Şimdi Ara

Work and Travel Bloğum. (Daha gitmedim)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba.

    Ben bu yaz work and travela gitmeyi düşünüyorum. Şuan için sadece vize görüşmesi kaldı. Ben gerek bir firma bulmadan önce gerekse iş mülakatı olsun bir çok araştırma yapıyordum çünkü heyecanlanıyordum. Ne sorarlar, ingilizcem yeterlimi diye sorgulayıp duruyordum habire. Bugünde canım sıkıldı böyle bir işe kalkıştım neden yaptım bilmiyorum bir amacım yok sadece birilerine yardımım dokunursa mutlu olacağımı hissediyorum şuan. Bu yüzden bu blogta karşılaştığım zorlukları, mülakatları vs paylaştım. Vize görüşmesini de paylaşacağım, eğer sorun yaşamaz gidersem de orada da eyalet hakkında iş hakkında, yaşam hakkında bilgiler vermeye devam edeceğim. İsteyen arkadaşlar olursa okuyabilir.

    EDİT 1: Blog paylaşımı yasakmış takip etmek isteyen olursa özel mesaj atabilir gerçi oraya yazacaklarımı burayada ekleyeceğim buradanda takip edebilirsiniz umarım faydalı olur.

    Work and Travel ile Amerika'ya Gidiyoruz...

    2017 yazı için 3 arkadaş Amerika'ya gitmeye karar verdik. Aynı bir firmaya kayıt olduk.

    İlk olarak kendimden bahsedecek olursam Marmara Üniversitesinde Makine Mühendisliği bölümünde 4.sınıf öğrencisiyim. Not ortalamam şuan için 2.75. İngilizce seviyem ise mülakata girdiğimde pre intermediate kurundaydım şuan ise intermediate kurunda devam ediyorum ve gidebilirsem eğer gidene kadar bu kuruda tamamlamış olacağım. Kur dışı çalışmalarda yapıyorum tabiki ama öyle güzel bir ingilizcem yok şuan için. Gitme sebebim ise her durumda karşıma ingilizce sorununun çıkması ve bunu aşmak için ve aşarkende eğlenmek için bu programa başvurdum. Ama kendime güvenim ve inancım var. İlk şirket mülakatında how was your day? diye sorduğunda it was good demek için 5 6 sn eee eee yapmış biriydim. Şuan için o duruma göre çok yol kat etmiş durumdayım.

    İkinci olarak pasaport çıkarmakla başladık işe ondan sonra herkesin bildiği gibi firma mülakatları, iş mülakatları vs. girdik.
    Merak edenler için ise bu mülakatlarda ne sorulduğuna dair bir çok bilgi, video vs. var ama bana sorulanları şöyle listeleyebilirim.

    Work and Travel Mülakat Soruları:

    1. Kendini Tanıt.
    Net her konuşma başlangıcında olduğu gibi ilk olarak kendinizi tanıtmanız isteniyor ve tahmin edeceğiniz gibi çok basit bir şekilde adınızı, yaşınızı, okulunuzu, ne okuduğunuzu, nerede yaşadığınız vs. gibi kısaca kendinizi tanıtmanız isteniyor.

    1.1 Sizinle ilgili bir soru sorabilir mesela ne okuduğunuzu veya nerede okuduğunuzu söylemeyi unuttuysanız bunu sorabilir. Ailenizle birlikte yaşayıp yaşamadığınızı sorabilir. Kaçıncı sınıfta olduğunuz gibi yine basit bir soru sorabilir.

    2. Neden Amerika'ya gitmek istiyorsun?
    Çok klasik olarak bu yola başvurduysanız her mülakatta duyacağınız sorudur. Eğer çok iyi bir ingilizceniz yoksa kendinizi çok kasmanıza hiç gerek yok. Çok basit cümlelerle isteğinizi anlatabilirsiniz. Örneğin I like traveling. I want to travel and experience new culture and want to improve my english skills. I have to learn english my career and need to practice. This program is great opportunity to do this.... gibi gibi. Çok basit ve kısa cümlelerle tanımlayabilirsiniz. Tabi ki başka gitme sebebleriniz var ise onlarıda belirtebilirsiniz ama ben genel olarak ingilizcesine güvenmeyen insanlar için yazmaya çalışıyorum.

