Şimdi Ara

Windows 10 güncellemesinde yeni sorun: Masaüstünü çöküyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü, 1 Mobil, 1 iOS
5 sn
9
Cevap
0
Favori
3.348
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Windows 10 güncellemesinde yeni sorun: Masaüstünü çöküyor
    Microsoft'un Windows 10 için yayınladığı son güncellemelerden biri, bazı kullanıcılar için beklenmedik bir soruna neden oldu. Bir kullanıcı tarafından paylaşılan rapora göre sistem, dosyalara her tıklandığında Copilot'u arka planda çalıştırıyor ve bunun ardından Dosya Gezgini çöküyor.

Copilot dosyalara tıklayınca çalışıyor

Daha ilginç olan ise sorunun kaynağını bulmayı zorlaştıran başka bir detayın bulunması. Windows'un hata kayıtlarında çökmeden sorumlu uygulama olarak Microsoft Edge görünürken, ayrıntılı inceleme yapıldığında ilgili işlemin Copilot'a ait olduğu ortaya çıkıyor. Sorunu paylaşan kullanıcı ise, Copilot'u kendisi açmamasına rağmen programın bir dosyaya her tıkladığında otomatik olarak devreye girdiğini belirtti.

Copilot'un arka planda çalışmaya başlamasının ardından ise Dosya Gezgini'nin çöktüğü aktarılıyor. Burada dikkat çeken nokta, sorunun tek tek klasörlerde değil, dosyalarla gerçekleştirilen işlemler sırasında ortaya çıkması. İddiaya konu olan KB5126256 güncellemesi ise Microsoft tarafından Windows 10'un Extended Security Updates (ESU) programına yönelik bir lisans hazırlık paketi olarak tanımlanıyor. 

Sorunu daha da karmaşık hale getiren bölüm ise Windows'un hata raporları. Kullanıcı, Windows'un Reliability Monitor aracını kullanarak çökmelerin kaynağını kontrol ettiğinde Microsoft Edge'in hatadan sorumlu uygulama olarak göründüğünü fark etti. Ancak çökme raporunun ayrıntılarına girildiğinde farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Hatanın ilgili işlem bölümünde mscopilot_proxy.exe adı yer alıyor. Yani Windows'un genel hata raporunda Edge görülürken, ayrıntılı kayıt Copilot ile ilişkili işlemi işaret ediyor.

Windows 10 kullanıcıları ne yapabilir?

Paylaşılan raporda soruna yönelik kesin bir çözüm henüz bulunmuyor. Bununla birlikte Windows, problemli olduğu düşünülen güncellemelerin kaldırılmasına izin veriyor. Kullanıcılar Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update > Güncelleştirme geçmişini görüntüle > Güncelleştirmeleri kaldır yolunu kullanarak ilgili paketi sistemden kaldırmayı deneyebilir.

Ayrıca Bkz.Oyuncular dikkat! Windows 11 güncellemesi multiplayer oyunları bozuyor

Ancak burada önemli bir nokta var: KB5126256'nın tek başına bu soruna kesin olarak neden olduğu doğrulanmış değil. Mevcut bilgiler tek bir kullanıcı raporuna ve hata kayıtlarının incelenmesine dayanıyor. Sorunun Copilot ile 4t Tray Minimizer arasındaki etkileşimden kaynaklanması da mümkün.

Kaynak:https://wccftech.com/windows-10-update-force-triggers-copilot-file-clicks-causes-edge-crashes/

• ESU programına katılmayan cihazlar kafalar rahat

• Windows 12 hazırlığı bunlar

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

100x100 piksel nedir arkadaş ya 4 K ile nokta gibi gözüküyor; 11 yıl önceki saçma imza kuralları var hala sitede, şaka gibi :D
  • Bende de çöküyordu. Son güncelleştirmeyi kaldırınca düzeldi.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Security Update al demek hata idi, son built'te bırakacaktık.

• Claude ile windows özelliklerini isodan söküp tekrar paket yapmak üzere bir promp yazın. PS Dosyası hazırlasın, powershellden çalıştırın özellikleri listeler, seçersiniz kaldır dersiniz özellikleri gömülü yazılımları siler. Bu şekilde hazırlıyorum winodws isolarını bunla ilgili üşeniyorum ama bir döküman paylaşacağım.

Telemetry, saçma sapan windows uygulamalarını falan sökünce ram kullanımı bile yarı yarıya düşüyor masaüstü ortamında. Gereksiz dayatmaları ile işletim sistemlerini çöpe çeviriyorlar.

• Maalesef katıldım bu programa daha dün gece, güncellemesini de yaparken %35de takılı kalmış kendi kendine kapanmış açmaya çalıştığımda "to skip disk checking, press any key within 8 seconds" ekranı veriyor devam ettiğinde de tok bir çıt sesi geliyor ve laptop (Casper Nirvana) kapanıyor. Geç diyerek herhangi bir tuşa bastığımda ise sorun giderme ekranına (mavi) geliyor çık ve windows 10’a devam et diyebildim yine aynı ses ile kapandı birkaç kez denedim ancak aniden o tok çıt sesi ile gidiyor Windows hiç açılamadığı için herhangi bir işlem de yapamıyorum yine, çözümünü bilen var mı evden çalışıyorum:(

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.