Şimdi Ara

Windows 10 ve 11 güncellemesi BitLocker sorununa yol açıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
465
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Windows 10 ve 11 güncellemesi BitLocker sorununa yol açıyor
    Microsoft'un Windows 10 ve Windows 11 için yayınladığı son güvenlik güncellemesinde yeni bir hata keşfedildi. Ekim 2025 tarihli güvenlik paketi (25H2, 24H2 ve 22H2 sürümleri) bazı kullanıcıların bilgisayarlarını doğrudan BitLocker kurtarma ekranına yönlendiriyor. Yeniden başlatma sonrasında ortaya çıkan bu durum, özellikle BitLocker anahtarlarını elinde bulundurmayan kullanıcılar için ciddi veri kaybına neden olabilir.

Yeni Windows 10 ve 11 güncellemesinde BitLocker sorunu

Kaçıranlar için BitLocker, Windows Vista döneminden beri işletim sistemine entegre bir disk şifreleme aracı olarak biliniyor. Ancak genellikle arka planda sessiz şekilde çalışan bu özellik, kritik donanım değişiklikleri veya güvenlik güncellemeleri sonrasında kullanıcıdan kurtarma anahtarı talep edebiliyor. Son güncellemeyle birlikte bu mekanizma bazı sistemlerde yanlışlıkla tetiklenmiş görünüyor.

Microsoft'un açıklamasına göre sorun, özellikle Modern Standby (Connected Standby) özelliği aktif olan Intel işlemcili bilgisayarlarda daha sık görülüyor. Bu özellik, cihazların uyku modundayken bile ağ bağlantısını korumasını sağlıyor. Etkilenen sistemlerde kullanıcılar, BitLocker anahtarını Microsoft hesabı üzerinden kurtarabiliyor. Şirket, anahtarın çevrimdışı bir kopyasının da saklanmasını öneriyor.

Ayrıca Bkz.Microsoft CEO'su: "Tüm AI çiplerini çalıştıracak elektriğimiz yok"

Şu an için henüz güncellemeyi yüklemeyen kullanıcıların, Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Cihaz Şifreleme menüsünden BitLocker durumunu kontrol etmeleri tavsiye ediliyor. Buradan şifreleme anahtarını görüntülemek veya Microsoft'un sitesine yönlendirilmek mümkün. Güncellemeden sonra BitLocker ekranında kalan kullanıcıların ise farklı bir cihaz üzerinden Microsoft hesabına giriş yaparak kurtarma sayfasına ulaşması gerekiyor. Microsoft ise, sorunun farkında olduklarını belirtti. Şirketin ayrıca geçici bir grup ilkesi çözümü üzerinde çalıştığı da söyleniyor.

Kaynak:https://www.techspot.com/news/110148-windows-10-11-update-pushing-users-bitlocker-recovery.html

• Bitlocker'la disklerimizi güvenceye alalım desek, ona gelene kadar Microsoft'a güven olmuyor zaten :) Yarın diskini kilitleyip bırakmayacağı bile belli değil. Microsoft sağolsun, Allah'a emanet PC çalıştırıyoruz.

• Bu sorunlar canlı güncellemelerle ile çözülemez.
    Yeni bir sürüm yayınlanmalı.
    Ayrıca windows 11'e güncelleme kapatma ayarı eklenmeli.
    Zorla güncelleme dayatılmasının, hoş görüleceğini beklemekten vazgeçmeliler.
    Windows 10-11 güncelleme işlevleri 'WUP Blocker' programı ile kolayca kapatılabilir ya da tekrar açılabilir. Kurulum yok, güvenli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 7 Kasım 2025; 18:25:44 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • taoson kullanıcısına yanıt
    Güncelleme dayatırsın da test edilmiş güncellemeyi dayatırsın. O da kritik bir güncellemeyse... Adamların her güncellemesi istisnasız bir şeyleri bozuyor.

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Doğru ama, yazdığın gibi artık ona da güvenilmeyeceğini, kullanıcı sorunlarıyla gösterdiler. Yeni bir ISO sürümü gerek. Güncellemeleri kapatma işlevi eklenmeli. Bu, 'denetle ama kararı bana bırak' değil, 'hiç denetleme'kapat' şeklinde olmalı. win 7-8 de olduğu gibi.