    3. Amerika'ya gidince ne yapmak istiyorsun?
    Yine kendinizi kasmadan cevaplayacağınız bir soru. Yeni kültürler deneyimlemek, yeni arkadaşlar edinmek veya miami sahilinde dolaşmak istiyorum, New York'u görmek istiyorum gibi cümlelerle kendinizi ifade edebilirsiniz.

    4. Amerika'da seni en çok etkileyen şey ne?
    Amerika'ya niye gitmek istiyorsun gibi bir soru aslında orada verdiğiniz cevaplardan sizi en çok heyecanlandıranı söyleyerek cevaplayabilirsiniz. Sizden kesinlikle çok uzun cümleler beklemiyorlar ama dediğim gibi benim yaptığım pozisyon gereği bu böyle bir garsonluk işi için daha çok şeyler duymak isteyebilirler.

    5. Neden bu işi yapmak istiyorsun?
    İşler pek iç açıcı değil öncelikle onu belirteyim ve burada biraz yalan atmanız gerekebilir. Ben gerçeği söylemiştim gerçi. Ben saçımı 6 yıldır kestirmedim ve saçıma tek sorun çıkartmayacağını düşündüğümüz pozisyon bu olduğu için seçmiştim (ama çıkarttılar kesmek zorundayım şu an). Birde giden arkadaşlarımdan duyduğuma göre işler ağırmış ve buraya göre çok sıcak bir memleketmiş. Bende klimalı ortamda çalışmak istiyorum demiştim ve diğerlerine göre bu iş daha yakın geldi bana tarzında konuşmuştum tam hatırlamıyorum.

    6. Çalışırken ne yapacağını ve sorumluluklarını biliyor musun?
    Benim zorlandığım ve beklemediğim bir soruydu bu çünkü gerçekten cevabını bilmiyorum. Sadece supermarkette çalışacağımı biliyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum ki. Bu çalışanların ne gibi sorumlulukları olduğu hakkında ise hiç bir fikrim yoktu. Tamamen saçmalayarak geçiştirdim. Siz yapacağınız iş hakkında biraz bilgi sahibi olursanız güzel olur.

    7. Boş zamanlarında ne yapıyorsun?
    Burada da genel olarak hobileriniz den bahsedebilirsiniz.

    8. Amerika'da bir sorunla karşılaştığında kimi arayacağını biliyor musun?
    Eğer polislik bir işiniz var ise 911'i arayacağınızı, eğer polislik bir sorun değil ise sponsorunuzla iletişime geçeceğinizi belirtin.

    9. Hangi vize türünü alacağını biliyor musun?
    Evet biliyorum. J-1 vizesi

    10. Genel onaylamalar.
    Burada ise sizi iş ile ilgili, gideceğiniz lokasyon ile ilgili bilgilendirmeler yapıyor ve sizden onay istiyor. Mesela 32 - 40 saat çalışacaksın gözüküyor ama bir hafta içinde daha az çalıştığında bu senin için sorun olur mu? Bunu bunu yapacaksın anladın mı gibi gibi. sorularla mülakatı bitiriyor.

    Bu mülakat yaklaşık 10 dk sürdü ve içeride 2 kişiydik. Yani demek istediğim o işi anlatıyor, bilgilendirme yapıyor sen konuşuyorsun falan toplam 10 dk sürüyor. Zaten yüz yüze olunca sırada bekleyenler var adamda sıkılıyor çok uzun tutmuyor. Bu yüzden sizde kendinizi çok iyi cümleler kuracağım diye kasmayın rahat olun çok çok basit sorular oluyor gördüğünüz gibi.

    Work and Travel Mülakatında Yapmamanız Gerekenler:

    1. Kesinlikle ve kesinlikle para kazanmak için gidiyorum, para biriktirmek istiyorum gibi cümleler kurmayın. Bu programı tamamen kültürel değişim olarak gördükleri için parayı söz konusu etmeyin.

