Şimdi Ara

X-ray taramaları ucuz bataryalarda gizli tehlikeleri ortaya çıkardı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • X-ray taramaları ucuz bataryalarda gizli tehlikeleri ortaya çıkardı
    Lityum-iyon bataryalarda yapılan kapsamlı bir araştırma, düşük maliyetli ve şüpheli markaların sunduğu ürünlerde ciddi üretim kusurlarına rastlandığını ortaya koydu. Lumafield’in yayınladığı yeni çalışma, markalı bataryalar ile ucuz ve sahte ürünler arasında büyük bir kalite farkı bulunduğunu gösteriyor.

Ciddi üretim hataları bulundu

Şirket, X-ray tabanlı bilgisayarlı tomografi (CT) tarayıcılarını kullanarak farklı markalara ait 1.054 adet 18650 tipi lityum-iyon bataryayı inceledi. Bu tür bataryalar elektrikli diş fırçalarından powerbank’lere, e-bisikletlerden elektrikli araçlara kadar birçok üründe kullanılıyor. Araştırma sonucunda, ucuz ve sahte markalara ait 33 bataryada “negatif anot taşması” adı verilen ciddi bir üretim hatası tespit edildi. Bu kusur, bataryanın içten kısa devre yapma ve yangın çıkarma ihtimalini artırıyor, aynı zamanda batarya ömrünü de kısaltıyor.

Araştırmada incelenen bataryalar Samsung ve Panasonic gibi güvenilir üreticilerden, yeniden ambalajlanmış ürünlerden ve Amazon ile Temu gibi çevrimiçi mağazalardan satın alınan düşük maliyetli ya da sahte markalardan temin edildi. Tespit edilen tüm kusurlar yalnızca ucuz veya sahte bataryalarda görüldü. Orijinal markalı bataryalarda herhangi bir sorun bulunmazken, yeniden ambalajlanmış bataryalarda ise ufak sapmalar olsa da risk seviyesinin düşük olduğu belirtildi.

Lumafield, bazı sahte markaların 9.900 mAh gibi imkansız kapasiteler iddia ettiğini, ancak gerçek ölçümlerde 1.300 mAh seviyesine bile ulaşamadığını ortaya koydu. Ayrıca, bu bataryaların iç yapısındaki katman hizalarının da oldukça kötü olduğu ve bu durumun kısa devre riskini daha da yükselttiği ifade edildi. Özellikle iki sahte markada kusur oranı yüzde 12 ile yüzde 15 seviyelerine kadar çıktı.

Ayrıca Bkz.Norveç'te dünyanın en büyük dikey çatı üstü güneş enerjisi santrali kuruldu

Her ne kadar bu tür kusurlar her bataryanın mutlaka patlayacağı anlamına gelmese de, sıcak ortamda bırakılma ya da düşme gibi durumlarda tehlike ihtimali ciddi şekilde artıyor. Lityum iyon bataryalardaki yanma veya patlama olaylarında ise ortaya çıkabilecek zararların boyutu da kesinlikle küçük değil. Üzerine su dökülerek söndürülemeyen bu kimyasal olaylarda olayın boyutu hayati tehlikeye kadar varabiliyor.

Kaynak:https://www.theverge.com/news/784966/lumafield-x-ray-ct-scan-lithium-ion-battery-risks-manufacturing-defect

• Aldığın her ürünü kontrol etmekte imkansız dandik yada sahte batarya kullanmadığına emin olamazsın ki her şarj edilebilir aletin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 26 Eylül 2025; 0:23:46 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle hocam, bunu tüketicinin bilmesi mümkün değil. Ama bataryalar için bir regülasyon vardır diye tahmin ediyorum.

Markadan markaya risk değişiyor tabi ama bu ürünlerin yüzde kaçında yanma/patlama vakaları yaşanmış, ona da bakmak lazım. Mesela Anker kaliteli bir marka olarak bilinirken, bu aralar sıkça görülen yanma/patlama vakaları nedeniyle 2. ya da 3. kez power banklerini geri çağırıyor. Sorunun nedeni de bataryaların aşırı ısınması... Ya kullandıkları piller kötü ya da kontrolcü devrelerinin ısınmaya karşı koruması yok. Her iki durumda da kalitesizlik söz konusu. Ama tüketici Anker aldığı için kendini güvende hissediyor(du).

Sitelerindeki banner:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 26 Eylül 2025; 9:38:24 >

• Baseus marka magsafe powerbank evde şarj olurken yandı, erken fark ettiğimiz için faciayı önledik. Ama kullandığım kablo da dandik olduğu için sorunun esas kaynağından emin olamadım.

• Lityum bataryada asla ama asla çok ucuza hatta ucuza da kaçmamak lazım. Hatta gümrük süreçlerinde bu bataryaların piyasa girişi konusunda devletler daha titiz olmalı.

• gelişmeleri sizin sitenizden yakalıyorum. teşekkürler....

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.