• Windows 10 ve 11 güncellemesi BitLocker sorununa yol açıyor

pardus - tübİtak ulakbİm
    Ana Sürümler - Pardus - TÜBİTAK
    https://pardus.org.tr/surumler

pardus forumları - tübİtak bİlgem
    Pardus Forumları - TÜBİTAK BİLGEM
    https://forum.pardus.org.tr

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İlahi Windows, sen adamı öldürürsün. 🤣

Daha Fazla Göster
  • burada anlatılan her konu ayrı bir felaket, modern standby s0 uyku modunu bize zorunlu kıldılar, kapatamıyorsun da, bioslardan klasik s3 uyku modunu kaldırdılar, s0 uyku modu hiçbir şekilde düzgün çalışmıyor, bilgisayarım uyku moduna girmiyor, neymiş hızlı uyanacakmış diye getirmişler bu özelliği, ekran hızlı bile açılamıyor, bir de mac'lere bak, kapağı kaldırdığın an ekran açılıyor ve uyku problemi de yok

bitlocker da o zorunlu kıldıkları microsoft ile oturum açarsan senden habersiz diskini şifreliyor ve ne bir haber veriyor ne de şifreni direkt olarak gösteriyor, saç baş yoldurmaktan bir şey yapmıyor (bilgisayar kurulumu sırasında ilk yerel oturumu açarsanız diskler yine bitlocker açık gözükür ama şifrelemez)

Windows update denilen felaketten bahsetmeye bile gerek, tamamen yapay zekaya devrettiler herşeyi bozmaktan başka bir şey yapmıyor

bir koyu Windows kullanıcısı olarak ben bile Linux düşünmeye başladım, şu dosya gezginini Windows'taki gibi yapabilseler seve seve geçeceğim ama hep geliştirici (developer) odaklılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RadioactiveBlackBox -- 7 Kasım 2025; 19:15:41 >

• Kurtarma anahtarını kaybederseniz buradan bulabilirsiniz
    account.microsoft.com/devices/recoverykey
    başına https:// ekleyin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesutismail -- 7 Kasım 2025; 20:01:52 >
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt
    Çok isterim ama bunun da maalesef, diğer dağıtımlarda olduğu gibi bir sürü derdi var. Uzman yok, kurulduğu bilgisayara özel problemler ve çözümleri mevcut, standartlaşmamış bir sürü kullanım senaryosu var, her open source uygulama işini göremeyebiliyor, da da da da...

Çünkü adamların yayınladıkları güncelleme değil, ne 10 ne de 11 bitmiş bir şekilde retail edilmiş OS'lar değiller. Hala yolda kervan düzmeye çalışıyor, aldıkları sonuçta bunlar oluyor. 2021'de mi çıktı W 11, 4 sene geçmiş, hala görev çubuğu ve bağlam menüsü ile oynuyor; hal bu ki daha ciddi problemler var. NVMe2'lere rağmen Search Indexing berbat durumda, dosya gezgini kitleniyor, bazı yazılımların dosya kayıt süreçleri kitleniyor, vs vs vs. Dahili/Harici GPU seçim süreci tam bir kepazelik durumunda, yapılan seçimler hafızada tutulamıyor. Program menüsü fecaat durumda, görev çubuğunun XP'den beri devam eden laneti hala peşini bırakmadı.

Num Lock hala bug'lı...

• Bu benim başıma 1 1.5 ay önce geldi. Güncelleme sonrası tak bitlocker ekranında kaldım. Diğer cihazdan hesaba girip kurtardım ama yok nafile arada bir bitlockerı kapatmama rağmen yine çıkıyor. En son windowsu sıfırdan kurduk bakalım bir daha olacak mı. Bu arada işlemcide amd.

• Windows 11 kullanıcısına yanıt

İlk mesajımı düzelttim, teşekkür ederim.

• Salı günü yeni yama gelecek. bakalım ne olacak?

• İlla birkaç program daha kullanmak uğruna Windows 11 kullanıp ta bilgisayarı yormaya lüzum yok

Kur Linux'u rahatla (Ben Cachyos kullanıyorum)

Performansları ortada zaten

Güncelleme desen neredeyse sorunsuz

• He sagolsunlar kurtarma için bitlocker şifresi olmasına rağmen yinede kurtaramadik hatalı ise guncellemeyi geri alsaniza aklıni s.ktlerimin ****leri bütün veri gitti ne geri yükleme ne başka birşey kurtaramadik

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.