    2. Eğer dönmeme gibi bir niyetiniz var ise bunu kesinlikle ve kesinlikle belirtmeyin.

    3. 21 yaşından küçük iseniz alkol içmeyi seviyorum, barlara gitmek istiyorum gibi şeyler söylemeyin çünkü sizin orada alkol almanız yasak.

    Bu yukarıdaki özellikle 1. ve 2. maddeyi dikkate alın.

    Mülakata 2 kişi girdiğimizi söylemiştim. Biz mülakata girmeden önce arkadaşla anlaşmıştık. Soruları ortaya sorarsa bilen soruya atlasın diğeri de o arada düşünsün diye. Ben hep sorulara atlayınca bu sefer diğer arkadaşa sormaya başladı ve bana sen sonra cevap ver dedi. Arkadaşta sanırım heyecanlanıp soruları anlayamayınca bir kaç kez tekrar ettikten sonra anlayınca arkadaşı kabul etmeyip housekeeping pozisyonu için yönlendirmişti. Burada demek istediğim heyecan yapmadan soruları anlamaya çalışın ki kesinlikle anlaşılmayacak tarzda sormuyor yani aradan 1 2 kelime seçmeniz bile soruları anlamanıza yardımcı oluyor. Soruyu anladıktan sonra ise kendinizi ifade edin basit bile olsa.

    Aşağıdaki resimde mülakat sonrasında bana verdiği karttı. Buradan da gördüğünüz gibi sponsorum G.E.C ve mülakatı gerçekleştirdiğim David.

    Work and Travel Bloğum. (Daha gitmedim)

    Benim başvuru yaptığım iş supermarket crew member içindi. Supermarket olarakta Winn Dixie, Harveys, BI-LO, Fresco markalarından herhangi birinde çalışacağım söylendi ama hala tam olarak hangisinde çalışacağımı bilmiyorum. Sadece South Carolina eyaletinde olacağımı biliyorum.

    Şimdi sırada bir ufak video görüşmem var sanırım yeni bir mail geldi. Bu marketler zincirinin insan kaynaklarından. İş hakkındaki bilgimden emin olmak içinmiş. Eğer ekstra bir durum söz konusu olursa onuda paylaşırım ve ardından vize görüşmesi olacak onuda kesinlikle paylaşacağım.

    23.03.2017


    Work and Travel ve Uzun Saç (Erkekler için)

    6 yıldır saçımı uzatıyorum. Hiç kesmek istemiyordum. Hatta firma seçimimi bile saçıma göre yaptım. Eylül aylarıydı ben kayıt olurken ve sadece şunu diyordum '' ben saçımı kesmek istemiyorum, her işi yaparım yeter ki benim saçıma karışmasınlar.''

    Bunu neden diyordum. Çünkü benim arkadaşım Texas San Francisco da bir hotel de çalıştı. Giderken uzun saçlıydı ve ona orda saçını kesmessen işe devam edemeyeceğini söylemişler ve saçını kesmek zorunda kalmıştı. Bende bunu bildiğimden bugüne kadar hep aynı şeyi söyledim anlaştık kayıt oldum vs.

    Benim hayalimde Texas Dallas Hilton Hotel vardı fakat beni Ocak ayında aradılar ve dediler ki Dallastaki iş için saçını kabul ettiremedik. Gel seni supermarkete gönderelim bende tamam orası kabul ediyorsa sıkıntı yok dedim. Saatte 1 dolar daha az kazanacağım ve hiç bilmediğim düşünmediğim bir eyalet olan South Carolina'ı böylece kabul ettim.

