X-M5, X-S20, X-H2s gibi 26mp çözünürlüğündeki cihazlar olacak. Sebebi ISO performansları daha iyi.

X-S20 tutuş kavrama ve IBIS başarımı çok iyi olduğu için sana + katacaktır. W235 batarya kullandığı için çekim süren daha fazla...

Burada kazanan X-S20 olur :)

X-E5 niş bir gövde diyebiliriz. Malzeme kalitesi diğer iki cihazın çok üstünde fetiş seviyesinde :) Titreşim engellemesi son derece güzel çalışıyor. Burada seni düşündürecek taraf 40mp olması diyebiliriz.

40mp demek ISO performansından 1 stop kayıp demek. Elinde kullandığın lenslerin performansının (çizgi ayırma gücünün) yüksek olması gerek.

Ben X-T5 kullanıyorum X-E5 ile aynı çözünürlükte fakat öncesinde lenslerimin hepsini ışık geçirgenliğin yüksek hale getirdim. Genelde lens setim f1.4 ve f1.2 olarak güncelledim. Çünkü akşam fotoğraf çekmeyi seviyorum :) Yüksek ISO'larda istediğim sonuçları almakta zorlanacağım için böyle bir çözüm buldum. Tabi bu da ağırlık olarak geri döndü bana :) F1.4'ler çok değil fakat f1.2 lensler ciddi ağırlar :)

Bu sebeple bence önce ne yapacağına karar vermelisin.

Video tarafında ise düşünmen gerekenler daha farklı...

Önce

1) Uzun kayıtlar alacak mısın? (Kesintisiz 30dk üzeri kayıtlar)

2) El, gimbal, tripod. Çekimlerini daha çok hangi ürünü kullanarak yapacaksın?

Burada X-M5 ve X-S20 aynı zaman da video ağırlıklı gövdeler olduğu için FAN bağlantıları ve pasif soğutma sistemleri de buna göre dizayn edilmiş. Garip bir şekilde X-M5 video tarafında X-S20'den ısıya karşı daha dirençli :)

Fakat video çekim tarzın eğer ki kısa kısa görüntülerden klipler oluşturmak yönündeyse tüm makineler seni mutlu edecektir.

Fujifilm X-T4 + Fujinon 35mm f/2 + Fujinon 14mm 2.8f + Mitakon 35mm 0,95F Zhongyi SpeedMaster + Vivitar 55mm 2.8f

• jimi1984 J kullanıcısına yanıt

Bende X-S20 ve X-T5 gibi bir makina düşünüyorum arada A7C ile birlikte telefon işimi görüyor ama makina başka bir şey.

X-T5 güzel ama çözünürlük gereğinden fazla gibi sanki canon ve sony gibi 30mp civarı olsa çok daha iyi olurmuş gibi bir his var, X-S20 batarya konusunda ve tasarım olarak çok iyi, Küçük ama daha iyi bir X-H1 tabi kışın dışarıda çekim yapma fikri gelince acaba diyorum sonra A6000 ile de çekim yaptığım geliyor aklıma sorunsuz altından kalkmıştı filanxXX FUJIFILM  " X " İnceleme ve Paylaşım XXx 

yanıt için teşekkürler üstad,

burada sorduktan sonra biraz kendim de araştırınca verdiğin bilgilere paralel bilgilere ulaştım ve x-s20'nin benim için daha iyi olduğuna kanaat getirdim. 40 mp. ve yeni model olmasından dolayı ilk başta çekici gelen ama dediğin gibi aslında niş bir kitleye hitap eden x-e5 ile ise herhangi bir ilişkim olamayacağını da gayet iyi anladımxXX FUJIFILM  " X " İnceleme ve Paylaşım XXx bir de zaten sandığım gibi küçük bir makine de değilmiş. ayrıca video çekmek için de dediğin gibi x-m5 veya x-s20 x-e5'ten daha iyi...

x-s20 henüz gelmedi ama umarım x-m5'in küçüklüğünü aratacak kadar arada boyut farkı yoktur. gerçekten de x-m5 ile makineyle fotoğraf çekmek çok kolay ve rahat... sadece tutuşu geliştirmek için smallrig'in aşağıdaki fotoğrafta görülen kafesinden taktım, çok ergonomik hale geldi. bununla sokakta acayip rahat fotoğraf çekiyorum, makineyi çantaya atmadan elimde gezdiriyorum.

ama tabii özellikle yukarıda güneş varsa vizörü arıyor muyum? arıyorum. ayrıca ibis'in eksikliği de bazı video ve foto senaryolarında ortaya çıkabiliyor. pil konusu ise sorun değil, piller çok ucuz olduğundan çantaya 2 yedek pil attım ama x-s20'ye geçersem boşa gidecek maalesef.

fuji'ye yeni geçtiğim için elimde zaten az lens var (xf23 f2 ve xf35 f2) dediğin gibi 40 mp ile düşük ışıkta büyük lenslere ihtiyacım olabilir ve bunu kesinlikle istemiyorum. pentax zamanında kocaman kocaman lensleri kullandık zaten, o günlere dönmek istemiyorum.

benim çekeceğim video olsa olsa 20-30 dk. olur, sorun olsa yan sanayi ya da orijinal fan alırım sorun çözülür.

teşekkürler yanıtın için...

xXX FUJIFILM  " X " İnceleme ve Paylaşım XXx

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 5 Ağustos 2025; 13:7:4 >

• Ya bakma alt segment makinelerde kolay kolay hafif çisemelerde bir sorun yaşamıyor. Bardaktan boşalırcasına yağmur yada kar yağdığında anca sorun yaşarlar :)

A7C'nin yanına X-M5 sana çok iyi gider :) Pankek bir lens ile :)

Fuji'nin 27mm ve yıl sonuna doğru 23mm pankekleri olacak.