    İş mülakatına girdim. Kabul aldım geçtim ve bana bir akşam telefon geldi ve dedilerki. Burak saçını kesmen gerekiyor bir türlü kabul ettiremedim yapacak bir şey kalmadı eğer kesmek istemiyorsan paranı geri iade edelim. ?????????? Bir de bu yetmezmiş gibi Amerikalı şahsiyet demiş ki '' eğer Amerika'ya gelmek istiyorsa şımarıklık yapmayacak saçını kesicek ya da verin parasını'' şimdi iki ucu boklu değnek. Sövsen sövemiyorsun her türlü zararlı çıkıyorsun. Zaten saçımı kesmek istemiyorum olmuş 6 yıl ben kesmeyeli ve kısa saçı sevmiyorum ötesi varmı siz kimsiniz ulan! ? diyemedim işte.
    Saçımı kesmeyi kabullenmem ayrı bir depresyon, adamın bana kurduğu cümle ise kavga sebebi. Bu nasıl gurur kırıcı bir cümledir la nerde özgürlüğün ülkesi nerde kültürel değişim ?????

    Neyse vaziyet bu ben hem istediğim yeri reddettim hem saçımı kaybettim (Hala kesmedim vize onayı aldıktan sonra kesmeyi düşünüyorum).

    Yani demek istediğim eğer uzun saçlıysanız ve kesmek istemiyorsanız en baştan belirtmeniz dahi yetmiyor işlere bakın. Hotel gibi yerler zaten kabul etmiyor ama mutlaka kabul eden bir iş vardır diye düşünüyorum ve onu bulmaya çalışın zor bir iş ben beceremedim. Çünkü becerdiğimi sanmıştım. Kafamda bir kaç plan var tutarsa yazarım buraya.

    En son düzelttirmeden önceki hali

    Work and Travel Bloğum. (Daha gitmedim)

    Gelişmeler oldukça editlemeye devam etmeyi düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meteor4in -- 24 Mart 2017; 17:2:35 >







  • Work and Travel Winn Dixie Süpermarket Mülakatı


    Merhabalar.


    Daha önceki mülakatlarım dan bahsetmiştim. Geçen günlerde Winn Dixie insan kaynaklarından aldığım mail ile tekrar dan kısa bir mülakata girdim. Bu mülakatın amacı çalışacağım iş hakkında bilgimi ölçmek ve beni tanımak olduğunu söylediler.


    Burada çalışan herkes için yapılan bir mülakat. Online olarak yapılıyor fakat canlı bir görüşme olmadı. Mail ile önce kendilerini tanıtan bir sunum yolladılar daha sonra ise bir link ile mülakata yönlendirdiler. Açılan siteye bilgilerinizi girdikten sonra karşınıza sorular geliyor.


    Toplam 6 soru vardı ve sorular tek tek gözüküyor. İlk soru ekranın sol kısmına yazılı olarak düşüyor. Sağ tarafta ise kamera görüntünüz var. 1 dakikalık bekleme süresinin ardından 3 dakikalık cevap hakkınız var eğer burada cevap veremediğinizi düşünürseniz 1 deneme hakkınız daha var. Yani toplamda 5 dakikalık düşünme zamanınız olabilir.


    Sorulara geçersek


    1) Ne okuyorsunuz ve okuduğunuz bölüm hakkında neler yapıyorsunuz ?


    2) Boş zamanlarında neler yaparsın?


    3) Önceki iş deneyimlerinden bahseder misin eğer hiç iş deneyimin yok ise okuldaki çalışmalarından bahseder misin?


    4) Neden süpermarkette çalışmak istedin?


    5) J-1 Student olmanın sana ne gibi katkı sağlamasını bekliyorsun?

    J-1 Student demek work and travel programındaki öğrenci demek. J-1 alacağınız vize türüdür.


    6) Çalışmak istediğin pozisyonları sıralaman isteniyor.

    Pozisyonları ezbere bilmene gerek yok bunlarda ekranda gözüküyor.


    Mülakat canlı olmadığından ve düşünmek için çok fazla zamanınız olduğundan çok rahat bir mülakat oluyor. Açıkçası ben girmeden önce acaba iş ile ilgili sorular sorarlar mı diye endişelenmiştim fakat öyle bir şey yok.


    01.04.2017



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meteor4in -- 1 Nisan 2017; 0:18:18 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.