7artisans'da da var bu tarz pankek AF küçük geniş açılar :)

M5 ile çok eğlenirsin :)

Fujifilm X-T4 + Fujinon 35mm f/2 + Fujinon 14mm 2.8f + Mitakon 35mm 0,95F Zhongyi SpeedMaster + Vivitar 55mm 2.8f
  • XT3 ve 50 230 ile

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Bu da benden olsun, 15 sene önce çekmiştim xXX FUJIFILM  " X " İnceleme ve Paylaşım XXx 

hocam ilk defa cam alacak birisi için XS20 konusunda tavsiyeniz ne olur?

Ben Sony Alpha 6700 'de almayı düşünüyordum ama emin olamadım. Bu gösterdiğiniz XM5 de güzel duruyor fakat viewfinder yok o çok canımı sıktı. yani viewfinder olmadan nasıl odaklanıp çekebiliriz ki. telefondan çekmek gibi bir şey oluyor bu sanırım..

-X-S20'yi şu anda kullanıyorum, yeni başlayanlar için de gayet uygun bir makine. hem video, hem fotoğrafta işinizi rahat rahat görecektir.

-X-M5'in vizörü olmaması, dış mekanda (sokakta vs.) fotoğraf çekiyorsanız tepede güneş varken canınızı sıkabilir. bu senaryoda ancak körlemesine fotolar çekebilirsiniz. içerik üretimine uygun, daha çok video ağırlıklı bir kamera olduğu için bu şekilde maliyetten kısmışlar. biraz telefondan çekmek gibi oluyor ama tam olarak da öyle olmuyor. ben video için almıştım, ondan dolayı dert etmedim ama insan foto da çekiyor tabii....

-sony hiç kullanmadım ama a6700 güzel elbette, zaten sony hala videoda bir numara... çok fazla ekipman ve lens seçeneği de var, aynasızda lider o. ancak bu ekipmanların/lenslerin fiyatları fujiye göre daha pahalıdır. fujide 2.el lens pazarında iyi fiyatlar yakalayabilirsiniz.

merhaba, xs20 ve xm5 arasında kaldım. video önceliğim. xs20 için değer mi, ya da ihtiyaç duyduğum aparat takviyeleriyle xm5 beni bir süre götürür mü? orta seviye birisi için hangisi daha fp bunun peşindeyim. teşekkürler.

merhaba,

video önceliğinizse x-m5 x-s20'yi pek aratmaz. hatta bildiğim kadarıyla x-m5 daha az ısınıp biraz daha uzun süre boyunca bile çekebiliyor. bi tek elde video çekmek gibi bir düşünceniz varsa x-s20'deki ibis avantaj sağlar. ya da x-s20 pili daha büyük olduğu için dışarıdan güç beslemesi olmadan daha uzun süre video da çekebilir, o şekilde avantaj sağlar.

ibis için aradaki fiyat farkına 2.el falan gimbal alabilir ve elbette ibis destekli videoya göre çok çok çok daha iyi sonuç elde edebilirsiniz.

özellikle evde falan çekim yapacaksanız ve dummy batarya alsanız zaten aradaki pil kapasitesi farkının da bir anlamı kalmıyor.

x-m5 in en zayıf noktası vizörü olmaması, onun da video için pek bir anlamı yok gibi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 29 Ağustos 2025; 19:2:20 >

hızlı yanıt için teşekkürler. dış çekimler daha çok olacak ama dediğim gibi profesyonel işler yapmayacağım ilk etapta. ibis konusu ve batarya gibi şeyler aklımı çelmişti. sizin gibi her iki kamerayı da kullanan kişilerin yorumları çok önemli bu yüzden. önerilerinizi dikkate alacağım.

rica ederim, selamlar.

İkinci el alırım derseniz o bütçe ile güzel seçenekler bulunur kesinlikle hocam.

• İkinci el düşünmüyorum. XM5 ile kapıyı açıyorum, sonra T50'ye oradan XS20'ye geçiyorum. En son kafam karışmış bir biçimde oturuyorum. xXX FUJIFILM  " X " İnceleme ve Paylaşım XXx Döngü böyle devam ediyor.

• İkinci eli hor görmemek lazım bence de. Benim XT3 ü ilana koydum 3 lensi olmasına rağmen fiyatı sıfır xs20 ve 15 45 e denk geliyor. Fotoğraf kalitesi falan daha iyi olsa neyse ciddi bir fark da yok yeni modellerde.

Bu arada xm5 ilanlarına baktım çoğunun boyası dökülüyor daha geçen sene çıkan makine değil mi bu

Aşırı mantıklı bir kameradır. Şiddetle tavsiye ederim :)

• 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.